Två dubblar av intresse idag

Som match nummer tre på bana 4 spelar Thomas Johansson/Robert Lindstedt i första omgången mot britterna Hutchins/A Murray.
På samma bana som match nummer fem möter sedan Simon Aspelin/Julian Knowle, som är fjärdeseedade, i den andra omgången spanjorerna Lopez/Martin.

En chanslös Thomas på grus

Thomas Johansson förlorade stort idag i Barcelona mot argentinaren Agustin Calleri med 1-6, 3-6 på nästan en timma. Första var en sorglig historia där Thomas tappade serven 2 gånger. Han spelade ingen bra grustennis. I andra spelade Thompa upp sig men det räckte inte.

Senare i veckan, antagligen på onsdag, spelar han dubbel tillsammans med Robert Lindstedt.

Thompa med på banan igen

Imorgon inleds nästa grusturnering, det är Barcelona/Spanien som står på programmet och "Open Sabadell Atlántico".
Thomas Johansson är ensam svenska som ger sin in i singelspelet. Han inleder mot argentinaren Augustin Calleri. Han är rankad som nummer 48, mot Thomas 59. De har mötts två gånger och vunnit en gång var. 2005 vann Thompa i Australian Open och 2002 Calleri i Madrid. Båda gångerna är med andra ord på hårt underlag.
Vid vinst där väntar en repris från DC-mötet för ett par veckor sedan, David Nalbandian.

I dubbeln spelar Thomas tillsammans med Robert Lindstedt. Är det ett blivande OS-par i augusti vi ser? De möter i förta omgången britterna Hutchins/A Murray. Simon Aspelin och Julian Knowle som är fjärdeseedade går in i andra omgången något senare i veckan.

Övriga svenskar laddar inför Rom som startar den 5 maj.

Nära skjuter ingen hare - Bjösse förlorade

Det blir ingen final i Monte Carlo för Jonas Björkman och Kevin Ullyett. De tappade och föll mot det helspanska paret Nadal/Robredo med 7-5, 6-7 (6-8), 7-10 (mtb). Efter att ha vunnit första set gick Bjösse & Co fram till 2-0 i andra. Sedan tog det roliga slut. Ingen final denna gången heller. Detta innebär att Bjösse varit i två semifinal i dubbel i år men ingen final ännu för Björkman/Ullyett.

Förlust i kvarten för Simon & Co

Femteseedade Simon Aspelin och Julian Knowle förlorade kvarten mot fjärdeseedade Bhupathi/Knowles med klara 2-6, 3-6.

Imorgon, lördag, möter Jonas Björkman/Kevin Ullyett det helspanska paret Nadal/Robredo. Beräknad matchstart runt klockan 18.00.

Bjösse i semi

Det går bra för Jonas Björkman/Kevin Ullyett i Monte Carlo. Idag vann det åttondeseedade, vann kvarten över Erlich/Ram, seedade tvåa, från Israel med 6-4 två gånger upp. Återkommer med vilka de skall möta i semifinal på lördag.

Imorgon med start klockan 12 på Court des Princes spelar femteseedade Simon Aspelin/Julian Knowle kvartsfinal mot fjärdeseedade Bhupathi/Knowles.

Två dubbelvinst, en singelförlust

Robin Söderling kunde inte ta sin tredje raka vinst över tolfteseedade spanjoren Tommy Robredo. Spanjoren vann i två raka, 4-6, 6-7 (3-7) på knappa två timmar. I första set tappade Robin serven både fram till 2-3 och 2-5. Han snyggade till siffrorna lite, bröt en gång, men setet till Robredo.
Andra set inleddes mycket svängigt, de första fyra gamen slutade med break. Robin kunde sedan hålla sin serve och hade tre breakbollar fram till 4-2. Men Robredo höll emot fram till 5-4 til Robin med spansk serve. Då skaffade Robin sig en setboll utan att knyta ihop säcken. Setet gick till tiebreak. Väl där visade spanjoren sig starkare och efter två minibreak var matchen och Monte Carloäventyret över för denna gång.

Desto bättre gick det i dubbeln. Jonas Björkman/Kevin Ullyett, åttondeseedade, vann i skiljeset över polackerna Fyrstenberg/Matkowski med 6-7 (7-9), 7-5, 10-7 (mtb). I kvarten väntar nu det Erlich/Ram, seedade tvåa, från Israel. Denna match spelas imorgon, torsdag, på bana 2 cirka klockan 15.00.
Femteseedade Simon Aspelin/Julian Knowle vann även de. De mötte Djokovic/Stepanek och vann i två raka, 6-2, 7-6 (7-3). Motståndare i kvarten blir Bhupathi/Knowles. Matchen spelas på fredag.

Tre svenskar idag

Idag runt klockan 16 så startar Robin Söderling sin match i den andra omgången i Monte Carlo. Där väntar tolfteseedade spanjoren Tommy Robredo som också är rankad som nummer 18, Robin 49. Två segrar av två möjliga är facit till Robins fördel. Båda gångerna under år 2004, varav en på gruset i Båstad.

På bana 9 samma tid, runt 16, går Jonas Björkman/Kevin Ullyett in i dubbelspelet. Det är match i andra omgången för det åttondeseedade paret. De möter de svårspelande polackerna Fyrstenberg/Matkowski.

