Inte en chans för Robin

Masters i Rom är över för Robin Söderling. Han hade inte en chans mot Stanislas Wawrinka från Schweiz som vann med 6-3, 6-2 på dryga timmen. 

Redan i det fjärde gamet räddade Robin en breakboll efter att lugnt och säkert bollat schweizaren från hörn till hörn. I näste game skaffar sig Robin två breakbollar efter en mycket vacker poäng av Robin vid nät. Men enkla poäng på dessa avgörande poäng ger honom inte övertaget.
Genom att lägga en lång smash ut hamnar Robin åter igen, och istället i eget, underläge i egen serve, 15-40. Han räddar en men får sedan se sig i underläge när Wawrinka kommer fram på nät, 2-4. Vid 2-5 räddar Robin den första setbollen genom att slå ett ess.
Vid 3-5 och chans att serva hem första set så får inte Wawrinka inte in en enda förstaserve förrän på setboll nummer tre. Schweizaren gör bland annat två dubbelfel, men Söderling kommer inte åt. Första set är borta.

Det andra setet inleds inte mycket roligare. Söderling tappar både till 0-1 och 0-3. Han räddar två breakbollar vid 0-4, men kommer inte närmare för det. På slutet såg Robin uppgiven ut.

Den forne världsnian, från september 2008, gjorde inte många misstag på hela matchen. Rättare sagt bara tolv stycken, mot 30 för Robin. Söderling började bra och vi kunde se en del av den Robin årgång 2009 på det röda gruset på Roland Garros.
Wawrinka sprang på det meste och fick in de flesta bollar. Söderling gjorde mer och mer misstag ju längre matchen led och blev mer och mer seg i benen. Vinner man bara nio poäng i motståndarens serve vinner man inte någon match.

Även i fjor gick Robin till den tredje omgången i Rom, så några poäng tappar han inte.

Nästa turnering för svensken blir Masters i Madrid som inleds den 9 maj. Därefter blir det spel i den nya turneringen för året i Nice med start den 16 maj. Detta innan det sedan är dags för årets andra Grand Slam i Paris.

Söderling klar för åttondelen

Robin Söderling vann sin första match i Roms Mastersturnering. Siffrorna mot italienaren Paulo Lorenzi blev 6-1, 7-5 på en timma och en kvart.
Första set som tog en halvtimma var spel mot ett mål. Genom två break så hade han chansen att serva hem det. Han slappnar då av och bjuder in Lorenzi i matchen som skaffar sig tre breakbollar. Svensken vaknar då till och tar fem stabila och raka poäng och första set.
I andra set så följs spelarna åt fram till 4 lika. Vid 30-30 har Robin ett "enkelt slag" att lägga den otagbart på nät men lägger den i nät. Även poängen efter är i nät och 4-5.
I italienarens nästa servegame skaffar sig Robin tre breakbollar genom ett dubbelfel. Robin missar den första men bryter sedan till 6-5. Han servar sig sedan fram till tre matchbollar, gör dubbelfel på den första och gör sedan ett ess. Matchen är vunnen.

I tredje omgången väntar Stanislas Wawrinka från Schweiz. Robin har mött den 26-rankade schweizaren två gånger, med var sin vinst. 2006 vände Wawrinka ett 0-2 underläge i US Open till vinst. I de sista två seten vann Robin ett game. 2008 fick Söderling revansch när han vann i Masters i Miami, också det i skiljeset.
Som bäst har Wawrinka varit rankad på plats 9 (september 2008).

I fjor i Rom gick Söderling fram till tredje omgången. Där mötte han Nadal som bara släppte ett(!) game på hela matchen. Man får dock inte glömma av att Robin i denna match inte spelade dåligt...

Två andra schweizare; Federer och Allegro vann även sin andra match mot svenskt motstånd. Idag så var det det sjätteseedade paret Simon Aspelin/Paul Hanley som fick stryk med 6-4, 3-6, 8-10 (mtb).

Söderling börjar mot italienare i Rom

Imorgon onsdag klockan 13 går Robin Söderling in i Roms Mastersturnering. Han möter Paulo Lorenzi, rankad på plats nummer 96, som fick ett wild card in i turneringen. Det är match i andra omgången. Dessa båda herrar har aldrig mötts innan.

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer förlorade sin första match mot schweiska paret Federer/Allegro i två raka 6-4, 7-6 (7-4). Det sjätteseedade paret Simon Aspelin/Paul Hanley går in i turneringen också det imorgon. De möter just Federer & Co. i den andra omgången.

