Eriksson i semi

Markus Eriksson visar fin form inför tisdagens laguttagning till Davis Cup mot Litauen 15-17 september i Båstad. 

Han är framme i semifinal i Futureturneringen i ungerska Kecskemet. Den fjärdeseedade svensken möter imoejon fredag sjätteseedade hemmaspelaren Nagy, rankad 466. 


Vi förflyttar oss till italienska Como och Challenger. Det blev en kvartsfinal för fjärdeseedade Johan Brunström i par med Igor Zelenay. Vinst i första rundan över Margaroli/Pel med 6-1, 6-2. 
I kvarten förlorade paret en tät kamp mot Janowicz/Panfil med 4-6, 6-3, 7-10.


Lindell var som vi skrev om i tisdags helt utslagen i singelturneringen i Quito. Idag gick han i par med De Paula till semifinal. 
Vägen dit har gått via vinst över tredjeseedade Escobar/Hach Verdugo med 6-4, 7/6(5) och i kvarten idag över Galdos/Maytin med siffrorna 6-3, 4-6, 10-6. 


Lindell gav upp

Tisdagen den 29 augusti 2017 är ingen rolig dag för svensk tennis på Challengernivå. 


Som vi skrev om tidigare i eftermiddags föll Ymer Sr stort i Italien. Tappade tio raka gem och därmed marchen mot Sousa. Frågan är om det var orken som tröt ordentligt för svensken efter nio matcher, en titel och en semifinalplats, de senaste två veckorna.


Sedan var det Christian Lindells tur i Quito i Ecuador mot fransosen Hamou. 
Uppgivet vid ställningen 5-7, 0-0 (0-30). 

Lindell såg inte bra ut. Han hade dålig längd på grundslagen, till och från.
Han hamnade som oftast efter i duellerna. 

Han räddade en breakboll i femte gemet. Nätkanten räddade honom då. 
Problem även i nästa servegem, en breakboll emot. En stabil serve med bred retur som följd räddade honom då. 
Återigen i trångmål vid 5-5. Två breakbollar upp vid 15-40. Em forehand lång på den ger 5-6. Matchens första break är ett faktum. 
Lindell ber om läkaren, tar en medical timeout. Oklart från streamingen att se vad problemet hos svensken är. 
Fransosen till serve. Från underläge med 0-15 vinner han fyra raka poäng till setvinst på 45 minuter. 

Lindell tar sedan ett toalettbreak. Kommer åter in på banan. Servar två gånger, båda förlorar han. Han väljer då att ge upp. 
Oklart varför. 
Till Den Svenska DC-bloggen säger Lindell att han hade en nitton timmars lång flygning i kroppen (från Brasilien till Ecuador), han mådde dåligt idag av den höga höjden (3000 meter över havet): led av både huvudvärk och yrsel. Att han hade svårt att andas, helt enkelt. 


Ymer utan chans

Elias Ymer hade inte mycket att sätta emot fjärdeseedade portugisen Sousa i Challenger i italienska Como. Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 0-6 efter en timma.


Ledning i första set, ett break upp, med 4-2 förbyttes i ett totalt tapp. Ymer vann sedan inga fler gem och vann endast ytterligare åtta poäng resten av första set (på fyra gem) och nio poäng (på sex gem) i andra set. 

Elias är uppsatt för spel, likt sin broder Mikael, nästa vecka i Genova. Med andra ord fortsätter han i Italien och med Challenger.
Noterbart är oxå att båda är uppsatta till spel både i spanska Seville samt Alphen i Nederländerna.  


Lindstedt med ny partner

I årets fjärde och sista Grand Slam ser vi Robert Lindstedt med ny partner i Jordan Thompson från Australien. Han gör sitt första US Open i dubbelturneringen.


Noterbart är att Lindstedts senaste partner i Grand Slam i år, i både Wimbledon och på Roland Garros, Sam Groth bildar par med Aisam-Ul-Haq Qureshi som svensken vann sin senaste titel med i Antalya i juli. 


Johan Brunström spelar denna veckan Challenger i Como, Italien, tillsammans med Zelenay från Slovakien. Paret är fjärdeseedade. 

Vi ser den formstarkaste svensken, Elias Ymer, i samma turnerings singelspel. 
Ymer Sr möter imorgon fjärdeseedade Sousa från Portugal.

Imorgon i Quiro i Ecuador går oxå Christian Lindell in i singelturneringen. Han möter fransosen Hamou. 


Ymer skadad och föll

I avgörande set i det nionde gemet, vid ställningen 4-4, lägger Ymer en stoppboll. Garcia-Lopez hinner upp den, Ymer får över den. Spanjoren avgör. I den poängen sträcker sig svensken i övre sidan av högra låret. Ymer tillkallar doktorn, tar en medical timeout. Ymer sedan till serve. Han ser dock oväntad pigg och frisk ut. 

Gör ett ödesdigert dubbelfel till 30-40, vilket är det samma som matchboll. På den följer han upp serven med en grov forehand i nät. Matchen är förlorad på knappt tre timmar. 

Förlustsiffrorna skrivs till 4-6, 6-3, 4-6.

Elias började annars matchen mycket lovande. Bröt omgående spanjorens serve. Hade sedan två gembollar till 3-0. Ingen förvaltning av dessa utan 2-1. Han hade sedan två breakbollar till 3-1. Istället kvitterat och bryt fram till 2-3. Chans sedan att när Garcia-Lopez lägger en forehand bred att i sin tur kvittera. Lyckas inte med det utan går upp till 2-4. 
Spelarna följs åt fram till 4-5 och möjlighet att serve hem setet. Det blir ett långt gem där Ymer har en breakboll utan att komma åt. Spanjoren avgör på sin fjärde setboll då Ymer lägger ut en retur lång. 
Första setförlusten på åtta raka matcher är ett faktum. 