På bana 11 redan klockan 12 är det dags för femteseedade Simon Aspelin/Julian Knowle. De möter självaste Djokovic/Stepanek.

Robin en vinnare på det röda gruset

Det är grus och det är Monte Carlo. Robin Söderling vann sin första match över tjecken Radek Stepanek med 6-4, 6-7 (6-8), 6-3 på två timmar och tjugo minuter. I det första setets tionde game så skaffar sig Robin setets enda breakboll som samtidigt är setboll. Han tar tillvara den på bästa sätt.
Andra är mer svängigt där spelarna bryter varandra två gånger var vilket leder till tiebreak. Där är Stepanek den starkare. I det tredje tar Söderling kommandot och bryter tjeckens serve två gånger och matchen är i hamn. Robin har nu vunnit fyra av fem gånger över Stepanek.
En stabil insats, vilket lovar gott inför framtiden. I andra omgången väntar tolfteseedade spanjoren Tommy Robredo eller schweizaren Stanislas Wawrinka. Den matchen spelas antagligen imorgon, tisdag.

Regnet stoppade Robins entré i Monte Carlo

Robin Söderling får vänta tills imorgon klockan 12.00 för att göra entré till årets första ATP Masters Series på grus i Monte Carlo. Det var först meningen att detta skulle ske idag, men regnet stoppade honom.
På bana 9 imorgon, måndag är det alltså dags. Han möter Radek Stepanek från Tjeckien. Av deras fyra tidiare möten har Söderling vunnit tre, alla gånger på hårt underlag. Senast de möttes var i mars i Memphis semifinal då Robin vann i två raka. Deras enda match på grus var i Hamburgs Mastersturnering 2006. Den gången vann Stepanek i två raka set.

Svårt i kvalet och idag går Robin in

I Monte Carlo och deras ATP Master Seriesturnering har kvalspelet inletts.
Jonas Björkman föll i första kvalrundan mot italienaren Nicolas Lapentti med siffrorna 2-6, 5-7. Detta innebär att det inte blir någon huvudturnering för Bjösse i år. Tråkigt med tanke på att det är hans "hemmaplan" samt troligtvis sista året på touren.
Vi får dock se honom senare i veckan i dubbeln tillsammans med Kevin Ullyett. De är åttondeseedade vilket innebär att de går in i andra omgången.

Ännu sämre gick det för Thomas Johansson. Han kom aldrig till spel i sin match mot hemmaspelaren Benjamin Balleret. Den Svenska DC-bloggen vet inte varför men vi undersöker det hela.

Vid sex tiden i eftermiddag går Robin Söderling in i turneringen. Han möter Radek Stepanek från Tjeckien. Av deras fyra tidiare möten har Söderling vunnit tre, alla gånger på hårt underlag. Senast de möttes var i mars i Memphis semifinal då Robin vann i två raka. Deras enda match på grus var i Hamburgs Mastersturnering 2006. Den gången vann Stepanek i två raka set.

Vi har utöver Bjösse även Simon Aspelin och Julian Knowle i dubbel. De är femteseedade vilket också innebär att de går in i andra omgången senare i veckan.

Thompa och Bjösse kvalar till Monte Carlo

På måndag är det dags för årets första ATP Master Series på grus. Det är den fina anläggningen i det lilla landet Monaco och Monte Carlo som tar emot världens bästa tennisspelare.

Imorgon lördag kvalar först Jonas Björkman mot Nicolas Lapentti från Italien. Jonas är tredjeseedad i kvalet och har nummer 57 på rankingen. Italienaren är rankad 98. De har mötts 7 gånger med ett övertag på 4-3 till Lapentti. Samtliga gånger var i början av 2000-talet (2000-2003) och aldrig tidigare på grus. Bjösse vann deras första möte (Rotterdam) och de två sista (Hong Kong och Paris). Beräknad starttid är klockan 12.30/13.00.
Thomas Johansson, som är seedad som nummer fyra, får ta sig an hemmaspelaren Benjamin Balleret. Han är rankad 317 jämfört med Thomas 58. De har aldrig tidigare mötts. Matchen bör starta runt klockan 14.

Det är 28 spelare som gör upp om sju platser. Det innebär att man behöver vinna två matcher, en imorgon och en på söndag, för att gå in i huvudturneringen. Till den är redan Robin Söderling kvalificerad.

Brunström och Robert ut i var sin kvart

Efter Johan Brunström/James Cerretani första seger i Open de Tenis Comunidad i Valencia, Spanien blev det respass i kvarten/den andra omgången.
Övermännen var det argentiska paret Gonzalez/Monaco som vann med knappa 2-6, 7-6 (7-5), 8-10.

För Robert LindstedtJarkko Nieminen så blev det en vinst och förlust i den portugisiska turneringen Estoril Open. De vann över hemmaspelarna Elias/Tavares i första omgången enkelt med 6-4, 6-3. I kvartsfinal förlorade de dock mot det toppseedade paret Jeff Coetzee/Wesley Moodie från Sydafrika med 2-6, 7-6 (7-4), 6-10 (mtb). En mycket jämn historia utan lyckligt slut.

Nästa vecka, med start på måndag, är det dags för årets första ATP Master Series på grus. Det är den fina anläggningen i det lilla landet Monaco och Monte Carlo som gäller.
Återkommer snart med mer information angående denna turnering.

Kanske en kommande DC-dubbelspelare?