Robin ett nummer för litet

Robin Söderling räckte inte till i Barcelona Open BancSabadells. Han föll mycket knappt mot hemmaspelaren Fernando Verdasco med 3-6, 6-4, 6-3 på dryga två timmar. 

Redan i matchens tredje game kommer Söderling i underläge och en breakboll emot sig. Han reder ut det genom att spela aggresivt. I det sjätte gamet (3-2) så går Robin upp till 0-30. Spanjoren svarar med att vinna fyra raka poäng i egen serve och fyra till på raken i Robins nästa servegame vilket innebär att svensken tappar sin serve blankt och första breaket är ett faktum. Verdasco spelar en mycket bra tennis och ser helt opåverkad ut. 
I svenskens nästa servegame blir det återigen svårigheter. Vid 30-40 så är första setbollen ett faktum. Robin sluggar på och räddar den när Verdasco lägger den ut. Genom ett dubbelfel är då dags för setboll nummer 2. Spanjoren gör där ett oförklarligt misstag när han har öppen bana och skall "bara" lägga in en backhand vid nät, men han lägger den långt utanför baslinjen. Söderling räddar ännu en setboll men på den fjärde avgör spanjoren genom en läcker boll på sidlinjen och Robin är bortspelad. Första set till Verdasco.

Robin börjar andra på ett fantastiskt sätt. Vi får se en mycket mer aggresiv och en svensk på tå hela tiden som trycker i varje slag på ett hårdare sätt. Han skaffar sig två breakbollar omgående. Spanjoren räddar båda och ytterligare en innan Robin kan gå på servereturen och avgöra när Verdasco lägger ut poängen. Söderling första break är hemma. Av någon anledning så blir Robin stillastående i sitt nästa servegame och tappar det på andra brekabollen. Robin har nu tappat tre raka servegame och det ser inte bra ut. 
Han spelar dock upp sig igen och får fram 2 lika. I sitt nästa servegame hamnar i trubbel igen. En breakboll vid 30-40. Söderling träffar poängen sent och den slår ner på utsidan av sidlinjen. Linjedomaren dömer ut den men Verdasco visar att den var inne och istället för 2-4 går poängen om. Söderling vänder på gamet och 3-3.
Av bara farten går Robin fram till en breakboll i nästa game. I nät av Verdasco och Robin har vänt på steken, 4-3. En misslyckad stoppboll i det tionde gamet gör att Söderling har två setbollar i egen serve. På en andraserve avgör Söderling och setet till Sverige. På en kvart har Robin vänt matchen.

Tyvärr, för svensk del, får vi se ännu en vändning i det avgörande setet. Genom att Robin gör fyra enkla misstag då han ser mycket passiv ut avgörs matchen. Hemmahoppet kan enkelt bryta till 3-1. Söderling får inte någon mer chans. Söderling avslutar i det matchens sista game genom att göra enkla misstag. På den första matchbollen lägger han en backhand långt ut och turneringen glider honom ur händerna. Fernando Verdasco är mästaren. 
Söderling visar ännu en gång att han inte är där än när det gäller att ta hem en tung grustitel. Vi får hoppas att han snart ändrar på detta.  

Verdasco har i och med seger här reducerat till 4-2 i matcher mot Robin och den första på grus.

Trots allt är detta en mycket bra gruspremiär för Robin. Han gick till andra omgången i fjolårets upplaga av denna turnering. När rankingen är klar och presenteras imorgon kommer han åter, efter ett par veckors tapp, vara på plats nummer 7. Söderling åker nu omgående till Mastersturneringen i Rom där han är femteseedad o går in i andra omgången, tidigast på tisdag mer troligt på onsdag. Lotten har gjort att Söderling är på samma halva som Nadal (i en ev kvartsfinal) och Federer (semi).

I samma turnering har vi två dubbelpar. Johan Brunström/Jean-Julien Rojer möter i sin första match, imorgon vid 17.30, det schweiska paret Federer/Allegro. Det sjätteseedade paret Simon Aspelin/Paul Hanley går in i turneringen i den andra omgången. Där får de möta vinnaren i fighten ovan.

Robins första grusfinal 2010

I 500-turneringen i Barcelona är Robin Söderling i final. Semin vann han över holländaren Thiemo De Bakker med 6-1, 6-4 på drygt en timma och en kvart.
Robin inleder starkt och går fram till 2-0. Hamnar i svårigheter och räddar två breakbollar och går fram till 3-0. Han bryter också fram till 5-1 och håller sin serve till 6-1.
Andra set så rivstartar Robin igen och går fram till 4-0. Han får dock rädda tre breakbollar i sitt andra servegame. De Bakkar bryter för första och enda gången i matchen till 4-2 och kommer nära vid 4-3.
Spelarna följs åt och Robin kan ta hem setet och matchen i och med andra set och 6-4.