Andra set börjar även det lovande. Ymer Sr bryter fram till 3-1. Svensken tappar tyvärr tillbaka omgående när han lägger en slicad backhand diagonal som är bred. 
Ymer fortsätter på det inslagna mönstret. Han bryter igen när han kommer fram på nät och lägger undan poängen snyggt. Garcia-Lopez tittar bara på, stannar kvar vid baslinjen. 
Två nya breakbollar i spanjorens servegem efter det utan att komma åt. Egen serve vid 5-3. Han går fram till 40-0, tre setbollar. Ymer avslutar setet med en läcker stoppboll. Knappt en timme tog andra set. 

I avgörande set tvingas Ymer rädda sex breakbollar av sex stycken innan det ödesdigra misstaget vid 4-5 som vi skrev i ingressen ovan.
I spanjorens första fyra gem, av fem totalt, tappade han endast två poäng. Båda andraservar. 

Andra omgången i fjor gav 7 poäng, semifinal i år ger 29 vilket ger Elias 22 nya friska poäng när rankingen presenteras på måndag. En placering vid 200-strecket bör det ge.


Elias fortsätter nu till Como för spel i nästa veckas Challenger. Frågan är nu hur skadad Ymer Sr är? Eller kan det ha varit kramp?

I denna tävling i Como gick Mikael Ymer in i kvalet idag. Tyvärr föll han mot hemmaspelaren Vavassori, rankad 594, i två raka set. 
Den fina form Ymer Sr visar upp just nu är tråkigt nog inte alls vad vi får se från Ymer Jr. Efter hans succé i Challengern i Båstad i juli är som borta. 


Ymer vinner och vinner

Sverigeettan Elias Ymer är i semifinal i Challenger i Manerbio. Detta efter vinst i dag över spanjoren Taberner, rankad 282, med 7-6(5), 7-5 på 1 timma och 45 minuter.  


Ett momentum kom när Elias ligger under med break vid 4-5 och serve för spanjoren. Han misslyckas att serva hem setet. Ymer bryter på andra breakbollen och servar fram till 6-5. Setet sedan till tiebreak. 
Tidigt minibreak åt var sitt håll. Ymer spelar med stort självförtroende, han visar upp ett distinkt spel, avslutar med en backhand kross och bryter fram till 4-2. Ymer lägger sedan enkelt i nät på egen serve, kvitterat till 4-4. Tiebreaket går fram till 5 lika. Frågan är vem som skall få setboll. Taberner servar. Från mitt i banan, utan till synes någon press, lägger spanjoren en forehand längd. Setboll till svensken. Ymer till serve. Returen lägger spanjoren lång. På knappt en timme går setet till Elias. 

Vid 5 lika i andra set ser vi avgörandet. Ymer bryter fram till 6-5. Chans att bryta fran till matchvinst. Så gör han. 
Noterbart är att Ymer i andra set endast förlorade två poäng i egen serve, två andraservar. 

Imorgon vid tretiden väntar semifinal mot toppseedade Guillermo Garcia-Lopez, rankad 136. 
I den andra semin ser vi två andra spanjorer: tredjeseedade Carballes Baena, 127 (som Ymer vann i finalen i Manerbio förra veckan) mot sjundessedade Robredo, 182.  


I Ungern och nivå Future blev det kvartsfinal för Markus Eriksson. Dör tappade han överläge med 1-0 i set till förlust mot hemmaspelaren Piros. 
Eriksson fortsätter i Ungern även nästa vecka. 


Kvarten nästa

Elias Ymers segertåg i Italien fortsätter. Vinst idag över åttondeseedade spanjoren Ojeda Lara med 6-2, 6-1 på mindre än en timma. 


En match som Elias dominerade från start till mål. Spanjoren har något otalt med bröderna Ymer. För en månad sedan vann Mikael mot honom i Challenger i Båstad och idag då större brodern Elias. 

Tyvärr föll Johan Brunström i sin kvartsfinal  i par med Nedunchezhiyan mot Arneodo/Nys med 2-6, 5-7. 


Samma öde gick Robert Lindstedt i ATP250 i Winston-Salem i kvarteren tillsammans med Peya. En mycket tät förlust mot tredjeseedade Pavic/Zimonjic med 6-4, 6-7(2), 5-10. 



Dubbelt vidare

Robert Lindstedt som tillsammans med Alexander Peya spelar i veckan i Winston-Salem vann i första rundan i natt över Gonzalez/Martin med 6-4, 6-2.


Nu väntar tredjeseedade Pavic/Zimonjic, spel i natt.


Ner en division, Challenger i italienska Manerbio, är Johan Brunström tredjeseedad tillsammans med indiern Nedunchezhiyan. Vinst även här i första rundan över Majchrzak/Panfil med 6-2, 6-4 på dryga timman. 

Arneodo/Nys väntar imorgon. 


Ymers segertåg fortsätter

Efter titeln i helgen fortsatte Elias Ymer, numera rankad 211, vidare i Italien till Manerbio. 

Vinst över jämnåriga polacken Majchrzak, rankad 252, med klara 6-3, 6-4. 

Vi ser att Ymer hade sju breakbollar emot sig totalt men tappade bara en. Motsvarande siffra för polacken var fem med 3 tappade. 

Tapp åt båda håll tidigt i första set följde Elias upp med ett till. Håller det och serva hem setet på drygt trettio minuter. 
Andra set svenskt bryt till 2-1. Problem i gemet efter med underläge med 0-40, tre breakbollar. Räddar samtliga. Spelar sig återigen fram till möjligheten att serva hem setet och då matchen. Hamnar då i problem med en breakboll emot. Vinner då två raka poäng.

Andra omgången på torsdag mot åttondeseedade Ojeda Lara från Spanien, 185. Denne spanjor vann över Markus Eriksson i tyska Meerbusch förra veckan.


Övrigt ur svensksynpunkt spelar Markus Eriksson Future i Ungern. 

Till det dubbel på ATP 250-nivå i Winston-Salem för Robert Lindstedt tillsammans med österrikaren Peya. 

Johan Brunström är, precis som Ymer Sr, i Manerbio för dubbelspel med indiern Nedunchezhiyan. 
Paret är tredjeseedade. 



Lindstedt föll

Robert Lindstedt i par med Treat Huey från Phipilinien föll i finalen i Vancouver mot andraseedade Cerretani/Skupski med 7-6(6), 6-2 på drygt en timma.  