Johan Brunström, 28 år och dubbelrankad på plats nummer 116, vann tillsammans med James Cerretani från USA i ATP-turneringen Open de Tenis Comunidad i Valencia, Spanien. De slog det andraseedade paret, tillika bröderna, Ratiwatan i två raka det, 6-4, 7-6 (7-4).
Detta är Johans största skalp på ATP. Han har tidagare tillsammans med Nielsen vunnit en Challanger i Sarajevo tidigare i år.

Andra omgångens motståndare blir klart senare i eftermiddag.

Robert Lindstedt spelar denna veckan tillsammans med finnen Jarkko Nieminen i den portugisiska turneringen Estoril Open. De möter hemmaspelarna Elias/Tavares i första omgången senare i eftermiddag.

Robin gjorde nästan allting rätt - förlust i avgörande set

Robin Söderling förlorade mot David Nalbandian.
Siffrorna skrevs till 4-6, 6-1, 6-4, 4-6, 7-9 efter fyra timmar och nio minuter.

I första set Argentinaren lyckades med i stort sätt allt, varje slag vann han och Robin var hela tiden steget efter. I det andra tar han över och bryter Nalbandians serve två gånger om. I tredje kommer Robin i underläge med 1-3, vänder till 5-3 och håller till setvinst. I fjärde går Robin fram till 2-0, tappar sedan sitt fina spel och argentinaren vänder till 2-3. Det bryts fram toch tillbaka. Vid 4-5 och egen serve så hamnar Robin i underläge med 0-40 och Nalbandian vinner setet.
Robin har inte spelat en femsetare sedan i början av juli i fjor mot Nadal i Wimbledon. Kvalitetsmässigt är matchen mycket dålig i det avgörande setet, inte så konstigt. Det handlar mest om nerver...

Kort om första set:
Robin kom snabbt i trångmål redan i sitt första servegame. Publiken hann knappt sätta sig innan argentinagen hade 15-40 och två breakbollar. Nalbandian tog vara på den första, 0-1. Söderling skaffar fram en breakboll i Nalbandians första servegame men lyckas in ta poängen.
Robin hamnade återigen illa till i sitta andra servegame men redde ut det.
I det fjärde servegamet var det Nalbandians tur att hamna pyrt till. Robin får fram ännu en brekaboll. Denna gång går det bättre, via en tveksam boll knappt ute, och han kvitterar, 2-2.
Vid ställningen 3-3 så spelar argentinaren en bländande grustennis. Han får fram tre breakbollar vid 0-40. Robin räddar samtliga. Med ett böljande spel fram och tillbaka och ett par breakbollar till kan Nalbandian avgöra på den femte, 3-4. Spelarna höll sedan sina serve en gång var fram till 4-5 och chans för argentinaren att serva hem första set. Han skaffar sig en setboll.
Han vinner den och 4-6 till Nalbandian.

Andra:
Robin kommer, precis som i första set, i underläge med 15-40. Denna gång via fyra kanonservar reder han ut det, 1-0.
Repriserna från första set upprepar sig. Robin får fram breakboll i Nalbandians första servegame vid 30-40. Men argentinaren reder ut det (1-1) och vinner fem bollar på raken fram till 0-30 i Robins serve. Han vinner fyra raka och går fram till 2-1.
Robin går fram till 0-40 och tre breakbollar i nästföljande servegame. Nalbandian räddar en, men det är allt. Robin bryter fram till 3-1.
När argentinaren servar igen skaffar sig Robin 15-40 och två breakbollar. Då gör Nalbandian dubbelfel, 5-1. Söderling kan nu serva hem andra set. Han får rädda tre breakbollar och avgör på sin tredje setboll fram till setvinst med förkrossande 6-1. Robin har fått igång både fötter och spelet i övrigt. Naldandian ser där emot mycket spänd ut.

Tredje:
Nalbandian får det svårt omgående i sitt försa servegame. Robin roffar åt sig två breakbollar utan att kunna knyta ihop det. I Robins andra servegame så går Nalbandian från 30-0 till Robin fram till gamevinst, 1-3. Robin svarar med det och bryter tillbaka via en formidabel passering, 2-3.
Tog sitt eget servegame genom två serveess. Nalbandian hamnar igen i trångmål när Robin får fram 30-40. På den vinner Robin, 4-3. Han har nu vunnit tre game på raken. Efter mycket möda gör Robin 5-3. Argentinaren håller också sin serve, 5-4. Robin kan nu serva hem tredje set... Han går fram till 40-15 och två setbollar. Nalbandian räddar en, men den andra går ut och Robin har vänt. Vi har 2-1 i set...

Fjärde:
Robin går fram till 0-40 i Nalbandians första servegame. Argentinaren räddar en poäng men sedan bryter svensken, 1-0. Han håller sedan sin egen serve, 2-0.
I Robins nästa servegame går Nalbandian upp till 30-40, efter ett dubbelfel av Robin. Han tar chansen, 2-2. Robin ser nu lite mer osäker ut, har inte samma flyt i poängen, missar mer. Spelarna håller sedan sina servar fram till 3-4. Robin kan inte hålla ihop serven, tappar til 15-40 och kan inte få till det, 3-5. Nu kan, hastigt och mindre lustigt, serva hem det fjärde setet.
Robin vaknar, skaffar 0-30 och sedan 15-40 och två breakbollar att bryta tillbaka. Nalbandian slår i nät, 4-5.
Robin skall sedan serva och tappar serven blankt. Fjärde set till argentinaren.

