Om det vore match idag....

Om en vecka, den 3 februari, är det dags för Davis Cup igen. Kvalificeringsrunda, till Davis Cupfinals i september, i Kungl Tennishallen mot Bosnien & Hercegovina väntar.
Vinnande land är klar för Davis Cupfinals gruppspel 12-17 september. Förloraren spelar kval till nästa års kvalificeringsrund, vilket sker 15-16 alt 16-17 september. 
 
Svenska DC-bloggen tar nu tempen på lagen, som vi alltid gör innan det är dags för match. 
 
Vi börjar med Sverige. Vikarierande förbundskapten Johan Hedsberg har tagit ut sex spelare.
Mikael Ymer, rankad 72, har sedan debuten i Davis Cup 2015 spelat 21 singlar, vunnit 14 av dessa. Säsongsinledningen 2023 har börjat okej. Kvartsfinalen i Adelaide som bäst. Tyvärr blev Australian Open en besvikelse. Uttåg omgående. Denna vecka spelar han en Challanger i belgiska Ottignies-Louvain-la-Neuve (hard inomhus). En turnering pga sen anmälan fick kvala in i. Han är framme i kvartsfinal, som spelas senare i eftermiddag. Notera att han efter denna vecka kommer nå sin högsta rankining i karriären (67 från mars 2000). Oklart exakt vilken, med tanke på att han är kvar i turneringen i Belgien.  
 
Elias Ymer, 119, spelade sin första DC-match 2013 spelat 28 singlar, vunnit hälften. Dubbelfacit är 1-2. Inledningen av 2023 har börjat mindre bra, jämfört med fjolåret. Första rundan i Pune (semifinal i fjor) samt andra kvalrundan i Australian Open (kvalfinal för ett år sedan). Även Elias är på plats i belgien, som sin lillebroder, denna vecka för spel i Challenger. Det blev uttåg i den andra omgången. 
 
Leo Borg, 509. 19-åringen är nominerad för första gången vad gäller Davis Cup. I hans tennisliv håller han mest till på ITF-touren och Challenger. Samt när han får, genom sitt efternamn, wild card till diverse ATP-turneringar.  
 
André Göransson, dubbelranking 68. Han har helt klart lyckats bäst i år. Titel i Challanger i Canbarra, tillsammans med japanen Ben McLachlan, i början av året. Sedan andra omgången veckan efter i ATP250 i Adelaide samt samma facit i Australian Open. Den sistnämnda turneringen tillsammans med schweizaren Huesler. 
 
Karl Friberg, 440. Han var för första gången nominerad till Davis Cup-laget och gruppspelet i september  ifjor. Dock blev det inget spel. Han har i år spelat ett kval till Challanger och två ITF-turneringar (Futtures). Två vinster har det blivit. 
Noetarbart är att Karl trivs i Kungl Tennishallen. Han fick ett wild card till kvalet i Stockholm Open i fjor. Han vann där en match, mot 113-rankade spanjoren Andujar. 
 
Filip Bergevi, 821. Noterbart är att Filip inte är uttagen i den officiella truppen. Han är dock med, på plats i Kungliga Tennishallen från och med tisdag nästa vecka, då laget samlas. Han har inte tidigare spelat någon Davis Cupmatch. När det gäller Filip pratar vi en annan nivå, sett till bröderna Ymer. Ingen professionell match, än så länge i år. I slutet av förra året, i oktober och december, testade han på tre kval till Challanger. Förlust, utan setvinst, i samtliga tre. 
 
Sex spelare är uttagna. Dagen före match, senast, skall det bli fem. Det kan göras tre byten i truppen fram till just dagen före match. Även ej uttagna spelare kan komma på tal. Den svenske spelare som går bäst just nu, Dragos Madaras (ranking 325) kan alltså fortfarande vara aktuell. Han har vunnit två ITF-turneringar i år (x två i Antalya, Turkiet samt är just nu semifinal i Cairo, Egypten). 
 
 
Bosnien & Hercegovinas kapten Zoran Zrnic har tagit ut fyra stycken, samtliga födda tidigt 1990-tal. 
Damir Dzumhur, 193, inledde sina framträdande i Davis Cup 2010. Har spelat 31 singlar med 20 vinster. I dubbel 1-1. I år har han inlett med en kvartsfinalplats i en Challanger i Nya Kaledonien, uttåg precis som Elias Ymer i andra omgången i kvalet till Australian Open. Han spelar denna veckan i franska Quimper och dess Challenger. Noterbart är att Dzumhur har varit rankad på plats 23, i juli 2018.
 
Nerman Fatic, 240, har vi kunnat se i Davis Cup sedan 2013 med 3 vinster på 7 matcher. I dubbel är siffrorna 0-1. Han har inte spelat internationellt i år. 
 
Mirza Basic, 392, inledde sin Davis Cupkarriär 2007. Hittills har det blivit 12-14 i singel och 21-7 i dubbel. Har inlett året en kvartsfinal i en Future i brittiska Sheffield samt uttåg omgående en annan Future i Storbritanien.  
 
Tomislav Brkic, med dubbelranking 65, har 20-8 i dubbel och Davis Cup. Singel 3-10. Debut gjorde han 2008. Han spelar just nu sedan 2020 endast dubbel. I har har det tillsammans med Escobar från Ecuador blivit en semifinalplats i Adelaide och en tredje omgång i Australian Open. 
 
Bosnien & Hercegovinas senaste match var i september 2022, då Mexiko besegrades på hemmaplan med 3-1. Singlarna tog Dzumhur och Fatic hand om samt Basic/Mrkic i dubbeln. Samtliga med vinst. 
 
Sverige är på plats i Stockholm och Kungl Tennishallen från söndag kväll. Första träningen på måndag (på bana 6). Tilträde till Centercourten sker på tisdag. 
Pressträff sedan på onsdag och lottning med efterföljande presskonferens med lagen. 
 
På fredag om en vecka är det sedan dags för spel. Två singlar första dagen, följt av en dubbel och två avslutande singlarna på lördagen. Matchstart fredag klockan 17 och lördag 13. 
Publikintresset är bra, enligt Svenska Tennisförbundet. 
 
Svenska DC-bloggen kommer att vara på plats, som alltid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0