Elias lyckades inte vända

Sjätteseedade Ymer Sr hade en vändning på gång mot 174-rankade tysken Bachinger men han lyckades inte fullfölja. Förlust i St. Brieucs Challenger med siffrorna 4-6, 6-3, 2-6 på 1 timma och 44 minuter. 

Två färre vinna poäng, 27 mot 29, och en tappad brealboll gjorde slut på första set på dryga halvtimman. 
Andra set började mer lovande. Tidigt bryt och upp till 3-1. Tapp genom dubbelfel åter till 3-2. Ännu ett break upp och andra set till svensken. 
Ett tidigt tapp, blankt, förstörde tredje set och matchen. Ymer utslagen. 

Nu väntar samling på måndag med övriga uttagna till Davis Cup mot Portugal i Kungliga Tennishallen nästa helg. 



Ymer Sr vände

Elias Ymer spelar denna vecka på hard i Challengern i franska St Brieuc.
Vinst idag efter att ha vänt både underläge i set och tiebreak mot belgaren De Loore rankad 327. Segersiffrorna skrevs till 3-6, 7-7(5), 6-2 på två timmar. 

Nu väntar tysken Bachinger, ranking 174, imorgon onsdag. 


Hedsberg har sagt sitt

Det är tio dagar kvar till Davis Cup mellan Sverige och Portugal i Kungliga Tennishallen. 

Idag var det laguttagning. Johan Hedsberg tog ut båda bröderna Elias (singelranking 133/dubbel 297) och Mikael (407/485) Ymer, Robert Lindstedt dubbelranking (65) och Markus Eriksson (singel 298/dubbel 307).
Oklart vem som eller om det blir någon mer som tas ut till truppen. På torsdag nästa vecka vid lottningen kan laget ändras med upp till sammanlagt fem namn. Klart ör att både Fred Simonsson (singel 721/dubbel 336) och Filip Bergevi (1074/883) följer med till Stockholm som sparring. 
Sedan senaste landskampen mot Ukraina för två månader saknas den svenska dubbeltvåan Andreas Siljeström (dubbel 139). Vi nådde honom. Han var förvånad över att inte blivit uttagen och hade inte hört något från förbundskaptenen. 

Portugals förbundskapten Nuno Marqués har nominerat följande fem: Joao Sousa (singel 80/dubbel 174), Pedro Sousa (119/-), Gastao Elias (106/580) och Joao Domingues (189/829).

Ser vi till rankingen har Portugal tre bättre rankade spelare än bäste svensk, Elias Ymer (133). Som vi tidigare skrivit om är både Pedro Sousa och Gastao Elias betydligt bättre på grus. Inomhus och på hard är något annat. Till det att bröderna Ymer spelar i favoritarenan och Sverige har en chans att vinna landskampen. 

Den Svenska DC-bloggen skriver snart igen. 












Om det vore match idag....

Traditionens makt är stor. Så här kommer den klassiska rapporten inför nästa svenska Davis Cupmatch. Det är som bekant Portugal som väntar den 6-7 april i anrika Kungliga Tennishallen i Stockholm. 

Vi tänkte ge er en djupgående analys av de aktuella spelarna för båda lagen. 

Sveriges trupp är tunn. De fem spelarna som togs ut till matchen mot Ukraina i februari lär vara aktuella igen. Eventuellt ett frågetecken för femte spelaren Karl Friberg. Den spelaren som mest är med  för att se och lära.
Till det lär dubbelspecialisten Robert Lindstedt spela om kroppen håller och han är sugen på spel, vilket han tidigare har sagt att han är. 

Elias Ymer har spelat sparsamt sedan landskampen senast. Efter första veckan i februari, för drygt en månad sedan, då han spelade i Budapest vilade han, mest på grund av en ömmande arm som vi tidigare skrivit om. Åter var han till Challenger i USA i mitten av mars. Det följde han upp med kvalspel till Masters i Miami. Här vann han en match. 
Han spelar nästa vecka Challenger i franska St Brieuc. 

Yngre broder Mikael har även han spelat sparsamt. Kvarten i mitten av februari ii Cherbourg, via kval, var senast vi såg honom i tävlingssammanhang innan han för ett par veckor sedan spelade Future i USA. Tre segrar och fram till semi gick han utan setförlust. Väl där förlorade han i raka set. Ett wildcard till Masters i Miami fick han denna vecka. En meriterande vinst i första rundan följde han upp med klar förlust mot forne världstrean Raonic. 

