Dubbel dubbel på fredagen

Under fredagen har vi två svenska dubbelpar på banan på Roland Garros.
På bana 10 klockan 11.00 gör Thomas Johansson/Jarkko Nieminen entré mot Roitman/Verker. Vinnaren i denna match ställs mot Aspelin/Knowle i andra omgången.

Det andraseedade paret Björkman/Mirnyi spelar som tredjematch på bana 14. De möter Bolelli/Del Potro. Innan de får spela är det dags för två andra dubbelmatcher att spela (start klockan 11.00).


Han gör det igen

Jonas Björkman gör ännu en stormatch på det röda gruset i Paris och slår Ivo Karlovic (Kroatien) i en femsetsrysare med 3-6, 3-6, 6-4, 7-6 (7-2), 6-3.

 Om motståndaren gör 12 serveess och tar vara på sin enda breakboll så är det svårt att vinna setet. Detta hände i Bjösses första set. Själv så hade han 3 breakbollar men kunde inte han inte ta hem en enda. Dock så gjorde Jonas bara ett eget misstag, men utan att kunna ta till vara på det övertaget.   

 I sitt andra servegame i andra set räddar Jonas två breakbollar och vinner gamet. Spelarna följdes åt till det sjunde gamet, där fick åter Karlovic en breakboll, denna gång tog han till vara på den, 3-4. Samma visa i det nionde gamet, vilket innebar setseger. Björkman var inte nära i kroatens serve.  

 En breakboll i kroatens första servegame, inledde tredje set, som han tog tillvara på, 1-0. Karlovic kontrar o får sex breakbollar i Jonas första servgame utan att lyckas. Jonas avgjorde på sin andra gameboll fram till 2-0. Spelarna höll sedan sina servar relativt enkelt fram till setvinst för svensken.  

 I fjärde set så höll spelarna sina servar fram till 5-5. När Karlovic server så skaffar sig Bjösse två breakbollar vid ställningen 15-40, men kroaten kommer i kapp och vinner gamet t 6-5. I efterföljande game är Karlovic två poäng från att vinna matchen, men Bjösse vinner och får fram ett tiebreak. Vid ställningen 2-2 får Jonas ett minibreak, håller sina två servar fram till 5-2. Minibreakar igen och får 4 setbollar som han tar på första, 7-2. Jonas spelar mycket bra, visar ett stort hjärta, som alltid.   

 I avgörande set så vinner båda spelarna sina första servegame blankt, 1-1. I det fjärde gamet så skaffar sig Björkman två breakbollar men tappar båda. Får en ny som han tar, 3-1. När det sedan är dags för Bjösse att serva får kroaten sin första breakboll sedan i tredje set. Jonas vinner den poängen, får en egen gameboll, tappar den, får ännu en breakboll emot sig, vinner igen, ännu en breakboll för kroaten, Bjösse vinner igen, får en gameboll som han sedan kan ta tillvara på och ledning med 4-1. Kroaten servar, Bjösse skaffar sig tre breakbollar, Karlovic räddar alla tre och tar hem gamet, 4-2.
Efter två timmars regnavbrott är spelet åter igång. Bjösse vinner sitt servegame blankt, 5-2. Karlovic vinner sitt game blankt, 5-3. Bjösse kan serva hem matchen, han gör 15-0, 30-0, 40-0 och matchbollar. Och Björkman avslutar med ett ess! Oj, vilken bragd!

För andra matchen i rad har han vänt ett 0-2 underläge i set till vinst. Nu väntar Oscar Hernandez från Spanien i tredje omgången på lördag. Vi kan kallt konstatera att "den gamle" Jonas Björkman har gjort det igen!

Femte och avgörande set igen för Bjösse. Nu regnavbott!

Just nu spelar Jonas Björkman mot kroaten Ivo Karlovic i den andra omgången av Roland Garros. Björkman förlorade de första två seten med 3-6 två gånger om. Men Jonas har vänt på det och vann tredje och fjärde med 6-4 och 7-6 (7-2).


 I avgörande set så vinner båda spelarna sina första servegame blankt, 1-1. I det fjärde gamet så skaffar sig Björkman två breakbollar men tappar båda. Får en ny som han tar, 3-1. När det sedan är dags för Bjösse att serva får kroaten sin första breakboll sedan i tredje set. Jonas vinner den poängen, får en egen gameboll, tappar den, får ännu en breakboll emot sig, vinner igen, ännu en breakboll för kroaten, Bjösse vinner igen, får en gameboll som han sedan kan ta tillvara på och ledning med 4-1. Kroaten servar, Bjösse skaffar sig tre breakbollar, Karlovic räddar alla tre och tar hem gamet, 4-2. Matchen bryts för att det regnar. Oj, vad spännande!



