Roddick mot Tursunov först ut

Imorgon fredag klockan 22.00 börjar årets final, det är dags för Davis Cup och platsen för detta skådespel är Portland, USA.
Först ut är världssexan Andy Roddick mot Dmitry Tursunov (rankad som nummer 34). De har mötts fyra gånger och vunnit två gånger var. Senast var på Queens Club i London i somras då Roddick vann i två raka set. I fjolårets semifinal i Moskva vann Tursunov en femsetare med 17-15 i avgörande set.
Efter denna match är det James Blake (13) mot Mikhail Youzhny (19). De har bara mötts en gång, också det vid fjolårets semifinal då ryssen vann över fyra set.
På lördag så är det dags för dubbel. USA ställer som väntat upp med bröderna Bryans, mot det har ryssarna anmält Davydenko/Andreev.
Söndagens singlar inleds med Roddick mot Youzhny. Det står 3-2 i inbördes möten, med seger för Roddick i de tre senaste mötena.
Sedan kanske det blir en avgörande match mellan Blake och Tursunov. De har aldrig tidigare mötts.

Mycket glädjande att konstatera är att Viasat 1 sänder samtliga matcher direkt. På fredag startar sändingarna klockan 22.00. lördag 21.30 och söndag 22.00.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Dags för årets final

På fredag är det dags för stor Davis Cupfinal. 2007 års tävling avgörs mellan USA och Ryssland i Portland, Oregan i USA, nästa helg 30 november till 2 december.
Länderna har mötts tre gånger tidigare med amerikanerna som segrare vid två av möterna. Den enda vinsten för Ryssland kom i fjolårets semifinal i Moskva med 3-2. Matchen spelades på grus och stor hemmahjälte blev Dmitry Tursunov som vann med 17-15 i avgörande set över Andy Roddick. Vinsterna för USA kom 1998 (i första rundan i Atlanta, USA) och 1995 (final även då i Moskva där Sampras blev den stor matchvinnaren genom att vinna båda sina singlar samt dubbeln tillsammans med Todd Martin).

Årets amerikanska lag är det väntade med Roddick och Blake som säkerligen tar hand om singlarna och bröderna Bryans i dubbeln. Man får gå tillbaka till den första omgången i mars 2005 och match mot Kroatien i Los Angeles, USA som är förra gången inte någon av de uttagna till finalen inte spelade. Då var Andre Agassi en av singelspelarna istället för Blake. Senaste gången som varken Roddick (singel) och Bryans inte spelade var i februari 2003, första omgången och även denna gång, mot Kroatien (USA förlorade med 1-4).

Med det ryska laget är det dock mer osäkert. Uttagna är Davydenko, Youzhny, Andreev och Tursunov. I semifinalen mot Tyskland senast så spelade Andreev och Davydenko singlarna på fredagen och Tursunov/Youzhny dubbeln. Till första singeln på söndagen byttes dock Davydenko ut till fördel för Youzhny. Notera då att denna match spelades på grus i jämförelse med finalen nästa helg som avgörs på "hard". Vid fjolårets vinst över USA så spelade Safin (som inte är med i år) och Youzhny singlarna och Tursunov/Youzhny tog hand om dubbeln.

Lottning sker på torsdag, då vi också får reda på vilka som spelar.

Mycket glädjande att konstatera är att Viasat 1 sänder samtliga matcher direkt. På fredag startar sändingarna klockan 22.00. lördag 21.30 och söndag 22.00.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Inte en chans för Aspelin/Knowle

Simon Aspelin och Julian Knowle, seedade trea, hade inte en chans mot toppseedade Knowles/Nestor i Tennis Masters Cup i Shanghai. De förlorade klart med 2-6, 3-6. Det var egentligen inte nära någongång.

Nu är tennisåret över för Simon. 2007 har varit ett mycket bra år för 33-åringen från Saltsjöbaden. Mest kommer vi ihåg dubbelvinsten i US Open tidigare i höstas. Till det kan vi också lägga vinst i Poertschach, Båstad och Halle. Alla gånger tillsammans med Julian Knowle från Österrike. Det skall bli intressant att se vad de kan hitta på när tennisåret 2008 drar igång igen i januari.

Final för Aspelin/Knowle i Shanghai

Simon Aspelin och Julian Knowle från Österrike är i final i ATP-slutspelet i Shanghai, Kina. Detta efter seger över Paes/Damm med två gånger 6-4. Övertag med ett break i varje set räckte.
Det andraseedade svensk-österrikerska paret möter i morgondagens final det toppseedade Mark Knowles från Bahamas och Daniel Nestor hemmahörande i Kanada.