Markus Erikssson har under mars varit plats i Egypten för en rad Future. Han segerrad blev semifinal, uttåg i första respektive uttåg andra och här om dagen uttåg omgående igen. Enligt egen utsago är det inte mycket som stämmer i hans spel just nu. 
Hem till Göteborg för egen träning är det som gäller. 

Dubbelspelarna är högintressanta med tanke på utgången av landskampen, som alltid i Davis Cup. 
Robert Lindstedt som inte spelat sedan hösten 2016 har tidigare sagt att han är intresserad av spel. Frågan är om kroppen håller? 
Han har spelat i USA senaste tiden med ett par olika partners. Hans bästa resultat är en kvartsfinalplats i New Yorks nya 250-turnering i februari. 

Andreas Siljeström har spelat på i Asien med Challenger. Som bäst blev det kvartsfinal x 2 på fyra försök.

Johan Brunström kör rehab efter sin ledbandsoperation. Tidigast tillbaka på banan till sommaren.

Portugals spelare är i det stora hela mest intresserade av att spela på grus. Undantaget är deras etta 28 år unga Joao Sousa (ranking singel 80, dubbel 174) som just nu spelar i Masters i Miami. Han vann i andra omgången över nionderankade Goffin efter att bara tappat ett gem. 
Innan dess har han i år spelat Masters i Indian Wells (ut i åttondelen), Dubai (ut omgång ett), Marseille (omgång ett), Rotterdam (omgång ett), Sofia (andra rundan), Australian Open (andra omgången) och Auckland (andra omgången). Samtliga matcher på hard, med andra ord. 
Hans DC-facit är sedan debut 2008 19 vinster på 30 matcher i singel och 7/14 i dubbel. 

Ser vi till övriga som spelade senaste landskampen mot Tyskland, grus på bortaplan med förlust 2-3 tog Pedro Sousa hand om andra singeln dag 1. 
Han har i år spelat fyra turneringar, varav tre på grus. En ATP (ut omgång ett i kvalet till Rio de Janeiro), 
Kommande vecka spelar han ännu en gång på det röda gruset. Denna gång Challenger i Marbella. 

Singeln på söndagen mot Tyskland tog Joao Domingues hand om. 25-åringen har sedan Davis Cupdebuten 2015 spelat tre singlar och vunnit samtliga. Rankingen är 189.

Förutom Sousa x två och Domingues spelade även Gastao Elias singlar, 2 stycken, förra året. Båda med vinst. 27-åringen är rankad 106 i singel och 580 i dubbel. 
DC-vinster i singel är 6 av 14 samt 7 av 17 i dubbeln. 
Under februari och mars har han spelat fyra turneringar, samtliga på grus. Bäst resultat är åttondelsfinal i både i Buenos Aires och Rio de Janeiro. 

Ser vi till potentiella dubbelkombinationer har portugiserna varit mycket konsekventa. Sedan 2015 till idag har Joao Sousa bildat par med Elias sju av åtta gånger. Av dess sju fyra segrar. 
Intressant att se om Portugal kör vidare på denna kombination nu när spelupplägget förändrats med spel över två dagar istället för dubbeln på egen speldag.

Vi spekulerar i den svenska truppen. Tippar på Ymer x två i singel och Lindstedt/Siljeström i dubbeln. Som femteman Markus Eriksson som både kan vara aktuell i singel och dubbel.
I Portugal tror vi Sousa x två, Elias och Domingues. Sedan får vi se vem som blir nummer fem. 

Förbundskaptenerna Johan Hedsberg för Sverige och Nuno Marqués för Portugal skall senast nu på tisdag den 27 mars presentera sina trupper. 

Vi har även tittat på hur biljettförsäljningen går till matchen på Kungliga. Till dags datum har cirka en fjärdedel sålts. Vi får se om vi blir fler till start fredag 6 april klockan 17. 

Har du inte möjligheten att personligen vara på plats i Stocholm om knappa två veckor sänder Svenska Tennisförbundet via sin kanal www.tennisplay.se. 

Den Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid.  

























