Sju på läger har gett två utmanare

På fredag inleds Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i Boråshallen.
Som bekant så har den svenska kaptensduon Enqvist & Larsson tagit ut Robin Söderling, Joachim Pim-Pim Johansson samt dubbelparet Simon Aspelin och Robert Lindstedt i laget. 

Efter att sju svenska tennispelare genomfört en införläger förra veckan i Kungliga Tennishallen har nu fem av dem fått lämna och två av dem har följt med till fortsatt träning, denna gång på plats i Borås. De två är Ervin Eleskovic och Michael Ryderstedt. Fram till på torsdag, då lottning sker, kommer dessa båda herrar träna tillsammans med övriga laget och konkurrera om platserna.


O så en kort återblick från förra veckan på ATP-touren ur svensk synvinkel. Det var Johan Brunström, i par med slovaken Igor Zelenay, i Delray Beach i USA, som var i farten. De mötte på det toppseedade paret Butorac/Rojer redan i den första omgången och föll med 3-6, 4-6.

Ingen Youzhny till Borås

Enligt Reuters så kommer inte Mikhail Youzhny till spel i DCn. Det sägs att han inte kommer att spela alls något mer vad gäller Davis Cup. Tråkigt för oss på plats i Borås att han inte kommer. Om inte heller Davydenko kommer så blir det det uttagna laget - Teymuraz Gabashvili (ranking 76), Igor Andreev (88), Igor Kunitsyn (96) och Dmitry Tursunov (105) som får slåss om singel- och dubbelplatserna.

Gabaschvilis 2011 har inte startar något vidare. Han har på fyra turneringar åkt ut i första rundan i tre: Australian Open (mot Wawrinka), San Jose (Del Potro) och Memphis (Fish). Till det har en andrarunda i Doha i början av året (ut mot Troicki). Vad gäller dubbeln så har han en semifinal i Doha, tillsammans med tysken Kohlschreiber, annars ut i första rundan i Australian Open och San Jose.
I Davis Cup så är hans singelfacit 1-1 och i dubbel 0-1.

Andreevs år har gett 3 vinster och 6 förluster. Ut omgående i Brisbane (mot Dolgopolov), andra omgången i Sydney (Gulbis) och i andra rundan i Australian Open (Almagro) är hans facit på hårt underlag. Efter det så har det varit grus för Andreev. Inte så mycket bättre har det då gått. Förlust i andra omgången i Santiago (Giraldo), Costa Do Sauipe (Mayer) och Buenos Aires (Schwank). 
I dubbeln har det gått bättre. Kvarten med landsmannen, och formstarke, Tursunov, i Sydney,  kvarten igen i Costa Do Sauipe (i par med Dolgopolov) och semi i Buenos Aires, återigen tillsammans med ukrainaren Dolgopolov.
Vad gäller Davis Cup så har han vunnit 10 singlar och förlorat 7. I dubbel är resultatet 3-4. Notera att han inte spelade i fjor.

Kunitsyns 2011 är också hittills det något tveksamt. Förlust i andra rundan i Australian Open (Roddick), andra igen i Zagreb (Cilic) och sedan förlust omgående i San Jose (Kendrick).
En dubbelförlust, mot en viss Aspelin tillsammans med Knowle, i första rundan i Zagreb är vad han åstadkommit i dubbel. I DC har han 1-1 vad gäller singelspel och 1-3 i dubbel.

Den mest formstarke ryssen för året är Tursunov. Efter att ha förlorat redan i första rundan ui Melbourne (mot Troicki) vann han en Challanger i Singapore. Sedan gock han till andra omgången i Rotterdam (Berdych), semifinal i Marseille (Söderling blev för svår i två raka set) och sedan ut omgående i veckans turnering i Dubai (Grannollers). I dubbel är facit 1-4. Vinsten kom tillsammans med Andreev i Sydney, som vi skrev om ovan. Förlust har det sedan blivit redan i första rundan i Brisbane (spelade tillsammans med de Bakker), Australian Open (Zverev) och Marseille (Dimitrov). Davis Cupspel har gett 6-3 och dubbel 2-6.

Ser vi till de fyra uttagna och Davis Cupspel i fjor så vann Kunitsyn den singeln, mot indien Devvarman
över fyra set i den första rundan, han spelade och förlorade de två dubbelmatcherna. Först mot Indien tillsammans med Gabashvili och sedan mot Argentina i kvarten, då tillsammans med Davydenko.
Andreev och Tursunov spelade inte DC i fjor.

Vad gäller Youzhny så har han inlett året skapligt. Han har vunnit sex matcher och förlorat fyra på fyra turneringar. Han gick till tredje rundan i Australien Open (föll mot årets stjärnskott, kandadensarens Raonic), kvartsfinal i Rotterdam (föll mot en viss svensk Söderling), semifinal i Marseille förra veckan (Cilic som sedan föll mot Robin) och första rundan denna veckan i Dubai (Simon).

Att nu varken Youzhny eller Davydenko inte verkar komma till spel i Borås så känns det som om Robin, relativt enkelt, skall ta hem sina två singlar. Kanske kan vi då räkna med att han orkar köra dubbeln på lördagen, om nu inte Lindstedts håller för spel.
Vem det än blir som får ta sig an den andra singel för Sverige så ökar chansen. En världsspelare av Youzhny och Davydenkos kaliber är alltid en svår nöt att knäcka. Om man bortser från Tursunov så har inte något av ryssarna imponerat i år.
Vad gäller Ryssland och vem som spelar nästa helg är det än mer vidöppet än för Sverige. Just nu, med dryga veckan kvar känns det som om Tursunov tar den ena singelplatsen tillsammans med Andreev. Dubbeln sedan får sedan Kunitsyn och Gabaschvili. Men mycket kan hända.

Det känns som om hela denna DC-drabbning nästa helg blir mer och mer vidöppen.

Pim-Pim är tillbaka - oväntat ryskt lag

Idag tog den svenska kaptensduon ut väntade Robin Söderling, något oväntade Joachim Pim-Pim Johansson samt dubbelparet Simon Aspelin och Robert Lindstedt till nästa helgs Davis Cupdrabbning mot Ryssland i Borås Tennishall.
Att Robin Söderling är uttagen är självklart. Världsfyran som just nu är inne i en sällan skådad framgång med tre vinster på ATP-touren under januari-februari och ett matchfacit på 17-1. Han har i DC-sammanhang ett singelfacit på 12 segrar och 3 förluster. Han är obesegrad och har inte tappat ett enda set på de senaste sju matcherna han spelat. Vi får gå tillbaka till 2008 och Argentina och en viss Nalbandian för att hitta senaste match- och setförlusten. Notera att Robin aldrig har förlorat eller tappat ett enda set på hemmaplan.

