Det regnar i London

Det är fortfarande inget spel på The Lawn Tennis Championships at Wimbledon. Vi får alltså vänta och se om det blir spel för Robin Söderling och Jonas Björkman.
Arrangörerna säger att, oavsett väder under lördagen, så blir det inget spel imorgon söndag.

Center Court för Robin

Som andra match på huvudbanan går Robin in mot Rafael Nadal i tredje omgången. Första matchen en damsingel börjar klockan 14.

Jonas Björkman spelar på bana 13 också som andra match mot Wayne Arthurs. Första startar klockan 12. Även här börjas det med en damsingel.

Mycket oväntade svenska dubbelsegrar

Det åttondeseedade dubbelparet Simon Aspelin/Julian Knowle hade inte mycket att sätta emot mot Thomas Johansson/Andrei Pavel. De vann med 6-4, 5-7, 6-4, 6-4. Det var en mycket oväntad segrar, främst då för att Asplein/Knowle har spelat mycket stabilt den senaste månaden. Åerkommer till vilka Johansson/Pavel får möta i nästa omgång.

En än större skräll var att det andraseedade paret Jonas Björkman/Max Mirnyi förlorade mot Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen. Siffrorna skrevs till 2-6, 7-6 (7-4), 7-5, 6-3.
Det var en mycket jämn match och antal vunna bollar vittnar om det. Lindstedt/Nieminen vann 128 stycken, vilket var 4 stycken fler än Jonas/Max.
Nu väntar Benjamin Becker/Petr Pala i andra omgången.


Två svenska 3-1-segrar

Först vann Jonas Björkman, seedad 19 i turneringen över taiwanesen Yeu-Tzuoo Wang med 6-0, 6-3, 6-7(8-10), 6-4. Bjösse övertygade från första till matchbollen. Han servade stabilt och gjorde får egna misstag.
Nu väntar Wayne Arthurs från Australien imorgon fredag. Jonas har mött den 195-rankade australiensaren, som hunnit blir 36 år ung, 6 gånger och har vunnit fyra av dessa. Det står 1-1 på gräs, senast de möttes var i Stockholm (2004) då vann Arthurs. Hann har gått till fjärde omgången i Wimbledon två gånger, senast 2002.

Ett par timmar efter Jonas triumf vann, som andre svensk, också Robin Söderling över fransmannen Sebastien Grosjean med siffrorna 6-3, 3-6, 6-2, 6-2. För tredje gången i sin karriär är Robin framme i tredje omgången i Grand Slam (2005 i US Open och 2003 i just Wimbledon). Han möter nu världstvåan Rafael Nadal från Spanien. VId deras enda möte på touren vann Nadal enkelt med 3-0 i set, det var på gruset i Paris där han är obesegrad. Vi får se om Robin har mer att sätta emot när det gäller gräsunderlag...?
Denna match spelar också imorgon.

Imorgon blir det två svenska singelmatcher

Robin Söderling möter Sebastien Grosjean (Frankrike) på bana 5 som tredje match.

Jonas Bjösse Björkman får mäta sina gräskrafter mot taiwanesen Yeu-Tzuoo Wang som andra match på bana 7.

Både banorn
Dagens dubbel mellan Björkman/Mirnyi och Lindstedt/Nieminen blev uppskjuten. Kommer antagligen att spelas på fredag.

Mer info ang spelarna se gårdagens inlägg.

En svensk på varje sida

Som match nummer 3 på bana 17 så ställs det andraseedade paret Jonas Björkman/Max Mirnyi mot Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen. Beäknad matchstart vid 16/17-tiden.
Jonas har vunnit dubbeturneringen i Wimbledon tre gånger (2002, 2003 och 2004). Till det kan läggas två semifinaler och fyra kvartsfinaler (senast då i fjor).

Bjösse och Robin enkelt vidare

Efter en stabil seger för Jonsa Björkman över spanjoren Fernando Vincente ned 3-0 i set så är han klar för andra omången i Wimbledon.
Det dröjde fram till den sjätte breakbollen i första set innan Jonas bröt spanjorens serve fram till 4-2. Efter det höll båda spelarna sina servar och Bjösse vann setet med 6-3.
Andra set började med att Jonas bröt Vincentes serve omgående, han bröt på nytt till 4-1 och 6-1. I det tredje setet bröt Jonas spanjorens serve ytterligare två gånger och matchen var i hamn med sammantaget 6-3, 6-1, 6-2.
I andra omgången väntar Yeu-Tzuoo Wang. I deras enda möte, på gräset i Queen's ifjor, så förlorade Jonas i två raka. 

Robin Söderling hade inte några som helst svårigheter med att besegra belgaren Olivier Rochus med 6-3, 6-2, 6-2. Trots byte av bana så var Robin mycket stabil. Ett enda break i första och så vann han. I andra så bröt han belgarens serve i det femte gamet 3-2, och i det sjunde 5-2. Fram till 5-2 gick han genom att vinna fem raka poäng i belgarens serve. I det tredje setet så blev det ytterligare två bryt för Robin och saken var klar.
Nu väntar fransmannen Sebastien Grosjean. Han är rankad 62, de har mötts en gång. Året var 2004 i Cincinatti på hardcourt och då vann Robin. Grosjean är rutinerad och har varit, som bäst, världsfyra (oktober 2002).