Härnest väntar ATP 250 i Winston-Salem för Lindstedt. Denna gång med Peya från Österrike. 


Tennisgodis av Ymer - ny titel i Italien

Elias Ymer vinner sin tredje Challengertitel i karriären i och med dagens vinst i italienska Cordenons. Segersiffrorna skrivs i finalen till 6-2, 6-3 på knappt 1,5 timma över spanjoren Carballes Baena. 


Hans två tidigare titlar ser vi oxå i Italien: 2015 i Caltanisetta och i Barletta i fjor. Samtliga har kommit utomhus på grus. 

Ymer Sr spelade en blandande tennis i med bra aggressivitet, bra längd och en skön utstrålning. Det är en fröjd att se honom spela på detta sätt. Spanjoren kommer inte åt alls.

Från 15-30 i egen serve, första gemet, spelar han bländande. Genom dubbelbreak, 20 av 27 vunna poäng, går han upp till 5-0. 20 minuter av rent tennisgodis visas upp av svensken. 
Elias tappar ett servegem men via ett dubbelfel får han fram en setboll vid 30-40. En backhandkross på returen gör bort spanjoren som lägger en forehand lång.

Andra set är mer ett ställningskrig. Båda spelarna håller sin serve. I det åttonde gemet höjer Ymer sin intensitet. Han spelar till sig bra lägen om och om igen men har svårt att avgöra. Men en rak forehand på den fjärde poängen ger 30-30. Duell följer, Ymer slår en stenhård diagonal forehand som Carballes B lägger lång. Setets första breakboll är ett faktum, 30-40. En forehand på sidlinjen ställer Elias, lika. 
Djupt i nät på nästa poäng från spanjoren ger ny breakboll. Hård forehand igen, lång av spanjoren och breaket är där exceptionell lägligt. Kroppsspråket är bra från svensken som nu kan serva hem titeln. 
Han inleder med ett grovt dubbelfel. Från det vinner han fyra raka poäng. En lätt forehand som Elias droppar in vid nät ger matchboll. Två raka forehand klarar spanjoren av att stå emot. På den tredje är han borta.

Matchvinst och titeln till Elias Ymer. Han går igenom hela turneringen utan att tappa ett enda set. 

Den Svenska DC-bloggen lyfter på hatten och gratulerade Ymer Sr till denna titel!

Ett stort grattis även till Elias nya tränare, Robin Söderling, som börjar få ordning på Ymers spel. Det märks med all tydlighet.

Ymer Sr kasserar nu in 73 färska poäng (90 för titeln minus 17 för fjolårets kvartsfinal) vilket ger en plats runt 200 när nya rankingen presenteras imorgon. 

Ett skönt formbesked för Elias, ett kvitto att han är på rätt väg och en skön signal för förbundskapten Hedsberg inför Davis Cupmatchen mot Litauen om knappt en månad. 

Elias forsätter nu med Challengerspel i Italien, härnäst väntar Manerbio där Ymer Sr går in med ett SE. 


Lindstedt drog längsta strået

Det var inte frågan om om Sverige skulle få en finalist i Challengern i Vancouver. Frågan var om det skulle bli toppseedade Robert Lindstedt, i par med Huey, eller Andreas Siljeström, tillsammans med dansken Frederik Nielsen. 


Det blev det toppseedade paret som vann med 7-6(0), 7-6(7). 

Final mot andraseedade Cerretani/Skupski i kväll. 


Det har oxå spelats kval i italienska Manerbio. Tråkigt nog förlust både för Jonathan Mridha och Christian Lindell i första rundan. 


I Finland och Helsingfors, vi pratar Future, gick Karl Friberg till semifinal. Storförlust där mot toppseedade Jurgen Zopp. 
Denne Zopp har spelat sju matcher mot svenskar i år och vunnit sex. Enda förlusten kom i första omgången i Karlskrona i maj mot Isak Arvidsson.


Final väntar för Elias

Ymer Sr är i final i Challenger i italienska Cardenons. Vi skriver hem en kassaskåpssäker vinst med 6-2, 6-1 över Giustino på dryga timman. 


I finalen imorjon söndag klockan 18 väntar fjärdeseedade Carbellas Baena, rankad 141, från Spanien. 
Samme spanjor fick ge sig mot yngre broder Ymer i åttondelen i Challengern i Båstad för drygt en månad sedan. Mikael räddade två matchbollar i andra set innan han vände på matchen. 


Årsbästa för Ymer Sr

Elias Ymer är klar för semifinal i Challanger i italienska Cordenons. Detta efter en stabil insats mot Pedro Martinez från Spanien med ranking 294 med segersiffrorna 7-6(2), 6-3 på 1 timma och fyrtiofem minuter.


Det märktes på båda spelarna inledningsvis att vinden var svår att hantera. Ymer tre gånger i underläge (0-1, 1-2 och 4-5), samtliga bröt han tillbaka (1-1, 3-3 och 5-5). Mest kritiskt var det i tionde gemet då spanjoren kunde serva hem första set. Ymer räddar två setbollar innan han genom ett dubbelfel bryter tillbaka. Setet till tiebreak. Avgörandet kommer när Martinez tappar båda sina servar till 4-2 och vi ännu ett dubbelfel till 5-2. Svensken avgör vid egen kraftigt vinklad serve ut från backhandsidan som spanjoren placerar i nät.
Ymer bryter fram till 2-1 i andra set. Spanjoren ser orörlig ut. Han tar oxå mycket riktigt en timeout i sidbytet efter. Der ser ut som han har problem med höger lår. 
Martinez ser sedan något piggare ut. Elias hamnar i trångmål vid 3-2. Tvingas rädda två breakbollar emot innan han gräver upp en forehand som han lägger kross där spanjoren är helt borta. 
Vid 5-3 stängs butiken. Sjunde dubbelfelet till 0-40, tre matchbollar. Tiil det åttonde dubbelfelet på andra matchbollen. 
Ymer Sr är i semifinal. 

Tre semifinaler på nivå Challenger blev det i fjor; Ingen hittils i år, förrän nu.
Han fick oxå till kvarten i denna turnering både 2014 och 2016. 