Då är Joachim Pim-Pim Johansson en mer oväntad uttagning. Södertäljesonen är rankad på plats 750 för tillfället. Förutom fjolårets DC-match mot Argentina i Kungliga Tennishallen, med förlust över fyra set mot Meyer, har Pim-Pim endast spelat en Challanger för dryga två veckor sedan med en vinst över tysken Beck och sedan förlust i andra omgången mot en annan tysk, Kindlmann. Dock så har han tränat flitigt med Norman & Co i SALK de senaste månaderna. Det rapporteras också att Pim-Pim ser starkt och fysisk välmående ut just nu.
Pim-Pims DC-facit i singel är 1 vinst och 4 förluster. Enda vinster kom 2005 mot Frankrike (Grosjean med 3-1 i set - Sverige förlorade dock kampen med 2-3).

Som dubbelpar är det också väntat att Aspelin och Lindstedt får ta sig an denna uppgift. Frågan är bara hur förberedd och hur Lindstedt mår. Detta med tanke på den vadskada han dragits med sedan i januari.

Just nu befinner sig samtliga svenska spelarna, förutom Söderling, som är på touren just nu i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Utöver Johansson, Aspelin och Lindstedt så är även Vinciguerra, Lindahl, Lindell, Prpic, Eleskovic, Bergman och Ryderstedt. Det ryktas också om att en viss Jonas Björkman är med och sparrar i Kungliga...

Sveriga har mött Ryssland fem gånger och vunnit fyra. Sverige vann 1975, 1982, 1994 och 2001. Dock så vann Ryssland i Moskva senast lagen möttes. Den mest minnevärda matchen var finalen 1994, även det i Moskva, då den nuvarande assisterande kapten Larsson tillsammans med Edberg och dubbelparet Apell/Björkman redan hade vunnit matchen efter två dagar.

Det lag som rysslands kapten tog ut idag är än mer oväntat. Där saknas både världselvan Michael Youzhny och Nikolay Davydenko, rankad på plats 39. Istället är Teymuraz Gabashvili (ranking 76), Igor Andreev (88), Igor Kunitsyn (96) och Dmitry Tursunov (105) uttagna.
Av de uttagna spelarna så spelade, i fjor, Gabashvili en singel med resultat förlust (utan betydelse i den femte matchen mot Indien efter det att Ryssland redan vunnit). Han har också en vinst på sitt samvete vad gäller singelspel i Davis Cup. Det var mot Rumänien i även det i en obetydlig match 2009.
Ser vi på Andreevs DC-resultat i singel ger det 10-7 och i dubbel 3-4. Dock så spelade han inte någon match ifjor.
Tursunov, som Söderling vann över semifinal i Marseille förra veckan, är just nu den mest lysande ryska stjärnan. Hans spel i Davis Cup har resulterat i 6-3 i singlarna och 2-6 vad gäller dubbel. Precis som Andreev har inte Tursunov spelat sedan 2009.

Bättre gick det för Kunitsyn med en vinst på en match under 2010. Han vann den första singeln mot just Indien.
Kunitsyn var också med och spelade båda dubblarna ifjor och båda med förlust. Dubbelpartner mot Argentina var Davydenko (1-3 i set mot Zeballos/Schwank) och mot Indien i den första omgången spelade han med Gabaschvili (förlust mot Bhupathi/Paes i raka set).

Fram till lottningen nästa torsdag kan kaptenerna byta ut två av spelarna ovan. Mest osäkert känns det ryska laget. Både Youzhny och Davudenko saknas. Båda är också utslagna ur veckans turneringe i Doha. Youzhny redan i den första omgången mot fransmannen Simon och Davydenko i den andra mot Berdych. Även Tursunov försvann i den första rundan. Alla tre dessutom i raka set.
I det svenska lägret så är det frågetecken för Lindstedt, pga skada och om Pim-Pim håller för fem set med tanke på hans begränsade matchspel. Den Svenska DC-bloggen hoppas att vår "nye svensk" Lindahl får chansen att, i alla fall, vara en av de två från införlägret som får följa med till Borås och konkurrera om en singelplats. Till det att även Eleskovic får en biljett till nästa vecka. Det är dags att låta någon av de yngre komma in i detta för att inom ett par år kunna på allvar vara med och slåss på denna nivån.

Matchen kommer att sändas i sin helhet i TV10 med Fredrik Fidde Rosengren som kommentator.

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma inom kort.

Söderlings psyke vann - mästare i Marseille

Den svenske världsfyran Robin Söderling är just nu den som vinner det mesta han företar sig på ATP-touren. Efter att idag har vänt och vunnit i Marseille mot kroaten Marin Cilic med segersiffrorna 6-7 (8-10), 6-3, 6-3 på dryga två timmar har han nu vunnit tre turneringar på de första två måndaderna av 2011. Senast någon vann tre tunrneringar i januari/februari på ATP-touren var för sex år sedan, 2005. Då var det en viss Roger Federer som tog hem skalperna i Doha, Rotterdam och Dubai. Samma år var också det året som en svensk senast vann just i Marseille då Joachim Pim-Pim Johansson tog hem titeln.

Men nu är det 2011 och han heter Robin Söderling.  

Den 28-rankade kroaten ville ha en helt annat utgång av denna batalj. Han började med att spela en bländande tennis. Det var inte det att Robin var dålig på något sätt, utan Cilic var än starkare, han var mer precis i sina grundslag och var bättre på att nyttja banans både bredd och längd. Men ju längre matchen led desto starkare blev Robin. Han visade den kallaste kylan i de avgörande ögonblicken och kunde vända matchen till egen fördel.