Femte och avgörande:
I det tredje gamet så skaffar sig Robin 0-40 och tre breakbollar i Nalbandians serve. Argentinarna klagar kraftfullt över den sista poängen men domaren står på sig. Nalbandian räddar en men orkar inte med andra bollen och Robin bryter, 2-1. Yes!
Nalbandian bryter omgående tillbaka, 2-2. Det står 2-2 i game och 2-2 i set.
Spelarna håller sina servar fram till 4-5 och serve för Robin. Robin tappar till 15-40 och två breakbollar tillika två matchbollar till Argentina. Robin spelar magnifik tennis, räddar båda matchbollarna. Han slår ett dubbelfel och det är ny matchboll. Via en andraserve på linjen räddar han även den. Tar sedan kommandot och går fram till 5 lika.
Nalbandian går upp till 40-0, Robin tar två poäng men tappar sedan, 5-6.
Robin håller sin serve lätt fram till 6-6. Det är nu inte tiebreak, utan långt set. Robin får fram en breakboll i efterföljande gamet. Han är dock inte nära på den och Nalbandian kan vända, 6-7.
Söderling ligger under med 15-30 men genom fenomenalt spel och underbart servande så tar han tre raka poäng, 7 lika.
Nalbandian håller sin serve blankt, 7-8. Robin går in och servar, tappar till 0-40 och ytterligare tre matchbollar till Argentina. Söderling räddar den första, matchboll nummer fyra. På den andra så lägger Robin strax utanför, Nalbandian har avgjort på den femte matchbollen och kvartsfinalen är över. Argentina är i semifinal mot Ryssland.

Robin Söderling gör en av sina bästa grusmatcher någonsin men det räckte inte. Nalbandian hade den lilla extra tur som krävs.

Thomas Johansson förlorade sedan också den betydelselösa matchen mot Juan Monaco med två gånger 3-6. Det gav slutresultatet 1-4 till Argentina.
Sverige var mycket närmare Argentina denna gång jämfört med 2006, men det räckte inte ända fram. Det positiva är att vi nästa gång får möta dem på hemmaplan...

I semifinal möts nu Argentina-Ryssland och USA-Spanien. Det känns som om Argentina-USA i final.

Vi får nu ta nya tag 2009. Lottningen sker sista veckan i september, då får vi veta vilka vi får möta i den första omgången den 6-8 mars.
Frågan är vem som är kapten då? Fortsätter Mats Wilander/Joakim Nyström? Eller, kanske, får vi se Jonas Bjösse Björkman i stolen bredvid Robin & Co?

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma!

Ryssland klara för semifinal

Om, eller skall vi säga när, Sverige i eftermiddag/kväll vänder mot Argentina och blir klara för semifinal är det redan nu klart att vi får möta Ryssland. Den matchen kommer att spelas på hemmaplan den 19-21 september.

Men det är långt dit...

Även Spanien är klara för semifinal efter ointagliga 3-0 över Tyskland. De får antingen möte USA eller Frankrike. Där står det 2-1. Matchstart idag klockan 19.00.

Hög tid för Robin att bryta trenden

Idag söndag spelar först de båda "ettorna" Robin Söderling mot David Nalbandian, matchstart klockan 15.00.
De har mötts fyra gånger med tre vinster till argentinaren. På grus är siffrorna två vinster och en förlust i argentinarens fördel. Det vill säga, Robin har slagit Nalbandian en gång på samma underlag som matchen i eftermiddag spelas. Det var i Mastersturneringen i Hamburg 2005 då han vann i två raka set.

Robin har sedan debutåret 2004 spelat åtta singelmatcher. Han förlorade de första två, vara en mot just Nalbandian, och har sedan sex raka segrar. Tre av dessa har kommit på grus. Samtliga grusmatcher som Söderling har vunnit i DC-sammanhang har börjat med en 6-0-vinst i första setet och han har inte förlorat ett set på de tre matcherna.
Nalbandian har vunnit sju vinster på grus i Davis Cupsammanhang och aldrig förlorat. Han har sedan debuten 2002 spelat sju singelmatcher på hemmaplan i Argentina och heller aldrig förlorat. Det är hög tid att någon ändrar på det nu.

Som andra singelmatch har lagen föranmält José Acasuso för Argentina och Thomas Johansson för Sverige. Den stora frågan är om Acasuso spelar?

Sverige har vänt ett underläge på 1-2 till vinst vid elva tillfällen. Senast var det mot Israel i februari i år. Blir det en tolfte gång idag?

TV8 sänder direkt med Engstrand och Lindqvist vid rodret.

Fortfarande problem med dubbeluppställningen - Sverige i brygga

Guillermo Canas och David Nalbandian vann över Jonas Björkman och Robert Lindstedt med 5-7, 4-6, 4-6 på drygt två timmar.

Svenskarna började mycket bra men vek ner sig när det drog ihop sig, både i första och andra setet. I det tredje tappade vi serven tidigt, vann tillbaka den men tappade serven igen och matchen var borta. Lindstedt väntar fortfarande på sin första setvinst i DC. Han har nu spelat tre matcher, en singel och två dubblar och har 0-8 i set. Frågan är också när svenskarna skall hitta ett vinnande dubbelpar igen...??