Imorgon klockan 19 väntar sjätteseedade, 197-rankade, hemmaspelaren Lorenzo Giustino. 


Svenskmöte i semifinalen

Robert Lindstedf möter imorgon Andreas Siljeström semifinal i Vancouvers Challenger. 

Detta står klart sedan Lindstedt i par med Huey vann sin kvartsfinal över Bemelmans/Bolt med 7-6(3), 4-6, 11-9. 
Samt Siljeström i par med Nielsen vann över Harris/Sela med klara 6-2, 6-1. 


Ymer Sr i kvartsfinal

Platsen är Cordenons i Italien och motståndaren tredjeseedade Adam Pavlasek, rankad 138. Vinnaren blev Elias Ymer med siffrorna 6-4, 6-1 på en timma. 


Matchen inleddes som ett ställningskrig, den ville inte ge oss någon tydlig karaktär.
Första tecknet till något visar sig i det åttonde gemet, vid ställningen 4-3, då Ymer får fram två breakbollar. Ymer är nära på båda men kommer inte åt. På den första står Pavlasek rätt när Elias hinner upp en stoppboll och kan läggs undan den otagbart för svensken. På den andra vårdar Ymer spelet med en forehandsduell men får till slut en ramträff som förstör den möjligheten. 4-4. 
I nästa gem hamnar Ymer i svårigheter, behöver rädda en breakboll fram till 5-4.
I nästa servegem lägger Ymer en backhandretur snyggt i krysset till 30-30. Efter det hamnar en forehand i nät från tjeckens racket vilket ger 30-40, setboll.
Setets enda break kommer nu. Poängen ser egendomlig ut. Returen från Ymers racket ger en boll som bara lägger sig när Pavlasek försöker slå tillbaka. Bollen har knappt styrfart, orkar med nöd och näppe fram till nötets underkant. Setet på 40 minuter till svensken. 
Andra set får en egendomlig utveckling.
Ymer ser tänd ut. Tappar dock sitt första servegem när han lägger en enkel forehand bred. 0-1. 
Nu händer någonting i Pavlasek spel. Han börjar uppträda slarvigt, vårdar inte sitt spel. Ymer bryter tillbaka. Dessutom blankt när motståndaren lägger bollen i nät. 1-1. Blankgem igen ger 2-1. 
Retur på fötterna ger sedan ännu ett break, 3-1. Ymer fram sedan till 4-1. Han har nu vinnit 15 av de senaste 18 poängen. Tjecken ser ointresserad och uppgiven ut. En misslyckad stoppboll som blir bred gör slut på tillställningen.

Imorgon spelar Ymer kvartsfinal mot spanjoren Pedro Martinez, 294.


Markus Eriksson hade inte samma framgång i tyska Meerbusch. Spanjoren Ojeda Lara vann med 4-6, 3-6 på knappa 1,5 timma.
Vi fick se inte mindre än 11 break på dem 18 gemen. I andra set tog det till det åttonde gemet och fram 5-3 för spanjoren innan någon höll sin serve. Det var det enda  gemet som servaren höll i det setet. 

Matchen som helhet bjöd på många dueller. Tråkigt nog vann Ojeda Lara de flesta av dessa.

Eriksson är oxå utslagen i dubbelturneringen, tillsammans med Crepaldi. Toppseedade Gille/Vliegen blev för svåra i denna kvartsfinal.Siffrorna skrevs till 4-6, 3-6. 


I Vancouver är toppseedade Robert Lindstedt i par med Huey klara för kvartsfinal. Vinst över De Loore/Horden med två gånger 6-1. 


Ymer Sr och Eriksson enkelt vidare

Elias Ymer vann enkelt i första rundan i Challenger i italienska Cordenons över hemmaspelaren Giancula Di Nicola med 6-2, 6-3 på dryga timman. 


Det var match fram till 3-2 i första set, sedan rann det iväg. Trots usel streaming från Italien gick det att se att Elias fick mer och mer ordning på spelet ju längre matchen gick.

Ett dubbelfel avslutade första set och ett blankgem matchen. 

Nu väntar svårare motstånd i tredjeseedade tjecken Pavlasek, rankad 138. 


Markus Eriksson vann om än enklare, i tyska Meerbusch över Kimmer Coppejans med 6-2, 6-1 på en timma.

Nu väntar spanjoren Ojeda Lara, 226. 


Eriksson är i kvartsfinal i dubbeln tillsammans med hemmaspelaren Crepaldi. Detta efter vinst över Khabibulin/Tepavac med 6-2, 7-5. 
Nu väntar toppseedade Gille/Vleigen.


Tyngre var det för Christian Lindell i Italien. Förlust mot hemmaspelaren, åttondeseedad Arnaboldi med 1-6, 4-6.

Lindell tappar omgående sin serve. Han har sedan ett par möjligheter till att bryta tillbaka omgående, utan att lyckas. 0-3.
En allt för lång backhand ger ännu ett tappar gem till 0-4. 
En lång retur på andra setbollen, setet borta på dryga halvtimmen.

Andra set börjar mycket mer lovande. I det  fjärde gemet kommer chansen när svensken lägger en backhand kross när Arnaboldi är påväg fram. Italienaren är chanslös. 30-40, en breakboll. Rak forehand från Lindell som möts av allt för långt mothugg. Breaket är där till 3-1. 
Svensken upp till 4-1. Har sedan 4-2 och 30-0 i egen serve innan det mesta raset. Han vinner inget mer gem och matchen är förlorad. 
Från 4-1 till förlust vinner Lindell endast 9 poäng. Vid 4-4 så hamnar svensken i trångmål. På andra breakbollen kommer han fram på nät. Där gräver han upp bollen. Tråkigt nog seglar den lång, 4-5. 

En backhandsmash två gånger om på andra matchbollen i gemet efter gör slut på turneringen för Lindell.

Christian är anmäld till Challengern i Manerbio nästa vecka och Como veckan efter det, återigen i Italien x 2. 
Noterbart även till Quito i Ecuador med start 28 augusti och Bogota i Colombia 4 september. 


