Wilander klar för 2009

Idag kom det mycket glädjande beskedet att Mats Wilander fortsätter som förbundskapten under 2009. Detta blir hans sjunde år som kapten för det svenska Davis Cuplaget.
Hans facit som kapten är 7 vinster och 6 förluster. Den största framgången, till dags datum, hade han i och med Sveriges semifinalplats i fjor, 2007, mot USA.

Som spelare så vann han 43 matcher och förlorade 18. Detta var under åren 1981-1995. Mellan de åren hann han med sex finaler, jämnt fördelade med tre vinster och lika många förluster.

Lottning inför nästa års första omgång sker i slutet av september i år.

Dubbel i kvartar efter walk over gånger två

Sverige har två stycken spelare i kvartsfinal och detta efter två wolk oversegrar.
Först var det Kevin Anderson tillsammans med Robban Lindstedt som vann över det tolfteseedade paret Melo/Sa från Brasilien. I kvarten väntar andraseedade Daniel Nestor från Kanada och Nenad Zimonjic från Serbien. Klockan 13 imorgon på bana 11 är det dags.
Sedan var det Björkman/Ullyett som på samma sätt vann över det spanska paret Lopez/Verdasco. De får i sin kvart möta Phipp Petzschner från Tyskland tillsammans med Alexander Peya från Österrike. Denna match spelas imorgon, tisdag, på bana 1 som tredje match, runt klockan 18.

Blandad dubbelkompott

Fredagen i Wimbledon blev ömsom vin, ömsom vatten vad gäller dubbelspel för svensk del.

Björkman/Ullyett vann över Cipolla/Gremelmayr med 6-4, 7-6 (7-2), 6-4. De möter nu i den tredje omgången det spanska paret Lopez/Verdasco. Detta sker på måndag på bana 4 som match nummer två, vid cirka 15-tiden.

Sydafrikanen Kevin Anderson tillsammans med Robban Lindstedt vann också de. De mötte Kohlmann/Scherrer med 7-6 (7-4), 6-4, 6-2. För deras del blir det tolfteseedade Melo/Sa från Brasilien. Även här är dagen måndag, plats är bana 18som match nummer 4, vilket i sig bör innebära start vid 18-snåret.
Detta i sig innebär att Johan Brunström/ Adam Funney förlorade mot Melo/Sa. Siffrorna blev 1-6, 2-6, 6-4, 4-6. 

Tyvärr förlorade också  Thomas Johansson/Jurgen Melzer. De mötte det sextondeseeade fransmännen Benneteau/Mahut och siffrorna blev med 7-6 (7-2), 6-4, 6-3. 

Fyra svenska dubblar under fredagen

Det är femte dagen i Wimbledon, den bjuder bla på fyra dubbelmatcher med svenskintresse i.

På bana 3 som tredje match, runt klockan 16, tar sig åttondeseedade Björkman/Ullyett an Cipolla/Gremelmayr. 

Klockan 13 på bana 6 är det Anderson/Lindstedt som möter Kohlmann/Scherrer. 

Johan Brunström/ Adam Funney möter tolfteseede Melo/Sa på bana 17, också klockan 13.

Den fjärde svenskmatchen för dagen står Thomas Johansson/Jurgen Melzer för. De spelar mot sextondeseeade fransmännen Benneteau/Mahut som andra match på bana 9, runt klockan 14.

Samtliga matcher är i den andra omgången.

Dubbelvinst för Thompa

Thomas Johansson tillsammans med Jurgen Melzer vann över Marach/Mertinak med 6-2, 7-5, 7-5. Nu väntar sextondeseedade Benneteau/Mahut, båda från Frankrike.

Två singelförluster Vs tre dubbelvinster

Efter onsdagens spel har inte Sverige någon singelspelare kvar i dubbelturneringen. Skribenten var själv i Wimbledon denna dag och bevittnade detta. Ett Wimbledon som imponerar på undertecknad mer för varje besök. Stämningen är bättre, servicen ypperlig och känslan är så stark för detta evenemang.

De båda singelmatcherna spelades samtidigt i ett för dagen molnigt Wimbledon.
På Center Court tog Robin Söderling sig an den mariga uppgiften som stavas Roger Federer. Deras sjunde möte slutade precis lika illa som de föregående. Schweizaren visade sig vara den starkaste. Söderling förlorade med 3-6, 4-6, 6-7 (3-7) på knappa tre timmar. Även om Robin stundtals spelade en bra tennis och till och med lyckades bryta Federers serve i det tredje setet så var det stor skillnad på spelarna.
Robin tar nu nya tag och spel i Båsta väntar med start måndagen den 7 juli. 