Nu måste Sverige vände ett underläge på 1-2 till vinst igen. Vi har gjort det elva gånger, blir det en tolfe imorgon...??

Kort om första set:
I det fjärde gamet skaffar sig svenskarna en breakboll i Nalbandians serve. De reder ut det och vinner gamet.
När det är dags för Bjösse att serva vid 5-5 så har svenskarna gameboll men får inte till det. Argentinarna spelar på topp, framför allt Nalbandian och vinner ett par fantastiska poäng och svenskarna spelar alldeles för enkelt vid nät och missar. Argentinarna vänder och bryter, 5-6. Nalbandian kan serva hem första set. Svenskarna får fram 0-30 men sedan vinner argentinarna fyra raka poäng och setet är förlorat.

Andra:
Robban hamnar med en gång i underläge i första servegamet med 15-40. Svenskarna räddar båda, hamnar återigen i underläge men reder ut det igen. Kan sedan serva hem gamet, 1-0.
Lagen höll sedan sina servar fram till 4 lika, utan några större problem. Då hamnar svenskarna i underläge och Robban tappar sin serve, 4-5.
Canas går för att serva hem setet. Skaffar två setbollar vid 40-15, svenskarna räddar båda men får en ny omgående. Genom en magnifik retur på fötterna av Bjosse räddas även den. En nätrullar för Robban ger Argentina sin fjärde setboll. Genom en ramträff så räddas Robban den. Femte setbollen vinner också Robban och Bjösse. Sedan går vi fram till en breakboll. Genom en kanonserve vinner Canas den poängen. Servar bra igen och får fram ytterligare en setboll. Räddas igen men på sjunde setbollen vinner Canas och det är djupt underläge för svenskarna.

Tredje:
När Robban i det tredje gamet skall serva gör han det inte bättre än att argentinarna kan bryta blankt, 1-3.
Canas servar i det åttonde gamet bryter svenskarna argentinarnas serve för första gången i matchen och det på ett dubbelfel, 4 lika.
Jonar servar och genom två nätrullare och mycket dåligt servande går Canas/Nalbandian fram till 15-40. Då gör Bjösse det andra dubbelfelet för gamet och breaket är ett faktum, 4-5. Nu kan Nalbandian serva hem matchen.
Detta gör han och Argentina leder med 1-2 inför morgondagens singlar.

Övriga kvartsfinaler efter dubbeln:
Ryssland-Tjeckien 2-1
Tyskland-Spanien 0-3
USA-Frankrike 2-1

Idag är det dubbel

Davis Cupkvarten mellan Argentina och Sverige har nått fram till andra dagen och då är det som bekant dubbel som gäller. Med största säkerhet kommer de föranmälda dubbelparen bestå. Det innebär i så fall att vi får se Guillermo Canas och David Nalbandian för hemmalaget mot Jonas Björkman och Robert Lindstedt som skall försvara de svenska färgerna.

Lite kuriosa inför denna drabbning:
Det är första gången Jonas och Robert bildar dubbelpar i Davis Cup.
Jonas är rankad som nummer 21 i dubbel. Hans DC-facit i dubbel är 21 vinster och 13 förluster. På grus är de siffrorna 2-3. Senaste dubbelvinsten kom tillsammans med Thomas Johansson i förra årets kvartsfinal i Göteborg mot just Argentina... Det blir den nionde partnern för Bjösse. Han har sedan debuten 1994 spelat med Apell, Kulti, Edberg, Aspelin, Larsson, Pim-Pim, Thomas Johansson och Enqvist.
Robban Lindstedt gör sin andra DC-match i dubbel. Han förlorade tillsammans med Aspelin i första omgången i år mot Israel. Han är rankad som nummer 36.

David Nalbandian är rankad som nummer 197 på senaste rankingen. Hans dubbelfacit i Davis Cup är 9-3. Dock så har han 6 vinster på grus mot inga förluster...
Guillermo Canas är rankad som nummer 127. Han har vunnit tre dubbelmatcher och förlorat två vad gäller DC. Samtliga matcher utan en av dessa har spelats på grus.
Det argentinska paret har en vinst och en förlust tillsammans i dubbel. Förlusten kom som sagt i Göteborg förra året.

Klockan 16.00 i eftermiddag är det dags. TV8 sänder direkt. Kommentatorer är Tommy Engstrand och den gamle DC-veteranen Jan-Erik Lundqvist. En stor man inom svensk Davis Cup. Han spelade mellan 1957-1970, vann 64 matcher och förlorade 27. Jan-Erik är idag 71 år ung.

Robin utjämnade efter stort spel

Robin Söderling vann stort över José Acasuso med 6-0, 6-4, 6-1 på mindre än två timmar. Kvartsfinalen mellan Argentina och Sverige står nu 1-1 efter första dagens två singlar.

Efter ett enkelt första set till Sverige med förkrossande 6-0 var andra mycket jämnare. Det präglades av inte mindre än fem servegenombrott med ett upp för Robin så han vinner det med 6-4. Det tredje sedan såg precis ut som det första. Söderling gick fram till 5-0. Acasuso räddar två matchbollar i egen serve och får ett tröstgame. Robin servar sedan hem matchen blankt.
Det var en mycket blåsig match, som blev starkare och starkare fram för allt under det sista setet. Detta var Robins sjätte raka vinst i DC-sammanhang. Efter hans första två förluter har det blivit raka segrar.

