Om det vore match idag....

Traditionens makt är stor. Så här kommer den klassiska rapporten inför nästa svenska Davis Cupmatch. Det är som bekant Portugal som väntar den 6-7 april i anrika Kungliga Tennishallen i Stockholm. 

Vi tänkte ge er en djupgående analys av de aktuella spelarna för båda lagen. 

Sveriges trupp är tunn. De fem spelarna som togs ut till matchen mot Ukraina i februari lär vara aktuella igen. Eventuellt ett frågetecken för femte spelaren Karl Friberg. Den spelaren som mest är med  för att se och lära.
Till det lär dubbelspecialisten Robert Lindstedt spela om kroppen håller och han är sugen på spel, vilket han tidigare har sagt att han är. 

Elias Ymer har spelat sparsamt sedan landskampen senast. Efter första veckan i februari, för drygt en månad sedan, då han spelade i Budapest vilade han, mest på grund av en ömmande arm som vi tidigare skrivit om. Åter var han till Challenger i USA i mitten av mars. Det följde han upp med kvalspel till Masters i Miami. Här vann han en match. 
Han spelar nästa vecka Challenger i franska St Brieuc. 

Yngre broder Mikael har även han spelat sparsamt. Kvarten i mitten av februari ii Cherbourg, via kval, var senast vi såg honom i tävlingssammanhang innan han för ett par veckor sedan spelade Future i USA. Tre segrar och fram till semi gick han utan setförlust. Väl där förlorade han i raka set. Ett wildcard till Masters i Miami fick han denna vecka. En meriterande vinst i första rundan följde han upp med klar förlust mot forne världstrean Raonic. 

Markus Erikssson har under mars varit plats i Egypten för en rad Future. Han segerrad blev semifinal, uttåg i första respektive uttåg andra och här om dagen uttåg omgående igen. Enligt egen utsago är det inte mycket som stämmer i hans spel just nu. 
Hem till Göteborg för egen träning är det som gäller. 

Dubbelspelarna är högintressanta med tanke på utgången av landskampen, som alltid i Davis Cup. 
Robert Lindstedt som inte spelat sedan hösten 2016 har tidigare sagt att han är intresserad av spel. Frågan är om kroppen håller? 
Han har spelat i USA senaste tiden med ett par olika partners. Hans bästa resultat är en kvartsfinalplats i New Yorks nya 250-turnering i februari. 

Andreas Siljeström har spelat på i Asien med Challenger. Som bäst blev det kvartsfinal x 2 på fyra försök.

Johan Brunström kör rehab efter sin ledbandsoperation. Tidigast tillbaka på banan till sommaren.

Portugals spelare är i det stora hela mest intresserade av att spela på grus. Undantaget är deras etta 28 år unga Joao Sousa (ranking singel 80, dubbel 174) som just nu spelar i Masters i Miami. Han vann i andra omgången över nionderankade Goffin efter att bara tappat ett gem. 
Innan dess har han i år spelat Masters i Indian Wells (ut i åttondelen), Dubai (ut omgång ett), Marseille (omgång ett), Rotterdam (omgång ett), Sofia (andra rundan), Australian Open (andra omgången) och Auckland (andra omgången). Samtliga matcher på hard, med andra ord. 
Hans DC-facit är sedan debut 2008 19 vinster på 30 matcher i singel och 7/14 i dubbel. 

Ser vi till övriga som spelade senaste landskampen mot Tyskland, grus på bortaplan med förlust 2-3 tog Pedro Sousa hand om andra singeln dag 1. 
Han har i år spelat fyra turneringar, varav tre på grus. En ATP (ut omgång ett i kvalet till Rio de Janeiro), 
Kommande vecka spelar han ännu en gång på det röda gruset. Denna gång Challenger i Marbella. 

Singeln på söndagen mot Tyskland tog Joao Domingues hand om. 25-åringen har sedan Davis Cupdebuten 2015 spelat tre singlar och vunnit samtliga. Rankingen är 189.

Förutom Sousa x två och Domingues spelade även Gastao Elias singlar, 2 stycken, förra året. Båda med vinst. 27-åringen är rankad 106 i singel och 580 i dubbel. 
DC-vinster i singel är 6 av 14 samt 7 av 17 i dubbeln. 
Under februari och mars har han spelat fyra turneringar, samtliga på grus. Bäst resultat är åttondelsfinal i både i Buenos Aires och Rio de Janeiro. 

Ser vi till potentiella dubbelkombinationer har portugiserna varit mycket konsekventa. Sedan 2015 till idag har Joao Sousa bildat par med Elias sju av åtta gånger. Av dess sju fyra segrar. 
Intressant att se om Portugal kör vidare på denna kombination nu när spelupplägget förändrats med spel över två dagar istället för dubbeln på egen speldag.

Vi spekulerar i den svenska truppen. Tippar på Ymer x två i singel och Lindstedt/Siljeström i dubbeln. Som femteman Markus Eriksson som både kan vara aktuell i singel och dubbel.
I Portugal tror vi Sousa x två, Elias och Domingues. Sedan får vi se vem som blir nummer fem. 

Förbundskaptenerna Johan Hedsberg för Sverige och Nuno Marqués för Portugal skall senast nu på tisdag den 27 mars presentera sina trupper. 

Vi har även tittat på hur biljettförsäljningen går till matchen på Kungliga. Till dags datum har cirka en fjärdedel sålts. Vi får se om vi blir fler till start fredag 6 april klockan 17. 

Har du inte möjligheten att personligen vara på plats i Stocholm om knappa två veckor sänder Svenska Tennisförbundet via sin kanal www.tennisplay.se. 

Den Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid.  

























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0