Klart med semifinal för Simon/Julian

Efter två tuffa tiebreakset är Simon Aspelin och Julian Knowle klara för semifinal i ATP-slutspelet i Shanghai. Det krävdes vinst och det blev vinst. Fransmännen Clement/Llodra kämpade emot men fick ge sig med 7-6 (7-3) och 7-6 (7-5) på drygt en och en halv timma. Jämnt första set och tufft andra set, kan man sammafatta matchen.

Imorgon bitti, vid 08-tiden, möter de Martin Damm från Tjeckien tillsammans med Leander Paes från Indien.

Endast vinst är det som gäller

I eftermiddag, runt 15-tiden, så spelar Simon Aspelin och Julian Knowle sin tredje och direkt avgörande match i Tennis Masters Cup i Shanghai. De möter fransmännen Clement/Llodra. För att gå vidare till morgondagens semifinal krävs seger. Detta i och med att Knowles/Nestor förlorade mot Dlouhy/Vizner, med 1-2 i set.

Om det blir semifinal väntar antingen Hanley/Ullyett eller Damm/Paes.

Värdig avslutning

I deras sista dubbelmatch för säsongen, och kanske tillsammans, vann Jonas Björkman och Max Mirnyi över Erlich/Ram från Israel med 6-4, 3-6, 10-7 (mtb) på drygt en och en halv timme. Matchen var en mycket jämn och tät tillställning med få egna misstag och breakmöjligheter.
Denna match var antagligen Jonas och Max sista tillsammans. Inför nästa säsong har de öppet berättat att det är dags för en förändring. Jonas kommer med största sannolikhet att under 2008 spela tillsammans med Kevin Ullyett från Zimbabwe. Mirnyi byter troligtvis till fransmannen Santoro. Jonas kommer inte heller till spel under januari månad nästa år av den enkla anledningen att han skall bli pappa igen.

Imorgon så är det dags för Simon Aspelin och Julian Knowle och deras tredje och direkt avgörande match i den "röda gruppen" mot fransmännen Clement/Llodra. Vid vinst där väntar semifinal på lördag. De kan också bli semifinal vid förlust om de andra resultatet (vinst för Knowles/Nestor mot Dlouhy/Vizner) går Aspelin/Knowle väg samt förlust med 1-2 i set.

I semin, i så fall, Hanley/Ullyett eller Damm/Paes.

Förlust för Simon - avgörande på fredag

Det blev förlust för Simon Aspelin/Julian Knowle mot Nestor/Knowles med 6-3, 7-5. Att det gäller att ta tillvara på de chanser somdyker upp fick Aspelin/Knowle bittert erfara idag. De tog tillvara på 1 av 6 breakchanser mot 3 av 8 för Nestor/Knowles. De är nu klara för semifinal. För Simon och Julian blir fredagens match mot fransmännen Llodra/Clement helt avgörande om det blir semifinal eller inte. Vid en 2-0 seger där är de helt klart vidare. Spännande är ordet! Vid förlust får de helt enkelt lita på att Nestor/Knowles slår Dlouhy/Vizner.

Imorgon, torsdag, möter Björkman/Mirnyi det israelienska paret Erlich/Ram.

Ifjor vinnare, i år förlorare

Jonas Björkman och Max Mirnyi har inget flyt i årets Tennis Masters Cup i Shanghai. Idag blev det förlust igen, denna gången mot Hanley/Ullyett. Siffrorna skrevs till 6-7 (3-7), 4-6. I och med förlusten så är den sista matchen mot Erlich/Ram betydelselös vad gäller avancemang till semifinal. Dock så är det en bra upptakt inför nästa års första omgång i Davis Cup mot Israel. Med största sannolikhet kommer tre av dessa spelare mötas då, undantaget är givetvis Mirnyi.

Imorgon, onsdag, spelar Aspelin/Knowle sin andra match. De möter Knowles/Nestor, vilka är topprankade i turneringen. Både dessa par vann sina första matcher.

Vinst i första rundan

Simon Aspelin i par med Julian Knowle tog en härlig första seger i ATP-slutspelet i Shanghai, Kina. De vann över Dlouhy/Vizner med 7-6 (7-4), 6-2 på knappa 1.5 timme. Första set vet mycket jämnt och svajigt med två bryt åt varje håll, det gick till tiebreak där Simon/Julian var det något starkare paret. I andra så servade det svensk-österrikiska paret mycket starkt och kunde med två bryt ta hem setet och matchen. De har ma.a.o. fått en mycket bra start på denna turnering. Andra matchen spelas på onsdag.

