Robin borta

I Sony Ericsson Open i Miami är Robin Söderling utslagen. Förra veckan vann han som kvalspelare en Challangerturneringen och nu ny förlust med en gång, precis som i Indian Wells förrförra veckan.
Nu föll han i första matchen, i andra omgången, mot kvalspelaren Robert Kendrick från USA i två raka set 4-6, 2-6. Han vann 1 av 3 breakbollar, men tappade serven fyra gånger (av sju). Helt klart är att Robin inte får till det på den högsta nivån för tillfället. Frågan är om det är den gamla skadan som gör det eller det är det mentala. Hoppas att det snart lossnar i alla fall.

I dubbelturneringen föll Johan Brunström/Jean-Julien Rojer föll mot Lopez/Nadal med 2-6, 6-7 (5-7). Det fortsätter att gå tungt för Simon Aspelin. Precis som förra veckan föll han tillsammans med Jamie Murray. De föll mot De Voest/Reynolds med 1-6, 6-7 (4-7).
Bättre går det, som tur är, för Robban Lindstedt/Martin Damm. De vann i sin första match över tyskarna Kas/Kohlschreiber med 7-5, 6-3.

Miami nästa

Sony Ericsson Open  i Miami tar över staffetpinnen från Indians Wells. Det är dags för årets andra ATP World Tour Masters.
Robin Söderling, som är seedad som nummer 23, går in i andra omgången. Där möter han antingen svårspelade och gamle(!) fransmannen Arnaud Clement eller kvalspelaren Robert Kendrick från USA. Vi får se vem det blir fram emot helgen.

Dubbelturneringen är inte lottad ännu.

Det har under dagen spekulerats i media om att Wilander/Nyström inte skall fortsätta som kaptener för DC-laget efter innevarande år. Som ersättare nämns Thomas Enqvist eller Magnus Norman.
Tanken är att den/de kapten/-er som utses skall utöver DC-laget arbeta med att ta fram svenska spelare på lång sikt. Skall bli intressant att se vad som händer framöver i denna fråga.

Robban utslagen

Det som hände et par veckor innan DC-matchen hände även i Indian Wells, samtliga försvann efer första matchen. Siste svensk, Robert Lindstedt tillsammans med Martin Damm föll mot Max Mirnyi/Andy Ram med 3-6, 7-6 (7-5, 10-12 (mtb). Det var, som siffrorna visar, kamp ända fram till matchbollen.

Både Thomas Johansson och Robin Söderling spelar denna vecka en Challanger i Florida, USA. Den Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi hör någonting om hur det går.

Indian Wells är det som gäller

Det är dags för årets första ATP World Tour Masters som avgörs över tio dagar. Först ut är BNP Paribas Open i Indian Wells, USA.

Det har inte börjat så bra ur svensk synvinkel. Robin Söderling spelade dubbel tillsammans med tysken Rainer Schuettler. De föll mot Gonzalez/Robredo med 3-6, 1-6.
Inte gick det bättre, som ende svensk, i singel. Som seedad nummer 25 hoppade han över omgång ett och ställdes mot Nicolas Lapentti i den andra omgången. Robin föll med siffrorna 4-6, 6-7 (7-9). Robin hade sina chanser. Det svängde fram och tillbaka. Robin tog bara tillvara på en av sex breakbollarar. Han tappade serven två gånger på tio försök för Lapentti.
Det är bara att hoppas att Söderling kan komma tillbaka i gammalt gott slag inom en snar framtid. Vi får se hur den skada han haft i hälsenan påverkar honom framöver.

Simon Aspelin har slutat att spela tillsammans med tjecken Vizner efter en, minst sagt, jobbig start av 2009. I Indian Wells så spelade han istället med britten Jamie Murray. Deras samarbete började inte heller så lovande. 5-7, 4-6 mot det argentinska paret Del Potro/Nalbandian innebär att första försöket är över.

Enda kvarvarande svensk är nu Robert Robban Lindstedt. Han lirar, som vanligt detta år, tillsammans med tjecken Martin Damm. De möter i första omgången senare ikväll Max Mirnyi och Andy Ram. En viss herr Ram som Robban slog för drygt en vecka sedan i DC-matchen i Malmö.