Mikael chanslös

Mikael Ymer mot Milos Raonic i andra omgången av Masters i Miami slutade som väntat. Kanadensaren vann med 3-6 två gånger om på drygt en timma.

Tre break, nio egna vunna gem, 16 serveess ger 4 gem bara på den vassa serven. 

Ymer väntade till matchens sista servegem, vid ställningen 3-5, innan han två gånger om skaffade sig breakbollar. Raonic svarade båda gångerna med att slå ett ess. 

Ymer Jr återvänder nu till Sverige. Nästa spel blir troligtvis i Davis Cup om två veckor. 



Nattsvart för Eriksson

Toppseedade Markus Eriksson föll omgående i Futureturneringen i Egypten, två raka set, mot 961-rankade spanjoren Vidal Azorin. 
Vi nådde Markus efter förlusten. Han beskriver sitt spel just nu som nattsvart, att ingenting fungerar och han inte får med sig någonting i matcherna. 
Han åker hem nu till Göteborg för träning. 

Christian Lindell spelar denna veckan i Portugal. Vinst i första följdes idag upp av förlust mot hemmaspelare Cacao, rankad 914, efter skiljeset. 

Andreas Siljesteöm i par med ryssen Elgin förlorade som andraseedade omgående i kinesiska Qujing mot hemmaspelarna Wu/Zhang med 5-7, 3-6. 



Ymer Jr visar fin form

Första segern i en Masters för Mikael Ymer är ett faktum. 25 poäng in på rankingkontot är hemma. Detta i och med ett wildcard in i turneringen och vinst mot tysken Struff, ranking 56, med siffrorna 3-6, 7-5, 6-1 på knappa två timmar. 

Första set två tappade servegem mot ett gav 3-6. I andra spelar Ymer Jr upp sig. Tappar bara fem poäng i egen serve fram till setboll vid 5-3 och 40-30. Detta genom ett ess. Tysken vill annat och via ett dubbelfel släpper han in Struff i matchen igen. En bollduell avslutas med en lång forehand till 5-4. Spelarna håller var sina serve fram till 6-5. En misslyckad stoppboll som fastnar i nät ger 15-40, 2 svenska setbollar. Första räddad tysken när Mikael lägger backhandreturen bred. På den andra kommer chansen. Struff på nät på serven, Ymer lägger returen på fötterna som inte tysken kan hantera. Bollen hamnar i nätet. Ymer Jr knyter handen. 
Avgörande sets inledning är jämn. Ett momentum kommer vid 2-1 och tysk serve. Duell och distinkt och fokuserat spel från Mikael. Svensken fram på nät, tysken stressas och placerar poängen i nät. 15-40 på anslagstavlan ger två breakbollar. Duell följer, Ymer har mycket bra längd. En forehand djupt i nät och svensken rycker fram till 3-1. Egen serve, fram till 30-0. Sex raka svenska poäng nu. Tysken ikapp och till breakboll via en bred backhand. Ymer räddar den men släpper till en   till. Svensken upp till gemboll x två. Lyckas inte komma åt. När tredje ser dagens ljus  kommer chansen. En djup forehand i nät på den och Ymer har 4-1. 
Ännu en tysk backhand i nät i nästa gem ger 30-40, brreakboll. Stoppboll från Struff på den. Ymer rusar fram och lyckas passera meden rak forehand i krysset. Tysken ör överspelad, 5-1. Svensk chans att serva hem matchen. 
Upp till två bollar från match vid 30-0. Tapp till 30-30. Ess med hjälp av Hawk-eye ger matchboll. Tappar den. Via en bred forehandsretur ser vi matchboll #2. Misslyckad retur som seglar ut bred ger Ymer hans största skalp i karriären. Så här långt. 

På fredag väntar den tidigare 3-rankade kanadensaren Milos Raonic, numera på plats 25. 

Elias föll

I knapp fyrtio minuter höll Elias Ymer jämna steg i kvalfinalen till Masters i Miami mot niondeseedade indiern Yuki Bhambri. 
Gemboll till 6-5 som inte förvaltades vändes till break och serve för indiern till setvinst.
I andra set tappade svensken sin serve två gånger och matchen var över på 1,5 timma.

Nu blir yngre broder Mikael ensam svensk i huvudturneringen. Lotten gav honom tysken Jan-Lennard Struff, ranking 56, i första rundan. 