Två grymma returer av Cilic ger honom hans första breakboll redan i matchens första game. Robin räddar den med ett ess. En missad upplagd forehand av Robin som han placerar i nät ger kroaten ännu en breakboll.
En vilt räddande Söderling framme på nät fungerar två gånger men han blir sedan överspelad med en diagonal backhand och Söderling tappar sitt första servegame, 0-1.
Utan att vara egentligt nära till att bryta tillbaka följs spelarna åt fram till 3-4 och serve för Cilic. Då genom tre enkla misstag från kroatens racket kommer breakbollarna, två stycken vid 15-40. En lös retur av Robin som Cilic enkelt lägger i nät och svensken är åter inne i matchen, 4 lika.
Vid ställningen 6-5 har Robin ett bra läge att få press på kroaten. Han har 0-15 och har hand om nästa poäng men lägger den bred. Gamet försvinner och det blir tiebreak. Båda spelarna följs åt fram till 3-4 och svensk serve. Serven kommer tillbaka på fötterna och Robin hinner inte med, minibrytet är där, 3-5. En svensk skuren backhand som blir bred ger kroaten två setbollar och egen serve. En poäng djupt i nät av Cilic räddar den första setbollen. Ett svenskt ess räddar den andra. När vi alla tror att Robin skall serva sig fram till sin första setboll gör han det onödigt svårt för sig, spelar med allt för små marginaler och lägger en forehand bred när han har hela banan ren och ny setboll för Cilic. Dessutom har han nu egen serve gånger två. 
Linjedomaren dömmer ut nästa poäng, men istället för setvinst till kroaten tar Söderling hjälp av hawk-eye. Bollen är på baslinjen och även den tredje setbollen är räddad. En ny lite för lång boll av svensken ger kroaten hans fjärde setboll. Nästa boll i nät av Cilic gör att det är utjämnat igen, 8 lika. En retur på baksidan baslinjen av kroaten som Söderling inte hinner få ordning på utan den seglar lång ger Cilic hans femte setboll. En bred retur av Robin ger till slut första täta set till kroaten.
 
Andra set börjar så mycket bättre. Redan i det tredje gamet så lägger Robin en lugn forehand in i positionen framme vid nät, 30-40 och hans första breakboll i setet. En för kort retur av Robin spolierar den chansen. Men en ny kommer när Cilic boll blir för lång. En djup retur av Robin och bollen i nät av kroaten och brytet är där, 2-1.
En orörlig Söderling ger Cilic chansen att komma tillbaka in i setet vid 3-2 och svensk serve. Detta ger kroaten tre breakbollar. Robin räddar den första men på nummer två kan han inte hejda kroaten och hastigt men mindre lustigt står det 3-3. Ett långt game följer. Cilic går upp till 30-0. Robin kommer ikapp, 30-30. Kroaten får fram 40-30 när Söderling inte hinner med i sidled. Efter tre likalägen skaffar sig Robin en breakboll. Robin gör sedan matchens poäng när han chansar att går åt rätt håll på en smash från en Cilic placerad mitt i banan. Returen på det slaget blir till en rak forehand som slickar sidlinjen och Robin går fram till 4-3 och egen serve. Söderling hoppar av lycka.
I nästa servegame för Cilic så hamnar han åter igen i svårigheter, denna gång i stora sådana. 0-40 och tre svenska setbollar efter att han lagt en boll i nät efter att ha hamnat på fel fot. En forehand bred av Cilic påväg fram ger andra set till Robin Söderling.
Ett svajjigt andra med hela fyra break (3-1 till Robin) är över på 41 minuter.

Det som mer och mer visar sig ju längre matcher går är hur rädd kroaten är när han missar sin förstaserve. När det blir dags för andraserve så vinner han endast 15 av 44 poäng (38%) på hela matchen. Detta jämfört med Robins 16/28 (57%). Till det kan vi räkna in 5 dubbelfel från kroatens racket jämfört med 1 för Robin.

Efter att ha vunnit fyra raka game är Robin på vippen att även vinna ett femte. Det krävs två räddade breakbollar för att Cilic skall reda ut det och få fram 1 lika. Fyra blankgame väntar sedan. Två mycket bra servegame från Robins racket och ett från Cilic. När kroaten skall serva för 3 lika, tappar han det och dessutom då blankt. Han gör ett s.k. "sketgame" som avslutas med djup backhand i nät. Söderling har nu vinstkänning.
Robin nosar lite lätt, med ett likaläge, i nästa kroatiska servegame, utan att komma åt.
Han har sedan egen serve och chansen att serva hem titeln i Marseille. Final 2004 kan han nu följa upp med en vinst sju år senare. Det blir ett blankt game till svensken som avlutas med en forehand på baslinjen och Robin Söderling är mästare i Marseille.

Detta var Robins 19 final. I och med dagens vinst har han nio vinster. Marseille, Rotterdam och Brisbane i år, Masters i Paris och Rotterdam i fjor, Båstad 2009, Lyon 2008 och 2004 samt Milano 2005. Mycket glädjande är att Söderling nu har vunnit sina fyra senaste finalerna.
Senast en svensk vann i Marseille var, som sagt, Pim-Pim. Innan dess var det vår nuvarande DC-kapten Thomas Enqvist 2002.

I år har Robin 17-1 i matcher. I jämförelse med de övriga bästa är han i särklass bäst, fram till i söndags förra veckan. De andra på tio-i-topp har följande reslutat: Nadal 7-2, Federer 10-1, Djokovic 7-0, Murray 6-2, Ferrer 9-2, Berdych 9-2, Roddick 7-2, Verdasco 7-3 och Melzer 4-2.
Ända som kan konkurrera är Djokovic som är obesegrad efter att bara har varit med och vunnit i Melbourne.

Det skall bli ytterst intressant att få se Robin Söderling om tolv dagar i Borås och Davis Cupmötet mot Ryssland. För oss alla som kommit över en biljett är det bara att gratulera. Fram till första speldagen i Borås, den 4 mars, kommer nu Robin vila och sedan ansluta till övriga på införlägret i Kungliga Tennishallen som inleds imorgon.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp, tar av hatten och från ett kallt Båstad sjunger ut i ett stort grattis!

Tredje finalen 2011 för Söderling

2011 har, minst sagt, börjat bra för den svenske världsfyran Robin Söderling. Idag vann han semifinalen i Marseille, Open 13, över den oseedade ryssen Dmitry Tursunov, rankad 129, med 7-5, 6-1 på en timma och en kvart. 

Robin trivs gott i franska Marseille. Robin har på fyra tidigare starter en finalplats (2004), en semifinal (2007) och två kvartsfinaler (2008 och i fjor). Till det kan han nu lägga ytterligare en finalplats, minst.

Dagens semifinal började med två välspelande herrar. Ryssen servade desstuom bra, Robin hade det något svårare med förstaserven (56% in), men hade inga problem att hålla sin serve ändå. Inte mycket hände i de första elva gamen, fram till 6-5 till Robin och rysk serve. Robin kom upp till 40 lika två gånger men inte mycket mer. Då när det väl gällde, som så många gånger i år, började Robin spela så mycket mer aggressivt. En fin retur in som Tursunov lägger lång för att Robin för första gången i matchen skaffar sig två breakbollar, 15-40. Det innebär också två setbollar. På den gör ryssen dubbefel...