Båda dessa svenskmatcher spelas på torsdag.

Thomas Johansson förlorade i tre raka mot Gael Monfils (Frankrike) med 4-6, 6-7 (5-7), 2-6
Vid ställningen 4-5 så tappade Thomas sitt servegame blankt och första set var förlorat. I andra set så höll spelarna sina servar fram till tiebreak. Vid ställningen 4-5 så tappar Thomas en av sina servar, efter det var andra set förlorat. I det tredje så tappade Thomas både det andra och tredje servegamet och matchen gled honom ur händerna.
Det går trögt just nu för Thomas. Han får ta nya tag i dubbeln tillsammans med Andrei Pavel.

Om det nu inte regnar

Under tisdagen är det meningen att de tre svenska singelspelarna skall göra sin första matcher på det gröna gräset i Wimbledon. Om det nu inte regnar. Spelet har under måndagen varit föryckt av regn och åter regn.

Jonas Björkman, seedad som nummer 19, spelar mot Fernando Vincente i Spanien. Drabbningen startar på bana 3 som andra match, vid cirka 15-tiden (om vädret tillåter).
Robin Söderling, nummer 28, ställs mot belgaren Olivier Rochus på bana 8, match nummer fem.
Thomas Johansson, oseedad, skall försöka råda bot på fransmannen Gael Monfils på bana 6 som fjärde match. Thomas har under någon veckas tid dragits med feber och magsjuka, så det är högst osäkert om han kommer till spel.

Samtliga förstamatcher på de svenska banorna börjar klockan 13.00.

Svenska Davis Cupbloggen återkommer så fort vi vet mer om vad som händer i London med tanke på vädret och mycket, mycket mer.

Äntligen Wimbledon

På måndag är turneringen vi väntat på, turneringen med stort W, Wimbledon i London gör entré, det är dags för Grand Slam.

Ur svensk synvinkel så tror bloggen mest på Jonas Björkman, som är seedad 19. Han möter i första omgången spanjoren Fernando Vicente, rankad 133. Som bäst har han gått till andra omgången (1999). De har aldrig tidigare mötts.

Den andre svensk som är seedad, Robin Söderling, nummer 28, möter belgaren Olivier Rochus rankad som 51:a. Han har gått till tredje omgången senast i fjol. De har mötts tre gånger där Robin har vunnit de två senaste gångerna. Senast var i Monte Carlo (grus) i år, då Söderling vann med 2-0 i set.

Thomas Johansson inleder mot Gael Monfils från Frankrike, som aldrig har mötts innan.

I dubbel så är det en rad svenskmatcher. Simon Aspelin/Julian Knowle (seedade 8) möter Johansson/Andrei Pavel. Björkman/Mirnyi (2) ställs mot Jarkko Nieminen/Robert Lindstedt.

Vi ser fram emot två härliga Londonveckor!

Återkommer med när och var svenskarna spelar sina matcher.

En fransman för mycket

Inte kan vi skylla på orken, men det gick inte för Bjösse. Efter drygt en och halv timma förlorade Jonas mot en mycket formstark fransman. Arnaud Clement vann i två raka, 6-2, 6-4.
Två matcher mot två fransmän på en och samma dag blev minst en för mycket för Bjösse.

Nu väntar Wimbledon för Jonas.

Jonas klar för semi

Efter att ha vänt ett underläge, förlust i första set, så vände Björkman och vann mot fransosen Paul-Henri Mathieu med 2-6, 6-3, 6-4 efter 2 timmar och en kvart. Matchen spelade inomhus pga det mycket ostadiga vädret i Nottingham.
I första set så bröt fransmannen Bjösses serve två gånger och vann setet relativt enkelt. Jonas hade själv tre breakbollar utan att kunna knipa en enda. I andra set så bröt Jonas Paul-Henris serve omgående och kunde hålla detta bryt och vinna setet. Han räddade själv två stycken breakbollar i egen serve.
I tredje var det ett jämnt och spännade avgörande. Jonas räddade hela sju stycken breakbollar och tog vara på en av tre. Därmed vanns matchen. Det märks att Jonas trivs i Nottingham, även om det blir inomhusspel och hardcourts.

Nu väntar semifinal senare i eftermiddag mot, ännu en fransos, Arnaud Clement.

I en annan semifinal i en annan turnering i ett annat land så spelade Robert Lindstedt i par med Kohlmann mot Damm/Paes. I turneringen Ordina Open i Holland så förlorade det svensk-tyska paret med 2-6, 3-6. Som siffrorna indikerar så var det inte mycket att sätta emot för Robert med partner.
Nu väntar uppladdning inför en ännu större uppgift, Wimbledon väntar runt hörnet...

3 minuter 47 sekunder

Det var vad Björkman hann spela mot Mathieu i Nottingham innan regnet tog överhand och avbröt spelet. Då hade Jonas hunnit serva ett game och vinna det blankt. Fortsättning följer imorgon klockan 12.30 på bana 1.