Ymer Sr i kvalfinal

Elias Ymer vann första rundan i kvalet till Mastersturneringen i Miami. För motståndet stod Santiago Giraldo och siffrorna skrevs till 7-6(9), 6-4 på knappa två timmar. 

Sex svenska breakbollar utan en enda i egen favör. Istället gick setet till tiebreak. Efter fyra bollar, 2-2, började det att regna. Efter drygt två timmar återupptogs matchen. Svensken var den starkare. Minibryter fram till 10-9 och håller till setvinst på en timma. 
Andra set var jämnt. Avgörandet kommer vid 4-4 och serve för Giraldo. På den tredje breakbollen bryter Ymer och servar sedan hem matchen. 

I kväll väntar fjärdeseedade indiern Bhambri, rankad 107, i kvalfinal. 


Ymer Jr borta

Inte ett tappat set genom kval och fram till dagens semifinal för Mikael Ymer i Futureturneringen i Bakersfield i USA. Där tog det tvärstopp mot toppseedade Bourgue med siffrorna 3-6, 2-6 på 1,5 timma. 

Svensken tappade serven omgående. 0-3. Möjlighet att bryta tillbaka vid 3-5 två gånger om men setet borta efter 50 minuter. 
Egen breakboll sedan omgående i andra. En chans Ymer Jr inte tog. Tapp sedan till 2-3 och även till 2-5. Fransmannen avgör sedan på sin andra matchboll. 

Nu väntar Masterturneringen i Miami för Mikael, där han fått ett wild card. 


Semi nästa

Framfarten i USA fortsätter för Mikael Ymer. Vinst i kvarten över Craig med 2x 6-4 på drygt 1,5 timma. 

I dagens semifinal väntar toppseedade fransmannen Bourgue, rankad 241.


Ymer i kvarten, Ymer ute

Mikael Ymer är klar för kvartsfinal i Futuren i Bakersfield. Detta efter vinsr över Korda från USA i två raka set. 
Nu väntar ännu en hemmaspelare i form av Craig med ranking 712. 

Daniel Appelgren föll i sin match i andra omgången mot tredjeseedade tysken Choinski.

Äldre broder Ymer, Elias, förlorade i andra rundan i Challenger i Irving, USA. Fucsovics vann med 4-6, 6-3, 3-6 på knappa två timmar. 
Elias fortsätter nu till Miami för Masters och kvalspel där han fått ett wildcard. Start nästa vecka. 

Robert Lindstedt i par med Erlich föll omgående mot andraseedade McLachan/Peralta med 6-7(6), 4-6. 

I Challengern i Shenzhen i Kina förlorade Andreas Siljeström kvartsfinalen tillsammans med Elgin. Vinst först över Sonego/Vavassori i två raka innan paret föll mot fjärdeseedade Bury/Peng i matchtiebreak med 7-10. 



Eriksson ute, Appelgren och Ymer Jr vidare

Habib, rankad 1071, förstörde Markus Erikssons tankar på avancemang till kvartsfinal idag. Detta genom stabilt servande matchen rakt igenom. Han föll i skiljeset. 
Första set var jämt till 3-3 och 30-30. Då vann amerikanen tio raka poäng (3-6).
Svensken rivstartar i andra, vinnar 12 av setets 14 första poäng. Håller det breaket till setvinst (6-3). Trots två breakbollar i avgörande setets tredje gem kommer inte Eriksson åt. Tapp istället till 2-4 och matchen var förstörd. Amerikanen avgör sedan med tre raka ess (3-6). 
Markus fortsätter en vecka till i Egypten.

Mikael Ymer är vidare till andra omgången i USA, Bakersfield. Även här Future. Detta efter vinst i två raka över hemmaspelaren Lu, 946. 

Karl Friberg vann sin första match idag efter att ha vänt ett underläge med 2-4 i avgörande set mot åttondeseedade Leny, 458. Matchen tog knappt fyra timmar. Senare idag föll han sedan i andra omgången mot Blanch, 502. Friberg är rankad 893. 

Daniel Appelgren är även han vidare till andra omgång i samma turnering. Vinst över bolivianen Zeballos, 586, i två raka. 