Simon/Knowle vann

Aspelin/Knowle vann enkelt över Hrbaty/Levinsky med 6-0, 6-3.
Återkommer med vilka de får möte i andra omgången.

Torsdagens svenskmatcher

För Jonas Björkman blir det att ta sig an Ivo Karlovic från Kroatien. Matchen är nummer 3 på bana 4. Första matchen börjar klockan 11.00 och följs av två damdubbelmatcher, så cirka klockan 14.00 bör det vara dags för Bjösse att göra entré.

I dubbel spelar Simon Aspelin i par med Julian Knowle från Österrike sin första match. De möter Hrbaty/Levinsky på bana 9 med start klockan 11.00.

Ett roligt och två tråkiga ögonblick i Paris

Söderling bröt sin match i första omgången mot Albert Montanes (Spanien) vid ställningen 6-7 (4-7), 1-4. Orsaken till att Robin bröt var för att han hade ont i nacken.

 

Lite om matchen:

Både höll sina servar genom hela första set. Robin hade dock två breakbollar precis i inledningen av matchen utan att lyckas bryta. I tiebreaket så var spanjoren den starkare. Han bröt Robins serve vid två tillfällen fram till 3-2 och 5-4 och tappade bara sin egen en gång (kvittering till 3-3). Noterbart i sammanhanget är att Robin hade 26 enkla misstag (mot 6 för Montanes), så det var ändå starkt av honom att få till ett tiebreak. Förstaservar in var låga 51% (jämfört med 76%).
I andra set så Robin tappade sitt fösta servegame och dessutom blankt. Spanjoren gick fram till en 4-1-ledning och sedan valde Robin att avsluta matchen.


Thomas Johansson förlorade i tre raka mot Jan Hajek (Tjeckien). Siffrorna skrevs till 5-7, 6-7 (3-7), 6-7 (3-7)

Thompa hade två brekbollar i tjeckens två första servegame utan att bryta.

Spelarna följdes fram till 3-3, sedan så bröt Johansson på första breakbollen. Spelarna höll sina servar fram t 5-4 för Thompa, väl där hamnade han i underläge med 15-40, kvitterade till 40-40, fick ytterligare en breakboll emot sig som han tappade och så var det 5-5.

Hajek vann sedan sitt servegame blankt. I det efterföljande gamet så vände Hajek 30-0 till setvinst. Noterbart är att Thompa var två bollar från första set vid 40-40 och 5-4.

 I andra set hade Johansson tre breakbollar emot sig i sitt första servegame men redde ut det. Vid 4-4 så får Thompa en breakboll utan att lyckats ta den. Andra set gick till tiebreak. Minibreak fram till 3-2, bryter tillbaka omgående och dessutom dubbelt upp (3-4), håller sin serve och bryter igen, vinner mao fem raka poäng och därmed setet med 7-3 i tiebreak.   

 Tredje set började också det med svårigheter för Johansson. Han räddade tre stycken breakbollar i sitt fösta servegame. Har sedan en breakboll och bryter Hajek fram till 2-0. Hajek bröt tillbaka (2-2). Setet letade sig fram till ännu en tiebreak där åter igen Hajek var den starkare. Han vinner åter igen med 7-3 och Thomas Johansson sejour på Roland Garros är över för 2007. Noterbart i sammanhanget är att Hajek räddade 12 av 16 stycken breakbollar under matchen.

  

Sveriges stora glädjeämne är att Jonas Björkman är klar till andra omgången. Han vann över Peter Luczak från Australien i en rafflande femsetare med 6-7 (4-7), 5-7, 6-3, 6-3, 6-1.

Björkman hade två breakbollar emot sig både i sitt första servegame och vid ställningen 3-3 men redde ut det hela. Vid ställningen 2-1 till Bjösse så hade han två breakbollar, men det gick inte. Spelarna följdes åt fram till tiebreak. Vid ställningen 4-3 så får Luczak ett minibreak, håller i det och vinner med 7-4.
 I andra set så höll spelarna sina servar fram till 3-4 utan breakchanser. Då fick Luczak två breakbollar som Bjösse redde ut. Dock så bryter Luczak i nästa servegame, håller undan och vinner setet.

 I det sista seten så sker en markant scenförändring. Jonas tar över och vinner klart. Det är framför allt serven som börjar fungera för Jonas. Han är nu som ende svensk klar för andra omgången, där kroaten Ivo Karlovic, som något överraskande slog ut åttondeseedade amerikanen James Blake, väntar. Matchen spelas preliminärt på torsdag.