Vid vinst där så blir det också semifinal imorgon. Då på Center Court, runt sextiden, mot ännu en fransman (Richard Gasquet eller Arnaud Clement).

I Holland och Ordian Open spelade Robert Lindstedt desto mer. Han vann i par med Kohlmann mot Allegor/Thomas med 6-4, 3-6, 14-12 (mtb). De möter nu förstaseedade Damm/Paes i semifinal.


Jonas imponerar - klar för kvarten i Nottingham

Jonas Björkman vann mot amerikanen Amer Delic med 7-5, 7-6 (7-2).

Första set var en relativt lugn historia fram till 5-4, då Jonas skaffar sig en breakboll, m.a.o. en setboll. Delic reder ut detta och vinner gamet. I hans nästa servegame så går det bättre för Bjösse. På den första breakbollen/andra setbollen vinner han och därmed setet.
I andra så har Jonas en breakboll i det sjätte gamet (4-3), men amerikanen klarar även detta, håller sin serve och bryter sedan Jonas på hans tredje breakboll, 4-5. När det sedan är dags för Amer att serva hem setet så skaffar sig han sig en setboll, men Jonas är seg, ger sig inte, rör fram två breakbollar och vinner gamet. Spelarna håller sedan sina servar fram till 6 lika och tiebreak. Väl där är det inget snack om saken. Jonas minibryter fram till 2-0 och 5-1 och avgör på den första av fyra matchbollar, 7-2.

Nu väntar sjätteseedade Paul-Henri Mathieu från Frankrike. De har mötts två gånger och och fransmannen har vunnit båda gångerna, dessutom utan att förlora ett enda set. Dock så var det fem år sedan sist och inte någon gång på gräs. Kvarten spelas imorgon, torsdag, som fjärde match på Center Court. Någon gång runt 18.30 borde den komma igång.

Även Robert Lindstedt spelar kvartsfinal imorgon, i Ordina Open i Holland. Han gör det i par med Michael Kohlmann från Tyskland. De möter Allegro/Thomas på bana 2 med start klockan 12.00.

Andra omgången för Jonas

Idag som fjärde och sista match på Center Court spelar Jonas Björkman mot amerikanen Amer Delic. Matchen beräknas starta runt klockan 18.00.

Men Bjösse trivs

Jonas Björkman är klar för andra omgången i Nottingham efter att enkelt ha besegrat britten Richard Bloomfield i två raka set, 6-2, 6-0 på mindre än en timma.

Spelarna följdes åt fram till 2-2 i första set, sedan tog det roliga slut för Bloomfield som fått ett wild-card in i turneringen. Jonas bröt fram till 3-2 och saken var klar, Jonas vann ytterligare nio raka game och matchen.
Väl att notera var att Jonas inte hade en enda breakboll emot sig, servade mycket stabilt (71% förstaservar in) och vann 58 av 88 bollar i matchen.

Nu väntar amerikanen Amer Delic i andra omgången. De har aldrig tidigare mötts.

Thomas försvann med en gång

Thomas Johansson hade chansen att serva hem första set, men det ville sig inte. Han förlorade mot fransmannen Arnaud Clement med 5-7, 2-6. En match som tog knappt en timme och tjugo minuter.
I det inledande setets femte game så bröt Thompa Arnauds serve på den tredje breakbollen. Spelarna höll sedan sina servar fram till 5-3 och möjlighet för Thomas att serva hem setet. Det gick inte alls. Fransmannen bröt både det och nästa servegame för Thomas och därmed var setet förlorat, 5-7.
Andra set började lika illa för svensken, han tappade sitt första servegame och Clement kunde ganska enkelt gå fram till en 0-3-ledning. Thomas höll sin serve och hade i det efterföljande gamet en breakboll på fransmannen. Han kunde, tyvärr, inte förvalta den. Vid ställningen 2-5 så bröt Clement Johanssons serve för fjärde gången i matchen och den var förlorad.

Det ser i dagsläget tungt ut för Thomas. Han har förutom kvartsfinalen i Zagreb i månadsskiftet januari/februari inte rosat marknaden i år. Nu väntar det finslipning på gräset i väntan på nästa veckas Grand Slam: Wimbledon.


Desto bättre gick det för Robert Lindstedt i första omgången i par med Kohlmann. De slog ut de fjärdeseedade paret Levinsky/Skoch i ATP-turneringen Ordina Open i Holland med siffrorna 6-3, 3-6, 12-10 (mtb).


Två svenskar in i Nottingham

Först ut, i The Nottingham Open, är Thomas Johansson som ställs mot Arnaud Clement från Frankrike. Matchen börjar klockan 12.30 på bana 4. Clement har visat god form på gräs, han gick till semifinal i Queen's i helgen.

Som andre svensk gör Jonas Björkman entré på Center Court mot hemmaspelaren Richard Bloomfield som fick ett WC in i turneringen (tredje match, beräknad start vid 17-tiden). Jonas trivs i Nottingham, han var senast i fjol i final.