På bana 1 var det Thomas Johansson tur att, också han, förlora. Dessutom även han i tre raka set. Tiondeseedade cyprioten Marcos Baghdatis vann med tre gånger 4-6. Ett bryt upp i varje set och matchen var över på drygt en och en halv timma.

Bättre gick det i dubbel. Åttondeseedade Björkman/Ullyett vann över Hanley/Perr i tre raka set. Siffrorna blev 6-4, 6-4, 7-5.
De möter nu Cipolla/Gremelmayr. 

I "svenskmatchen" mellan Aspelin/Knowle (seedade femma) och Kevin Anderson/Robban Lindstedt. Vann de sistnämda med 4-6, 6-4, 7-6 (8-6), 7-6 (7-4). Detta efter att Anderson/Lindstedt räddat ett par setbollar i det tredje setets tiebreak. De möter i den andra omgången Kohlmann/Scherrer.

Vinst blev det också för Johan Brunström i par med Adam Funney från Australien över Haggard/Zovko. De vann en mycket tuff femsetare med 6-2, 3-6, 4-6, 6-3, 7-5 på knappa tre timmar. Kul för Johan. Det är spännande att se dessa femsetare i en Grand Slamturnering. Credit till Wim som har kvar detta. I den andra omgången väntar tolfteseede Melo/Sa från Brasilien.

Noterbart under onsdagen var att samtliga svenskmatcher spelades under samma tid.
Noterbart igen är den nyhet som kablades ut om det påstådda "huliganbråk" som utespelades på bana 2. Var själv där och skulle inte vilja kalla de inblandade för huliganer. På sin höjd, något överförfriskade ungdomar...

Bjösses sista singel i Wim slutade med förlust

Jonas Björkman tappade efter en fin inledning till förlust mot fransmannen Arnaud Clement. Siffrorna skrevs till 6-4, 6-7 (4-7), 4-6, 6-7 (4-7) på drygt tre timmar. Detta innebär att Björman har spelat sin sista singelmatch i Wimbledon. 

Två av två segrar

Idag startade Wimbledon. Först ut att vinna av svenskarna var Robin Söderling. Han besegrade Kevin Kim från USA med 7-5, 0-6, 6-3, 6-4. Efter att ha vunnit det jämna första setet så tappade han sin serve tre gånger i andra o förlorade det blankt. Robin kom sedan starkt tillbaka och kunde ta hem både det tredje och fjärde setet och därmed matchen.
I andra omgången väntar nu världsettan Roger Federer. De har mötts sex gånger, varje gång med samma utgång. Blir det Robins första på onsdag?

Thomas Johansson vann också han. Han vände ett underläge med 0-2 i set till vinst. Efter att ha tappat båda de två första seten i tiebreak kunde han göra en skön återhämtning och vända mot en allt mer tröttkörd Vincent Spadea från USA. Siffrorna blev 6-7 (8-10), 6-7 (5-7), 6-3, 6-4, 6-3.
Nu väntar tiondeseedade cyprioten Marcos Baghdatis. De har mött varandra två gånger, och vinst för cyprioten i båda. Senaste gången var i första omgången i Australien Open i januari i år.

Jonas Björkman meddelade idag att han gör sin sista säsong. En stor svensk spelare har med andra ord knappt ett halvår kvar på touren och gör därmed sin sista start i Wimbledon. Han inleder imorgon tisdag mot fransmannen Arnaud Clement. Andra match, runt klockan 16 på bana 11, är det dags.

Imorgon kör vi...

Imorgon är det dags för den mest mytomspunna Grand Slam'n för året,  Wimbledon är det som gäller. 

På bana 17 som första match, klockan 13, startar Robin Söderling. Han inleder mot Kevin Kim från USA. Thomas Johansson kör igång på bana 6 också han klockan 13. Han möter amerikan Vincent Spadea.

Lottat i Wimbledon

På måndag är det dags för årets tredje Grand Slam, det är Wimbledon som börjar.
Robin Söderling inleder mot Kevin Kim från USA. Han är rankad som nummer 185, jämfört med 41 för Robin. De har inte mötts tidigare. Vid vinst där väntar antagligen toppseedade och titelförsvarande Roger Federer.

Thomas Johansson startar också han mot en amerikan Vincent Spadea. De har mötts fyra gånger och Thompa har vunnit tre av dem. Deras första möte var 1998 också då i Wimbledon, då vann Thomas i tre raka.