Imorgon är det dags för svenskarna x 3

Imorgon, tisdag är det dags för samtliga svenska tennisherrar att göra entré på Roland Garros. På bana 5 som match nummer fyra är det dags för Robin Söderling som möter spanjoren Albert Montanes. Efter denna match så kommer vi att få se Jonas Björkman fightas mot Peter Luczak (Australien). Som match fyra på bana 14 är det också Thomas Johansson som möter Jan Hajek (Tjeckien).

Det blir med andra ord en intensiv och spännande tredje dag ur svensk synvinkel av turneringen i Paris.

Samtliga förstamatcher på de svenska banorna börjar klockan 11.00.

I dubbelturneringen så är det nu lottat. De svenska herrarna spelar i första omgången som följer:
Björkman/Mirnyi (som är seedade som nummer 2) möter Bolelli/Del Potro (Italien/Argentina)
Johansson/Nieminen möter Roitman/Verkerk ((Argentina/Holland)
Aspelin/Knowle ställs mot Hrbaty/Levinsky (Slovenien/Tjeckien)

Noterbart är att om Aspelin och Johansson med partner vinner sina förstamatcher så möts de i andra omgången.

Ingen svensk i ett regnigt Paris

I går var det första speldag för årets andra Grand Slamturnering på det röda gruset på Roland Garros i Paris. Det mesta av spelet regnade bort. I dag är det samma visa, det regnar och regnar.

Ingen svensk kommer idag att gå in i turneringen. Vi får se imorgon. Återkommer med vilken/vilka banor, klockslag och spelare som gäller.

Simons första titel

Idag är det en historisk svensk tennisdag. Simon Aspelin har idag vunnit sin första dubbeltitel för i år på ATP-touren, totalt nummer 7.
I par med Julian Knowle så vann de med 7-6 (8-6), 5-7, 10-5 (mtb).
Första set var en svänging historia med två break åt båda håll men där Aspelin/Knowle kunde vinna tiebreaket. I andra set var motståndarna Friedl/Skoch det starka paret. I det avgörande match-tiebreaket så visade Aspelin/Knowle var skåpet skall stå och kunde skapligt enkelt ta hem matchen och där med också titeln.

Svenska Davis Cupbloggen skickar sina allra största gratulationer till Simon Aspelin!

Aspelin i final

Aspelin/Knowle är klara för ATP-final i Pörtschach efter seger mot Garcia/Kerr med siffrorna 6-4, 3-6, 10-6 (mtb). En jämn match och stabilt spelat av det svensk-österrikerska paret.

I morgon väntar det tjeckiska paret Leos Friedl/David Skoch. Det är Aspelin andra final för året. Han spelade final i par med Haggard i början av året i Auckland.

Lottat inför Paris

Idag så genomförde arrangörerna av årets andra Grand Slamturnering lottningen. Spelet inleds i år för första gången redan på söndag. De svenska spelarna fick följande lottning:

Robin Söderling (rankad 28, seedad 25) får i första omgången möta spanjoren Albert Montanes (rankad 51). En svår lottning. Montanes har i år varit i final i Casablanca (på grus), semifinal i Vina del Mar (på grus) och Houston (också det på grus) samt kvartsinal i Buenos Aires. Om Robin går fram till en tredje omgång så väntar antagligen fjolårsvinnaren och den spanske suveränen på grus Rafael Nadal.

Thomas Johansson (rankad 79) ställs mot tjecken Jan Hajek (rankad 101). I andra omgången så kan det bli slovaken Dominik Hrbaty från (rankad 27 och seedad 24 i turneringen)

Jonas Björkman (rankad 38) tar sin an Peter Luczak (rankad 129) från Australien som får ett wild card in i turneringen. Vid vinst där så väntar med största säkerhet match mot James Blake, USA.

Samtliga svenska spelar på samma halva, den undre.

Dubbellottningen sker på måndag, den 28 maj.

Biljettförsäljning pågår

Idag på morgonen så startade biljettförsäljningen till semifinalen mot USA i Scandinavium den 21-23 september.
Du har väl ordnat en plats till denna drabbning? Om inte, gå in på www.ticnet.se eller ring direkt till Scandinaviums biljettkassa på telefon 031-81 10 20.

Du hittar arenaplan och en massa annan bra info på http://www.gotevent.se/event_documents/442.pdf

Aspelin får vänta till imorgon

Vid ledning för Aspelin/Knowle med 6-4, 2-4 så fick dubbelmatchen mot Garcia/Kerr avbrytas pga mörkret. Den kommer att avslutas imorgon som tredjematch (match nummer 1 startar klockan 13.00 och sedan blir det de två semifinalerna i singlarna).

Imorgon...

...så släpps biljetterna till semifinalen mellan Sverige och USA i Scandinavium i Göteborg. Klockan 09.00 är det som gäller. Mer information finner du på denna blogg och på www.ticnet.se.

