Tjafs och femtonde raka

Medan Mikael Ymer tjafsar med domaren i Belgien vinner Dragos Madaras sin tredje titel på lika många veckor. 

Challenger i Ottignies-Louvain-la-Neuva, final för Ymer. På andra sidan nätet ser vi hemmaapelaren Davis Goffin, rankad 50. Tyvärr en Ymer på dåligt humör. Tjafsar från start på domaren. Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 1-6 på 1:17.  
Mikael ser imorgon då den nya rankingen släpps sin bästa placering någonsin, 60. 
Imorgon åker Mikael till Stockholm och Kungl Tennishallen för uppladdning inför nästa helgs Davis Cup mot Bosnien & Hercegovina. 

Madaras däremot han övertygar. Vinst i Future i Cairo, Egypten, över femteseedade/589-rankade Vidal Azorin från Spanien med 1-6, 6-3, 6-1. 
Noterbart är att svensken vann bara 14 poäng fram till 1-6, 0-3. Efter det släppte han endast ett gem.
Ny ranking från imorgon blir 325. Det blir ingen Madaras i Stockholm för Davis Cup. Han återvänder till Antalya, Turkiets för ännu en Future på grus istället. 

Vi ser även att Lucas Renard, ranking 1025, gick till final i amerikanska Edmond och deras Future. Förlust där emot hemmaspelaren Michelsen, 525, med 7-6(5), 6-7(4), 1-6. Notera att svensken hade 4-1 i andra set. 







Final x 2

Mikael Ymer är i final i belgiska Ottignies-Louvain-la-Neuve och deras Challenger. Detta efter att ha kvalat in i turneringen. Imorgon, söndag, väntar belgaren, 50-rankade och hemmaspelaren David Goffin. Inga tidigare möten. 

Han har svenskt finalsällskap. I alla fall när det gäller svenskt deltagande. Ny nivå, ITF/Future och i Egypten, ser vi Dragos Madaras. Han är i sin tredje raka finalen - efter två veckor i Turkiet. Toppseedad imorgon möter han femteseedade Vidal Azorin, rankad 589, från Spanien. 




Om det vore match idag....

Om en vecka, den 3 februari, är det dags för Davis Cup igen. Kvalificeringsrunda, till Davis Cupfinals i september, i Kungl Tennishallen mot Bosnien & Hercegovina väntar.
Vinnande land är klar för Davis Cupfinals gruppspel 12-17 september. Förloraren spelar kval till nästa års kvalificeringsrund, vilket sker 15-16 alt 16-17 september. 
 
Svenska DC-bloggen tar nu tempen på lagen, som vi alltid gör innan det är dags för match. 
 
Vi börjar med Sverige. Vikarierande förbundskapten Johan Hedsberg har tagit ut sex spelare.
Mikael Ymer, rankad 72, har sedan debuten i Davis Cup 2015 spelat 21 singlar, vunnit 14 av dessa. Säsongsinledningen 2023 har börjat okej. Kvartsfinalen i Adelaide som bäst. Tyvärr blev Australian Open en besvikelse. Uttåg omgående. Denna vecka spelar han en Challanger i belgiska Ottignies-Louvain-la-Neuve (hard inomhus). En turnering pga sen anmälan fick kvala in i. Han är framme i kvartsfinal, som spelas senare i eftermiddag. Notera att han efter denna vecka kommer nå sin högsta rankining i karriären (67 från mars 2000). Oklart exakt vilken, med tanke på att han är kvar i turneringen i Belgien.  
 
Elias Ymer, 119, spelade sin första DC-match 2013 spelat 28 singlar, vunnit hälften. Dubbelfacit är 1-2. Inledningen av 2023 har börjat mindre bra, jämfört med fjolåret. Första rundan i Pune (semifinal i fjor) samt andra kvalrundan i Australian Open (kvalfinal för ett år sedan). Även Elias är på plats i belgien, som sin lillebroder, denna vecka för spel i Challenger. Det blev uttåg i den andra omgången. 
 
Leo Borg, 509. 19-åringen är nominerad för första gången vad gäller Davis Cup. I hans tennisliv håller han mest till på ITF-touren och Challenger. Samt när han får, genom sitt efternamn, wild card till diverse ATP-turneringar.  
 