Kort om första set:
Robin börjar mycket bra, han rör sig mycket bra och spelar med ett stort självförtroende. Han bryter Acasusos serve två gånger, håller sina egna servar enkelt om och går fram till 5-0. Nästa gång det är argentinarens serve går Söderling fram till 15-40 och där med två setbollar. Acasuso räddar båda. Robin får fram en tredje setboll. Acasuso räddar även den. Fjärde setbollen kommer och även den kan inte Söderling förvalta. Sjätte setbollen vill det sig inte heller för Robin. På sjunde kan han dock avgöra och första set till Sverige och det blankt.

Andra:
Andra börjar helt annorlunda. Robin håller sitt första game blankt och Acasuso sitt. Sedan hamnar Söderling i underläge med 15-40 i sitt kommande servegame. Han tappar det, 1-2. På det svarar Robin på att bryta tillbaka och det omgående. Andra breakbollen avgör, 2 lika. I nästa servegame för Acasuso så skaffar sig Robin en breakboll. Argentinaren räddar den. Acasuso räddar ytterligare två breakbollar och kan ta hem gamet, 3 lika.
Så ofta i tennisen så kunde argentinaren på det breaka Söderling genom 15-40 och avgöra på första breakbollen. Istället för 4-2 till Sverige och egen serve blir det genombrott åt fel håll till 3-4.
På det svarar Robin med att gå upp till 0-40 och tre breakbollar. Acasuso räddar två men på den tredje bryter svensken tillbaka, 4-4. Vi får se två mycket nervösa spelare på banan.
Robin håller sedan sin serve. Går sedan fram till 0-40 och tre setbollar i Acasusos serve. Han räddar två, men på den tredje gör han dubbelfel och setet till Robin och Sverige.

Tredje:
Det börjar precis som i första set. Robin bryter omgående och går fram till 3-0. I Acasusos andra servegame så vaskar Robin fram ännu en breakboll, vilken han vinner, 4-0. Efter det går Robin blankt fram till 5-0.
Robin tar sig fram via ett dubbelfel av Acasuso till 30-40 och en matchboll. Argentinaren räddar den. Söderling skafffar sig ännu en matchboll. Robin lägger ut en enkel boll och lika igen. Argentinaren reder ut stormen och vinner gamet, 5-1. Robin servar sedan hem matchen blankt, 6-1.
Mycket stort spel och Sverige har 1-1 efter första dagens singlar.

I dagens första singelmatch förlorade Thomas Johansson mot David Nalbandian med 2-6, 7-5, 4-6, 2-6. Mer om denna match, se tidigare inlägg på denna blogg.

Efter dagens mycket orkeslösa prestation av argentinaren Acasuso så får vi nog inte se mer av honom denna DC-helg. Det blir med största säkerhet Canas eller Monaco som får ta hand om singeln mot Thompa på söndag.

Övriga kvartsfinaler efter första dagen:
Ryssland-Tjeckien 1-1
Tyskland-Spanien 0-2
USA-Frankrike 2-0

Thomas slet, men föll

Det är kvartsfinal i Davis Cup och Sverige möter Argentina i Buenos Aires. Thomas Johansson inleder mot världssjuan David Nalbandian. Efter ett mediokert första set så vågade Thomas spela ut. Han vinner storartat andra och hamnar sedan i en svacka i tredje, kommer tillbaka men Nalbandian vinner knappt. I fjärde så knyter Thompa inte åt säcken när chansen kom.
Thomas hade sina chanser, han hade bla åtta breakbollar men vann bara tre. Men om man skall vinna över Nalbandian på grus på bortaplan så krävs det något alldeles, alldeles extra. Nalbandian har nu vunnit 13 av 13 DC-matcher på grus...
Siffrorna skrevs tills slut till 2-6, 7-5, 4-6, 2-6 på en total tid av knappt tre timmar.

Kort om första set:
Thomas rörde sig dåligt och hade inget flyt i det egna servegamen. Han vann enbart två bollar i Nalbandians serve. Han tappade sin serve både fram till 2-4 och i åttonde gamet och setvinst till Argentina. Svensken hade hela tio lätta misstag. Setet tog bara 35 minuter.

Andra:
Mycket bättre fotarbete och spel i övrigt för Thomas. Nalbandian hade stora problem i sin egen serve, fram för allt i serveuppkastet.
I sitt första servegame så hamnar Thompa i underläge med en gång. Nalbandian får en fördelsboll som Thomas attackerar på framme vid nät men blir passerad, 0-2. Thomas svarar med att bryta tillbaka omgående och gör det dessutom blankt. Thomas vann i det här gamet dubbelt så många bollar i argentinarens serve som han gjort i hela matchen hittills.
I Nalbandians nästa servegame kommer han åter igen i underläge och Thomas vaskar fram ännu en breakboll. Svensken slår en stoppboll som argentinaren hinner upp och vinner till slut gamet.
Ännu en breakboll skaffar sig Thomas vid 4-4. Nalbandian reder även ut detta och går fram till 4-5. I nästa servegame och 40-0 till Thomas så visar sig Nalbandian och publiken från sin sämsta sida. Det hela börjar med att Nalbandian inte är nöjd med ett domslut. Publiken är ursinnig och domaren får ingen ordning på det. Argentinaren vinner en boll. Thomas gör sedan en mycket läcker stoppboll och vinner gamet, 5-5.
Serven/Uppkastet stämmer inte för Nalbandian och genom ett dubbelfel, sjätte för matchen, bryter Thomas fram till 6-5. Thomas kan nu serva hem andra set.
Thomas hamnar i underläge med 0-30. Han vinner två bollar och är med andra ord två bollar från andra set. Stenhård serve ger en setboll. Nalbandian räddar den på andraserve. Efter mycket bra spel från bakplan går argentinaren fram till breakboll. Thomas räddar den. Ny kanonserve som ger ny setboll. På andraserven slår Nalbandian i nät och andra set till Sverige!
Tid för andra set: 1 timme och fem minuter.