Robin har nu gått igång spelat ordentligt och matchen är, skall det visa sig, avgjord. Tre raka game som innehåller sex poäng och ett med fem men alla med samma vinnare - Robin Söderling. Till det ett blankgame till svensken ger med andra ord en ledning med 5-0. Vi får en svensk som vinner de avgörande poängen med en rad ess, vinnare av de svåra poängen och en ryss som mer och mer ser uppgiven ut. Till det fyra dubbefel på helt fel bollar av Tursunov. Ryssen kämpar till sig ett game, men Robin kan sedan serva hem matchen. Han går fram till, via sitt elfte ess, tre matchbollar vid 40-0. En slarvig forehand som är bred av Robin gör att han ger bort den första matchbollen. På den andra tror Robin att han vunnit, med sitt tolfte ess, när linjedomaren indikerar att bollen är rätt. Huvuddomaren vill annat, men Robin önskar en hawk-eye. Bollen är fel. Robin lägger en vinklad andraserve som ryssen placerar djupt i nät. Robin Söderling är åter igen i final.

Imorgon klockan 14 så står kroaten Marin Cilic, rankad 28, för motståndet. De har mötts en gång, på Roland Gaross i fjor fjärde omgången, då Robin vann i tre raka set.
Kroaten har fem titlar på åtta försök. Två gånger i Zagreb (2010 och 2009) och i Chennai (samma år) samt en gång i New Haven (2008). Noterbart är att Cilics bästa ranking är nummer 9, för exakt ett år sedan.

Detta är Robins 19 final när det gäller ATP. Det har hittills gett åtta vinster. Rotterdam och Brisbane i år, Masters i Paris och Rotterdam i fjor, Båstad 2009, Lyon 2008 och 2004 samt Milano 2005.
Notera att Söderling har vunnit sina tre senaste finalerna.

Imorgon eftermiddag håller vi tummarna.

Enkla siffror - tuff match - Robin i semifinal

Robin Söderling är för tredje gången, och första gången på fyra år, i semifinal i Marseilleturneringen Open 13. Detta efter en tuff match, men enkla siffror, och resultatet 6-1, 6-4 över titelförsvarande fransmannen Michael Llodra på en timma.

Robin började en aning stillastående och spänt. Detta straffar sig omgående i matchens första game som tar nio minuter att spela färdigt. Llodra skaffar sig fyra separerade breakbollar men Robin räddar samtliga efter bra spel och bra servande. Hans lugn vid dessa situationer är det vi mest kommer ihåg. Han reder ut det hela och avslutar gamets tjugonde poäng med ett ess.
Även i Söderling andra servegame blir det problem. Robin på nät blir passerad, 30-40, och matchens femte breakboll mot Robin. På den attackerar han på nät igen, denna gång med bättre utdelning, och avslutar med en stabil forehand. Gamet, 2-1, till Söderling.
I nästa game då ser vi en klar skillnad som speglar matchen så bra. Robin spelar sig fram till egen breakboll genom att passera en framrusande fransman, 30-40, Ännu en grym backhandretur senare och Robin går upp till 3-1. Som så många gånger i tennis så handlar det om att ta till vara på sina breakbollar.
En slicad retur av Robin i Llodras nästa servegame ger han hans andra breakboll i matchen vid 30-40. På den franska andraserven dömmer linjedomaren bollen som rätt. Robin har sett något annat och önskar en hawk-eye. Och mycket rikigt är den fel och matchens andra break till Robin, 5-1.
Robin kan nju serva hem första set. Han går fram till 40-30 efter det att Llodra inte hunnit med i en slagväxling. En duell följer som avslutas med att fransmannen lägger bollen i nät och första set till svensken på endast 31 minuter. Notara då att första gamet tog nästan en tredjedel av den tiden.

Andra ser inleds på bästa sätt sett ur svensk synvinkel. 15-40 i fransk serve och två breakbollar. En framrusande fransman på egen serve och miss ger svenskt 1-0. Ny svensk breakboll gånger två vid ställningen 3-1 och ännu en vid 5-3 vilket ger svensk matchboll, men fransmannen räddar samtliga. Svensk serve sedan som kan leda till matchvinst och en plats i morgondagens semifinal. Vid 30-15 i Robins serve dömmer återigen linjedomaren poängen ut. Robin vill då ännu en gång se en hawk-eye på poängen och även denna gång har Söderling rätt vilket ger honom två nya matchbollar, 40-15. En otagbar retur på andraserven gör att fransmannen räddar den första. På den andra blir det duell och Llodra avslutar med att lägga en skuren backhand bred, matchen till Söderling.

Robin har för andra gången på rad vunnit över Llodra (2 lika inbördes möten nu) och är klar för semifinal.
I och med denna plats i semifinal kommer Robin att få med sig fler poäng än i fjor, då han gick till kvarten. Förlust där mot en viss Llodra. Hur många vet vi imorgon eller efter finalen på söndag.

Motståndaren imorgon blir oseedade ryssen Dmitry Tursunov. 129-rankade ryssen Tursunov har Robin aldrig mött. 28-åringen från Moskva har representerat Ryssland 17 gånger i Davis Cup med ett facit på 8 vinster och 9 förluster. Senast han var uttagen var 2009 mot Rumänien (vinst i fjärde matchen). Frågan är om han kommer bli uttagen i matchen mot Sverige om två veckor. Han är trots allt inte bättre än sjätte bästa ryska singelspelaren om man följer rankingen. Matchen startar runt klockan 16.00.

Två tiebreakset bar till kvarten

Toppseedade Robin Söderling är klar för kvartsfinal i Marseille. Detta efter att gått in i andra rundan där han mötte och vann över fransmannen Nicolas Mahut efter två tiebreakset och med siffrorna 10-8 och 7-5 på 1 timma och 41 minuter.
Robin hamnar i svårigheter i inledningen av matchen, men han räddar två breakbollar. Mahut däremot var under hela första stabil med ett bra servande. Vid 6-5, fransk serve och 30 lika var Robin nära, två bollar från set men kom inte åt. Setet gick till tiebreak. Robin minibröt fram till 2-1 och gick fram till 4-1. Vid 5-3 tappar han en av sina två servar, 5-4. Fransmannen vänder på steken och går upp till 5-6, setboll. Robin räddar den och skaffar sig sin första setboll, 7-6. Ännu en vändning och hållna franska servar till den andra setbollen för Mahut, 7-8. Robin håller nerverna i styr och vänder yttligare en gång och tar fram till andra setboll, 9-8. Då lyckas han bryta till setvinst med 10-8.
Andra set inleds att Robin skaffar sig två breakbollar i det tredje gamet. Mahut räddar den första men Robin bryter till 2-1. Fransmannen ger sig inte och bryter tillbaka omgående, 2 lika. Även det andra setet går fram till tiebreak. Robin tappar genom ett dubbelfel till 1-2. Han bryter tillbaka, jämnar ut, till 2-3. Vi får se ännu ett minitapp till 3-5. Det visar sig att det är den sista poäng som fransmannen vinner. Istället för två servar för Mahut till setvinst tappar han båda, 5 lika. Sedan håller Robin sina båda och matchen till svensken.
En stabil och bra insats av svensken. Han visar, som under hela 2011 hittills, att han är bäst när det gäller. Två räddade setbollar i första set och vända 3-5 till matchvinst i andra setets tiebreak vittnar om detta.