...så är det lottning inför en av årets höjdpunkter - Grand Slamturneringen på Roland Garros i Paris. Klara för huvudturneringen är Robin Söderling, Thomas Johansson och Jonas Björkman i singel. Återkommer.

Sverige slog USA (den rubriken vill jag skriva igen om drygt 4 månader)

Thomas Johansson gav oss ledningen med 1-0 genom att vinna mot Mike Bryan (som ersatte Mardy Fish) i två raka set, 6-3, 6-3. Johansson spelade mycket bra matchen igenom. Han förlorade inte sin serve en enda gång och han vann hela 84% av sina poäng på första serven.

Robin Söderling följde sedan upp med att ge oss ointagliga 2-0, detta genom att slå självaste världsåttan James Blake i två raka set med siffrorna 6-3, 6-3 på knappt en timma. Robin visade att han behärskar det röda gruset på ett mycket imponerande sätt. Blake var aldig riktigt nära. Så nu när vi slog USA så vann vi med setsiffrorna 6-3 i fyra raka set.

I den avslutande dubbeln så vann bröderna Bryan en enkel seger över Johansson/Söderling med 6-2, 6-1. Ett svenskt par som inte spelar så ofta.
Detta innebär att vi vann med 2-1 i matcher och därmer segern. En skön seger inför DC-fighten i september.

Aspelin i ännu en ATP-semifinal

I skuggan av World Team Cup i Düsseldorf så är Simon Aspelin i par med Julian Knowle i semifinal i ATP-turneringen i Pörtschach i Österrike.
De har vunnit mot Cibulec/Vizner (6-0,6-3) och i kvarten Koubek/Peya (7-6, 7-5).
Som fjärdematch idag på Center Court (första match klockan 11.00) möter de Garcia/Kerr (från Argentina/Australien).

Viktig svensk dubbelseger

Thomas Johansson och Jonas Björkman besegrade Massu/Gonzalez med, 2-1 i set, 5-7, 6-3, 10-7 (mtb). Matchen var den sista i kampen mot Chile och skulle spelats igår men då satte regnet stopp för detta. Trots dubbelvinsten så vann Chile matchen med 2-1.

Chilenerna började bäst och vann det första setet efter att ha brutit svenskarna serve inte mindre än tre gånger (mot två åt andra hållet). I andra så tog Johansson/Björkman över och vann de viktiga poängen. De räddade samtliga sju brekabollar mot sig, detta jämfört med att de vann sina två av två för Massu/Gonzalez. I det avgörande match-tiebreaket så var svenskarna aldrig direkt hotade utan kunde vinna med 10-7.

Det viktiga i segern var att det var Thomas och Jonas som spelade ihop och fick vinna, detta med tanke på kommande Davis Cup då de antagligen blir det tilltänkta dubbelparet. Detta i kombination med att de nästan aldrig spelar ihop på touren gör det en viktigare.

Imorgon så spelar Sverige sin sista match i årets World Team Cup, detta mot USA klockan 12.45. Det blir en skön förmatch inför semifinalen i september.
Först ut är Thomas Johansson som för första gången i detta lag-VM får spela singel, han möter Mardy Fish. I andra singeln möts Söderling och James Blake. I dubbel blir det antagligen Björkman/Johansson som får se om det finns någonting att hämta mot, världsettorna i dubbel, bröderna Bob och Mike Brian.

Chile vann i Düsseldorf

Just nu leder Chile med ointagliga 2-0 i matcher.
 
Det började med att Jonas Björkman förlorade den första singeln. Det blev 5-7, 7-6 (6), 0-6 till Nicolas Massu.
Det inledande setet var av den mer svängiga historien. Där Massu var den som något bättre tog till vara på de breakbollar som blev. Han vann 2 (av 7 st) jämfört med Björkman som bara fick med sig 1 (av 5).

 

I andra set så fick Jonas ett tidigt break och gick enkelt fram till en 3-0-ledning. Chilenaren bröt dock tillbaka omgående. Spelarna höll sedan sina servar. Vid ställningen 5-5 räddade Jonas en breakboll och Massu vann sin serve fram till tiebreak. I tiebreaket gick Jonas fram till 4-1, Massu kom ikapp men Björkman fick en setboll vid ställningen 6-5 då han gjorde ett dubbelfel. Jonas fick ytterligare en setboll som han förvaltade bättre, bröt Massus serve och vann tiebreaket med 8-6.

 

I avgörande set så tappade Björkman det mesta av sitt spel och förlorade blankt (0-6).

 

I dagens andra singel så förlorade Robin Söderling mot Fernando Gonzalez med siffrorna 6-4, 5-7, 4-6. Det var en mycket jämn tillställning. I första set så var Robin den något starkare, han fick ett break till 3-1 som han sedan kunde hålla och vinna setet. I andra set var det fortfarande mycket jämnt men Gonzalez var den som lyckades bryta Robins serve en gång och därmed setet. Det avgörande tredje setet hade samma utveckling. Och så var även denna lagmatch förlorad. 