Det går bra för Andreas Siljrström i par med dansken Nielsen i Vancouver. Vinst i första rundan över fjärdeseedade Klein/Whittington med 7-5, 6-2. 


Om det vore match idag....

Nu när de båda Båstadveckorna är över, med först Challenger och sedan ATP, ser Den Svenska DC-bloggen framåt till nästa tennisfest i den skånska tennismetropolen. Vi pratar det rafflande mötet mellan Litauen och Sverige 15-17 september på Båstad Tennisstadion. 

Vi tänkte göra ännu en detaljerad analys över de svenskar som kan vara aktuella med exakt en månad kvar innan första poängen skall spelas. 

Den Svenska DC-bloggen skrev om motståndarna i ett inlägg här på bloggen den 11 april. Vad har då hänt sedan dess?

Om det vore match idag, vilka borde få spela då sett till vad varje spelare levererat?

Det är dessa frågor som vi här tänkte försöka svara på.  

Lindell, ranking 353, vann i Italien slutet av april en Future. Hans facit eft DC i april: ut första, ut andra, vinst, ut kvart, ut kvart och ut semi. Sedan semester någon månad och åter i Europa. Började med en Challenger i franska Blois där han i sin andra match fick ge upp för magproblem. Kvar i Frankrike blev det Future. Där blev det en finfin final med utgång förlust, tyvärr. Sedan ut i andra rundan i nästa Future i samma land, dessutom med bara två vunna gem. 
Många var vi sedan som trodde att han skulle tilldelas ett wild card till Challengern i Båstad. Så blev det inte, ett beslut som inte Lindell gillade. Christian valde då att åka till Italien för kvalspel i en annan Challenger. Uttåg där omgående. 
Lindell valde sedan att åka hem till Brasilien. Åter i Europa var det Italien som gällde. Tre turneringar resulterade i semi, semi och semi. 
Förbundskaptenen Hedsberg är intresserad av honom för spel mot Litauen. Lindell är mer tveksam. Vi får helt enkelt se hur det blir längre fram, närmare laguttagning. 


Elias Ymer, 279, har det fortsatt trögt. En kvartsfinal under midsommarveckan i en Challenger i Slovakien är det bästa han fått till. I övrigt dålig riktning på spelet och kräftgång i spelet. En ljusning ser vi nu efter det att Söderling klivit in i teamet kring honom. Wild card till Båstad, först i Challengern där det blev en kvartsfinal. 
I ATP-turneringen åkte han ut omgående.
Sedan blev det en matchvinst i finska Tampere. Denna veckan Challenger i italienska Cordenons. 

Mikael Ymer, 310,  spelar sparsamt. Han har förlorat i fem av sex challengerkval.
I Båstads Challenger, med ett wildcard i ryggen, gick det betydligt bättre med en semifinalplats. Uttåg omgående även för hans del i ATP i Båstad. 
Denna vecka med sin broder i Italien, där han igår föll i första rundan. 


Ymerbröderna i dubbel imponerar dock. Det blev en semifinalplats vad gäller ATP i Båstad och kvarten i Challengern. 


Kort koll på övriga aktuella svenskar. Börjar med de två svenska Futuren som spelades i maj. Lindell, Isaksson och Karl Friberg till kvarten samt Eriksson till semi i Karlskrona. 

Båstad veckan efter där Lindell avancerade till semi. Förlust i båda svenska tävlingarna mot bolivianen Hugo Dellien. Jonathan Mridha oxå till semi. 

Mridha, 540, vann en Future i Tjeckien i början av juli. Final i början av augusti i Finland och en semi i samma land förra veckan. 

Markus Eriksson, 373, gick till semi i tjeckiska Prostejov och dess Challenger. Slog bla 50-rankade Klizan o 88-rankade Albot. Sedan ägnade han sig åt Future i Polen. Första veckan vann han titel och andra veckan blev det finalplats. Uttåg omgående i Challenger i Båstad och i kvalet till ATP-turneringen. Ingen lycka sedan i ett par Challemger. Gick tillbaka till ritbordet och satsade på sommartouren på hemmaplan istället. Vann där två turneringar. Denna vecka ser vi honom i tyska Meerbusch för ytterligare en Challenger. Här har han kvalat in, spelar första rundan senare i eftermiddag. 

I dubbeln är det lite si och så.
Siljeström skadad i slutet av april. Åter i midsommarveckan på gräs i Challenger i Storbritannien, som vanligt med radarkompisen Johan Brunström. Paret gjorde comeback i kvalet till Wimbledon vilket gick så bra att det blev spel i huvudturneringen. Till det en vinst innan uttåg. Sedan byte av underlag till grus. Toppseedad i Båstad Challenger förlorade paret i kvarten.
Sedan har båda två spelat med andra partners. 

Lindstedt - vill han spela Davis Cup mer? Det är frågan. 

Carl Söderlund, rasat till 667, collegemästare för lag i USA. Underlag dock hard. Sedan var han anmäld till en rad olika Future i Italien och Polen i juni utan att komma till spel i en enda. Var med på införläger inför Challengern i Båstad. Sedan ut omgående efter att ha fått ett wc. Han har problem med diverse skador, tyvärr. Är nu åter i USA. 


Det finns idag ett klart singelalternativ på gruset i Båstad: Christian Lindell. Sedan står det mellan Markus Eriksson och Mikael Ymer om den andra singelplatsen. 
Elias Ymer är på uppgång men har mer att visa. 
Övriga ligger efter, trots en del bra resultat på Futuretouren. 

Frågan här är om Lindell vill komma som Den Svenska DC-bloggen skrev om här ovan och för en dryg månad sedan. 

I dubbeln hade det varit intressant att se bröderna Ymer som ett alternativ till Siljeström/Brunström. 
Ymer x två i uppställningen ger även fler alternativ i singlarna. Detta under förutsättning av Mikaels kropp håller för spel i två alt tre dagar med fem set. 


