Ett år kvar...

Svenska DC-bloggen är som vanligt tidigt ute. Vår uppladdning inför Davis Cupfinals som inleds om exakt ett år just idag har sedan länge börjat. Efter att ett visst virus slagit till mot många har mästerskapet skjutits fram ett år. Den 22 november 2021 inleds gruppspelet. 

Vi tar idag tempen på de aktuella svenska spelarna och ser hur motståndarna i grupp B har det, hur de spelat i år med fokus på efter uppehållet. Vi har sett på de spelarna som varit med under de senaste årens Davis Cupspel för respektive land. 

Sverigeettan Mikael Ymer, ranking 94, inledde sensommaren mindre bra. Förlust i kvalet till Masters i Cincinnati (New York) och uttåg omgående i US Open. Övergång sedan till Europa och grus. I Masters i Rom inledde han med två vinster i kvalet innan förlust i sista omgången. Bagnis, då rankad 134, blev för svår. Uttåg sedan omgående i kvalet till ATP500 i Hamburg. Sandgren, 49, vann i två raka. Ny Grand Slam väntade, Roland Garros i Paris. Lotten gav världsettan Novak Djokovic. Svensken hade som väntat inte en chans. Efter det väntade spel i tyska Köln (ATP250), som han drog sig ur innan första match pga personliga skäl. Han har även varit anmäld till ett flertal tävlingar efter det. 
Vi har sökt Mikael ett par gånger för att höra efter hur han mår, orsak till speluppehåll och tankar om framtiden. Men vi har tyvärr inte fått något svar. 
Det är nu snart två månader han spelade mot Djokovic i Paris. Han är anmäld i SALKs lag i eitserien. Första match imorgon måndag mot Lidingö TK (med bla förbundskapten Robin Söderling i laget....). Frågan är om vi får se Ymer Jr spela? 

Elias Ymer, 203, började på Challlengernivå och grus. En kvart och två andra omgången innan det blev ATP Masters i Rom. Ut där omgående i kvalet. Över till Roland Garros och kval igen. Där, trots en tillfredsställande lottning, föll han i andra rundan. Sedan tre Challenger i slutet av september, oktober och november (en på grus och två på hard) med förlust omgående i samtliga. Denna veckan spelar han i Orlando, USA. Det blev avancemang till andra omgången. 
Ymer Sr är även han anmäld i SALKs lag. 

Markus Eriksson, 326, har vi sett mest på svensk mark. Sommartouren bytte han i september till spel på Futuren i Tjeckien, Tyskland och Grekland. Dock med sämre resultat. Fem turneringar, två segrar. Fyra av förlusterna har kommit mot sämre rankade motståndare. 
Nu är det Elitserien och GLTK som gäller för slitvargen från Göteborg. Första match spelare igår, borta mot Lidingö TK. Det blev vinst i en vinst i singel och en i dubbel. Laget vann med 6-0 över Tabergsdalens TK. 

Jonathan Mridha, 572, var med i laget som sparring mot Israel i mars 2019. Vi minns honom även efter succén mot Schweiz på höstkanten för två år sedan. Han har nu under hösten vunnit en del på hemmaplan under hösten. Nu senast Vintertourtävlingen i Spånga, Stockholm. Elitserien väntar härnäst, spelar för Solna TK. Första match även för Mridha, vinst med 6-0 för laget. Jonathan vann en singel o en dubbel. 

Carl Söderlund, 841, femteman mot Chile i mars. Han har inte gjort mycket väsen av sig på sistone, enligt obekräftade uppgifter spelar han fortfarande på College i USA. Är anmälda i SALKs lag för spel i Eliserien. Frågan är om han kommer till spel? 

Robert Lindstedt, dubbelranking 86, inledde på Challengertouren. Facit har gett en kvartsfinalplats. Innan Roland Garros blev det en ATP250 (ut i första) och ytterligare en Challenger (med kvartsfinalplats). Väl i Paris blev det andra omgången. Köln x 2 (ATP250) efter det, tillsammans med kanadensaren Auger-Aliassime, med utträde x 2. 
Han har under sensommaren och hösten rullat på fem partners. Dock ingen svensk.  

Dubbelspecialisten André Göransson, 88, har varit aktiv från augusti till idag. 
Som bäst ser vi final i Challengern i Prag (tillsammans med Oliveira) och ännu en finalplats i Split, Kroatien (Reese). Totalt har det blivit elva turneringar med åtta partner. 

