Brasilien hemma i februari

Lotten har fallit. Sverige möter Brasilien på hemmaplan antingen den 2-3 alt 3-4 februari i kvalificeringsrundan till Davis Cupfinals 2024. 
 
I år har Thiago Seyboth Wild (ranking 80), Thiago Monteiro (117), Gustavo Heide (248), Matheus Pucinelli de Almeida (358) tagit hand om singlarna i Brasiliens matcher mot Kina i februari (vinst med 4-0) och Danmark i september (3-1) samt dubblarna har spelats av Rafael Matos (dubbelranking 59) tillsammans med Felipe Meligeni Rodrigues Alves (1051). Båda två med vinst.
 
Sverige har mött Brasilien 2 gånger, båda med vinst. 
Senast länderna möttes var i september 2006 i Belo Horizonte på grus utomhus. Sverige vann med 3-1 efter att Robin Söderling vunnit två sina två singlar och Simon Aspelin/Jonas Björkman dubbeln. 
Den andra landskampen är även den mycket minnesvärd. Året var 2003 då länderna möttes i Idrottens Hus i Helsingborg. Svenskt underläge med 1-2 inför söndagens sista två singlar. Andreas Vinciguerra föll i tre raka set mot Gustavo Kuerten, Jonas Björkman vann över fem set över Andre Sa på fredagen. Björkman i par med Magnus Larsson förlorade dubbeln över fem set trots ledning med 2-1 i set över Kuerten/Sa på lördagen. Söndagens vändning stod för Björkman för när han vann över fem set över Kuerten och Vinciguerra fullbodade det hela med 3-0 mot Flavio Saretta. 
Svenska DC-bloggen var givetvis på plats denna gång. Stämningen var på topp inför ett fullsatt Idrottens Hus. 
 
Landskampenrna i februari avgörs med två singlar dag 1 samt dubbel först ut dag 2 följt av två singlar. Set tiebreakset i samtliga matcher. Bäst av tre är det som gäller. 
 
Enligt Svenska Tennisförbundet så meddelas spelplats och datum samt vem som skall leda laget så fort det är fastställt. 
Gör vi en snabb sökning ser vi att de båda hallarna/arenorna som används vid de senaste landsk - Kungliga Tennishallen och Helsingborg Arena är lediga aktuell vecka i januari/februar. 
 
Sveriges match mot Brasilien är en av tolv landskamper - vinnarna kvalificerar sig för nästa års Davis Cupfinals i september. Redan klara dit är dagens finalister i årets upplaga av Davis Cupfinals Australien och Italien tillsammans med de två wildcarden Storbritanien och Spanien.

Lotten skall falla

På söndag strax efter klockan 14 så lottas nästa års kvalificeringsrunda till Davis Cupfinals 2024.
Det är tolv matcher som skall lottas, tolv landskamper. Matchen spelas antingen 2-3 eller 3-4 februari. 
 
Årets finalister (vet detta imorgon sen kväll efter att båda semifinalerna i årets Davis Cupfinals spelats) samt två wild card (delas ut innan lottningen) är direktkvalificerade.
De 12 högst sedade efter att finalisterna är utsedda och wildcarden utdelade enligt Davis Cups ranking kommer att seedas.
 
Sverige, just nu rankad på plats 15 kommer att seedas. Senaste hemmafördel för lottat land blir i rundan i februari på bortaplan och vice versa. Om länderna inte mötts så är det lotten som avgöra vem som får hemmaplan. 
Om Sveriges lottas mot Belgien, Schweiz, Slovakien, Brasilien eller Ukraina blir det på hemmaplan. Lottas det mot Argentina, Ungern, Portugal eller Israel blir det spel på bortaplan. 
Slumpas det så att Korea, Taiwan eller Peru då avgör lotten om det blir hemma eller borta.
 
Det går alltid att spekulera i vilket land/motsånd som är bäst. Det går inte att bortse ifrån att de sämst rankade länderna besitter de lägst rankade spelarna. Här ser vi att Ukraina (hemmafördel), Taiwan (om lotten ger Sverige hemmafördel) och Israel (som säkerligen kommer att flyttas till neutral plats) ser enklast ut på pappret. Till det är det alltid en fördel att spela på hemmaplan. 
 
Svenska DC-bloggen är mycket spända inför söndagen, som alltid inför lottning till Davis Cup skall göras. Vi håller dig uppdaterad så fort vi vet något mer.  

Elias andra omgångens specialist

Vid tre raka tillfällen, samtliga i Sydamerika och samtliga på Challengertouren, har Elias Ymer nu åkt ut i den andra ormgången - i Ecuador, Lima och denna veckan i Uruguay. 
Samtliga turneringar på grus, utomhus. 
 
Nästa vecka väntar återigen Europa, spel i Valencia i Spanien. 

RSS 2.0