Robin har under turneringen första fyra matcher inte förlorat ett enda set.  

I morgondagens final, som visas klockan 16.00 på Viasat, möter han hemmaspelaren Fernando Verdasco (seedad 5/rankad 9). Robin har 4-1 på spanjoren, varav två segrar av två möjliga på grus.
De har mötts på Roland Garros 2005 (3-2 i set till Robin), New Haven 2005 (2-0 till Verdasco), 2007 i Båstad (2-1 till Robin), 2008 i Rotterdam (2-0 till Robin) och Masters i Toronto samma år (2-1 till Söderling).
Verdasco var så sent som förra helgen i final i Monte Carlo, där han förlorade mot Rafael Nadal efter att enkom vunnit ett game...

Semi nästa

Argentinaren Eduardo Schwank, rankad på plats 59, blev inget hinder för Robin Söderling i Barcelona. Svensken vann med 6-2, 6-3 på dryga timmen. 

Söderling börjar mycket starkt, bryter omgående och går fram till 3-0. Vid 3-1 räddar Robin den enda breakboll han har emot sig. Vid 5-2 så går Söderling fram till tre setbollar vid 0-40. Schwank gör då dubbelfel.
I andra vid 2-3 kommer brytet. Söderling går fram till 15-40. Argentinaren räddar en men gör sedan ett fotfel på förstaserven och en misslyckad stoppbol när det blir spel på andraserven. Spelarna följs åt till 5-3 och serve för Robin. Han servar hem matchen och är i semifinal.

Väl där möter han överraskningen Thiemo De Bakker från Holland. I år har han gått till kvarten i Chennai i Indien. I fjor så vann han också fyra titlar på Challangetouren. Just nu är holländaren rankad på plats 67. För ett år sedan var han 250. Robin har aldrig mött honom. Runt halv fyra imorgon är det dags.

I den andra semin möts spanjorerna David Ferrer (rankad 8) och Fernando Verdasco (5).

Söderling enkelt till kvarten i Barcelona

Vid första försöket på grus i år är Robin Söderling klar för kvartsfinal. Matchen mot hemmaspelararen Feliciano Lopez blev en enkel historia för svensken. Han vann med 6-3, 6-2 på knappa timmen. 
Både i första och andra set bröt Robin fram till 2-1. I andra så även till 5-2 och sedan servade han han matchen.

I kvarten väntar argentinaren Eduardo Schwank, rankad på plats 59. De har mötts en gång, i DC-matchen för dryga månad sedan i Kungliga Tennishallen, då Robin vann i tre raka.
Runt klockan 17 i eftermiddag så startar denna drabbning.

Robert Robban Lindstedt/Jordan Kerr förlorade sin match i andra omgången mot toppseedade Nestor/Zimonjic med 7-5, 7-6 (7-1).

Robin Vs Lopez

Som sista match på Centern, eller Pista Central som spanjorerna säger, möter Robin Söderling hemmaspelararen Feliciano Lopez. Robin har mött den 35-rankade spanjoren sju gånger med knapp övervikt i segrar till Lopez (3-4).
Beräknad matchstart runt klockan 18.00.

Robert Robban Lindstedt/Jordan Kerr vann sin första match, även den i Barcelona. Segersiffrorna mot Andreev/Chardy blev 7-6 (7-4), 6-1. De möter också idag toppseedade Nestor/Zimonjic.

Söderling en vinnare i gruspremiären

Robin Söderling, toppseedad i Barcelona Open BancSabadell, vann sin första match i den andra omgången mot Juan Ignacia Chela från Argentina med två gånger 7-5 på 1,5 timma blankt.
Det var en tuff premiär på underlaget för Robin. Chela hade bla chansen att serva hem andra set vid 4-5.
Argentinaren hade två setbollar vid 40-15, men Robin räddade dem och bröt även Chelas nästa sergegame och matchen.
Svensken möter nu antingen Lopez eller Istomin.

Förlust blev det Johan Brunström/Jean-Julien Rojer mot Garcia-Lopez/Montanes med 7-6 (7-3), 6-3.

Robert Robban Lindstedt tillsammans med Jordan Kerr fick sin match framflyttad till imorgon, onsdag. Orsaken till detta är att Kerr skall hinna fram efter att ha blivit förhindrad av att alla flygningar till och från Barcelona.