Nu väntar ännu en fransman i form av, en gammal favorit, Michael Llodra, seedad 23 och rankad 8 i turneringen. Om denna Robin gillar Marseille så gör även Llodra detta. Han vann i fjol, efter att bland annat slagit ut en viss Söderling i två raka set just i kvartsfinal, och gick till final året innan (2009).
De har allt som allt mötts tre gånger. Första gången var i Rotterdam, också det i final, 2008 då fransmannen vann i det avgörande setets tiebreak. Andra gången var, som vi skrev om ovan, i Marseille. Tredje gången då skedde det någonting med Söderling som vinnare. Det händer också det i fjor och platsen var i november i Masters i Paris och semifinal. Vem minns inte denna match då Robin vänder matchen och räddade tre matchbollar. Även denna match avgörs med ett tiebreak i avgörande set.

Matchen spelas imorgon runt klockan 15.30.

Förlust för både Aspelin och Brunström

Just nu går det inte så bra för våra båda dubbelspecialister, Simon Aspelin och Johan Brunström. Båda två föll redan i den första omgången i Marseille.

Andraseedade Aspelin tillsammans med Knowle föll mot Fleming/Hutchins med 1-6, 4-6.

Brunström i par med Philipp Marx föll mot fransmännen Clement/Mahut med 6-7 (4-7), 1-6.

Imorgon, klockan 18.30, går toppseedade Robin Söderling in i samma turnering. Han möter då samma Mahut som Brunström tidigare ikväll förlorade mot. Robin har mött den 90-rankade fransmannen en gång, i Nottingham 2006 och vann då i två raka.

Tankar kring Davis Cup

Om dryga två veckor, den 4 till 6 mars, är det dags för första omgången av årets Davis Cup. Sverige möter som bekant Ryssland i Borås.

Att Robin är självklar råder det ingen tveksamhet om. Den start han visat av året är imponerande. Seger i Brisbane, fjärde rundan i Australian Open och försvar av titeln i Rotterdam ger ett facit på 13-1 i matcher.

Vem som tar hand om andrasingeln är dock er tveksamt. I nästa vecka, med start på måndag, samlas en rad gentlemän för ett införläger i Stockholm. Kapten Enqvist och vicekapten Larsson skall under några dagar avgöra vem av Nick Lindahl (rankad på plats 251), Michael Ryderstedt (323), Christian Lindell (369), Ervin Elskovic (370), Filip Prpic (379), Carl Bergman (534), Patrik Brydolf (632), Andreas Vinci VInciguerra (636) eller Joachim Pim Pim Johansson (750) som skall ta hand om den andra singeln. Den Svenska DC-bloggen hoppas att de vågar slänga in någon av de obeprövade korten, såsom Nick Lindahl eller Michael Ryderstedt.

Vad gäller den ack så viktiga dubbeln finns det även en rad frågetecken här. Simon Aspelin har inlett året med 3 vinster och 4 förluster. Det blev urtåg redan i första omgången i Melbourne (tillsammans med Peya), en semifinal i zagreb (Knowle), en kvart i Rotterdam förra veckan (Norman) och ut åter igen i första omgången i Marseille igår (Knowle).
Sedan finns Robert Lindstedt, som för tillfället är vadskadad. Hans plan är att vara tillbaka till Davis Cupen men är ett osäkert kort. Robban kommer också att vara med på införlägret i Stockholm, allt för att testa om vaden håller.
Till detta finns endast Johan Brunström med ett facit på 3-6 i år. Finalen i Auckland tillsammans med Huss är positiv, dock oroar att han förlorat i den första omgången i de senaste tre turneringarna.
Den Svenska DC-bloggen tror att det blir till Robin Söderling, tillsammans med Aspelin, att dubbla i Borås.

Vi återkommer inom kort med mer tankar.

Mästare i Rotterdam igen

Robin Söderling försvarade sin titel i Rotterdam och 500-turneringen ABN AMRO World Tennis Tournament.
Detta efter en mycket bra och välspelad final mot fransmannen Jo-Wilfried Tsonga och vinst med 6-3, 3-6, 6-3 på knappa 1,5 timma.

Matchen inleddes lite trevande från båda spelarna. Robin hade ett bandage under högra knät, som dock inte verkade hemma honom något. Bäst började Robin. Ett svängigt första set inleds med att Robin skaffar sig en breabkoll omgående. Robin placerar en väl avvägd backhand i forehandskrysset som fransmannen inte hinner med på och 2-0 till svensken. Ett stabilt servegame senare och Robin har 3-0.
I nästa svenska servegame får Robin inte ordning på det. Genom att kontra och placera, likt Robin gjorde i det andra gamet, en backhand i Robins forehandskryss, skaffar sig Tsonga två breakbollar att bryta tillbaka. Robin försöker bryta av och komma fram på nät men lägger bollen som kommer nära kroppen djupt i nät och Tsonga bryter tillbaka. Fransmannen håller sedan sin serve och är i kapp, 3 lika.
Då svänger matchen igen. Robin håller sin serve. Sedan följer en magnifik retur på en framrusande fransmannen som endast lyckas toucha bollen och svensken har två nya breakbollar. En bred forehand från Tsonga och Robin går fram till 5-3 med möjlighet att serva hem första set. Genom att placera poängen i fel hörn går Robin fram till två setbollar vid 40-15. Stabil serve med returen i nät ger Söderling första set med 6-3. Setet är över på 27 minuter.

Andra sets fyra första game visar att båda spelarna höjt sin nivå vad gäller serven. Endast som mest en poäng till motstådaren vid serve i varje game. Vi kan också se att en viss fransman inte riktigt hinner med när det blir duell om poängen och Robin får diktera med sina tunga och välplacerade grundslag. Till detta ser Robin mycket taggad ut. Vid 2-2 och 40-0 kommer Robin riktigt bra igång. Han biter sig fast i gamet och får fram, via en rad vackra poäng, ett likaläge. Tsonga höjer sig då och tar hem gamet. 
I nästa game hamnar sedan Robin i svårigheter. Det är inte det att Robin är dålig, utan Tsonga tar fram det bästa i sitt spel. Via en grym forehandsretur på andraserven skaffar sig Tsonga, 15-40 och setets första två breakbollar. Robin kontrar då genom att få till ett bra spel. En vacker undanläggning vid nät och en hård forehand, också det vid nät, ger likaläge. En duell senare och ny breakboll, den tredje i gamet, för fransmannen. En mycket enkel och slarvig backhand som seglar långt ut ger Tsonga breaket, 2-4. Två franska servegame blankt genom honom andra set. Det som är skillnaden i första och andra set är fram för allt Tsongas servande. När förstaserven satt, 16 av 17, vann han poängen. Han vinner också 30 av setets 49 poäng. Detta ger fransmannen dels ett avgörande set mot Söderling och det är också hans första setvinst över svensken på fyra matcher (7-1 i set).
En halv timma exakt tar andra set.