Markus en vinnare igen

Semifinal för två veckor sedan följdes upp av uttåg i första rundan förra veckan under Markus Erikssons Egyptens flera veckors Futureturné.
Idag inledde han sin tredje vecka, denna gång i Sharm El Sheikh med vinst över letten Lazdins, ranking 1375, i två raka set. 
Den Svenska DC-bloggen nådde Markus direkt efter vinsten. Han tycker banorna är för snabba för honom. Letten är svårspelad med en vass serve som blåste på varje poäng. Han var oxå nöjd med sin serve idag. 

Eriksson inledde med bryt fram till 4-2. Tappade det till fyra lika. Setet till tiebreak. Problem där med underläge och setboll vid 5-6. Där vände han och vann det med 7-9.
I andra set var det spel mot ett mål. Omgående bryt och sedan bryt till 1-4. Andra set tog bara drygt 20 minuter. 
I andra rundan väntar Habib från USA, rankning 1071, för tredjeseedade Eriksson. 


Ymer tillbaka

Efter en månads tävlingsuppehåll är Elias Ymer tillbaka. Senast vi såg honom var i Budapest för Challenger.  Hans arm är det som krånglat. Nu är det samma nivå men bytt världsdel och land, USA. Staden Irving för Elias där han fått ett alternative till huvudturnering. 
Vinst inatt över Galan (rankning 291) i skiljeset. Vinst i första med 6-2 på 44 minuter, tapp i andra och sedan vinst i avgörande. Knappt två timmar tog det. 
I samma turnering och dess dubbelturnering spelar Robert Lindstedt i par med Erlich från Israel. 

Mikael Ymer gjorde som bekant comeback förra veckan i Canada på Future. Denna veckan fick han ett sent wildcard till Futureturnering i Bakersfield, USA. Nio tappade gem i kvalet som toppseedad och huvudturnering väntar, nu som fjärdeseedad. 
Där har han sällskap av Karl Friberg och Daniel Appelgren från kvalet. Samtliga svenskar spelar idag onsdag. 

I Egypten ser vi Markus Eriksson även denna vecka. Han inleder spel i eftermiddag. 

Christian Lindell byter kontinent denna vecka, Futurespel i Quinta Do Lago, på grus. Som andraseedad fanns förhoppningar. Tyvärr förlust efter fyra vunna gem mot Mukund, rankad 449. 

Andreas Siljeström fortsätter prova lyckan i kinesiska Shenzhen tillsammans med ryssen Elgin. 




Uttåg omgående för Siljeström och Eriksson

I par med ryssen Elgin föll i första rundan i Challengern i kinesiska Zhuhai. Motståndarna Jung/Rungkat vann med 6-7(5), 3-6. 

Markus Eriksson spelsr vidare på Future i Egypten. Han följde upp förra veckans semifinal med uttåg med en gång mot holländaren Sels i två raka set denna veckan. 

Efter uteblivet spel sedan mitten av februari såg vi Mikael Ymer tillbaka, futurespel i Canada och Sherbrooke. Vinst k första rundan mot 479-rankade hemmaspelaren innan utträde i andra mot tredjeseedade Schnur med ranking 202. 




Lindell tillbaka

Christian Lindell gjorde idag årsdebut. Spel i Santiago för Challenger och deras kval. Tråkigt nog förlust mot 355-rankade, jämfört den svenskens 329, spanjoren Gomez-Herrera i skiljeset över drygt två timmar. 

Eriksson börjar hitta formen

Markus Eriksson är i Egypten för Futurespel. Tanken är att han skall spela 3-4 veckor i detta land innan det, förhoppningsvis, blir Davis Cupspel i Stockholm första veckan i april. 
Första veckan, med spel idag blev det semifinal. Förlust där mot toppseedade Setkovic från Bosnien/Hercegovina, ranking 201, med siffrorna 1-6, 4-6. 
Svenska DC-bloggen nådde Markus. Han känner att spelet inte riktigt finns där men att det är skönt att äntligen börja vinna matcher igen. Efter två turneringar i januari och februari utan vinst var segrarna denna vecka så bra att få. I dagens semifinal var det tempot högre vilket Eriksson inte har ännu. Motståndaren var helt enkelt för bra. 
Vinstraden under veckan har gått via Katic (ranking 676), Hirschmueller (729) och Goldsteiner (769). 






RSS 2.0