Jonas Björkman bryter den amerikanska trenden och ställs mot fransmannen Arnaud Clement. De har stött på varandra fyra gånger och fransmannen har vunnit tre av dem. Senast de möttes var i fjor, också på gräs fast i Nottingham, då Clement vann enkelt i två raka.
Vid vinst där så ställs han förmodlingen mot fjärdeseedade ryssen Nikolay Davydenko.

I dubbel har vi följande "svenska par":
Björkman/Ullyett (seedade åtta) Vs Hanley/Perr
Johansson/Jurgen Melzer Vs Marach/Mertinak
Aspelin/Knowle (femma) Vs Kevin Anderson/Robban Lindstedt

TV4 Sport sänder direkt genom hela turneringen.


Thomas totalt utspelad

Thomas Johansson förlorade genrepet i Nottingham och han gjorde det stort. Motståndet hette Marin Cilic från Kroatien och han förlorade med 1-6, 2-6 på mindre än en timma.
Thompa tappade sin serve både till 0-2 och 1-5 i första set. I det andra tappade han till 1-2 och hade sedan i det efterföljande gamet en breakchans tillbaka in i matchen. Han tog den inte utan tappade sin egen till 1-4 och matchen var så gott som förlorad. Spelarna höll sedan sina servar och turneringen därmed över för svensken.

Nu väntar Wimbledon för Thomas och övriga svenskan. Lottning imorgon.

Dags för kvarten

Thomas Johansson spelar idag klockan 18.00 på Center Court i kvartsfinal Nottingham mot Marin Cilic från Kroatien.
Kroaten är rankad som nummer 55 jämför med Thomas 68. De har inte stött på varandra tidigare på touren.

I kvarten utan att spela

Thomas Johansson vann även sin andra match i Nottingham, denna gång utan att behöva spela alls. Ryssen Dmitry Tursunov lämnade w.o. och Thompa är klar för kvarten. 
I hans första match blev det bara ett set innan japanen Kei Nishikori kastade in handuken. Det märks att det är ett par dagar kvar till årets tredje Grand Slam, Wimbledon.
I morgondagens kvartsfinal väntar antingen hemmaspelaren Alex Bogdanovic eller Marin Cilic från Kroatien. De spelar sin match i eftermiddag.

Thompa en vinnare på gräset i Nottingham

Thomas Johansson vann sin första match över Kei Nishikori från Japan. Japanen gav upp efter första set och vinst med 7-5 för Thompa.
Han möter ryssen Dmitry Tursunov som är sjätteseedad i den andra omgången.

I Ordina Open i 's-Hertogenbosch i Holland hade Robert Lindstedt/Rohan Bopanna inte en chans mot Canas/Del Potro. De förlorade med 2-6, 1-6.

Bjösse chanslös - idag Thompa

Jonas Bjösse Björkman hade inte en chans över kroaten Ivo Karlovic som är fjärdeseedad och titelförsvarare i Nottingham. Han föll med 3-6, 4-6 på dryga timmen. Jonas kom aldrig åt i kroatens serve. 
Jonas ställer inte upp i dubbelturneringen denna veckan så nu fokuceras det helt på nästa veckas Grand Slam, Wimbledon.  

I samma turnering går Thomas Johansson in idag. Han möter kvalspelaren Kei Nishikori från Japan. Matchen inleds på bana 2 klockan 13. Japanen är rankad som nummer 105 mot Thomas 68. De har aldrig tidigare mötts.

I Ordina Open i 's-Hertogenbosch i Holland spelar Robert Lindstedt dubbel tillsammans med Rohan Bopanna från Indien. De är fjärdeseedade och möter i eftermiddag, runt klockan 13 på bana 6, Canas och Del Potro från Argentina i den första omgången.

Sista genrepet inför Wimbledon

Idag inleds The Slazenger Open i Nottingham, Enland. Det är den sista turneringen inför nästa veckas Grand Slamstart i Wimbledon. Först ut av svenskarna är Jonas Bjösse Björkman. Han möter den hårdservande kroaten Ivo Karlovic som är fjärdeseedad i turneringen. Det är samma kroat som vann Stockholm Open i fjor.
De har mötts två gånger. Första gången vann den 22-rankade kroaten på hard i Las Vegas 2006. i fjol tog den 101-rankade svensken revansch genom att vinna på gruset på Roland Garros över fem set. Den gången vände Jonas ett 0-2 underläge i set till vinst.

Matchen startar på Center Court runt klockan 16.30.

Bjösse ute även i dubbeln

Det blev förlust i kvarten i Queens för Björkman/Ullyett. De förlorade över sjundeseedade Cermak/Kerr med 3-6, 4-6 på knappa timmen.