Över till motståndarna.
Litauens etta, Ricardas Berankis, rankad just nu 165. Tanken var comeback efter frånvaro sedan oktober i fjor till den 8 maj på hard i Karsi i Uzbekistan Challenger, detta mitt i grussäsongen. Han kom aldrig till spel. Comeback, med ranking 243, blev det istället i Samarkand i Uzbekistan på det röda gruset. 
Förlust mot 190-rankad De Loore i två raka. 
Han fortsatte på gruset i Shymkent i Kazakstan. Blev där mästare, vann där över spelare med följande ranking 264, 1099, 299, 229 och i finalen 220. Egen ranking just då 243. Högt rankade spelare rakt igenom av den anledningen att det samma vecka var det kval till Roland Garros.
I årets andra Grand Slam i Paris förlorade han stort omgående mot italienaren Lorentzi, rankad 34. Sex gem blev det bara i den matchen. 
Sedan över till gräset, mitten på juni. Kval Challenger i Nottingham som han vann. I huvudturneringen vann han en match.
I Wimbledon uttåg omgående. 
Åter till grus och spel på Challenger i Italien. Förlust omgående. Tog en månads paus, var sedan åter på hard i Kina. Här var det leverans omgående med en finfin finalplats. 

Landets tvåa Grigelis, just nu rankad 232, fortsatte likt svenskarna att spela grustennis, mestadels på Challengernivå.
Sedan Davis Cup i april är hans facit: ut andra (Future), ut omgående (Challenger), ut omgående (C), ut andra (C), ut andra (C), ut omgående (C), final (F), final (F), ut andra (F) och ut kvart (C). 
Dock än större lycka i dubbelspelet med vinst i tjeckiska Liberec (C) för ett par veckor sedan. 


Ett par ord om Båstad som spelplats oxå. Roligt med både byn och det naturliga valet av underlag, grus. Det som dock oroar, som alltid oroar vad gäller Båstad är vädret. Hur är det i mitten av september. Ifjor mot Nederländerna var det ett fantastiskt sensommarväder alla tre dagarna. Det är bara att hoppas på samma utdelning i år.  

Senast Sverige vann på hemmaplan var i kval att få stanna kvar i grupp 1 i oktober 204 mot Lettland. 
Senaste vinsten på grus är just i Båstad, mot Indien i juli 2000. 


Senast tisdag 5 september presenterar förbundskapten Johan Hedsberg sin trupp. 


Den Svenska DC-bloggen återkommer som alltid.  


Ymer Jr jagade förgäves

I Challengern i italienska Cordenons förlorade precis Mikael Ymer i första rundan mot fjärdeseedade Roberto Carballes Baena med 4-6, 1-6 på drygt 1,5 timma. 


I första set kommer Mikael tillbaka efter två break. Både från 0-2 till 2-3. Tapp till 3-5, åter till 4-5. Tapp tyvärr igen 4-6 på den andra setbollen när Ymer lägger en backhand lång.

I andra blir det problem på problem. Trots bra och långa dueller får Mikael gång på gång ge sig. Tapp till 0-2. 
Han har chans x två att komma igen tidigt till 1-2 men inte. Tapp igen till 0-4
Han skaffar sig tre breakbollar vid 0-4 och 0-40. En breakboll till men inte, 0-5. 
Vid 1-5 kan spanjoren serva hem det. Trots breakboll kan spanjoren vinna när Ymer lägger en forehand lång. 

Det märks att Ymer Jr har utvecklat spelet ytterligare tillsammans med coach Peter Lundgren. Han spelar mer aggressivt och serven är något vassare.
Han hamnar dock återigen allt för långt bakom baslinjen och får jaga mest hela tiden. Mot en spelare rankad 141 hade han ikväll inget motvapen. 


Lindell och Eriksson kvalade in

Först vann Markus Eriksson sin kvalfinal i tyska Meerbusch mot ryssen Davydenko, rankad 1399, i två raka set, 7-5, 6-1. 


Sedan vann Christian Lindell sin kvalfinal i italienska Cordenons mot slovaken Zelenay, orankad, även det i två raka, två gånger 6-3.


Ymer x två i Italien

Det blir Challengerspel för bröderna Ymer nästa vecka, i italienska Cordenons. 

Mikael inleder imorgon måndag mot fjärdeseedade spanjoren Roberto Carballes Baena, ranking 137 jämfört med Ymer Jrs 310. 
Elias tar sig an en idag okänd kvalspelare. Det kan bli kvalets andraseedade spelare, Christian Lindell. Kvalfinal även der imorgon.

I tyska Meerbusch spelar Markus Eriksson Challengerkval. Final oxå för Markus imorgon. 
Han är även uppsatt för spel i dubbelturneringen tillsammans med italienaren Crepaldi.

I Vancouver, Kanada, är Robert Lindstedt i par med Treat Huey toppseedade. 

Andreas Siljeström skapar en nordisk duo tillsammans med dansken Frederik Nielsen i samma turnering. 


Gustav Hansson mästare

Efter Lindell, Eriksson och Mridhas Futuretitlar i år kan Sverige nu även lägga till namnet Gustav Hansson.

Finalvinst över Or Ram-Harel med klara 6-1, 6-2 på knappa två timmar i Edwardsville, USA. 

Vinsten ger 27 poäng på rankingen. Detta medför att han stiger från plats 1779 till runt 750. 

Den Svenska DC-bloggen lyfter på hatten och säger ett stort grattis! 


Hansson i Futurefinal

Gustav Hansson, rankad 1779, är i final i Edwardsville i USA. Detta efter en imponerande semifinalvinst över 613-rankade argentinaren Olivieri i två raka set. Han tappade bara två gem. 


I finalen väntar en annan kvalspelare, Ram-Harel från Israel. Ranking 1217. 


Semiförlust x två

Både Christian Lindell och Jonathan Mridha förlorade sina semifinalen i Italien respektive Finland. 

Lindell föll mot Safwat med 6-7(4), 3-6 och Mridha mot Cagnina oxå t två raka med 4-6, 3-6. 
Noterbart är att dubbeltiteln i Finland gick till Sverige. Daniel Appelgren i par med Linus Frost vann i två raka över Descotte/Ivanov. 

Gustav Hansson (1779) är även han i semifinal i USA. Vinst i kvarten över tredjeseedade King (448) med 6-4, 3-6, 6-3. 
I semin väntar sjundessedade Oliveira (613). Hansson kom med i turneringen via kval. 

