Pim-Pim är tillbaka - oväntat ryskt lag

Idag tog den svenska kaptensduon ut väntade Robin Söderling, något oväntade Joachim Pim-Pim Johansson samt dubbelparet Simon Aspelin och Robert Lindstedt till nästa helgs Davis Cupdrabbning mot Ryssland i Borås Tennishall.
Att Robin Söderling är uttagen är självklart. Världsfyran som just nu är inne i en sällan skådad framgång med tre vinster på ATP-touren under januari-februari och ett matchfacit på 17-1. Han har i DC-sammanhang ett singelfacit på 12 segrar och 3 förluster. Han är obesegrad och har inte tappat ett enda set på de senaste sju matcherna han spelat. Vi får gå tillbaka till 2008 och Argentina och en viss Nalbandian för att hitta senaste match- och setförlusten. Notera att Robin aldrig har förlorat eller tappat ett enda set på hemmaplan.

Då är Joachim Pim-Pim Johansson en mer oväntad uttagning. Södertäljesonen är rankad på plats 750 för tillfället. Förutom fjolårets DC-match mot Argentina i Kungliga Tennishallen, med förlust över fyra set mot Meyer, har Pim-Pim endast spelat en Challanger för dryga två veckor sedan med en vinst över tysken Beck och sedan förlust i andra omgången mot en annan tysk, Kindlmann. Dock så har han tränat flitigt med Norman & Co i SALK de senaste månaderna. Det rapporteras också att Pim-Pim ser starkt och fysisk välmående ut just nu.
Pim-Pims DC-facit i singel är 1 vinst och 4 förluster. Enda vinster kom 2005 mot Frankrike (Grosjean med 3-1 i set - Sverige förlorade dock kampen med 2-3).

Som dubbelpar är det också väntat att Aspelin och Lindstedt får ta sig an denna uppgift. Frågan är bara hur förberedd och hur Lindstedt mår. Detta med tanke på den vadskada han dragits med sedan i januari.

Just nu befinner sig samtliga svenska spelarna, förutom Söderling, som är på touren just nu i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Utöver Johansson, Aspelin och Lindstedt så är även Vinciguerra, Lindahl, Lindell, Prpic, Eleskovic, Bergman och Ryderstedt. Det ryktas också om att en viss Jonas Björkman är med och sparrar i Kungliga...

Sveriga har mött Ryssland fem gånger och vunnit fyra. Sverige vann 1975, 1982, 1994 och 2001. Dock så vann Ryssland i Moskva senast lagen möttes. Den mest minnevärda matchen var finalen 1994, även det i Moskva, då den nuvarande assisterande kapten Larsson tillsammans med Edberg och dubbelparet Apell/Björkman redan hade vunnit matchen efter två dagar.

Det lag som rysslands kapten tog ut idag är än mer oväntat. Där saknas både världselvan Michael Youzhny och Nikolay Davydenko, rankad på plats 39. Istället är Teymuraz Gabashvili (ranking 76), Igor Andreev (88), Igor Kunitsyn (96) och Dmitry Tursunov (105) uttagna.
Av de uttagna spelarna så spelade, i fjor, Gabashvili en singel med resultat förlust (utan betydelse i den femte matchen mot Indien efter det att Ryssland redan vunnit). Han har också en vinst på sitt samvete vad gäller singelspel i Davis Cup. Det var mot Rumänien i även det i en obetydlig match 2009.
Ser vi på Andreevs DC-resultat i singel ger det 10-7 och i dubbel 3-4. Dock så spelade han inte någon match ifjor.
Tursunov, som Söderling vann över semifinal i Marseille förra veckan, är just nu den mest lysande ryska stjärnan. Hans spel i Davis Cup har resulterat i 6-3 i singlarna och 2-6 vad gäller dubbel. Precis som Andreev har inte Tursunov spelat sedan 2009.

Bättre gick det för Kunitsyn med en vinst på en match under 2010. Han vann den första singeln mot just Indien.
Kunitsyn var också med och spelade båda dubblarna ifjor och båda med förlust. Dubbelpartner mot Argentina var Davydenko (1-3 i set mot Zeballos/Schwank) och mot Indien i den första omgången spelade han med Gabaschvili (förlust mot Bhupathi/Paes i raka set).

Fram till lottningen nästa torsdag kan kaptenerna byta ut två av spelarna ovan. Mest osäkert känns det ryska laget. Både Youzhny och Davudenko saknas. Båda är också utslagna ur veckans turneringe i Doha. Youzhny redan i den första omgången mot fransmannen Simon och Davydenko i den andra mot Berdych. Även Tursunov försvann i den första rundan. Alla tre dessutom i raka set.
I det svenska lägret så är det frågetecken för Lindstedt, pga skada och om Pim-Pim håller för fem set med tanke på hans begränsade matchspel. Den Svenska DC-bloggen hoppas att vår "nye svensk" Lindahl får chansen att, i alla fall, vara en av de två från införlägret som får följa med till Borås och konkurrera om en singelplats. Till det att även Eleskovic får en biljett till nästa vecka. Det är dags att låta någon av de yngre komma in i detta för att inom ett par år kunna på allvar vara med och slåss på denna nivån.

Matchen kommer att sändas i sin helhet i TV10 med Fredrik Fidde Rosengren som kommentator.

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma inom kort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0