Avgörande set inledsmed bländande servande från båda spelarna. En tappad poäng, och det på ett dubbefel från Robins racket, under de första fyra gamen talar sin tydliga språk. Tsonga kommer åt i nästa servageme för svensken. Han kämpar fram 30 lika. Då kontrar Robin med en forehand i forehandskrysset och 40-30. Han knyter också näven. En viktig poäng är vunnen. Ytterligare en viktig poäng vinns när Robin lägger en otagbar volley vid nät på rätt sida, det ger 3-2.
Vid 4-3 är det åter igen dags för Tsonga att serva. Han har fram till nu tappat en poäng i avgörande sets tiebreak. Då kommer avgörandet, Robin vinner återigen den mentala kampen, det lilla som avgör denna drabbning.
Tsonga är orörlig och ser spänd ut. Söderling däremot arbetar på med fötterna och ser mycket taggad ut. Han går fram till 0-30. På andraserven som följer lägger Robin dock bollen mycket bred. Tsonga svarar på nästa poäng att placera bollen djupt i nät, vilket ger 15-40 och två breakbollar. Vi kan kalla det två små matchbollar. En duell följer som avslutas med att fransmannen lägger bollen långt bred och Robin har 5-3 och egen serve.
Han går fram till 30-0 efter stabilt servande. En ramträff från eget racket ger 30-15. En retur från Tsonga som seglar långt ut ger Söderling två titelbollar. Han gör processen kort och avslutar med ett ess.

Det var första gången som Robin försvarade en titel. Han såg oerhört glad och lättad ut efter det att han slagit in sitt 12 ess på den första matchbollen. En knuten näve, likt Robins segertecken, pekande på sin bänk på läktaren och två slag med pekfingret på hjärtat och en glad Robin är det som vi kommer ihåg mest av efter vunnen titel.

Det jag minns av denna veckan är Robins sätt att vinna de viktiga poängen. När motståndarna viker ner sig på de avgörande poängen så höjer Robin sitt spel. Minns den räddade matchbollen i tiebreaket mot tysken Kohlschreiber, vilken kyla på den poängen när Robin kommer fram på nät och lägger undan med en rak och välplacerad backhand. Det är också kul att se att samarbetet med nya coachen Pistolesi ger frukt. Ser fram för allt två skillnader - Robins nätspel och så mycket säkrare och även den glädje han visar på plan har också höjt sig ett par snäpp de senste månaderna.
Gläds också åt Robins sätt att vinna titlar. Har kännt genom åren att när det hettar till, fram för allt då i stora finaler, så viker Robin ner sig. Men med den erfarenhet han skaffat sig genom två Grand Slamfinaler på det röda gruset i Paris och då förra årets vinster i just Rotterdam och Masterfinalen i Paris i november och till det årets titel i Brisbane visar Söderling att han börjar bli en spelare att räkna med, även då i finaler. Han har nu på åtta titlar på 18 försök. På de senaste sex finalerna har han tre vinster och dessa har kommit på de tre sista försöken. Tre finaler, tre vinster sedan i november. Imponerande är ordet.
Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar Robin till denna fina vinst.

Noterbart är att Robin i år har på fjorton matcher vunnit samtliga utan en. Den enda spelare som besegrat Robin är ukrainaren Dolgopolov Jr, i den tredje omgången i Australian Open. I och med vinsten i Rotterdam försvarar Robin sina 500 poäng från fjolårets titel, vilket gör att han är kvar på fjärde plats när rankingen presenteras imorgon.

Nu åker Robin vidare till ännu en turneringe som han trivs bra, i Marseille. Robin har på fyra tidigare starter en finalplats (2004), en semifinal (2007) och två kvartsfinaler (2008 och i fjor). Som toppseedad i denna en s.k. 28-turnering går han in i den andra omgången mot antingen en kvalspelare eller hemmaspelaren Nicolas Mahut (rankad på plats 90 - Robin har mött honom en gång, i Nottingham 2006 och vann då i två raka).

År 2011 har börjat oerhört spännande. Fortsättning följer...

Final i Rotterdam

Serben Victor Troicki blev till en tät tillställning i 500-turneringen i Rotterdam mot titelförsvarande Robin Söderling i deras första möte. Vann gjorde den svenske världsfyran i två raka set med 7-5, 6-4 på en timma och en kvart.

Med ingen levande rapportering kan Den Svenska DC-bloggen ändå konstatera att Söderling gjorde en solid insats och aldrig släppte in serben i matchen.
Robin bryter för andra gången när serben måste hålla sin serve, vid 6-5, i första set. Samma sak händer i andra när Robin bryter fram till 6-4 i andra och matchvinst.

Söderling trivs i Rotterdam. Han har efter premiären (ut i första omgången mot Berdych) 2005, gått till final 2008 (förlust där mot Llodra i ett avgörande tiebreakset), vinst i fjol mot en viss Youzhny och, minst, också final i år.
Vid vinst i eftermiddag behåller Robin sin fjärdeplats på rankingen då han håller fast vid sina 500 poäng som han fick förra året då han vann i Rotterdam. Han har i dagsläget ett försprång på 195 poäng till femman Andy Murray. Vid förlust tappar han 200 poäng vilket då innebär att han och Robin byter plats.

I eftermiddag klockan 14.00, möter han fransmannen Jo-Wilfried Tsonga, seedad åtta/rankad på plats arton.
De har mötts tre gånger, samtiga gånger med svensk som vinnare, i Masters, och dessutom utan att tappa ett enda set. Första gången på gruset i Hamburg 2008, andra gången Shanghai 2009 och i fjor i Indian Wells.


Det gick sämre för Simon Aspelin/Dick Norman i kvarten mot andraseedade Melzer/Petzschner. De föll i två raka set med två gånger 2-6.

Söderling mot titeln

Robin Söderling är klar för semifinal i Rotterdam. Detta efter seger över ryssen Mikhail Youzhny 6-4, 7-6 (7-5) på knappa två timmar.