Dubbel förlust för Söderling

Robin Söderling förlorade efter två tuffa set mot tysken Philipp Kohlschreiber med 4-6, 6-7 (4-7) på drygt en och en halv timma. Robin tappade sin serve fram till 3-4 i första set. Han hade sedan tre breakbollar vid 0-40 vid ställningen 4-5. Då tar tysken fram sitt bästa spel och vinner fem raka poäng och setet är förlorat. I andra set så är spelet mycket bra från båda spelarna. Tysken skakar fram en breakboll vid 5 lika som Robin räddar. Setet går fram till tiebreak där tysken är något starkare och kan ta hem matchen.

Inte gick det bättre i för Robin i semifinalen i dubbeln tillsammans med Ivan Ljubicic. De förlorade mot fjärdeseedade Dlouhy/Paes 4-6, 6-0, 4-10 (mtb).

Robin i kvarten, Robin i semi

Imorgon, fredag, klockan 12 är det kvartsfinaldags I Halle. Först ut är Robin Söderling som möter tysken Philipp Kohlschreiber. Vid deras enda möte innan, i holländska Hertogenbosch 2005 även det på gräs, vann tysken med 11-9 i avgörande sets tiebreak.

Sedan, tidigast, klockan 14 är det dubbelsemifinal för Robin tillsammans med Ivan Ljubicic. De möter fjärdeseedade Dlouhy/Paes.

En chanslös Bjösse

Jonas Björkman förlorade stort mot världstvåan Rafael Nadal i Queens idag. Han föll med två gånger 2-6 på en timme. Han hade helt ärligt inte en chans.
Bättre gick det i dubbeln tillsammans med Kevin Ullyett. De vann idag över Murray/Vallverdu med 6-4, 6-4 på drygt 1 timma.

Robin klipper gräset i Halle på en timme

För andra gången på mindre än tre veckor har Robin Söderling slagit världstolvan, tjecken Tomas Berdych. Idag i Halle så vann han med siffrorna 6-2, 7-5 på en timma. Robin servade mycket stabilt rakt igenom, framför allt på förstaserven och kunde vinna. Han har nu vunnit fyra av sex möten över Berdych. I kvarten på fredag väntar tysken Kohlschreiber.
Det blev även vinst i dubbeln tillsammans med Ivan Ljubicic. De vann mot de toppseedade Erilich/Ram från Israel i kvarten med 6-3, 3-6, 10-7 (mtb).

En in, en ut

Robban Lindstedt tillsammans med Jarkko Nieminen fölorade idag i Halle mot de toppseedade paret Erlich/Ram med
2-6, 6-7 (4-7). Efter ett mediokärt första set spelade det svenskfinska paret upp sig, men det räckte inte.

Bättre gick det för Robin Söderling/Ivan Ljubicic mot tyskarna Kiefer/Kohlschreiber. De vann i två raka med 6-3, 7-5 på dryga timmen. Nu väntar Robban och Jarkos övermän, Erilich/Ram i andra. Denna match spelas som tredje match på bana 1 imorgon.

Klockan 12, också det imorgon, på Centre Court är det dags för Robin igen. Denna gång i singelspelets andra omgång och mot tjecken Tomas Berdych. De har mötts fem gånger med ett överläge av 3-2 till Robin, dock aldrig på gräs. Senast de möttes var i World Team Cup för ett par veckor sedan. Då vann Söderling över den 12-rankade tjecken med 2-1 i set.

I Queens i London spelar Jonas Björkman mot världstvåan Rafael Nadal från Spanien. Denna match går igång som nummer två på Centre Court, runt klockan 15. Dessa båda herrar har aldrig tidigare mötts.
Som femte match på samma bana spelar sedan Jonas dubbel tillsammans med Ullyett. De möter Andy Murray/Vallverdu.

Robin samt Robert i dubbel

I Halle idag spelar Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen, de möter toppseedade Erlich/Ram på bana 3 runt klockan 14.

Robin Söderling spelar senare i eftermiddag, som fjärde match på bana 1, dubbel. Han spelar tillsammans med kroaten Ivan Ljubicic mot tyskarna Kiefer/Kohlschreiber i den första omgången.

Robin och Bjösse vidare

I tyska Halle blev det en vinst och en förlust idag. Först ut var Thomas Johansson mot tredjeseedade Tomas Berdych från Tjeckien. Det blev tyvärr förlust med 3-6, 5-7 på drygt 1 timma och en kvart. Thomas kom aldrig riktigt in i säsongens första gräsmatch. 