En ny svensk ATP-titel

Efter en säker seger i två raka set med 6-4, 7-6 (7-5) mot Santoro (Frankrike) / Zimonjic (Serbien) så vann Simon sin åttonde ATP-titel i dubbel, denna gång i tyska Hall tillsammans med Julian Knowle från Österrike.

Svenska Davis Cupbloggen gratulerar Simon med ett jättestort grattis!

Ingen final för Jonas/Max

Jonas Björkman i par med Max Mirnyi förlorade semifinalen mot Knowles/Nestor efter en jämn match i Queen's med 5-7, 6-7 (4-7).

Nu väntar Nottingham för Jonas där han enbart kommer att spela singel. Även Thomas Johansson spelar samma turnering (även han enkom singelspel).

Mycket dubbel idag

Först ut är Jonas Bjösse Björkman och Max Mirnyi i semifinalen i Queen's mot Knowles/Nestor. Vid vinst där så väntar final senare i eftermiddag mot bröderna Bryan från USA. Jonas uttryckte på sin egen hemsida här om dagen att det rena "korvstoppningen" i schemat för dubbelspelarna med tanke på den något ogynnsamma väderleken.

Vi har också Simon Aspelin i farten i tyska Halle. Han spelar final,runt fem i eftermiddag, mot Santoro/Zimonjic.

En spännande söndag med andra ord!

Simon Aspelin i final

Simon Aspelin i dubbel med Julian Knowle är klar för final i ATP-turneringen i tyska Halle. Detta efter vinst i semin mot paret Damm/Paes med 6-3, 2-6, 10-6 (mtb).
Senast Simon vann i par med Knowle var så sent som veckan före Roland Garros, då i österrikiska Poertschache.

Och det kan bli Robert Lindstedt som finalmotståndare. Han spelar som tredjematch på Center Court i par med finsken Jarkko Nieminen mot Santoro/Zimonjic. Beräknad matchstart vid 16.30/17.00.

Jonas Björkman/Max Mirnyi är i semifinal i The Artois Champinonships på Queen's Club i London. Detta efter seger, i den segdragna historien från i onsdag, torsdag och fredags, mot Del Potro/Gonzalez med siffrorna 6-3, 6-4 i andra omgången. Senare igår så var det dags för kvartsfinal mot sjätteseedade Levinsky/Skoch, där de vann efter efter en tight uppgörelse med 7-6 (7-3), 6-7 (3-7), 12-10 (mtb).
Efter allt regnande så ligger arrangörerna efter med tidsprogrammet. Återkommer så fort Svenska Davis Cupbloggen vet vilka motståndarna i semin blir.

Aspelin i semi

Idag klockan 15.30 går Simon in i par med Julian Knowle på bana 1 då det är dags för semifinal i Gerry Weber Open i Halle, Tyskland. De möter Martin Damm (Tjeckien) och Leander Paes (Indien).

Jonas Björkman och Max Mirnyi hann aldrig spela igår, den från i onsdags uppskjutna pga regn, klart sin dubbelmatch från den andra omgången mot Del Potro/Gonzalez. Tiden är tidigast klockan 14.30, bana är oklart och Bjösse/Max leder med 5-2 i första set. Del Potro/Gonzalez skall serva.
Vinner Bjösse/Max denna match väntar ny match ikväll på bana 1. Motstånd också det oklart.

Robin tappade och föll tungt två gånger på samma dag

Söderling tappade mot Marcos Baghdatis (Cypern) och förlorade med siffrorna 7-6 (11-9), 4-6, 3-6. Robin började så starkt, servade stabilt, räddade setboll i första set och tog hem det i ett tätt och långt tiebreak. I både andra och avgörande set så fick Robin med sig tidiga break utan att kunna knyta ihop säcken och cyprioten kunde ta hem segern.

Första breakbollen kom i sjunde gamet vid ställningen 30-40 i Robins serve. Han redde ut den och vann gamet, 4-3. Båda spelarna höll sina servar fram till tiebreak. Väl där gör Robin ett minibreak, 2-0. Marcos minibryter tillbaka, 4-4. Båda håller sina egna servar fram 5-6 och setboll för Marcos. Robin visar sin styrka och håller båda sina servar och får egen setboll. Baghdatis håller sin första serve men tappar sin andra. Ny setboll för Robin. Han tappar då sin första serve och håller den andra. Robins tredje setboll, 9-8. Marocs håller sin första, tappar sin andra serve och Robin får ny setboll, 10-9. Och han håller, tar första set med 11-9 i första set.

I andra sets första game går Robin fram till 0-40, sina första tre breakbollar i matchen. Han tar tillvara den tredje, bryter, 1-0. Detta är också matchens första break. I det sjätte gamet så går cyprioten fram till 15-40. Robin räddar båda dessa breakbollar. Går fram till egen gameboll men Marcos kommer igen och vinner tre raka bollar, utjämnar till 3-3. När det vid ställningen 4-5 är dags för Robin att serva så får cyprioten en setboll, 30-40. Robin gör dubbelfel och Baghdatis vinner andra set.

