Comeback av Lindstedt

Det vankas comeback efter två års frånvaro på ATP-touren för Robert Lindstedt. Senast var, om man undantar tre stycken Challengertouren tillika tre förluster i januari och februari i år, i ATP500 i Basel oktober 2019. Senaste vinsten kom i Stockholm Open veckan innan dess - en vinst och en förlust.  
Givetvis sker denna comeback i Las Vegas och med sin adept amerikanen Denis Kudla. De möter i sin första match Jung/King. 

Lindstedt har sedan tidigare annonserat att hans sista framträdande skall vara i Davis Cupfinalen i Madrid om en månad. När kapten Söderling igår tog ut truppen, var som bekant inte Robert med. Dock kan truppen ändras/kompletteras fram till den 24 november. 

Om det vore match idag…

En klassiker är tillbaka. Äntligen.

Sveriges i särklass äldsta och säkerligen bästa blogg om svensk tennis och Davis Cup i synnerhet har under lång tid räknat ner till Davis Cupfinalen som inleds för Sveriges del den 25 november i Madrid, Spanien.
Efter Sveriges vinst över Israel i Kungliga Tennishallen i början av mars i fjor närmare bestämt kvalificerade sig Sverige till denna final. 
Fjorårets finalspel sköts på, som bekant, ett år. Nu är det exakt en månad kvar, till Sveriges öppningsmatch mot Kanada, i Madrid och Madrid Arena. 
Vad passar då inte bättre än att ta tempen på de aktuella svenska tennisspelarna och de övriga två länderna - Kanada och Kazakstan - i grupp B. 
Givetvis börjar vi med Sverige. Av den bruttotrupp på tio spelare presenterade idag Davis Cupkapten Robin Söderling fyra spelare: Ymer x 2, Mridha och Göransson. 

Bäste svensk, Mikael Ymer (rankad 101) har i Davis Cup facit på 15 matcher 11-4 (på hard som DC-finalen spelas på är siffrorna 4-1). 
Han spelar, som alltid sparsamt. Nådde i augusti karriärens bästa resultat, finalplats i Winston-Salem. Efter det mer knackigt. En vinst på sex turneringar. 

Äldre broder Ymer, Elias (168). 8-12 (5-6) är hans facit. 
Han spelar en aningen mer är lillebroder. Varvat några ATP-kval med Challengertouren. Bästa resultat är ett par andra omgången i Washington DC (ATP500) i augusti med final i Lyon (Challenger) och semifinal i Aix en Provence (Challenge), båda i juni.

Jonathan Mridha (511) togs ut. Detta något överraskande. Mitt stalltips hade istållet varit Dragos Nicolae Madaras (410) som gjort vassare resultat den senaste tiden. 
Men valet förr alltså på Mridha. Han har det senaste halvåret, sedan juli spelat enkom på grus med undantag av en turnering. Hans bästa resultat är vinst på Futuretouren i Danmark i augusti. Valet föll säkerligen på honom av den enkla anledningen för att han har spelat i Davis Cup. Vi minns väl alla hans tidigare landskamp, mot och i Schweiz i september 2018. Han föll på fredagen mot Laaksonen i tre raka och fick sin revansch i den femte och avgörande mot Ehrat på söndagen, detta över fyra set.

Göransson (dubbelranking 66). André vill nog glömma sin DC-debut tillika enda framträdande i Davis Cup. Två gem blev det tillsammans med Markus Eriksson mot Israels Cukierman/Erlich i september 3019, i Stockholm. Landskampen totalt vann Sverige med 3-1. 
Hösten har varit tveksam med sämre form för dubbelspecialisten. Ingen vinst i de fyra senaste turneringarna. Bäst är hans finalplats i polska Szczecin (Challanger). Till det imponerar kvartsfinalplatsen tillsammans med Ruud i Wimbledon. 

Det svenska laget träffas i Kungliga Tennishallen, Stockholm, 18-20 november. Innan avfärd till Madrid. En femte medlem kan då anmälas fram till den 24 november. 

Över till Kanada. Kapten Frank Dancevic har tagit ut Felix Auger-Aliassime (12), Denis Shapovalov (14), B Schnur, P Polansky och Vasek Pospisil.
Bäst just nu av kanadensarna går Auger-Aliassime med sin semifinal i US Open i september. Till det en kvartsfinalplats i Wimbledon i somras. I Davis Cup är han en grön. Har tre singlar, vunnit 2 0-1 på hard). Samtliga från 2019. 
Shapovalov har i sin tur, som bästa resultat i år, en semifinal i samma Wimbledon. Hans facit i Davis Cup sträcker sig från 2016. Spelat 15 singlar - vunnit 10 (9-5 på hard).