En kämpaseger för svensken mot en stabil ryss. Redan i Robins andra servegame hamnar han i svårigheter. Fyra räddade breakbollar krävs innan Söderling tar hem gamet. Vid 3-2 får Robin så sin första breakboll. Han utnyttjar inte den utan får vänta på sin chans. Vid 5-4 och en tvingad ryss att hålla sig kvar i setet lyckas Robin vid 30-40 och setboll att knipa nästa poäng och första set.
48% förstaservar in är inte godkänt men 80% vunna poäng när den sitter är bättre.

I andra så rivstartar Robin med att ta sitt första servegame och sedan gå upp till 0-40/tre breakbollar. Ingen lycka där utan ryssen håller sin serve. Vid 4 lika hamnar sedan Robin i lite svårigheter med en breakboll emot. Han reder ut det. Vid 6-5 skaffar sig Robin sin första matchboll vid 30-40 i Youzhnys serve utan att komma åt.
Setet går till tiebreak. Där har båda spelarna stora svårigheter att hålla sina servar. 7 minibreak senare och Robin får fram till 6-4 och två matchbollar. Youzhny klarar den första via egen serve. På nästa är det svensk serve och då går det bättre. Tiebreaket, setet och matchen till Söderling. Bättre servande i andra set var nyckeln.

Titelförsvarande Söderling möter i morgondagens semifinal, klockan 19.30, serben Victor Troicki.
Den 24-rankade serben har på sin väg fram till semifinal vunnit över hemmaspelaren Schoorel som fick ett wildcard in i turneringen. Sedan fick finnen Nieminen se sig besegrad och i kväll i kvarten Marin Cilic.
Troiciki har nått semin utan att tappa ett enda set. Robin har aldrig mött Troicki.
Serben har en ATP-titel och den kom i Moskva i oktober fjor. Till det har han tre finaler - Washington 2008, Bangkok 2009 och Sydney tidigare i år. Hans största triumf i karriären måste dock vara när han i december i fjol vann den femte och avgörande matcheni Davis Cupfinal över fransmannen Llodra i tre raka set på hemmaplan i Belgrade. Detta var Serbiens första DC-titel.

I den andra semifinalen möts sjundeseedade Ljubicic och åttondeseedade Tsonga.

Robin till kvarten efter tuff rysare

Den toppseedade svensken Robin Söderling fick äntligen sin revansch mot tysken Philipp Kohlschreiber. Detta i 500-turneringen i Rotterdam, där Robin är titelförsvare, och med siffrorna 6-3, 5-7, 7-6 (9-7) på knappa 2.5 timmar. Vägen fram till vinst var, minst sagt, krokig. Det krävdes tredje matchbollen och en räddad dito i avgörande sets tiebreak innan Robin kunde sträcka näven i skyn och skrika ut sin glädje.

Det börjar illa för svensken. I det femte gamet, genom att Robin lägger en diagonal forehand bred, bryter tysken fram till 3-2. Det får dock Robin att vakna. Han svarar med att bryta tillbaka omgående på den andra breakbollen. Av bara farten bryter han tysken igen och detta blankt. Söderling kan sedan serva hem setet, han avslutar med ett ess. Fyra sköna raka game till Robin.
Andra set inleds med att Robin, efter ett tyskt dubbelfel, skaffar sig en breakboll. Robin kan nu vinna sitt femte raka game. Söderling tar då inte vara på en svag tysk andraserve utan lägger den i djupt i nät. Robin skaffar fram en andra breakboll i gamet efter poäng i nät av Kohlschreiber. Stabila servar räddar den och gamet till tysken.
I nästa servegame för Kohlschreiber har Robin chansen igen. Aggressivt spel av tysken räddar även den. Efter det gamet får tysken behandling, som det verkar, med magmuskeln. Om detta märks ingenting i hans spel varken före eller efter. Spelarna följs åt fram till 5-6 och svensk serve. Robin måste nu hålla sin serve för att få fram ett tiebreak. Ett enkelt misstag och ett dubbelfel senare ger tysken två setbollar vid 15-40. Robin räddar den första men viker ner sig på andra när Kohlschreiber manövrerar ut honom.

När Robin lägger en boll djupt i nät innebär det att tysken går fram till 30-40 vid ställningen 1-2. På den breakbollen emot gör Söderling dubbelfel, 1-3. Nu är det inte mycket som talar till Söderlings fördel. Det ser ut som om slagen inte sitter där, hårdheten saknas. Det vi dock får se är en oerhörd vilja, ett aktivt fotarbete  och en blick som vill vända detta.
En nätrullare på tyskens serve ger brekaboll direkt i gamet efter. På den händer något märkligt. Bollen tar på tyskens baslinje, men tysken slutar att spela och begär hawk-eye. Den visar, helt riktigt, att bollen var just på baslinjen och det är återbrutet.
Vid 4 lika och tysk serve kämpar Robin fram en breakboll vid 30-40. Den returer lägger Robin i nät. Två stabila servar senare och det är 4-5. Robin håller sin serve blankt. Så även Kohlschreiber och matchen får avgöras med ett tiebreak.
En enkel skuren backhand som är bred ger Robin minibreak till 1-0. Spelarna hålle sina servar fram till 5-4 och två servar för Robin att ta hem matchen. Han tar vara på den första efter en lång retur. På den första, av två matchbollar, ges en duell. När Robin går fram på nät tror de flesta att Kohlschreiber är överspelad. Men han kommer då upp med en magnefik backhandcross. Tysk serve ger först 6 lika efter ett ess och sedan, efter en hawk-eye koll från svenskens sida, tysk matchboll. Då visar Robin klass, att han är rankad fyra i världen. Genom ett lugnt spel på andraserven kan han placera in och spela ut tysken fram till 7 lika.
Tredje svensa matchbollen kommer när tysken lägger Robins serve ut. Tysk serve igen. Kohlschreiber vill ha en hawk-eye på sin förstaserve. Den visar dock att den är lång. En duell följer på andraserven. Ingen av spelarna vågar riktigt ta i. Matchen vinns till svensk fördel när tysken lägger sin boll i när. Robin knyter näven, är lycklig.

På tre tidigare försök har Robin förlorat samtliga. De övriga gångerna även det efter täta kamper. 

Imorgon, med start klockan 19.30, är det dags för kvartsfinal mot ryssen Mikhail Youzhny, 6-seedad/10-rankad. De har mötts fem gånger, med 4 segrar till Robin. Mest minnesvärd är fjolårets finalvinst i samma arena. Då gar ryssen upp efter det att Robin vunnit första set och hade 2-0 i andra. Denna match blir extra intressant med tanke på Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i Borås om tre veckor. Som första singel på söndagen, match fyra i DC-drabbningne, möts säkerligen dessa båda herrar.  