När det är dags för avgörande set så kopierar Robin andra set och bryter cypriotens första servegame. I Robins andra servegame i setet så tappar han sin serve på den andra breakbollen och det är kvitterat, 2-2. I sitt nästa servegame är svensken illa ute igen, hamnar i underläge med 15-40. Ännu en gång, på en viktig poäng, så gör Robin dubbelfel och gamet är förlorat, 2-4. Marcos håller sin serve efter vissa besvär, 2-5. Även Robin tar sitt servegame, 3-5. Det nionde gamet visar sig bli det sista genom att Baghdatis håller sin serve och tar hem matchen efter ganska exakt två timmar.

Några timmar senare på eftermiddagen så var det dags för Södeling igen. Då var det dubbelmatchen i par med Philipp Kohlschreiber mot  Damm/Paes. En mycket tät tillställning, som fick avbrytas en gång för regn i första set, med två tiebreak och som fick avgöras med ett match-tiebreak. Segern gick till Damm/Paes med siffrorna 7-6 (10-8), 6-7 (10-12), 10-7 (mtb).

Nu väntar det vila för Robin. Hans nästa turnering är Wimbledon som inleds den 25 juni.

Så spelar svenskarna imorgon

Björkman/Mirnyis match i andra omgången mot Del Porto/Gonzalez som avbröts pga regn under onsdagskvällen på Queen's Club kommer att spelas imorgon som tredje match på bana 1. Jonas/Max leder i det första set, efter ett break, med 5-2. Tidigast matchstart är klockan 15.00.

I Halle /Gerry Weber Open så är det Robin Söderling gånger 2 imorgon. Först är det åttondelsfinal i singel mot Marcos Baghdatis på Center Court klockan 12.00. Som andramatch på bana 1 är det sedan dags för kvartsfinal i dubbel i par med tysken Philipp Kohlschreiber. Motståndet står Damm/Paes för. Matchen startar tidigast klockan 15.30.

Björkman full tungt

Så nära, men ändå så långt ifrån, kan man sammanfatta Jonas Björkman match mot Nicolas Mahut från Frankrike. Jonas förlorade med 3-6, 7-6 (7-2), 3-6.
Det dröjde fram till fjärde gamet innan någon av spelarna kunde hålla sin serve, då fransmannen vann sitt fram till 1-3. Noterbart är att Jonas gjorde fyra dubbelfel i de första två servegamen. I sitt tredje servegame så räddade Bjösse ytterligare två breakbollar och kunde få fram 2-3. Båda spelarna håller sina servar fram till 3-5. Mahut går fram till 15-40 i Jonas serve, vilket innebär två setbollar. Jonas räddar båda, Fransosen får ännu en setboll som han förvaltar och vinner därmed första set, 3-6.
Båda spelarna håller sina servar, utan att ha en enda breakboll, fram till det tionde gamet (4-5) i andra set. Då när det är dags för Jonas att serva går Mahut fram till 0-40, tre matchbollar. Jonas vinner fem bollar på raken och därmed gamet, 5-5. Starkt jobbat av Bjösse! Fransmannen vinner sitt servegame, 5-6. Mahut får fram till 0-30, Jonas vinner fyra raka poäng och det är tiebreak. Jonas mini-breakar fram till 3-1 och gör det igen till 6-2 får mao setbollar och tar till vara på den första, 7-2.
Det är dags för avgörande set. I sitt första servegame får Jonas en breakboll emot sig, han reder ut det och vinner, 1-0. I det sjunde gamet skaffar sig fransmannen två breakbollar vid ställningen 15-40. Björkman fixar båda igen. Mahut får ännu en som Bjösse tar tillbaka. Det blir en fjärde breakboll och denna gång kan inte Jonas stå emot, 3-4. I nästkommande game så skaffar sig Jonas två chanser att bryta tillbaka, missar båda, Mahut vänder och tar gamet, 3-5. I sitt nästa servegame så står det 30 lika, Jonas gör ett dubbelfel och fransmannen får sin fjärde matchboll. Denna gången så går det bättre för Mahut som vinner den bollen och därmed matchen. Väl värt att betona är att Jonas bara bröt Mahuts serve en enda gång på hela matchen och det var i fransmannens första servegame. 
Om ett par timmar spelar Jonas igen. Då är det dags för dubbel tillsammans med Max Mirnyi. De möter Del Potro/Gonzalez.  

I Halle så är dubbelspecialisterna Aspelin/Knowle klara för semifinal. Detta efter vinst mot Kiefer/Pavel med 7-5, 7-6. Det är i skrivande stund oklart vilka de får möta. 
Söderling och Kohlschreiber vann mot tyskarna Becker och Kas med 6-4, 7-5. Genom ett break i det, så viktiga, sjunde gamet så kunde de vinna första set. I andra set så bryter de fram till 6-5 och servar sedan hem matchen. I kvarten väntar Damm/Paes. Vinnarna där ställs mot Aspelin/Knowle.