Det har efter det att matchbollen slogs in regnat i Düsseldorf så dubbelmatchen med Björkman/Thomas Johansson kommer spelas imorgon med start klockan 11.00.

 

Vår sista match av årets World Team Cup spelas sedan mot USA på torsdag med start klockan 12.45.

Efter två förluster så har vi ingen möjlighet att gå till final. Matchen mot USA kommer antagligen ändå bli rolig och intressant med tanke på vad som komma skall i Scandinavium/Göteborg i september.


Imorgon är det dags för Chile

I World Team Cup i Düsseldorf i Tyskland är det imorgon klockan 12.45 dags för Sverige att spela sin andra gruppspelsmatch, denna gång mot Chile. Ett Chile som idag slog USA med 2-1 i matcher.
Fernando Gonzalez (2-0 mot Blake) och Nicolas Massu (2-0 mot Fish) tog i dag hand om singlarna och Aguilar/Peralta (förlust i två raka mot bröderna Brian) spelade dubbeln. Chilenarna ser starka ut. Det blir helt klart en tuff uppgift för svenskarna imorgon.

Först ut i morgon är Björkman mot Massu, där efter möter Söderling Gonzalez. I vanlig ordning så avslutas lagmatchen med dubbeln.

För vår del så avslutas gruppspelet på torsdag med match mot USA. Detta blir en försmak av vad som komma skall i Scandinavium/Göteborg i september, även då om Andy Roddick inte är med i det amerikanska laget denna veckan och att det är grus som gäller.

Argentina fick sin revansch

Söderling vann mot Juan Ignacio Chela med 6-1, 6-4 efter 1 timme och 15 minuter. Robin spelade mycket bra matchen igenom, förlorade inte ett enda servegame.

Efter en dramatisk och lång match så förlorade Björkman mot Jose Acasuso med siffrorna 7-6(3), 6-7(7), 6-3. Ett jämnt första set avgjordes i tiebreak med siffrorna 7-3. Jonas hade två setbollar redan vid ställningen 5-4 utan att lyckas avgöra. I andra set så bröt Jonas omgående men fick släppa sitt efterföljande servegame. Av totalt 9 breakbollar så kunde han enbart ta vara på två. Acasuso vann två (av fyra) breakbollar. Även andra set gick till tiebreak där argentinaren kunde vinna med 9-7. Att notera är att Jonas hade en matchboll som han, tyvärr, inte kunde ta tillvara.
I tredje set så kunde Acasuso vinna ganska enkelt. Björkman hade en breakboll som han inte kunde ta till vara.

Björkman/Thomas Johansson förlorade den avgörande dubbeln mot Calleri/Chela med 4-6, 6-4, 6-10 (mtb). Efter att första set gått till argentinarna, det var bättre på att utnyttja sina breakbollsmöjligheter (bröt 1 av 2 mot svenskarna som inte tog vara på en enda av 3). Andra set så var Johansson/Björkman något starkare. Både paren hade mycket svårt att hålla sina servar, tre tapp mot fyra.
I det avgörande matchtiebreaket så var åter igen argentinarna åter starkare och kunde ganska komfortabelt vinna. Argentina fick sin revansch och vann matchen med 2-1.

Imorgon är det vilodag, åter spel på tisdag.

Dags för World Team Cup

Imorgon startar den årliga turneringen mellan olika länder i tyska Düsseldorf. Vi har lottats i den röda gruppen tillsammans med USA, Chile och Argentina. Vi möter i första matchen Argentina imorgon. Matchen är i bäst av tre (två singlar och en dubbel), matchstart klockan 12.00. Söderling börjar mot Chela, följt av Björkman mot Acasuso. Efter det så blir det dubbeln.

Vår grupp ser minst sagt svår ut. Många duktiga lag och då framför allt på grusunderlaget. Blir också spännande med en försmak av DC-semifinalen mot USA, även om då inte Roddick är med. Söderling 

Vi har vunnit turneringen vid tre tillfällen 1988, 1991 och 1995.

I den andra gruppen, blå, spelar Tyskland, Belgien, Tjeckien och Spanien. När samtliga lag har spelat mot varandra i varje grupp så möts de två gruppvinnarna i en final.

Nära för Aspelin

Det blir ingen Mastersfinal för Simon Aspelin i par med Julian Knowle från Österike i Hamburg. Det blev en knapp men klar förlust i match-tiebreak mot Hanley/Ullyett. Siffrorna skrevs till 2-6, 6-3, 4-10 (mtb). Det svensk-österikiska paret förlorade första set men kom igen i andra genom att ta vara på de två breakbollarna som de fick. Dock så var de chanslösa i det avlutade match-tiebreaket.