André Göransson, dubbelranking 68. Han har helt klart lyckats bäst i år. Titel i Challanger i Canbarra, tillsammans med japanen Ben McLachlan, i början av året. Sedan andra omgången veckan efter i ATP250 i Adelaide samt samma facit i Australian Open. Den sistnämnda turneringen tillsammans med schweizaren Huesler. 
 
Karl Friberg, 440. Han var för första gången nominerad till Davis Cup-laget och gruppspelet i september  ifjor. Dock blev det inget spel. Han har i år spelat ett kval till Challanger och två ITF-turneringar (Futtures). Två vinster har det blivit. 
Noetarbart är att Karl trivs i Kungl Tennishallen. Han fick ett wild card till kvalet i Stockholm Open i fjor. Han vann där en match, mot 113-rankade spanjoren Andujar. 
 
Filip Bergevi, 821. Noterbart är att Filip inte är uttagen i den officiella truppen. Han är dock med, på plats i Kungliga Tennishallen från och med tisdag nästa vecka, då laget samlas. Han har inte tidigare spelat någon Davis Cupmatch. När det gäller Filip pratar vi en annan nivå, sett till bröderna Ymer. Ingen professionell match, än så länge i år. I slutet av förra året, i oktober och december, testade han på tre kval till Challanger. Förlust, utan setvinst, i samtliga tre. 
 
Sex spelare är uttagna. Dagen före match, senast, skall det bli fem. Det kan göras tre byten i truppen fram till just dagen före match. Även ej uttagna spelare kan komma på tal. Den svenske spelare som går bäst just nu, Dragos Madaras (ranking 325) kan alltså fortfarande vara aktuell. Han har vunnit två ITF-turneringar i år (x två i Antalya, Turkiet samt är just nu semifinal i Cairo, Egypten). 
 
 
Bosnien & Hercegovinas kapten Zoran Zrnic har tagit ut fyra stycken, samtliga födda tidigt 1990-tal. 
Damir Dzumhur, 193, inledde sina framträdande i Davis Cup 2010. Har spelat 31 singlar med 20 vinster. I dubbel 1-1. I år har han inlett med en kvartsfinalplats i en Challanger i Nya Kaledonien, uttåg precis som Elias Ymer i andra omgången i kvalet till Australian Open. Han spelar denna veckan i franska Quimper och dess Challenger. Noterbart är att Dzumhur har varit rankad på plats 23, i juli 2018.
 
Nerman Fatic, 240, har vi kunnat se i Davis Cup sedan 2013 med 3 vinster på 7 matcher. I dubbel är siffrorna 0-1. Han har inte spelat internationellt i år. 
 
Mirza Basic, 392, inledde sin Davis Cupkarriär 2007. Hittills har det blivit 12-14 i singel och 21-7 i dubbel. Har inlett året en kvartsfinal i en Future i brittiska Sheffield samt uttåg omgående en annan Future i Storbritanien.  
 
Tomislav Brkic, med dubbelranking 65, har 20-8 i dubbel och Davis Cup. Singel 3-10. Debut gjorde han 2008. Han spelar just nu sedan 2020 endast dubbel. I har har det tillsammans med Escobar från Ecuador blivit en semifinalplats i Adelaide och en tredje omgång i Australian Open. 
 
Bosnien & Hercegovinas senaste match var i september 2022, då Mexiko besegrades på hemmaplan med 3-1. Singlarna tog Dzumhur och Fatic hand om samt Basic/Mrkic i dubbeln. Samtliga med vinst. 
 
Sverige är på plats i Stockholm och Kungl Tennishallen från söndag kväll. Första träningen på måndag (på bana 6). Tilträde till Centercourten sker på tisdag. 
Pressträff sedan på onsdag och lottning med efterföljande presskonferens med lagen. 
 
På fredag om en vecka är det sedan dags för spel. Två singlar första dagen, följt av en dubbel och två avslutande singlarna på lördagen. Matchstart fredag klockan 17 och lördag 13. 
Publikintresset är bra, enligt Svenska Tennisförbundet. 
 