Många svenskar i farten under onsdagen

På Queen's Club i London är det för dags för Björkman två gånger om på bana 2. Först som andramatch (den första startar klockan 13.30) i singel mot fransmannen Nicolas Mahut (rankad 130). Vinner Bjösse denna match så väntar femteseedade Ivan Ljubicic som redan är klar för tredje omgången.
Som fjärdematch är det sedan han och Max Mirnyi mot Del Potro och Gonzalez.

I Halle i Tyskland är det flera svenskar på gång. Vi får först se var Aspelin/Knowle kan åstadkomma mot Kiefer/Pavel. Denna match börjar klockan 13.00 på bana 1. Som tredje match på samma bana är det Robin Söderling i par med hemmaspelaren Kohlschreiber som får möta två andra hemmaspelare i form av Becker/Kas.


Två svenska segrar

Först så vann Simon Aspelin tillsammans med österrikaren Julian Knowle över Baghdatis/Wawrinka i två raka set, 6-4, 6-2. Det svensk-österrikiska paret spelade stabilt matchen igenom och tappade inte sin serve en enda gång.

Som andre svensk idag så spelade Robert Lindstedt med Jarkko Nieminen dubbel mot Matkowski/Vliegen och vann även de i två raka set efter fint spel, 6-4, 6-0.

Vilka dessa två svenskpar får möta i andra omgången är inte klart. Du hittar den informationen här på Svenska Davis Cupbloggen så fort vi vet.

Dubbelt upp i Halle

Idag spelar först Simon Aspelin i par med Julian Knowle mot, Söderlings näste motståndare i singel, Baghdatis som har gått ihop med Stanislas Wawrinka från Schweiz. Planerad start som match nummer 2 på bana 3, startar tidigast klockan 12.00.
Andre svensk och dubbelspelare är Robert Lindstedt som tillsammans med Jarkko Nieminen från Finland skall ta sig an Marcin Matkowski (Polen)/Kristof Vliegen (Belgien). Denna match är nummer 3 på bana 3, beräknad start är cirka klockan 15.30.

Fotnot. Söderlings dubbelmatch från gårdagen skjöts upp pga regn. Vet inte när den kommer att spelas, men troligtvis imorgon.

Thompa utan chans men Bjösses fina form håller i sig

Thomas Johansson förlorade mot argentinaren Juan Martin Del Potro med 2-6, 4-6.

Första setet var över på dryga tjugo minuter efter det att argentinaren spelat felfritt och brytit Thompas serve två gånger. Johansson såg ut som sig bör en förstamatch för säsongen på ett nytt underlag, mao något skakigt. Del Potro såg ut som om han spelat varje dag sedan nyår på gräset i Queen's, framför allt så imponerade hans servande.
I andra så höll spelarna fram till 4-5. Del Potro gjorde det mycket enkelt, men Johansson fick slita i i stort sett varje eget servegame. Fram till det sjunde gamet i andra set så hade argentinaren förlorat två bollar i egen serve.
Vid underläge med 4-5 var Thompa tvungen att hålla sin serve, han hamnade i underläge med 0-30, vann en boll men sedan vann Del Potro en boll och fick två matchbollar. Han vann den första och Thompa är ute ur turneringen.

Bättre gick det då för Jonas Björkman. Han vann efter en timme och fyrtio minuter över amerikanen Justin Gimelstob med 6-3, 3-6, 6-1.
Efter ett tidigt break i första set kunde Jonas hålla undan ovh vinna första set. Andra set bestod mest av servebreak. Efter att spelarna haft vädligt svårt att hålla sina servar så kunde dock amerikanen till slut hålla sin serve och där med ta hem setet. I det avgörande setet så bröt Jonas Gimelstobs serve två gånger och höll sin egen och gick fram till en 5-0-ledning. Amerikanen fick ett tröstgame men sedan servade Jonas hem setet på sin andra matchboll. I andra omgången väntar nu Nicolas Mahut.

Söderling vann årets första gräsmatch

Robin Söderling vann mot Stefan Koubek från Österrike med 5-7, 6-3, 7-5 efter knappa två timmar. En perfekt start för Robin.

I det första setets nionde game så hade Robin matchens två första breakbollar utan att lyckas ta vara på någon. Vid ställningen 5-6 till så tappade Söderling sin serve blankt och där med också första set.
I övrigt så servade svensken stabilt i första set och hade bla 7 stycken ess.

I andra sets första game så hade Robin ytterligare två breakbollar, men historien från första set upprepade sig och Koubek kunde hålla sin serve. I gamet efter så räddade Robin en breakboll och tar hem gamet, 1-1.
I det femte gamet så skaffar sig Robin tre breakbollar, Koubek räddar den första men sedan orkar han inte stå emot mer, gör ett dubbelfel och Robin bryter för första gången i matchen, 3-2. Vid ställningen 5-3 skaffar sig Söderling två stycken setbollar i Koubeks serve, han utnyttjar den första och tar hem andra setet, 6-3.

I avgörande set så håller spelarna sina två första servegame, men när Robin servar så går Koubek fram till 0-40. Robin räddar alla tre, Robin räddar ytterligare en breakboll och tar sedan hem gamet, 3-2. Spelarna håller sina servar fram till 6-5, då Robin skaffar sig en matchboll. Österrikaren räddar den. Söderling får ännu en matchboll och denna gången går det bättre. Robin har vunnit årets första gräsmatch.