Turneringen i stort var en stort steg framåt för Simon som haft en något trög start på 2007.

Aspelin i semifinal

Simon Aspelin är klar för semifinal i Mastersturneringen i Hamburg. Detta efter att i par med Julian Knowle från Österike vunnit över Jonas Björkman/Max Mirnyi med 7-5, 6-2 efter knappa 1 timma och 30 minuter.
Första set bestod av en rad misstag från båda sidor där Aspelin/Knowle vann till slut efter att bl.a. ha räddat två stycken setbollar vid ställningen 4-5 och 15-40. Andra setet blev en enklare historia och Aspelin/Knowl kunde dra ifrån och vinna efter två break (och tre räddade brekbollar emot sig).
Detta är andra semifinalen för året för Aspelin och den första i Mastersammanhang. Senaste segern i ATP kom 2006 i S:t Petersburg.

Motståndare imorgon, lördag, blir det seminfinal mot  Hanley/Ullyett. De slog i kvarten Benneteau/Clement med 2-6, 7-6 (5), 10-7 (mtb). Klockan 11.00 på Center Court är det dags.

Svenskmöte i Masters

Efter Björkman/Mirnyis seger över tyskarna Berrer/Kas med 6-3, 6-3 så blir det ett halvt(!) svenskmöte i tredje omgången/kvartsfinalen. Det är Aspelin/Knowle som står för motståndet.
Andraseedade paret Björkman/Mirnyi spelade en stabil tennis. Det märks i statistiken genom att de inte tappade sina egna servar en enda gång (dock fyra breakbollar emot sig).

Kvartsfinalen spelas som förstamatch på Center Court  klockan 11.00. Vi har en svensk i semifinal. Härligt!

Semifinal i Scandinavium

Biljetterna till matchen mot USA släpps fredagen den 25 maj klockan 09.00.
Försäljningen sker via Scandinaviums biljettkassa alternativ www.ticnet.se.

För mer info se under rubrik "Lite mer biljettinformation inför semifinalen" i denna blogg.


Aspelin vidare i dubbeln

Simon Aspelin i par med Julian Knowle från Österrike (de är rankade åtta i turneringen) är vidare till tredje omgången i dubbelturneringen i Hamburg. De vann mot polackerna Fyrstenberg/Matkowski med 6-3, 3-6, 10-7 (mtb). Mer stabilt servande och en enda breakboll som Aspelin/Knowle vann var skillnaden i första set. I andra så hade polackerna 2 break mot 1 vilket gjorde att de tog hem setet. I det avgörande match-tiebreaket så drog det svensk-österikiska paret iväg och vann med 10-7.

I nästa omgång så väntar vinnaren av matchen mellan Björkman/Mirnyi och Berrer/Kas. Ett elakt regnoväder har omöjliggjort spel i Hamburg under större delen av onsdagen. Så Björkmans dubbelmatch kommer, förhoppningsvis, spelas under torsdagen. Preliminärt är det sagt att den är match nummer 2 på bana 2 imorgon. Första matchen börjar klockan 10.00.

En spanjor har blivit svenskdödare

Inom loppet av 24 timmar så har spanjoren David Ferrer gett respass till både Jonas Björkman och Robin Söderling i Mastersturneringen i Hamburg.
Efter att ha inlett strålande i första set (6-1) så var det tvärstopp för Tibrosonen Söderling. Serven verkade stabil och en räddad breakboll emot sig mot två vunna (av två möjliga) så såg vi framför oss en trevlig tredje omgång för svenskt vidkommande. Istället så blev det ridå ner. I andra set så klickade serven betänkligt och med ett break emot två så var setet förlorat (3-6). Tredje set fortsatte av bara farten i samma anda. Något bättre servande och två räddade breakbollar emot sig men tyvärr också två tappade break/game upp så var denna turnering över (2-6).
Mao efter fyra raka segrar i lika många möten var det dags för Ferrer att ta sin första seger mot Robin.

Efter denna bistra singelmatch var det dags för dubbel i par med tysken Kohlschreiber där det blev ännu en förlust. Denna gång mot fransmännen Benneteau/Clement i två raka set (3-6, 0-6).

Nästa vecka är det dags för World Team Cup i Düsseldorf. I det svenska laget spelar förutom Söderling också Thomas Johansson och Jonas Björkman. Övriga länder som deltar är Tjeckien, Spanien, USA, Argentina, Tyskland och Belgien. Återkommer inom kort med mer information ang denna tävling.