Tredje kanadensaren, tillika ålderman i laget med sina 31 år, Vasek Pospisil (86, dubbel 152) har sedan debuten 2008 spelat 23 singlar (12-11) och 18 dubblar (10-8). I Davis Cupfinalen 2019 vann han 3 av 4 singlar. Ersattes i finalen mot Spanien, av en viss Auger-Aliassime. Framgångarna i år är sparsamma. Som bäst ser vi andra rundan i andra omgången i Wimbledon och i US Open. I senaste matchen för ett par veckor sedan lämnade han wo i andra omgången i Indian Wells, oklart varför. 

Sverige mot Kanada i första matchen, torsdag den 25 november klockan 16.00. 
Senast Kanada spelade Davis Cup var i finalen i just Davis Cupfinals för två år sedan. För motståndet stod Spanien. 

Kazakstan som Sverige möter på lördagen den 27 november. Vid senaste Davis Cupmatchen, vid kvalificeringsrundan mot Nederländerna, vinst med 3-1,  använde sig Kazakstan av Alexander Bublik (singel 34, dubbeln 53)  och Mikhail Kukushkin (159, 136). 
Övriga uttagna är nu även Dmitry Popko (162), Aleksandr Nedovyesov (540) och Andrey Golubev (940).
Bublik är stjärnan i lager. DC-facit 4-1 (2-1 på hard) i singel och 1–1 i dubbel. Vi ser som bäst en semifinalplats i ATP250 i Nur-Sultan för någon månad sedan och ännu en på gräset i Newport i somras.
Kukushkin har sedan debuten 2008 spelat 41 DC-matcher med 26 vinster (17-7 på hard). 

Den svenska DC-bloggen spekulerar. 
Vid match idag och samtlig lag tar ut bästa laget som vi skrivit om ovan är Kanada storfavorit mot Sverige. Allt annat än 3-0 hade överraskat. Varje vinst av set är det en bonus. 
Sverige vs Kazakstan är jämnare. Tror Mikael Ymer kniper en match, dubbeln blir i så fall avgörande. Hoppas för på storspel någon av Ymerbröderna vid sidan av Göransson alt Ymer/Ymer och svensk vinst, 2–1 i matcher. Det räcker dock inte till kvartsfinal som bästa tvåa.

Övriga städer som arrangerar var två grupper och en kvartsfinal är som bekant Turin och Innsbruck.

Den Svenska DC-bloggen återkommer - som alltid - med mer information, som alltid, fram till första serve. 































Halkigt

Vecka 42 år 2021 är ingen vecka som bröderna Ymer vill skriva hem om. 
Båda spelar i Ryssland. Första anhalt var ATP250. Mikael föll omgående mot amerikanen Paul (ranking 54) i två raka set, 6-7(7), 5-7. Noterbart är att Ymer den yngre hade tre setbollar i första utan att komma åt. 
Elias var även han i Moskva för kval. Vinst först över hemmaapelaren Kotov i två raka innan toppseedade belarusen Gerasimov blev för svår i kvalfinalen. 

Mikael fortsatte sedan till St Petersburg för kval. Förlust omgående där mot hemmaapelaren Donskoy i två raka. 


Ett sömnigt Sverige

Svenska DC-bloggen ser över veckorna som gått, ur svensk synvinkel. Från Future till ATP-turneringarna med Challenger där emellan. 

Först ut, ATP. Mikael Ymer, rankad 75, föll omgående i ATP250 i Sofia i Bulgarien. Detta mot John Millman i två raka. 
Lämnade idag till Masters i Indian Wells med inledning på torsdag. Oklar anledning till detta. 

Över till Challenger och Elias Ymer, 162. Föll även han omgående, i detta fall i Challanger i franska Orleans mot hemmahoppet Lucas Pouille, 137, över tre set. 
Nästa vecka spelar han i Mouilleron le Captif, även det i Frankrike. Vem möter han där? Jo, samme Pouille. De har för övrigt mötts tre gånger i karriären, samtliga tre gånger den sista månaden och på hard. Första gången i Cassis. Hittils 0-2 i matcher. 

Det har även varit två raka svenska Futuretävlingar, först i Jönköping följt av Falun. 
Elva svenska in i den småländska upplagan. En vidare till andra omgående - Filip Bergevi, 729, vinner över andraseedade tysken Haerteis, 357, i två raka. 
Ännu en tysk i andra - Little, 1288, över tre set. Ut sedan i två raka i kvarten mot japanen Imai och sjundessedade, 425. 

Norr över för Falun veckan efter. Tyvärr blev det svenska resultatet än sämre. Sju svenskar in i huvudturneringen. En vidare, Måns Dahlberg, vidare. Han mötte en annan svensk, Marius Ruzgas, i första omgången. Förlust sedan i andra omgången mot tredjeseedade Shimizu, rankad 407, i två raka. 

Förhoppningsvis blir kommande veckor roligare ur svensk synvinkel. 





RSS 2.0