Fotnot. Andraseedade Söderling blev toppseedade efter det att Rafael Nadal lämnade återbud till turneringen.

Aspelin ut i semi

I Masters i Monte-Carlo, Monaco, gjorde sjundeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley en mycket bra insats. I sin första match, i den andra omgången, vann de över Butorac/Kohlman med 5-7, 6-2, 10-6 (mtb).
I kvarten stod Ferrer/Lopez för motståndet. Det blev vinst även här och med siffrorna /-6 (7-2), 6-3. I den väntade semin så tog det stopp. Det femteseedade Bhupathi/Mirnyi vann med 6-3, 7-6 (7-3).
Trots allt en mycket bra insats för Aspelin/Hanley.

Nu väntar Barcelona Open BancSabadell och 500 poäng att spela om. I singel har vi Robin Söderling som gör gruspremiär för året. Som andraseedad går han in i andra omgången där Juan Ignacia Chela från Argentina. Robin har mött den 58-rankade argentinaren fem gånger och vunnit fyra av dom. Senast var 2007 i World Team Cup då Robin vann i två raka. Matchen spelas som match nummer fem på Center court imorgon tisdag.

I dubbel har vi med Robert Robban Lindstedt som denna veckan har ännu en ny partner. Det är Jordan Kerr som gäller. De möter i sin första match Andreev/Chardy i sin första match, även den imorgon och då på bana 4 med start runt klockan 15.30.
Med i Barcelona är också Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer. De möter Garcia-Lopez/Montanes, båda från Spanien, i sin första match.

Vinst i helgen - ut i första omgången idag

Efter förra veckans vinst i Casablanca åkte Robban Lindstedt ut omgående i Masters i Monte-Carlo, Monaco. Tillsammans med tysken Philipp Kohlschreiber blev det förlust Almagro/Ljubicic 7-5, 5-7, 9-11 (mtb). 

Med också Simon Aspelin tillsammans med Paul Hanley. De går in i den andra omgången, oklart mot vilka.

Robban Lindstedt en vinnare i Marocko

Robert Robban Lindstedt har vunnit sin sjunde titel på ATP-touren, sin första med nya dubblepartnern Horia Tecau från Rumänien. De vann finalen i Grand Prix Hassan 2 i Casablanca över Bopanna/Qureshi med 6-2, 3-6, 10-7 (mtb) på dryga 1 timma och 20 minuter.
Det var blott den andra turneringen som detta vinstgivande par spelade tillsammans. För ett par veckor sedan blev det respass redan i den första omgången i Miami.
Robbans vann tre finaler i fjor - Washington, Zagreb och Auckland.  Till det har han också vinster i Washington (även 2008), Tokyo och Mumbai (båda 2007). Till de sju segrarna finns även lika många finaler.

Nu åker Robban vidare till Masters i Monte-Carlo. Där spelar han tillsammans med tysken Philipp Kohlschreiber.

Den Svenska Davis Cupbloggen ställer sig upp och gratulerar kämpen Lindstedt till ännu en fin skalp.

Final för Lindstedt/Tecau

På lördag spelar Robert Robban Lindstedt sin andra final för året. Tredjeseedade Lindstedt tillsammans med Horia Tecau vann sin semi i Casablanca över andraseedade spanjorerna Granollers/Lopez med 6-4, 6-3.
I final väntar Bopanna/Qureshi.

Robin Söderling lämnade idag återbud till den förväntade gruspremiären i Monte-Carlo/Monaco som inleds på söndag. Det är ett överansträngt högerknä som spökar. Det är okänt idag hur lång tid det tar innnan han är tillbaka.

Fotnot. I par med Julian Knowle föll Lindstedt tidigare i år i final mot Benneteau/Llodra i två raka set.

Semi för Robban och hans nya partner

Tredjeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau är klara för semifinal i Casablanca. De vann i sin kvartsfinal över tyskarna Skupski/Fleming med 6-2, 6-4. I morgon väntar andraseedade spanjorerna Granollers/Lopez.

I US Men'n Clay Court Champinships i Houston Texas, USA föll fjärdeseedade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer, redan i den första omgången, mot Istomin/Motti med 7-5, 2-6, 5-10 (mtb).

Dubbel i dubbel på grus

I Grand Prix Hassan 2 i Casablanca, Marocko, spelar tredjeseedade Robert Lindstedt tillsammans med rumänen Horia Tecau. De vann idag sin första match över schweizarna Wawrinka/Allegro med 7-6 (11-9), 7-5 på drygt 1,5 timma. I andra omgången väntar tyskarna Skupski/Fleming. Denna match spelas imorgon.