Lika väl gick det inte för Joachim Pim-Pim Johansson i Challangeturneringen i Bergamo. Han föll mot, en annan tysk, Dieter Kindlmann, rankad på plats 278, med 3-6, 7-6 (9-7), 3-6 på exakt två timmar.
Nu återstår det att se vart vi får se Pim-Pim igen. Varför inte i Borås om ett par tre veckor?!

Pim Pim en vinnare igen

Joachim Pim-Pim Johansson gjorde igår, ännu en comeback. Denna gång i Challangeturneringen i Bergamo. Det började lovande med att PimPim vann över tysken Andreas Beck, rankad på plats 153, med siffrorna 7-5, 6-4.
Noterbart är att Pim-Pim gjorde 25 ess, räddade 6 av 7 breakbollar och vann 38 av 47 poäng när förstaserven satt. Ikväll, vid 18.30 väntar match i andra omgången, denna gång mot en annan tysk, Dieter Kindlmann, rankad på plats 278. De är båda 28 år och har aldrig mötts tidigare.

I Rotterdam vann Simon Aspelin/Dick Norman över Golubev/Ljubicic med 6-3, 5-7, 10-4 i första omgången. Nu väntar andraseedade Melzer/Petzschner i kvarten imorgon.

Ikväll runt klockan 21 är det dags för toppseedade Robin Söderling. Han möter i den andra omgången tysken Philipp Kohlschreiber. Inbördes möten står det 0-3. Dags för revansch ikväll, hoppas vi.

Bländade offensivt av Söderling

Robin Söderling vann sin första match i Rotterdam, Holland och turneringen ABN AMRO World Tennis Tournament över hemmaspelaren Robin Haase med 6-3, 6-2 på mindre än en timma.

Efter tre, fyra game kom Söderling igång ordentligt. Han spelade smart, var framme på nät där han spelade mycket stabilt, rörde på fötterna och hade bra grundslag med väl avvägd längd. Man kan sammanfatta det med att Robin var minst ett par nummer för stor för Haase idag. 

Redan i det första gamet för Robin är han framme tre gånger på nät. Han går från 0-30 till gamevinst. Vid 3-2 till svensken är det dags för Haase att serva. Efter att ha matat bollar på holländarens forehand missar han vid nät, Robin har två breakbollar vid 15-40. Första klarar han med en läcker undanläggning. Dock blir Robin för svår och Haase lägger en forehand bred och första breaket är hemma, 4-2.
Vid 5-3 och 40-15 är det dags för två setbollar för Robin. En lång retur senare och första setet till Tibrosonen.

Robin indleder andra set i ett rasande tempo, Haase hinner inte med. Han går från 15-0 fram till 15-40 med en gång och två breakbollar. En rad tunga grundslag med ypperlig längd och till slut hinner inte Haase inte med och 1-0 till Robin. Efter ett blankt svenskt game är det dags igen. Robin går fram till 0-40 och tre nya breakbollar. Han har nu vunnit elva raka poäng. Två ess och en otagbar serve räddar dem breakbollarna. Men Söderling ger sig inte. Haase hinner inte med en gång till och Robin har ny breakboll. En duell och Robin har dubbelbreak, 3-0.
Två nya breakbollar vid 4-0 men Haase tar gamet. Vid 5-2 kan Robin serva hem matchen. Han gör det blankt och avslutar, som sig bör en dag som denna, på nät.

Det var kul att se Robin spela idag. Vilken glädje, vilken framåtanda. Det ser bra ut, helt enkelt.

Den toppseedade svensken möter nu i den andra omgången tysken Philipp Kohlschreiber, rankad på plats 36. Robin har svårt för denna tysk. På tre tidigare försök har Robin inte vunnit en enda. 2005 på gräset i 's-Hertogenbosch föll han med 1-2. På gräs i Halle 2008 gick det än sämre, 0-2. Samma år i Cincinnati föll han med 1-2 efter att ha tappat två set i tiebreak.

Tyvärr gick det inget vidare ut svensk synvinkel i SAP Open i San Jose, USA. Där förlorade Johan Brunström, tillsammans med Travis Parrot mot Berankis/Nishikori med 7-6 (7-4), 0-6, 6-10 redan i den första omgången.


Robin titelförsvarare i Rotterdam

Imorgon inleder Robin Söderling sin jakt på att försvara sin titel i 500-turneringen i Rotterdam, Holland. Turneringen heter ABN AMRO World Tennis Tournament. Som toppseedad och fjolårsvinnare får han anses som favorit.
I sin första match, i den första omgången, ställs han mot hemmaspelaren Robin Haase. Söderling har aldrig mött sin 52-rankade namne. Matchen spelas på tisdag.

I samma turneringen spelar också Simon Aspelin, denna vecka tillsammans med belgaren Dick Norman. De möter Golubev/Ljubicic i sin första match.

I SAP Open i San Jose, USA, spelar Johan Brunström, tillsammans med hemmaliraren Travis Parrot. De möter i första omgången Berankis/Nishikori.

En intressant och efterlängtad svensk comeback gör Joachim PimPim Johansson nästa vecka i Challangeturneringen i Bergamo. PimPim som fått ett wildcard möter i den första omgången tysken Andreas Beck, rankad på plats 153. PimPim själv är för tillfället rankad på plats 885. Matchen spelas tidigast på tisdag.


Tre dubbelspelare i tre världsdelar

Under veckan som gick har tre svenska dubbelspecialister varit i farten.
Bäst gick det för Simon Aspelin, i par med österrikaren Julian Knowle som är återställd efter sin senaste skada. De spelade i PBZ Zagreb Indoors, som tredjeseedade.
I sin första match vann de över Kunitsyn/Ljubicic med 6-0, 6-3. I andra omgången/kvarten väntade hemmaspelarna från Kroatien Dodig/Zovko och de vann med 5-7, 7-5, 10-2.
Andraseedade Dick Norman och, Robban Lindstedts ordinare partner, Horia Tecua blev för svåra i semifinalen. Förlustsiffrorna blev 2-6, 3-6.

Johan Brunström som spelade tillsammans med tysken Ken Skupski. De spelade i Johannesburg, Sydafrika och turneringen SA Tennis Open. De mötte polackerna Bednarek/Przysiezny men föll tyvärr redan i den första omgången med 5-7, 6-4, 8-10.

I Movistar Open i Santiago, Chile representerades Sverige  av Andreas Siljeström, som spelade i par med Brian Battistone från USA. De föll, också de i den första omgången, mot Bellucci/Mayer med 3-6, 4-6.


RSS 2.0