Svenska DC-bloggen kommer att vara på plats, som alltid.


Två Futures och en dubbel

Dragos Madaras är en vinnare i turkiska Antalaya och deras ITF/Future. 
Först vinst över spanjoren Marti Pujolras (rankad 420, jämfört med svenskens 331) förra veckan och nu mot bulgaren Milev (894). 

I Australian Open och årets första Grand Slam ser vi André Göransson i dubbelturneringen, tillsammans med schweizaren Marc-Andrea Huesler. Vinst i första omgången över Mannarino/Hyles med 2 x 6-4. 
Tyvärr utåt i andra mot fjortondeseedade Peers/Mies med 4-6, 6-7(5). 
Nästa anhalt för Göransson är Stockholm och väntande Davis Cup. 


Kosmos borta

Det 25 åriga avtal som internationella tennisförbundet (ITF) skrev med Kosmos höll i dryga fyra år. 
I augusti 2018 offentliggjorde ITF stolt sitt samarbete med Gerard Piqué/Kosmos och i förlängningen Hiroshi Militani som skulle investera stort i Davis Cup. Det pratades om siffror i storleken kring 27 miljarder.
Det blev tre rena tävlingsår - 2019, 2021 och 2022. 

Nu är det samarbetet ett minne blott.

Årets upplaga av Davis Cup är dock säkrad. Vad som händer sedan, från år 2024, är högst oklart. Det kommer bli otroligt intressant att se vad detta leder till, hur tävlingen skall fortsätta, etc. 

Svenska DC-bloggen återkommer givetvis så fort vi vet mer i frågan. 




Föll i tre

Mikael Ymers fall i Australian Open blev tydligt. Japanen, 31-seedade Yoshihito Nishioka var den starkare från baslinjen. På dryga två timmar skrevs siffrorna till 4-6, 2-6, 5-7. 
Noterbart är att Ymer inte gjorde mycket för att förändra matchbilden. Ett visst hopp tändes i tredje set och bryt till 2-0 och med gemboll till 3-0. Istället break åter och tapp igen, 2-4. Kvittering av Ymer och upp i ledning, 5-4. Tre raka tappade gem och årets första Grand Slam över. 

Nu väntar Davis Cup, kvalificeringsrundan mot Bosnien & Hercegovina i Kungl Tennishallen den 3-4 februari. 



Inatt kör vi

Årets första Grand Slam inleds inatt svensk tid, klockan 01. För svensk del ser vi redan i natt, Mikael Ymer. Han mötet 31-seedade Yoshihito Nishioka från Japan står för motståndet. De har aldrig mötts tidigare. Noterbart är att japanen lämnade wo vid senaste framträdande för en vecka sedan, i Adelaide. Detta i semifinalen mot Korda vid ställningen 6-7(5), 0-1. Anledningen är oklar. 

Även André Göransson är med. I par med schweizaren Huesler möter paret fransoserna Halys/Mannarino. 

Lektionen i Adelaide

Ifjor vinst i två raka till Mikael Ymers fördel. 
I år tvärtom, dessutom med råge. Förlust mot Soonwoo Kwon i ATP250 i Adelaide med 1-6, 2-6 på exakt en timma. Det var en plattmatch från svenskens sida. Noterbart är att hannvsnn endast 12 poäng i egen serve, tappade serven sex gånger på sju breakbollar. Nu bär det vidare mot årets första Grand Slam, Melbourne Park, Australian Open. 

Kvarten för Mikael

Mikael Ymer övertygar i ATP250 i Adelaide, Australien. Vinst i andra omgången över amerikanen och 63-rankade MacKenzie McDonald med 3-6, 7-6(2), 6-3 på exakt tre timmar. 

Mikael räddade en matchboll vid 5-6 och 30-40. 

I nattens kvartsfinal väntar en Lucky looser från kvalet, koreanen och 84-rankade Soonwoo Kwon. De har mötts en gång, för ett år sedan på samma plats. Då vann svensken i två raka set. 
 

I samma turnering gick det sämre för André Göransson i par med Ben McLachlan. Förlust över 



Två tiebreak och borta

Elias Ymer har spelat färdigt på Melbourne Park. Vi pratar givetvis om kvalet till Australian Open, årets första Grand Slam, andra omgången. 208-rankade Yu Hsiou Hsu blev för svår, två tiebreak och förlust med 6-7(5), 6-7(4) på 1 timma och 45 minuter.