I övrigt ser den svenska singelrankingen ut som följer på topp tusen: Christian Lindell (335), Simon Freund (677), Karl Friberg (683), Gustav Hansson (685), Filip Bergevi (729), Simon Yitbarek (767), Christian Samuelsson (930) samt Marius Ruzgas (956). 

Skulle kapten Söderling ta ut laget idag för spel i Madrid hade han säkerligen tagit ut Ymer x 2, Eriksson och Lindstedt. Som sparring och ev femte man Söderlund och Mridha på singel och Göransson i dubbeln. Intressant att se om någon av de övriga svenskarna tar chansen under det närmsta året. 

Vi tittar givetvis även på hur gruppmotståndarna i Sveriges grupp och de spelare som är aktuella har presterat.
Kanada och aktuella spelare har gått bra sedan återstarten i augusti. 
I första upplagan i fjor av Davis Cupfinals blev det en finalplats. Förlust där med 0-2 mot hemmanationen Spanien anförd av Nadal. Fem matcher spelades fram till finalen. 
Innan avancemang till slutspelet i Madrid vann Kanada över Slovakien i februari 2019. Totalt tre spelare tog hand om både singlarna och dubblarna. Denis Shapovalov (rankad 12) vann 5 och förlorade 2 singlar, 2-2 i dubbel. Vasek Pospisil (61) med 3-1 i singel och 2–1 i dubbeln samt Felix Auger-Aliassime (21) med 1-2 i singel och 0-1 i dubbel.

Shapovalov har efter Covid-19-uppehållet spelar mycket bra. Andra rundan i införturnerigen till US Open, i augusti, i Cincinnati (som spelades i New York), innan han gick till kvartsfinal. Över till grus i Europa sedan. Semifinal blev det i Masters i Rom och sedan andra rundan på Roland Garros. Byte av underlag igen gav utdelning. Semifinal i St Petersburg (ATP500), följdes upp av andra omgången i Köln (ATP250) och ut omgående i Wien (ATP500). 

Pospisil har varit aktiv de senaste månaderna. Andra rundan i US Open, uttåg omgående på Roland Garros och en vinst i Wien (ATP500) innan finsplatsen i Sofia, Bulgarien (ATP250) för drygt en vecka sedan. Där förlorade han i avgörande set i tiebreak mot italienaren Sinner. 

Även i Auger-Aliassimes fall ser vi en febril och positiv aktivitet. En sextondel i US Open (mot vinnaren Thiem), sedan förlust omgående på Roland Garros. I Kölns två ATP250 blev det finalplats och en semifinal. Senast andra rundan en andra runda i Sofia. 
Noterat är att Felix spelade två dubblar med Lindstedt (i Köln x 2) med förlust i första rundan båda veckorna. Sedan bytte kanadensaren partner (polacken Hurkacz) till Masters i Paris. Då blev det titel, hans första dubbeltitel i karriären. 

En annan kanadensare som imponerat är Raonic, 14. Finalförlust mot Djokovic i Cincinnati, andra omgången i US Open, semifinalplats i St Petersburg (ATP500), kvart i Antwerpen (ATP250) och semi i Paris (Masters). 
Noterbart är att han inte spelade på Roland Garros. Det blev bara två matcher på grus; en vinst och en förlust i Masters i Rom.


Kazakstan har i dagsläget två topphundraspelare: Alexander Bublik (50) och  Mikhail Kukushkin (89). De två har varit tongivande i DC-laget de senaste åren. 
Kazakstan var även de med i Davis Cupfinals i fjor. Där blev det först vinst över Nederländarna med 2–1. Vinst för Kukushkin över Van de Zandschulp och i avgörande dubbeln för Bublik/Kukushkin i två raka över Haase/Rojer. Däremellan föll Bublik mot Haase i tre set. 
Förlust i avgörande matchen sedan mot Storbritanien. Förlust för Kukushkin mot Edmund (0-2), vindt för Bublik över Evans (2-1) innan dubbelparet Murray/Skupski blev för svåra för Kukushkin/Bublik (0-2).

Avancemang till nästs års final blev det efter vinst i mars i år över Nederländerna igen, denna gång med 3-1. Bublik vann sina två singlar och Golubev/Nedovyesov dubbeln.