I andra omgången väntar cyprioten Marcos Baghdatis (seedad åtta i turneringen).

Nu börjar grässäsongen

Äntligen är det dags för gräs som underlag. Det börjar som en uppladdning under två veckor innan det är dags för det stora eldprovet: Wimbledon i London.

Jonas Björkman och Thomas Johansson är redan på plats i England för spel i The Artois Championships på The Queen's Club London. Johansson möter i första omgången Juan Martin del Potro från Argentina. Vid vinst där väntar Rafael Nadal.
Bjösse, som är seedad elva, får i sin första match möta Justin Gimelstob från USA (just nu rankad på plats 150).

Thomas går ut på Centercourt som sista match (nummer 4) och Jonas också som fjärdematch på bana 1. Matchstart för första matcherna för dagen är klockan 13.30 (svensk tid).

I den tyska staden Halle är det dags för Gerry Weber Open. Robin Söderling spelar sin första match mot Stefan Koubek från Österrike. De spelar på måndagen klockan 12.00 på bana 1.
Senare på eftermiddagen, som match nummer fyra, spelar Robin i par med tysken Kohlschreiber dubbel mot tyskarna Becker/Kas.


Siste svensk ut efter tre missade matchbollar

Jonas Björkman och Max Mirnyi förlorade efter 2 timmar och 15 minuter mot Bhupathi/Stepanek med siffrorna 6-3, 1-6, 6-7 (6-8). I det avgörande tiebreaket hade Jonas/Max tre matchbollar, varav två i egen serve utan att kunna avgöra.

I första set så bröt JonasMax serven och gick fram till 4-2, fick 5-2. Hade sedan två setbollar vid ställningen 15-40 utan at lyckas avgöra. Hade sedan en breakboll emot sig vid ställningen 30-40 i egen serve (5-3), men redde ut det och vann setet.

I andra set så var det stor fördel för det indisk-tjeckiska paret som lätt gick fram till 1-6.

I tredje så fick Bhupathi/Stepanek ett tidigt break fram till 0-2, men Jonas/Max bört tillbaka och fick fram ett tiebreak. Väl där så tog de ett minibreak fram till 2-0 och ett till och ställningen 4-2. Fick matchbollar vid 6-3, förlorade sedan två bollar och båda sina egna serve (6-7), vilket innebar matchboll för motståndarna. De tog vara på sin första och därmed matchen.

Sverige har mao ingen kvar i turneringen. Tråkigt när det var så nära.

Nu väntar grässäsongen bakom hörnet. Först ut är Halle (Tyskland) och Queens (London), båda dessa turneringar inleds på måndag nästa vecka (den 11 juni).

Björkman/Mirnyi vidare

Ett par timmar efter det att Jonas förlorade i åttondelen i singel så gick han ut för att spela åttondelsfinal i dubbel med Max Mirnyi och det gick mycket bättre. Paret mötte Coetzee/Wassen och vann med 6-4, 6-3. Det behövdes ett break i vardera set för att ta hem matchen. Björkman/Mirnyi servade stabilt matchen igenom.

I kvartsfinal får de nu möta Bhupathi (Indien) och Stepanek (Tjeckien). Denna match spelas imorgon som match nummer 5 på bana 1. Första matchen, en flicksingel, börjar klockan 11.00. Efter det så är det två damdubblar och en dito herr, innan det är dags.

Bjösse kämpade på men förlorade


Jonas Björkman var två bollar ifrån att vinna första set, men Carlos Moya från Spanien vände det underläget och vann setet och nästkommande två. Segersiffrorna skrevs till 6-7 (5-7), 2-6, 5-7 efter drygt 2,5 timmes spel. 

I första set så breakade Jonas Moyas första servegame blankt. Han håller detta break fram till 5-3 då han hade chansen att serva hem första set. Moya vinner Bjösses servegame blankt, vinner sitt eget också det blankt. Moya får sedan en breakboll som han vinner. Jonas vinner sedan Moyas serve blankt och det blir tiebreak. Jonas har 5-2 men tappar fem raka bollar, Moya avslutar tiebreaket med en nätrullare, 5-7.

Andra setet börjar med att båda spelarna håller sina game till 2-3. Moya börjar setet med få första servar in, men håller ändå ihop spelet. I det sjätte gamet så bryter spanjoren enkelt och går fram till 2-4. Svensken har sedan 0-30 i Moyas serve men spanjoren kommer ikapp och vinner gamet, 2-5. På tredje setbollen i Jonas servegame så vinner Moya och andra set är som borta, 2-6. Noterbart i andra set var att Moya hade en förstaserve som gick endast i 91 km/h.