Bättre gick det för Robin Södering. Han vann över hemmaspelaren Philipp Petzschner med 6-4, 4-6, 6-4 på knappa två timmar. Robin bröt fram till setvinst i det första setet. I det andra var tysken den något starkare. I det avgörande så bröt han på en av sina två breakchanser. I andra omgången väntar Thompas överman Berdych.

Kan tråkigt nog konstatera att det inte ville sig för Simon Aspelin i par med Julian Knowle. De föll i matchtiebreak över samme Berdych, nu i par med landsmannen Radek Stepanek. Siffrorna blev 4-6, 6-4, 6-10 (mtb).

Jonas Björkam fick en underbar start på sin grässäsong i Queen's. Han vann över ryssen Igor Kunitsyn med 7-6 (7-3), 4-6, 6-4 på knappa två och en halv timma. Nu väntar gruskungen Rafael Nadal i andra.

Äntligen dags för gräs

Idag inleds den något korta grässäsongen för året med Wimbledon som Grand finale om ett par veckor.
I Gerry Weber Open i tyska Halle har vi två svenska singelmän på gång. Först ut är Thomas Johansson som ställs mot tredjeseedade Tomas Berdych från Tjeckien. Denna match starta runt klockan 13 på bana 1. De har mötts en gång, även det på gräs. Platsen var Nottingham, året 2005 och Thompa vann två stentuffa tiebreakset.

Efter Thomas spelar Robin Södering. Han möter hemmaspelaren Philipp Petzschner som fick ett wild card in i turneringen. Robin har aldrig tidgare mött den 118-rankade tysken.

Vid vinst för båda de svenska herrarna mötts de i andra omgången.

Senare i eftermiddag, runt klockan fem, är det dags för Simon Aspelin och Julian Knowle att ta sig an Berdych. Då är det dubbel som gäller och han har med sig landsmannen Radek Stepanek.

Övriga svenskar i dubbelturneringen är Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen som möter toppseedade Erlich/Ram från Israel i första omgången senare i veckan.
Även Robin spelar dubbel. Han tar med sig kroaten Ivan Ljubicic. De möter tyskarna Kiefer/Kohlschreiber i den första omgången.


I Queen's, i Londons utkant, är det också dags för grästennis. Där spelar Jonas Björkman. Han inleder singelspelet mot ryssen Igor Kunitsyn. Han spelar på bana 1 runt klockan 16 i eftermiddag. Ryssen är rankad som nummer 78 mot Jonas 102. De har inte mötts tidigare. Vid vinst i första omgången väntar gruskungen Rafael Nadal i andra.

Jonas spelar också dubbel i par med Kevin Ullyett. Som tredjeseedade går de in i turneringens andra omgång senare i veckan.

Siste svenskarna ute

Först förlorade det största svenska dubbelhoppet redan i tredje omgången på Roland Garros. Simon Aspelin och Julian Knowle, seedade femma, tappade och föll en stenhård och jämn tresetare mot serberna Tipsarevic/Troicki med 6-7 (3-7), 7-6 (7-4), 7-5 efter drygt två och en halv timmes spel.

Sedan var det åttondeseedade Jonas Björkman och Kevin Ullyett tur, eller otur i kvarten. De fick stryk i två raka med 5-7, 3-6 mot brasilianaren Soares och serben Vemic.

Nu väntar grässäsong istället för svenskarna. Det startar tre turneringar nästa måndag, I Halle i Tyskland, London i England samt Warsawa i Polen.
Robin Söderling och Thomas Johansson beger sig till den tyska staden Halle och Gerry Weber Open. Jonas Björkman glömde(!) anmäla sig till The Artois Championships i London men arrangörerna gav honom ett wild card, så där kan vi njuta av honom. Vad gäller dubbelspelandet för ovanstående samt övriga svenskar får vi återkomma senare i veckan.

Bjösse klar för kvarten i par med Ullyett

Åttondeseedade Jonas Björkman och Kevin Ullyett är klara för kvartsfinal på Roland Garros. De vann idag i tredje omgången över Mertinak/Scherrer med 6-2, 3-, 6-3. I kvarten väntar Bruno Soares och Dusan Vemic. Den spelas imorgon måndag på bana 2 som tredje match, runt klockan 14.

Imorgon är det också dags för det svensk-österrikerska paret Simon Aspelin/Julian Knowle, seedade femma, igen. Det är tredje omgången och de möter serberna Tipsarevic/Troicki på samma bana, nummer 2, klockan 11.00.

RSS 2.0