Nu blir det kval i september

För första gången har Sverige tappat en ledning med 2-1 i Davis Cup och vi är, som bekant, utslagna ur World group. Detta innebär att vi kommer att få spela play-off den 18-20 september. Sverige dalar från plats 5 till 7 på ITF's senaste ranking. Vi kommer dock att seedas vilket i sig innebär att vi inte kan komma att möta de sju andra seedade lagen. Tio lag är, som Sverige, klara för play-off.

Har gått igenom de lagen med rankning numera och om det blir hemma/borta, eller lotten som får avgöra vart vår play-offmatch i september skall spelas:

Holland 21 - hemma
Franrike 12 - kommer att seedas
Schweiz 14 - seedas
Chile 18 - seedas om Australien förlorar mot Indien, annars hemma
Rumänien 17 - seedas
Österrike 16 - seedas
Serbien 13 - seedas
Italien 25 - hemma
Ukraina 28 - lotten avgör
Belgien 15 - seedas

Övriga fem lag kommer vi att få reda på efter diverse matcher spelats den 8-10 maj. Därefter kommer den ranking som gäller och sedan skall det lottas.
De land som vinner följande matcher kommer det också att kunna bli. Även här har jag tagit med nuvarande rankning samt om det blir hemma/borta. Dessa är matcherna:
Colombia (29 lotten) - Brasilien (24 hemma)
Peru (23 lotten) - Ecuador (30 borta)
Indien (19 hemma) - Australien (10 - seedas vid vinst)
Uzbekistan (27 lotten) - Japan (22 hemma)
Sydafrika (34 borta) - Vitryssland (32 hemma)

Det år många frågetecken som skall bli till utropstecken innan det är dags för kvalificeringsomgågen ovan i maj och sedan lottningen. Det kommer en kompletterande lottning, med mindre justeringar, måndag 11 maj alt tisdag 12 maj. Lottningen kommer sedan att ske samma tisdag alt dagen efter, onsdagen den 13 maj.

Kan dock med säkerhet lova att Den Svenska DC-bloggen återkommer i ämnet.

Vinci knäckte inte koden - Sverige utslaget

Andreas Vinciguerra förlorad knappt, mycket knappt mot Harel Levy. Förslustsiffrorna blev 4-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-8 på drygt 3 timmar och 30 minuter.

I första set så har Vinic två breakbollar med en gång, men Levy servar då magnefikt. Han sätter sen två ess, 1-1. I nästa servegame kommer Vinci i underläge med 30-40. Israelen är bättre på att nyttja den möjligheten och bryter, 1-2. I det sjätte gamet har Vinci ytterligare en breakboll men han lyckas inte bryta denna gången heller. I det sjunde gamet har Levy 0-40 och tre breakbollar igen. Vinci räddar dom och får fram 3-4. Spelarna håller sedan sina servar och setet till Israel.
I andra setets femte game räddar Vinci tre breakbollar och vinner gamet. Vid 4 lika så tappar Vinci upp till 0-40. Han räddar alla tre breakbollar och ytterligare tre i samma game innan han kan ta hem gamet., 5-4. Levy servar sedan för att hålla liv i setet. Vinci skaffar sig en break- och setboll vid 30-40. Han tar tillvara på den på bästa sätt och alla cirka 200 stycken i publiken skriker. 1-1 i set.
Tredje set och tredje gamet så får Levy det viktiga breaket, detta i en sekvens i setet där Vinci är mest på gång.
Vinci har sedan tre breakbollar att bryta tillbaka i nästa game, men inte... Vid 3-5 och serve för Vinci har Levy en setboll. Svensken reder ut det. Det är dags för Levy att serva hem setet. Han går upp till 40-30 och tar tillvara på den setbollen och tredje är i hamn.