Innan tredje set kunde komma igång så fick Jonas behandling för en ömmande axel. Spelarna håller sina servar fram till 1-1. I Moyas serve har sedan Jonas sex stycken breakbollar men spanjoren håller undan. Efter alla dessa tappade breakbollar så tappar han sin egen serve fram till 1-3. Men han kommer igen, bryter på sin enda breakboll, 2-3. Och kommer i kapp, 3-3. I nästkommande game har Bjösse fyra breakbollar utan att lyckas. Han håller sedan sin serve, 4-4. Moya håller sin serve mycket enkelt, 4-5. Moya går fram till 0-30 men Jonas kommer ikapp och förbi, 5-5. Moya gör ett blankgame fram till 5-6. Spanjoren går sedan fram till en matchboll vid ställningen 30-40 och vinner den. Jonas är ute ur turneringen.  
Att notera är att Jonas hade elva stycken breakbollar i tredje set och vann bara en. Moya hade också 46 enkla misstag mot 28 för Jonas. Hur som helst så har Jonas Björkman gjort en otroligt bra insats i singelspelet på Roland Garros årgång 2007. Ett stort tack till dig, Jonas!


Senare i eftermiddag väntar dubbelmatch i tredje omgången. Det är bara att hoppas att Jonas har krafter kvar.


Dubbelt upp för Bjösse imorgon, måndag

Björkman har en intressant och fullspäckad dag framför sig imorgon.
Först så går han ut på Lenglenbanan klockan 12.00 i åttondelsfinal i singel mot spanjoren Carlos Moya. Och som femte match på bana 1 är det dags för tredje omgången i dubbel mot Coetzee/Wassen.

Gör Bjösse det igen?


Björkman/Mirnyi vann överlägset

På 51 minuter så vann Jonas och Max mycket enkelt över Arthurs/Verdasco med siffrorna 6-1, 6-2. I tredje omgången väntar Jeff Coetzee (Ryssland) och Rogier Wassen (Holland).

Tråkigt nog så förlorade Aspelin/Knowle mot Dlouhy/Vizner med 6-2, 6-4.


Söndagens svenska dubblar

Först ut är Björkman i par med Mirnyi som möter Arthurs/Verdasco (Australien/Spanien) i den andra omgången. Denna match spelar som nummer 2 på bana 7 (samma bana som Bjösse vann på igår). Första matchen, en damdubbel, börjar klockan 11.00.

På bana 3, efter två stycken damdubblar, möter Aspelin/Knowle det niondeseedade tjeckiska paret Dlouhy/Vzner i den tredje omgången.

Björkman gjorde det igen

För andra gången i sin lysande karriär så är Jonas Bjösse Björkman klar för fjärde omgången på det röda gruset på Roland Garros. I dagens match så vann han, för omväxlings skull, inte över fem set mot spanjoren Oscar Hernandez med 6-7 (7-3), 6-3, 6-0, 6-1.
Efter första setets, som var mycket jämnt, förlorade tiebreak så vägde matchen mer och mer över till Jonas fördel. Spelarna bröt varandras servar i inledningen av set två (Jonas två och Oscar en). Efter det så fanns det bara en spelare på banan, Jonas vann 16 av de avslutande 19 gamen. Imponerande är ordet!

I åttondelen, som troligtvis spelas på måndag, väntar Carlos Moya (seedad som nummer 23 i turneringen), som idag vann mot argentinaren Brzezicki med 3-0 i set.

Not. Första gången Jonas var framme i fjärde omgången i Paris var 1996.

Stabilt spel av Aspelin/Knowle

Simon Aspelin/Julian Knowle är klara för tredje omgången i Paris. De vann idag mot Roitman/Verkerk med 6-3, 6-0. Första set var någorlunda jämnt men efter det så var det inget snack om saken.

Lördagens svenskar på Roland Garros

Som andra match på bana 7 spelar Björkman mot spanjoren Oscar Hernandez (rankad 61 på senaster ATP-rankingen). Oscar gick till kvartsfinal på gruset i Barcelona i slutet av april i år. Matchstart cirka klockan 13.00/13.30. Kan vi gissa på att det blir fem set?

På bana 8 klockan 12.00 spelar Simon Aspelin/Knowle sin andra match, denna gången mot Johansson/Nieminens övermän Roitman/Verkerk.

Till detta kan nämnas att både Björkman och Aspelin också spelar mixdubblar imorgon. Jonas i par med Francesca Schiavone (Italien) och Simon med Mara Santangelo, också hon från Italien.

Björkman/Mirnyi enkelt vidare

Jonas Björkman och Max Mirnyi, seedade tvåa i Paris, är vidare till andra omgången efter seger med 6-3, 6-3 över Bolelli/Del Potro. Med inte ett tappat servegame och ett break i varje set så var det inget snack om saken.

I andra omgången väntar Wayne Arthurs/Fernando Verdasco.

Thompa och grus är ingen bra kombination

Thomas Johansson i par med Jarkko Nieminen förlorade dubbelmatchen i första omgången mot Roitman/Verkerk med siffrorna 3-6, 7-6 (7-3), 3-6. Johansson/Nieminen hade sin chanser till break i tredje set, bla annat två stycken i det sista gamet, utan att lyckas. Det var små marginaler som avgjorde.

Nu väntar det ett roligare underlag för Thompa i och med att grässäsongen drar igång för hans del.

RSS 2.0