Elias bröt till 2-0 i båda seten, tappade omgående. 

Oklart nu om Elias omgående åker hem för att förbereda sig inför Davis Cupmatchen mot Bosnien & Hercegovina, Kungl Tennishallen den 3-4 februari. 

Vinst i finnkampen

Sverige mot Finland, Mikael Ymer mot Emil Ruusuvuori. Där har du uppställningen i första omgången i ATP250 i Adelaide. Vinst efter knappa 2.5 timma för svensken med 6-4, 4-6, 6-3. 

Nu väntar MacKenzie McDonald (ranking 63). Ett möte tidigare, i Auckland, samma vecka för tre år sedan. Två raka för Ymer den gången. 

Mikael in, Elias vidare

Mikael Ymer kvalade via vinst över georgien Basilashvili och australiensaren Thompson in i ATP250 i Adelaide.
Mikael möter nu finnen Emil Ruusuvuori, ranking 40, jämfört med svenskens 69. Inbördes möten 1-2. Senaste matchen i Washington, ATP500, vann med 2-1 i ser. 

Elias, kval även här. Dock i Melbourne för årets första Grand Slam. Vinst i första rundan över Nick Hardt (203) från dominikanska republiken med 7-5, 6-2. 
I andra omgången väntar Yu Hsiou (208). Inget inbördes möte tidigare. 




Kval i natt

Elias Ymer är på plats i Melbourne Park för årets första Grand Slam, detta för kvalspel. Inatt, vid midnatt, ställs han mot 202-rankade Nick Hardt från Dominikanska Republiken. 

Lillebroder Mikael Ymer kvalar även han denna veckan, i ATP250 i Adelaide, Australien.

Titel i Canberra

André Göransson visar fin form inför Australian Open om drygt en vecka och Davis Cupmötet mot Bosnien & Hercegovina om knappt en månad. Titel tillsammans med Ben McLachlan i Challengern i Canberra i Australien. Toppseedade in i turneringen så levererade paret. Finalvinst över andraseedade hemmaapelarna Harris och Smith. 

Nästa vecka, kvalificerade i ATP250 i Adelaide. 


Debut för Leo

Idag annonserades truppen till kvalificeringsrundan i Kungl Tennishallen 3-4 januari. Elias Ymer, Mikael Ymer, Filip Bergevi, Leo Borg, André Göransson och Karl Friberg.

Samtidigt meddelades det att Johan Hedsberg ersätter även fortsättningsvis Robin Söderling som kapten. Ny assisterande kapten är Thomas Enqvist. 

Till Internationella Tennisförbundet är inte Filip Bergevi anmäld. Men han kommer vara med i laget. 
Sex spelare är uttagna. Dagen före match, senast, skall det bli fem.

Bosnien & Hercegovinas kapten Zoran Zrnic i sin tur har tagit ut Damir Dzumhur, Nerman Fatic, Mirza Basic och Tomislav Brkic. 

Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 











Trubbel i premiären

Bröderna Ymer inledde året i Indien respektive Australien, båda i ATP250. Elias i Pune, för att försvara sin semifinalplats från i fjor och Mikael i Adelaide. 
Elias genom kval, föll tyvärr i första omgången mot tysken Marterer, ranking 159 jämfört med Elias 127. Trots vinst i andra set föll han med 2-6, 6-3, 3-6 på knappa två timmar. 
I fjor i samma turnering gick Elias till semifinal. Detta innebär 102 poäng jämfört med 12 i år, differens på 90. Turneringen låg tre veckor senare 2022 vilket innebär att han inte tappar någon placering än vilket är bra med tanke på stundande Australian Openkval.

Som siste man in i huvudturneringen föll även Mikael i första rundan, mot 88-rankade Saffiullin med 4-6, 2-6 på 1,5 timma. 

Mikael stannar kvar i Adelaide för spel även nästa vecka, samma stad. 
Elias åker vidare till Melbourne för kval med start på måndag. 








RSS 2.0