Uppförsbacken är brant för Vinciguerra. Han klättrar fortfarande. Vinci räddar en breakboll i setets första game. Stabila servar av båda fram till åttonde gamet och Levs serve. Vinci går upp till 30-40. Han bryter och kan serva hem setet. Han tar det blankt.
I första gamet har han en breakboll igen. Levy tar fram storsläggan och flyt, 0-1. I sjätte gamet så passerar Vinci en Levy vid nät som om han aldrig gjort annat. Han tar sedan hem gamet, 3 lika. Sjunde gamet och 30 lika lägger Levy en boll på baslinjen som Vinci lägger i nät. Vinci tar nästa, 40 lika. Levy avslutar dock med ett ess, 3-4.
Ett svängigt game blev det sen. Levy går upp till 30-40, Vinci svarar med tre sköna poäng och 4 lika. 30 lika i nästa servegame och en breakboll... Ett ess och en enkel ut och en passering senare ger oss 4-5.
Vinci tar nästa game blankt, 5-5. Vinci går fram till ännu en breakboll i nästa servegame, Levy räddar. Vinci skaffar sig en till... Levy lägger den på sidlinjen och lika igen. Två bra servar ger 5-6 til lsrael.
Vinci har sina chanser, men vågar inte nypa till. Han hamnar i underläge med 0-15, har gör 15 lika, enkel i nät, 15-30. Vinci på nät och ut av Levy, 30 lika. En forehand ut och matchboll för Israel. Vinci viker undan vid nät och matchbollen räddad. Vinci sliter till sig en poäng till och Vinci lägger nästa ut, lika igen. En kross och fördel för Sverige och Vinciguerra. Stabil serve och 6 lika. Vid 15 lika påstår Levy att en boll har studsat två gånger och bollen spelas om. Levy går upp till 40-15. Vinci vinner nästa poäng men sedan får han snedträff, 6-7.
30 lika i Vincis nästa servegame. Vinci slicar i nät och matchboll nummer 2 för Israel. Serve-volley räddar den. I nät igen av Vinci och matchboll nummer 3. Vinci får felräff och Sverige är utslaget ur World group.
Vinci lämnar hallen helt vansinnig.

Övriga DC-matcher i World group så är ställningen följande efter avslutad match med undantag för USA-Schweiz (följt av mitt tips):
Argentina - Holland 5-0 (4-1)

Tjeckien - Frankrike 3-2 (2-3)

USA - Schweiz 2-1. (4-1)

Kroatien - Chile 5-0 (4-1)

Rumänien - Ryssland 1-4 (2-3).

Tyskland - Österrike 3-2 (5-0)

Spanien - Serbien 4-1 (4-1)

Thompa orkade inte - Vinci får spela avgörandet

Thomas Johansson förlorade mot Dudi Sela med 6-4, 1-6, 6-4, 4-6, 2-6 på tre timmar.
Thompa hade 2-1 i set, men sedan gick orken ur honom. Han fann inget vapen att vinna äver Sela utan israelen kunde vinna och få fram en femte och avgörande match i Baltiska hallen i Malmö.

Thompa började lovande med en mycket stabilt servande härliga grundslag. I Selas andra servegame skaffar sig Thomas två breakbollar som han enkelt missar. Han skaffar sig ännu en, sätter bara bollen i spel och efter slagväxling missar Sela och brytet är ett faktum, 3-1. Svensken hamnar sedan i trångmål i sitt nästa servegame och en brakboll emot. Då lyfter han sig - servar än mer stabilt och bra spel vid när ger tre raka poäng, 4-1.
Thompa hamnar under med 0-30 i sitt nästa servegame men fyra sköna raka poäng ger 5-2. Fortsatt imponernade spel för honon fram till 40-15 och två setbollar. Förvaltar den första på bästa sätt och 1-0.

Andra set och första servegame för Johansson innebar trubbel och en läcker passering från Selas racket fram till 15-40 och två breakbollar. Thomas gör en stoppboll som, tyvärr, stannar i nätet, 0-2. Han tappar igen fram till 1-5 och Sela kan ta ham andra lätt.

I tredje set så ordnar Thomas till spelet igen. Spelet är sämre men båda två håller sina servar relativt enkelt. I det åttonde gamet i Selas serve skaffar sig Thomas en breakboll. En bra serve och två vinstpoäng senare för israelen så ä rdet kvitterat, 4 lika. I nästa servegame för Sela går Thomas fram till 15-40 och därmed två stycken setbollar. Sela räddar båda men Thomas får en ny setboll. Och den tar han vara på bästa sätt och setet är hemma, 6-4.