Tredje:
I början av setet sprider Nalbandian bollarna omkring sig. Han servar dock bättre. Thomas följer efter argentinaren.
I Thomas första servegame hamnar svensken i underläge och Nalbandian bryter fram till 0-2. Spelarna håller sedan sina servar fram till 3-5 och chans för Nalbandian att serva hem tredje set. Då genom en av många stoppbollar fram till breakchans vid 30-40 och andraserve för Nalbandian. Via en otrolig retur bryter han tillbaka i absolut rätt ögonblick, 4-5. Det är nu stor tennis på Center Court. Thomas servar fram till 30-0, tappar tre bollar och Argentina får fram en setboll. På andraserven slår Nalbandian i nät. Argentinaren får ännu en setboll som han vinner. Tredje till Nalbandian.
Tredje set på 41 minuter, sammanlagt 2 timmar och 17 minuter.

Fjärde:
I Nalbandians andra servegame skaffar sig Thomas två stycken breakbollar vid 15-40. Argentinaren vinner sedan fyra bollar på raken, 1-2.
I argentinarens nästa servegame får han ännu en breakboll, Thomas har övertaget men han förmår inte att knyta åt säcken, 2-3.
I nästföljande servegame för Thomas så går argentinaren fram till 30-40 och en breakboll. Det är nu som skillnaden visar sig, skillnaden på grus och han vinner sin fösta breakboll för setet, 2-4. Nästa gång det är dags för Thomas att serva vid 2-5 så går Nalbandian fram till 0-40 och tre matchbollar. Thompa räddar den första men sen orkar han inte mer, 2-6.

Som andra singel väntar nu Robin Söderling mot José Acasuso.

Övriga kvartsfinal just nu:
Ryssland-Tjeckien 1-1
Tyskland-Spanien 0-1
USA-Frankrike startar klockan 19.00

Första set lätt till Argentina

Första set i första matchen gick lätt till Argentina och David Nalbandian med 2-6. Thomas Johansson rörde sig dåligt och hade inget flyt i det egna servegamen. Thomas vann enbart två bollar i Nalbandians serve. Han tappade sin serve både fram till 2-4 och i åttonde gamet och setvinst till Argentina.
Dags för andra set.

Som andra singel idag spelar Robin Söderling mot José Acasuso.

Thompa inleder mot världssjuan

Imorgon är det dags, kvartsfinal i Davis Cup. Sverige möter Argentina i Buenos Aires.
Först ut, klockan 15.00, är Thomas Johansson mot David Nalbandian. Thomas, rankad som nummer 62, har 2-1 i inbördes möten över argentinaren. Senaste vinsten kom för ett år sedan i Davis Cupkvarten i Göteborg (3-1). De har aldrig mötts på grus innan.
Som andra singel spelar Robin Söderling mot José Acasuso. Robin är rankad som nummer 39, tätt följd av Acasuso (40). De har aldrig tidigare mötts.

Lördagens dubbel är Canas/Nalbandian mot Björkman/Lindstedt anmälda. Det är första gången Jonas och Robert bildar dubbelpar i Davis Cup. Det argentinska paret har en vinst och en förlust tillsammans i dubbel. Förlusten kom i Göteborg förra året. På andra sidan nätet spelade då Björkman tillsammans med Thomas.

På söndag spelar först Söderling mot Nalbandian (1-3 i inbördes, varav 1-2 på grus) och så avslutas det hela med Johansson mot Acasuso (0-1 och det var på samma arena 2006. Thomas vann bara fem game)
.
Lagledningen har rätt att byta spelare fram till en timma innan matchstart.

I övrigt kan det rapporteras att det ser bra ut bland svenskarna förutom att Wilanders mage krånglar.

Mindre än ett dygn kvar... Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Två dagar kvar...

På fredag klockan 15.00 så börjar det, kvartsfinal i Davis Cup mot Argentina.

Imorgon eftermiddag är det dags för lottning. Vilka som kommer att spela är just nu något oklart. Att Söderling och Johansson tar singlarna känns någorlunda klart och så lutar det åt att Björkman/Lindstedt blir vårt nya dubbelpar. Men vem vet...?!
Vad gäller Argentina är det mycket, så väldigt oklart vem som kommer att spela och vad. Nalbandian tar säkert hand om ena singelplatsen, men i övrigt känns det vidöppet.

Annat som kan rapporteras från Buenos Aires att Thomas knävärk känns av mycket lite men skall inte hindra honom från spel, Bjösse är helt återställd från sina magåkommor och Robin är bara något snorig. Lindstedt och sparringpartner Aspelin är helt friska.
De röda grusbanorna på Centercourten är inte mycket att skriva om. De är väldigt ojämna och sten har kommit fram på olika ställen. Båda lagledningarna har klagat på detta...