Imorgon så möter Simon Aspelin i par med österikaren Julian Knowle polackerna Fyrstenberg/Matkowski. Matchen spelas på bana 3 klockan 11.00.
På bana 4 går Björkman/Mirnyi in i turneringen (i andra omgången) mot tyskarna Berrer/Kas. Matchen spelas som nummer 3 efter två singelmatcher (den första av dem börjar klockan 11.00).

Björkis förlorade en jämn match

För Jonas Björkman är det färdigspelat efter det att han förlorade mot tolfteseedade spanjoren David Ferrer med 4-6, 6-3, 2-6 efter drygt två timmars spel. Noterbart i matchen är att båda spelarna vann exakt lika många poäng (88 st var).
Jonas började första set med att förlora sin egen serve, han bröt dock tillbaka omgående. Han lyckades att bryta Ferrers serve ännu en gång, men i och med att han förlorade sin egen serve ytterligare två gånger så var setet borta, 4-6.
I andra set så förlorade Jonas åter igen sitt första servegame, han bröt tillbaka och lyckades bryta igen fram till 5-3. Han höll sin serve och vann andra set med 6-3.
Tredje set inleddes med att Ferrer vann sitt första servegame och bröt sedan omgående Jonas serve ännu en gång. Vid ställningen 1-4 så lyckades spanjoren bryta Jonas serve men Jonas bröt omgående tillbaka 2-5. Ett sista hopp tändes, men det släckte Ferrer omgående genom att gå fram till 0-40. Han avgjorde sedan på den tredje matchbollen. Mao så är det färdigspelat för Jonas del ännu en gång redan i första omgången av en grusturnering. Nu väntar dubbel tillsammans med vitryssen Mirnyi.

För Ferrers del är det Robin Söderling som står på tur. Denna batalj spelas redan imorgon som tredje match på bana 2 (första match startar vid 11-tiden). För Robin så väntar efter det dubbel tillsammans med tysken Kohlschreiber på bana 4. De möter fransmännen Benneteau/Clement.

Robin vidare till andra omgången

Söderling vann med 4-6, 6-4, 6-3 över amerikanen Robby Ginepri efter 1 tim och 49 minuters spel. Söderling höll sin serve i de första inledande fyra gamen i första set. Han hade också fyra breakbollar under setet utan att lyckas bryta amerikanen. Vid ställningen 4-5 och egen serve fick Robin en breakboll emot sig, förlorade den och där med setet.
Andra set blev bättre. Robin bröt till 2-1 och även till 5-2, tappade dock gamet efter men kunde sedan när det var dags att serva igen, hålla emot och vinna andra set med 6-4.
Avgörande set var jämt. Robin hade en brekaboll vid ställningen 2-2 utan att lyckas knyta ihop. I det så viktiga sjunde gamet så kunde Söderling bryta, höll sedan sitt egna och vid ställningen 15-30 i Ginepris serve så gör amerikanen sitt första (och enda) dubbelfel i matchen, vilket innebar matchboll som Robin förvaltade på bästa sätt och första segern i Hamburg för året var ett faktum.

Han möter nu segraren i mötet mellan Björkman och tolfeseedade Ferrer som startar om en liten stund.


En helt vanlig måndag i Hamburg

På måndag så går båda de svenska herrarna in i Mastersturneringen i Hamburg. På Bana 1 spelar Jonas Björkman tredje matchen (start vid cirka klockan 14.00 till 14.30) mot Ferrer. Robin Söderling går också in i turneringen som match nummer 3 på bana 2, det är Ginepri från USA som står för motståndet.

Första match på båda banorna börjar klockan 11.00.

Dags för Masters i Hamburg

Sista Mastersturnering innan Roland Garros som startar om två veckor har idag startat med det obligatoriska kvalet samt lottningen. Vi har två stycken herrar med i singelturneringen. Björkman möter tolfteseedade David Ferrer från Spanien. Söderling får ta sig an amerikanen Robby Ginepri. Om våra två världsstjärnor vinner i första omgången så blir det ett rent svenskmöte i andra. Tufft framför allt för Jonas, men vi får se?!

När (dag, tid och bana) första omgången kommer att spelas återkommer Svenska Davis Cupbloggen till så fort detta offentliggörs.

Lite mer biljettinformation inför semifinalen

Har idag varit i kontakt med Got Event och fått reda på att biljetterna till semifinalen i Scandinavium i september kommer att släppas i månadsskiftet maj/juni. Exakt datum är ännu inte officiellt.

Följande kategorier av biljetter kommer att finnas:
Kategori 1
Fredag 550 kr
Lördag 400 kr
Söndag 500 kr
3-dagarspaket 1300 kr

Kategori 2
Fredag 480 kr
Lördag 330 kr
Söndag 400 kr
3-dagarspaket 1100 kr

Kategori 3 (antagligen enkom entré till arenan/mån av plats/ingen sittplatsbiljett)
Fredag och söndag 300 kr
Lördag 200 kr


Exakt vilka sektioner och rader som ingår i varje kategori har jag inte fått reda på ännu.
Mer information kommer så fort jag vet.