I US Men'n Clay Court Champinships i Houston Texas, USA har vi med fjärdeseedade Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De möter i sin första match Istomin/Motti.

Trots två raka semifinalplatser i Masters tappar Robin Söderling en placering på rankingen denna vecka. Han återfinns numera på plats nummer åtta. Trots denna tillbaka gång (bytte plats med Andy Roddick) närmar han sig sexan Davydenko och femman Del Potro som båda är skadade för tillfället.
Vi nås dock av beskedet att även Robin kan vara skadad. Det är knät som spökar. Den Svenska DC-bloggen återkommer när vi vet något mer.

En stel, orörlig och spänd Söderling föll stort

Även denna Mastersturnering, i Miami, tog stopp i semifinalen för Robin Söderling. Tomas Berdych, rankad på plats 20, från Tjeckien var ett par nummer för stor för Söderling denna gång. Förlusten skrevs till två gånger 2-6. Samma siffror, fast tvärt om, senast de möttes på touren.

Fram till 2 lika i första set var det match, efter det var Söderling en slagen man. Han visade sig vara mänsklig. Robin var stel, orörlig och spänd. Han hade dålig balans i kroppen, fick inte koordination rack-huvud-kropp att fungera vilket gjord att han kom fel in till de flesta slag. Han vann knappt en enda lång duell.
Vid 2-2 i första fram till breakbollar emot vid 0-1 i andra vann Robin tre bollar samtidigt som Berdych vann 23. Efter det kunde inte Söderling resa sig.
I och för sig stred han tappert och räddade både två breakbollar i sitt första och andra servegame i andra set men fick ge sig på breakboll nummer fem i sitt tredje egna game.
Robin visade hela matchen igenom att han vill, men denna afton kunde han inte.

Frågan som vi aldrig får svar på är vad som hade hänt i denna match om Söderling vunnit den långa duell som blev på hans enda breakboll, i Berdych första servegame. Nu la han den i nät...

Det Robin får ta med sig från de två senaste Mastersturneringarna i USA, Indian Wells och Miami, är två semifinalplatser och fint spel fram till dessa. Tråkigt att han gör två sämre prestationer i båda dessa. Men mycket bra spel av Robin och ett härligt självförtroende inför den kommande grussäsongen. Den inleds för Söderlings del i Monte-Carlo om dryga veckan, den 10 april.

Den Svenska DC-bloggen återkommer i vanlig ordning inom kort.

Semi igen för Söderling

För andra veckan i rad är Robin Söderling i semifinal i Masters. Förra veckan i Indian Wells, denna i Miami.
Och som han är det. Vinst i dag över trettondeseedade ryssen Mikhail Youzhny med 6-1, 6-4 på drygt en timma.

Robin inleder med att tappa sin serve blankt. Men som han kommer igen. Det märks lång väg att Söderling vill tillbaka och det med en gång. Vilket kroppspråk han visar upp. Söderling bryter tillbaka omgående. Han gör det igen till 3-1 och 5-1. Han avslutar setet med att serve hem det blankt. Detta efter att förstaserven inte alls fungerar. Det är ändå spel mot ett mål. Robin rullar in dem låga bollarna och slår hårt på dem höga. Han rör sig så bra som vi vant oss att se honom göra och lyser av ett lugn och självförtroende.
Andra set börjar lika bra. Robin bryter ryssen omgående. Vi ser en styck Youzhny som är mycket konfunderad, han skriker rakt ut av frustration. Robin gör sedan ett sämre game som han tappar återigen blankt. Söderling svarar på det med att bryta ryssen igen. Efter 54 minuter så håller ryssen sin serve för första gången i matchen. Det står då 6-1, 3-1...
Ett slarvigt game av Robin igen efter det gör att det är utjämnat. Som svar på det tappade servegamet bryter Söderling ryssen en gång till, för sjätte gången i matchen.
Spelarna håller sina servar och Robin har chans att serva hem matchen vid 5-4. Han går från 15-30 till en matchboll. Ryssen ser loj ut och lägger matchbollen enkelt ut och semifinalplatsen är säkrad.

Imorgon, klockan 01, väntar Tomas Berdych, rankad på plats 20, från Tjeckien. Robin har mött honom sex gånger på touren och vunnit fyra av dem. Senast var i Kuala Lumpur då Söderling bara släppte fyra game.
Vi får gå tillbaka till 2005 och på gruset i Monaco för att se en vinst för tjecken över sonen från Tibro.

I den andra semin möts Andy Roddick och Rafael Nadal.

RSS 2.0