TV8 sänder hela helgen. På fredag startar sändningen klockan 15.00, lördag 16.00 och söndagen inleds klockan 15.00.

Inte många timmar kvar nu, först lottning imorgon och sedan match på fredag.

Nu är det spänt på många håll...

På fredag är det dags - Argentina på bortaplan

Mycket svårare än så kan det inte bli i Davis Cup årgång 2008. Argentina har valt utomhusspel och underlaget blir grus. Stadion heter Estadio Parque Roca, ligger i Buenos Aires och har plats för 14 100 åskådare.

Mats Wilander/Jocke Nyström har tagit ut Robin Söderling, Thomas Johansson, Jonas Björkman och Robert Lindstedt samt Simon Aspelin som reserv/sparring. Som det ser ut i dagsläget så tar Söderling och Johansson hand om singlarna och det nya DC-dubbelparet Björkman/Lindstedt lördagens dubbel. Men mycket kan hända på en vecka... Svenskarna har tränat på grus i Miami efter de att de åkte ut ur Masters Seriesturneringen där. De fortsätter till Buenos Aires under kvällen ikväll för vidare uppladdning från och med imorgon.

Den argentinske förbundskaptenen Alberto Mancini satsar på David Nalbandian, Guillermo Canas, Juan Monaco, Jose Acasuso.

Lite historia:
Vi mötte Argentina i Buenos Aires, på grus, i första omgånngen för två år sedan. Söderling vann första set i första matchen mot Nalbandian sedan tog det rolilga slut. Sverige förlorade med 0-5. I andra singeln mötte Thomas Johansson Acasuso (0-3). Dubbeln ställde vi upp med Aspelin/Björkman och argentinarna Calleri/Nalbandian (1-3) och sedan var den matchen förlorad.

Desto roliga var det för ett år sedan i kvartsfinalen i Svenska Mässan i Göteborg. Då vann Thomas över Nalbandian (3-1) och Södeling krossade Del Potro (3-0). På lördagen fullbordade Tomas och Jonas segern till ointagliga 3-0 i matcher genom att slå Nalbandian/Canas (3-1).

Vi har mött Argentina ytterligare en gång. Året var 1983 och platsen Kungliga Tennishallen i Stockholm. I denna semifinal vann vi med 4-1 där vi hade avgjort efter två dagars spel. Wilander, som mötte Guillermo Vilas, och Järryd, som ställdes mot Jose-Luis Clerc, blev tillsammans med dubbelparet Järryd/Hans Simonsson, mot Vilas/Clerc, matchvinnare den gången.

Noterbart är att Mats Wilander har varit med varje gång vi mött Argentina i Davis Cup. Först som spelare och de senaste två gångerna som förbundskapten.

TV8 sänder exklusivt från denna DC-helg med start nu på fredag klockan 15.00. Spänningen trappas upp...

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Veckan som gick

Efter diverse problem med ett bloggplattformsbyte av Den Svenska DC-bloggens leverantör så hoppas jag nu att det kommer att fungera. Ber om ursäkt för senaste veckans knapphändiga rapportering om de svenska insatserna från ATP Masters Series i Miami.

Robin Söderling tog sig till tredje omgången efter att ha krossat Stefan Koubek från Österrike (6-0, 6-1) och vänt mot schweizaren Stanislas Wawrinka (3-6, 6-4, 6-3). I den tredje rundan mötte han världsettan Roger Federer. Robin kom snabbt i underläge men bröt omgående tillbaka. Tråkigt nog så kände sig svensken inte riktigt på topp. Han tappade sin serve blankt vid 4-5 och sedan kunde Federer gå ifrån till 0-3 i andra då Robin kastade in handduken. Han kände sig både yr och svag.
För Thomas Johansson gick det ungefär lika bra. Han vann sin första match över den kvalspelande ryssen Igor Kunitsyn (4-6, 6-1, 6-2). I den andra omgången så tog Thomas en imponerande skalp genom att sätta dit den femteseedade spanjoren David Ferrer (6-4, 7-5). I nästa match väntade serben Janko Tipsarevic. Den starka blåsten spelade båda spelarna ett spratt och mest missgynnades Johansson. Han förlorade i två raka (två gånger 4-6).
Jonas Bjösse Björkman försvann redan i första rundan mot den jämnårige fransmannen Fabrice Santoro (1-6, 0-6). Jonas kände sig inte riktigt kurant, som siffrorna visar, i denna match.

Robert Lindstedt i par med Jarkko Nieminen försvann med en gång mot Andreev/Malisse (0-6, 3-6). I försvar till Robert så är det Jarkko som inte riktigt är i form för närvarande.
Jonas Björkman/Kevin Ullyett vann i första rundan mot Cermak/Tursunov (6-4, 6-4) men förlorade i andra mot bröderna Bryan (1-6, 7-6, 7-10).
Simon Aspelin/Julian Knowle vann mot Querrey/Sweeting (6-1, 6-1) och Kuerten(!)/Lapentti (6-0, 6-3) men fick sedan se sig besegrade över världsettorna bröderna Bryan (4-6, 3-6) i kvarten.

Byte av bloggplattform

Min leverantör av denna blogg har bytt bloggplattform de senaste två dygnen, där av min tystnad. Återkommer så snart det finns tid.

RSS 2.0