Imorgon är det Jonas Björkman/Max Mirnyis tur att spela. Det är andra omgången som gäller och det krävs seger för att turneringen skall leva och en semifinalplats vara inom räckhåll. De möter Paul Hanley från Australien och Kevin Ullyett från Zimbabwe. De är rankade som nummer 3 och seedade som nummer 2 i turneringen. Motsvarande siffor för Jonas/Max är 7/6. Båda paren förlorade sin första match så det är mycket som står på spel.

Förlust i första matchen för Bjösse och Max

Efter ett tufft och jämnt första set så föll spelet ihop för Jonas Björkman och Max Mirnyi i andra. De mötte Damm/Paes, rankade som par nummer 5, i första matchen i Tennis Masters Cup i Shanghai, det som kallas slutspelet inom ATP. Siffrorna blev till slut 4-6, 1-6. I det första så hade Jonas/Max tre breakbollar utan att komma åt. På den enda för motståndarna så tappade de sin serve. I andra var det ingen match längre då Jonas/Max tappade sin serve inte mindre än tre gånger. Det var deras åttonde möte och sjätte förlusten för det svensk-vitryska paret, som är rankade som nummer sju.

Nu chans blir det på tisdag.

Imorgon går Simon Aspelin/Julian Knowle (4) in i turneringen. De möter det tjeckiska paret Lukas Dlouhy/Pavel Vizner (6).

Hög tid för årets slutspel

På söndag inleds årets slutspel i tenniscirkusen, det är dags för Tennis Masters Cup i Shanghai i Kina. De åtta bästa singelspelarna och åtta bästa dubbelparen gör om om titeln "säsongens bäste".

För svensk del är Jonas Björkman (med Max Mirnyi) och Simon Aspelin (Julian Knowle) i dubbelturneringen. Först ut är Jonas och Max på söndag i den ena gruppen, "Guld", av två. De spelar som tredje match på Center Court. De möter Martin Damm från Tjeckien och indiern Leander Paes.

På måndag, i den röda gruppen, spelar Simon och Julian sin första match.

De är fyra par i varje grupp, etta och tvåan går vidare till semifinal.

Bröderna blev för svåra

För tredje gången på kort tid så möttes Simon Aspelin/Julian Knowle och bröderna Bryans. Först var det i kvartsfinal i US Open då Aspelin/Knowle vann. Kort där efter åter igen i kvarten, denna gång i Cincinnati fick bröderna revansch. Nu var det dags igen, semifinal i Paris. Åter igen visade det sig att Bryans var något för heta. Siffrorna blev 3-6, 4-6.

Nu väntar ATP-slutspelet i Shanghai som börjar nästa söndag, 11 november. Där är Aspelin/Knowle seedade som nummer fyra i dagsläget. Björkman/Mirnyi har nummer sju.

Aspelin till semi, Jonas ute

Först så vann Simon Aspelin/Julian Knowle relativt enkelt över Kerr/Sa med siffrorna 7-6 (7-3) och 6-3. Det gäller att hålla sin serve och det gjorde Aspelin/Knowle. Av hela femton breakbollar emot sig så vann de samtliga. Själv så skaffade de fram 3 varav de vann en och matchen var vunnen.
I morgondagens semifinal väntar antingen bröderna Bryan eller Dlouhy/Vizner från Tjeckien.

För ett år sedan möttes de på exakt samma plats, då i semifinal. Resultatet blev, tyvärr, det sammma. Jonas Björkman/Max Mirnyi förlorade mycket klart i sin kvartsfinal mot fransmännen Clement/Llodra med 6-2, 6-2.

Två spännande kvartar idag

På bana 1 vid cirka 15.30 i eftermiddag spelar Simon Aspelin/Julian Knowle mot Jordan Kerr (Australien) och Andre Sa (Brasilien). Efter den drabbningen, tidigast klockan 18.00, möter Jonas Björkman/Max Mirnyi det helfranska paret Arnaud Clement/Miachael Llodra.

Notera att både "svenskparen" är klara för Tennis Masters Cup som inleds i Shanghai den 11 november. Björkman/Mirnyi är titelförsvarare i denna säsongsavslutning.

Simon i kvarten

Efter en mycket jämn tillställning mot paret Mathieu/Nieminen är Aspelin/Knowle vidare till kvartsfinal i Mastersturneringen i Paris. Siffrorna skrevs till 3-6, 7-6 (8-6), 10-8.

Simon in idag

I andra omgången går idag, vid tvåtiden på bana 1, Simon Aspelin/Julian Knowle in i turneringen. De möter Paul-Henri Mathieu (Frankrike) och Jarkko Nieminen (Finland).

RSS 2.0