En titel har redan Hansson vinnit, dubbeltiteln tillsammans med hemmaspelaren Callahan. Vinst över det toppseedade helamerikanska paret Galloway/Lawson i två raka.


Lindell räddade matchboll

Vid ställningen 30-0 och 4-5 i andra set mot portugisen Oliveira tappar Christian Lindell tre bollar vilket innebär 30-40, matchboll emot. Räddar den och får via ett blankgem vid nästa serve fram ett tiebreak. Klar vinst där, 7-2. 

Räddade breakboll direkt i avgörande set. Lindell kan sedan förvalta sin tredje breakboll i det sjätte gemet fram till 4-2. Portugisen räddar sedan en matchboll vid 5-2 och 30-40. Svensken servar sedan hem matchen efter 2 timmar och 45 minuter. 
Segersiffrorna i denna kvart i Future i Italien skrivs till 2-6, 7-6(2), 6-3. 

I semifinalen väntar andraseedade Safwat (255).


Jonathan Mridha är i Future i Finland även han i semifinal. Detta efter vinst över Ivanov på andra gången på två veckor. Idag med siffrorna 2-6, 7-5, 7-5. 
Avgörande kommer när svensken i avgörande set blir bruten fram till 4-5, vilket är setets femte break. Ivanov kan nu serva hem matchen. Han får fram 30-15 i egen serve. Med andra två bollar från match. 
Då vinner svensken nio raka poäng. Tappar en och vinner sedan två till, vilket ger ännu ett break, och matchen i hamn. 
Imorgon väntar Karl Fribergs överman, belgaren Cagnina i semifinal. 
Även André Göransson föll i samma turnering, trots vinst i första sets tiebreak. 

I Rumänien föll även Madaras. Han vann ett gem mot hemmaspelaren Dima. 


Gustav Hansson (1779) är i kvartsfinal i amerikanska Edwardswille. Där väntar King (448) eller Smith (1027). 


Arvidsson tar time-out

Vi minns alla Isak Arvidssons femte och avgörande match i första omgången av Davis Cup mot Tunisien i februari i år. 

Vinst där över Aziz Dougaz med 6-3 i avgörande set. 

Nu meddelar den 840-rankade svensken att han tar en time-out året ut. 

Arvidsson DC-facit är 2 segrar på 8 singelmatcher. Hans enda seger i en levande match var den ovan. 
0 vinster av 3 i dubbel. Två tillsammans med Johan Brunström och en med Fred Simonsson. 

Tråkigt för Isak, tråkigt för svensk tennis. Vi hoppas Isak snart är tillbaka på tennisplanen igen. 


Dubbelt ute

I slovenska Portoroz spelar denna vecka Johan Brunström med ännu en ny partner, britten Salisbury. Det tredjeseedade paret föll omgående mot italienarna Berrettini/Cipolla med 6-7(3), 6-7(7).

Samma öde för Andreas Siljeström, i amerikanska Aptos. Ny partner i Novikov och förlust. Kvalvinnarna Jung/King vann med två gånger 4-6.



Femling i kvartar

Sverige har fem kvartsfinalister imorgon torsdag. Vi pratar Future. 


Åttondeseedade Christian Lindell (ranking 355) har återigen vunnit över två italienare, i Italien, utan setförlust.
Imorgon väntar fjärdeseedade portugisen Oliveira (247). 

I finska Hyvinkaa är sjätteseedade Jonathan Mridha (561) i kvarten. Möter där andraseedade Ivanov (416) från Estland. Samma man vann han över i två raka för en vecka sedan.
Karl Friberg (1220) ställs mot tredjeseedade belgaren Cagnina (399) och André Göransson mot fjärdeseedade Bortolotti (459). 

I rumänska Bukarest spelar Dragos Nicolae Madaras (708). I kvarten väntar hemmaspelare Dima (485).




Ingen ny titeln för Brunström eller Mridha

Johan Brunström i par med kroaten Marcan kunde inte förvalta övertaget och vinna Challengerturneringen i italienska Biella. 

Förlust mot Balazs/De Paula med 7-5, 4-6, 4-10 på 1,5 timma. 

Det började bra. Efter två tidiga break, ett åt var sitt håll kom vi till ett avgörande för första set vid 6-5. Kroaten bryter in vid nät och skapar 0-30. Retur och nät ger 0-40, 4 setbollar. På den andra springer Brunström in en hög forehandkross som han lägger mellan motståndarna till setvinst på 40 minuter. 
I andra set ser vi tre raka break, från 2-2 till 3-4. Vid 4-5 kan Balazs serva hem setet. Han gör det blankt. 
Ett matchtiebreak får avgöra vart titel skall hamna. Tyvärr är Brunström & Co det svagare paret.  
Johan tappar båda sina servar till 1-3 och 1-4. Den första när Marcan hoppsmashar en forehand i nät och Brunström själv lägger bollen i nät direkt efter serve. 
Ett visst hopp tänds när Johan & Co får med sig en av De Paulas två servar. 
Tuvärr uppstår än mer problem när Mercan även han tappar båda sina servar till 2-7. Den första när Brunström inte lyckas med sin inbrytning vid nät och andra på ett dubbelfel. 
En retur mellan Johan och Dino ger paret huvudbry, ingen tar bollen. 3-9 och sex matchbollar. Räddar en innan slaget är förlorat. 


Jonathan Mridha förlorade även han sin final. Future var nivån och platsen finska Kaarina. Toppseedade fransosen Michon blev för svår och förlusten skrevs till 3-6, 6-4. 1-6 på två timmar. 


Brunström i Challengerfinal

Toppseedade Johan Brunström i par med Dino Marcan i italienska Biella. Detta efter vinst över hemmaspelarna Ocleppo/Vavassori med 6-4, 7-5 på knappt 1,5 timma.