Preliminära matchstarter är för fredagen klockan 15.00, lördagen 14.00 och södagen 13.00.


Emil//

Mörk svensk torsdag i Rom

Som sagt, svensk tennis år 2007 och grus är ingen bra kombination.

Först så förlorade Simon Aspelin i par med Fisher mot Santoro/Zimonjic  (seedade sexa i turneringen) med 6-4, 2-6, 7-10 (mtb) och precis nu så fick Björkis/Mirnyi se sig besegrade i två raka set med 4-6, 6-7(4) mot Ljubicic/Thomas. Tyvärr så förlorade Söderling också dubbeln igår i par med Nieminen.

Det blir att se fram emot nästa veckas Mastersturnering i Hamburg istället.


Ett äkta svenskt dubbelpar

Jag har under flera år tyckt att det är mycket tråkigt att det inte finns något svenskt dubbelpar på ATP-touren. Visst har det gjorts några sporadiska turneringar två svenskar emellan de senaste åren men vart finns kontinuiteten? Minns bäst förra årets dubbeltitel som Björkis o Tompa vann i Båstad. Tänk om vi kunde få ett slagkraftigt dubbelpar i DC´n som kan spela på alla underlag. Som det är nu så lirar killarna (Björkman, Söderling o Johansson) på var sitt håll.
Tråkigt är ordet!

Emil//


Äntligen är den enda svenska DC-bloggen här!

Har länge eftersökt en sida för oss som älskar svensk tennis i allmänhet och Davis cup i synnerhet. Vad gör man om den inte finns? Svaret är enkelt, man skapar den själv!

Denna blogg kommer att följa det svenska Davis cuplaget med Mats Wilander i spetsen både under själva de specifika tävlingsveckorna men också hur det går för de svenska spelarna när det är ute på ATP-tävlingar runt om i världen.

Har du idéer, tankar, vill skriva egna inlägg eller bara vill kommentera vad som skrivs på sidan så är du varmt välkommen under "kommentarer".  

Förhoppningen är att vi alla som älskar svensk tennis får ett forum där vi kan ses och bara prata tennis, svensk tennis.  


Varmt välkommen till en skön tennisbloggsida! 



Söderling förlorade i Rom

Svensk tennis 2007 och grus är ingen bra kombination.
Idag så förlorade Robin Söderling mot Djokovic (seedad som nummer 5 i turneringen o också rankad som nummer 5) i andra omgången av Roms Mastersturnering. Robin vann första set med 6-3 efter att ha brutit serbens serve två gånger. Men sedan tog Djokovis över. Han vann de efterföljande seten med 6-4 och 6-3. Fastän Robin servade bättre (66% mot 62 första servar in) så förlorade han. Det rapporteras att Robin var mycket irriterad över flera domslut som gick mot honom. Samt att matchen var mycket ojämn.
Nu är det Hamburg som gäller för Söderling, start på måndag.

Hoppet i turneringen är nu Björkman (tillsammans med Mirnyi), Söderling (Nieminen) och Aspelin (Fisher) i dubbeln som på var sitt håll får försvara de svenska färgerna.

Välkommen till vår nya blogg!


Biljettsläpp till semin

Har varit i kontakt med Scandinaviums biljettkassa ang biljettsläpp till matchen mot USA i september. De hade inget exakt datum att meddela utan svarade väldigt svävande "någongång i slutet av maj är det sagt".
Vi får alltså hålla oss ett par veckor till.

Återkommer så fort jag vet mer i detta ärende.

Davis Cup-semifinal mot USA

Efter det att Björkman och Johansson eliminerat det argentinska dubbelparet Canas/Nalbandian med 3-1 i set i kvartsfinalen vid Svensk Mässan i Göteborg så är vi klara för semifinal.
Den 21-23 september står Göteborg och Scandinavium som värd för detta arrangemang. Kapten Mats och ass.kapten Jocke N har i samråd med aktuella spelare bestämt sig för exakt samma underlag som i matchen mot Argentina (och i första omgången i år mot Viryssland borta), mao det blir ett s.k. Taraflex-golv.

Ett helt rätt beslut, tycker jag. Det diskuterades (i alla fall i media) att det funderades på att lägga in grus som underlag. Känns väldigt osäkert med tanke på att vi i så fall hade helt och hållet fått lita på att Söderling skulle vinna sina två singlar och att vi sedan skulle knipa en singel till alt dubbeln. Håller helt med de som säger att vi skall satsa på vårt starkaste underlag istället för att se till motsåndarnas sämsta.


RSS 2.0