Ser vi det rent privat så har Bublik har spelat nio turneringar sedan återstarten i augusti. Kvartsfinalen i Hamburg (ATP500) sticker ut för det blev kvartsfinal. 

Kukushkin har sex turneringar i kroppen nu under sensommaren och hösten. Tredje omgången i US Open lyser upp samt hans kvartsfinalplats på hemmaplan i Nur-Sultan (ATP250) för knappa månaden sedan. 

Vi kan enkelt konstatera med ett år kvar till finalspelet hade inte Sverige haft mycket att sätta emot varken Kanada eller Kazakstan, om Davis Cupfinals hade inletts idag. Två klara nederlag hade varit att vänta. Tur då att första bollen inte skall spelas förrän i november nästa år. 

Redan nu är det otroligt intressant att se och spekulera om vilka spelare som kan vara aktuella och som sedan kommer att spela i Madrid. Som alltid. Vi kommer givetvis återkomma i ämnet under året fram till start. 

DC-slutspelet går på hard på anläggning La Caja Mágica i Madrid, 22-28 november. Sex grupper där vinnarna tillsammans med de två bästa tvåorna går till kvartsfinal.















Ymer utan geist

Elias Ymer såg trött ut, utan gnista, på tennisbanan i Challengern i Orlando idag. Han var passiv från bakplan med få tillfällen då han blixtrade till. Förlust i andra omgången mot åttondeseedade Mackenzie McDonald med två gånger 3-6 på 1,5 timma.

Ymer Sr är inte anmäld till någon mer turnering på touren fram över. 

Pånyttfödd Lindell föll

Vinst för Christian Lindell på touren är sällsynt i alla fall i en huvudtävling på ATP-nivå. Senast det hände var för ett år sedan, i november i Montevideo i Uruguay då han vann en match. 
Nu har det hänt igen. Vinst i Guayaquil, Ecuador i första rundan mot hemmaspelaren Cayetano March i två raka.
Han var nu även mycket nära att betvinga fjärdeseedade Jaume Munar (rankad 108) från Spanien. Förlust dock över tre set med 0-6, 6-4, 4-6 på knappt tre timmar. 

Break upp i tredje set till 3-2. Till det tre breakbollar vid 4 lika. Varav den sista spelade han mycket aggressivt på, kunde avgöra flera gånger. Kom inte åt där, spanjoren höll sin serve efter en forehand i nät av svensken, 4-5. Längre medical timeout sedan av Lindell av okänd anledning innan egen serve. Då uppträdde Lindell mycket passivt. Underläge snabbt till 0-40, tre matchbollar. Räddar två innan en långsam duell följer. Svensken avlutar med en forehand långt ut. 

Nästa turnering, Challenger 80, är i Sao Paulo, Brasilien, med start i helgen. Lindell är näst på tur att gå in i huvudturneringen. 
Veckan efter det är Campinas, även det i Brasilien. Denna gång ser det ut att bli kval (Challenger 80). 



Ymer Sr en vinnare igen

Elias Ymer har landat i Orlando, USA, och deras Challenger. Efter fyra raka förluster blev det nu äntligen vinst. Detta över Chun-hsin Tseng från Taiwan, rankad 280. Segersiffrorna skrevs till täta 7-5, 7-6(3) på drygt två timmar. 

Ingen tredje gången gillt

Elias Ymer (rankad 201) har mött amerikanen Mitchell Krueger (197) två gånger tidigare, två jämna kamper som gått till tre set där svensken vunnit första set men sedan tappat matcherna*.
Idag var det annorlunda. Ymer hade inte en chans i Challengern i Cary (80), USA. Förlust med 1-6, 2-6 på drygt en timma. Det hettade till en aning först vid 2-5 i andra set. Amerikanen skulle serva hem matchen. Svensken skaffar sig sin blott andra och tredje breakboll vid 15-40. Tappade båda plus en till innan Krueger kunde vinna matchen när Ymer la en forehand lång. 

Svensken stannar kvar i USA. Nästa vecka är han anmäld till spel i Orlando för ännu en Challenger (80). 

* Övriga två matcher spelarna emellan spelades i Chicago (Challenger) i september 2018 och Masters i Maimi i mars i fjor. Krueger vann båda med 1-2 i set. 




RSS 2.0