Vid 4-5 i andra set och serve för Marcan hamnade paret i problem. Underläge med 0-40. Samtliga räddades med stabila servar. De avgör sedan när svensken sprattlar till vid nätet och kan på ett något lustigt sätt placera in bollen. 
Av bara farten bröt Brunström & Co vilket gav svensken möjlighet att serva hem matchen. Gemet startar med ett dubbelfel. Vid retur på serven som hamnar i nät innebär det två matchbollar, 40-15. Marcan smashar snyggt vid nät vilket avgör. 

Final imorgon lördag mot överraskningen och det oseedade paret Balazs/De Paula.


Jonathan Mridha är framme i ännu en Futurefinal, denna gång i finska Kaarina, efter vinst i semin över Ivanov med 6-3, 6-2. 
Svensken vann ju titeln i tjeckiska Usti Nad Orlici för en månad sedan. 
Nu väntar toppseedade fransosen Michon (rankad 296) för den tredjeseedade svensken (559). 


Sämre gick det för Christian Lindell i sin Futuresemifinal. Klar förlust mot tysken Bachinger med 6-7(0), 3-6.
Noterbart är att Lindell har under de senaste två veckornas spel i Italien fått fram två semifinalplatser. Fram till dessa har har vunnit över endast hemmaspelare. Stopp sedan gånger två mot en indier och idag då mot en tysk. 
Lindell fortsätter nu med ytterligare en vecka i Italien, närmare bestämt i Appiano 


Ymer Jr totalt chanslös

Mikael Ymer fick en ordentlig lektion i tennisens ädla konst idag i kvartsfinalen i italienska Biella mot sjätteseedde Joao Souza. Ymer Jr vann två gem under matchen, föll således med 0-6, 2-6 på en timma.

Sousa spelade matchen igenom med ett stabilt baslinjespel som han varierande med väl planerade nätattacker. Spelet var varierande med stor finess. Mot det hade Ymer inget att sätta emot. Mikael såg mest uppgiven ut med ett spel utan tanke.

En backhand från mitt på kroppen styrs bollen bred och första set är över på 22 minuter. Ymer vann 7 av setets 31 poäng. Av dessa fem i egen serve. Gjorde 5 dubbelfel. 
Fram till 0-4 i andra set såg det lika håglöst och uppgivet ut. Han hade då vunnit fem poäng i setet, av 20. 
Mikael räddar sedan två breakbollar, spelar sig sedan fram till sin första gemboll. På den andra avgör han när portugisen lägger Ymers retur lång. 
Mikael spelar sig sedan fram till 30-30 i nästa gem men Sousa gör 5-1. Ymer servar för att hålla sig kvar i matchen. Han gör det blankt. 
Sousa sedan fram till 40-15, 2 matchbollar. Räddar en, sedan ett ess. En timma tog det.


Brunström i par med Marcan är i semifinal i samma turnering. Detta efter vinst i kvarten över Arneado/Ghedin med två gånger 6-4. 


Andreas Siljeström i par med Erlich föll en tät kamp i Los Cabos, ATP 250, mot Galdos/Maytin med 7-6(4), 6-7(2), 7-10. 


I en Futureturnering Italien är Christian Lindell i semifinal. Vinst med 6-3, 7-6(6) på knappa två timmar över Balzerani. 
Efter tre vinster över hemmaspelare väntar tysken Bachinger (ranking 339, jämfört med svenskens 372).

Daniel Appelgren var chanslös i finska Kaarina. Förlust mot estländaren Ivanov (410) i två raka. 
Samma est möter Mridha senare idag, fredag. 


Bäst av fem set även i fortsättningen

Det Internstionella Tennisförbundet, ITF, beslutade idag om en rad förändringar vid årsstämman i Hon Chi Minh i Vietnam. 

På den viktigaste punkten att förkorta singelmatcherna från fem till tre set från 2018 blev det avslag. Det krävdes stöd från 2/3-delar (66,33%) av medlemsländerna för ett bifall men blev bara 63,54%.

Följande bestämdes:
- de två finalländerna får bli värdland i nästkommande års första omgång. 
- pre-konferensen på tisdag i matchveckan slopas. Förpliktelser för spelarna att delta finns nu endast vid lottning med efterföljande presskonferens på torsdagen, dagen innan matchstart.


I kvartsfinal som lucky looser

Mikael Ymer förlorande kvalfinalen i Challengern i italienska Biella i helgen men kom i huvudturneringen som lucky looser. Vinst i första rundan över kroaten Galovic, rankad 241, med 7-6(3), 6-1 följde han idag upp med vinst över den andra lucky loosern Brkic, 358, med 7-6(5), 6-2 på 1 timma och 40 minuter. 


Efter ett tätt första set bryter svensken Brkic omgående i andra. Bryter igen till 5-1 men chans att serva hem matchen. 
Tappar så sin serve men kan sedan i Brkic nästa servegem avgöra på den andra matchbollen. 

I kvartsfinalen väntar Souza, 156, eller Gaio, 309. 

I samma turnering ser vi även Johan Brunström, tillsammans med kroaten Marcan. Det toppseedade dubbelparet är i kvartsfinal efter vinst över Caruso/Galovic med 6-2, 7-5. 


I ATP 500 i Washington föll Robert Lindstedt i par med österrikaren Thiem mot andraseedade Kubot/Melo med två gånger 5-7. 

I mexikanska ser vi Brunströms vapendragare, Andreas Siljeström, i par med Erlich från Israel. Kvartsfinal väntar även här efter vinst över Nys/Reid med 6-4, 7-6(4).


Ner till Futurenivån, där ser vi oxå en svensk i kvartsfinal. Christian Lindell som tredjeseedad i italienska Bolzano möter han i eftermiddag hemmaspelaren Balzerani, 967. 
Vägen fram till dagens kvartsfinal har han besegrat två andra italienare: Fellin, 1619, och Maccari, 1479.

Fjärdeseedade Jonathan Mridha är i semifinal i finska Kaarina, även här Future. 
Vinst över norske Eskeland (oseedad), svenske Renard (1867) och i dagens kvartsfinal över Roberts (1378) från Bahamas. 
Daniel Appelgren är i kvarten senare idag i samma turnering. Detta efter vinster över två oseedade spelare: svenske Jonhagen och britten Bass. 


RSS 2.0