De tre första bollarna i fjärde set börjar mycket bra för Thomas. Sedan går det troll. Trots tre fördelspoäng till kan inte Thomas knyta åt säcken. Sela går istället fram till en breakboll. Thompa förivrar sig då och lägger en enkel boll utanför sidlinjen och brytet är där, 0-1. Även i sitt nästa servegame kommer han i underläge och det två gånger om. På sin sjätte fördelsboll lyckas Thomas ta hem setet, 1-2.
Thomas har förvånadsvärt svårt att komma till avslut. Det visar sig ännu en gång när han inte kan få sitt nästa servegame heller utan dubbelbreak och 1-4. Sela lyckas just nu med det mesta, han gör konstslag på konstslag.
Dock vid 2-5 så skall Sela "bara" serva hem setet, men Thomas vill annat. Han går fram till 15-40 och bryter med en gång, 3-5. Håller sedan serven till 4-5. Sela visar vad skåpet skall stå och servar hem setet blankt.

Inför femte och avgörande set så får Thomas massage, det ser inte bra ut. Thomas får inte upp servekastet tillräckligt och tappar til 15-40 och två breakbollar. Via en nätrullar vinner Sela och brytet är där, 0-1.
Thomas kommer i underläge igen i sitt nästa servegame, 15-40. Svensken lägger en lätt boll i nät och 0-3. Vid 1-5 så vann hamnar han i underläge med 0-40 och tre matchbollar för Johansson. Han räddade samtliga tre. Spelar sedan sin bästa tennis på flera set och vinner gamet, 2-5. Sela
Det är dags för Vinci att börja värma upp - han kommer med all sannolikhet att få spela en femte avgörande match mot Levy.

Övriga DC-matcher i World group så är ställningen följande efter antingen de första två singlarna eller dubbeln (följt av mitt tips):
Argentina - Holland 3-0 (4-1)

Tjeckien - Frankrike 3-1 (2-3)

USA - Schweiz 2-1. (4-1)

Kroatien - Chile 4-0 (4-1)

Rumänien - Ryssland 1-3 (2-3). Ryssarna väntar nu på vem som vinner i matchen mellan Sverige och Israel.

Tyskland - Österrike 3-1 (5-0)

Spanien - Serbien 4-1 (4-1)

Övriga DC-matcher

Det spelas många DC-matcher runt om i världen denna helg. Vad gäller World group så är ställningen följande efter antingen de första två singlarna eller dubbeln (följt av mitt tips):
Argentina - Holland 2-0 (4-1)

Tjeckien - Frankrike 2-1 (2-3)

USA - Schweiz 1-1. Dubbeln spelas ikväll (4-1)

Kroatien - Chile 3-0 (4-1)

Rumänien - Ryssland 1-2 (2-3). Här hade Safin/Tursunov 2-0 i set innan Copil/Tecau vände och vann. Vinnaren i denna kamp möter vinnaren mellan Sverige och Israel.

Tyskland - Österrike 2-1 (5-0)

Spanien - Serbien 2-0. Dubbeln pågår just nu. (4-1)

Dubbeln i hamn och 2-1 till Sverige

Sverige tog hem dubbeln i DC'n mot Israel. Simon Aspelin och Robert Lindqvist vann över Amir Hadad och Andy Ram med 6-4, 1-6. 7-6 (7-3), 6-4 på drygt två och en halv timma. Det var en mycket tätt match med nerverna utanpå.

I Rams första servegame går Aspelin/Lindqvist från 40-15 till breakboll. Simon slår enkelt i nät på andraserven. Ny brekaboll till Sverige genom att Robban slår en rak otagbar passering i korridoren. Breaket är sedan i hamn och 1-0. Robban håller sedan sin serve och 2-0. Spelarna höll sedan sina servar setet ut och därmed första till Sverige.
Vilka passeringar Robban gjorde genom hans raka backhand och till det stabilt servande. Underbart att se! Han var den klart bäste spelaren under första set.

I Simons första servegame hamnar han och Robban i underläge med 15-40, 2 breakbollar. De tappar den första och Israels första break är ett faktum, 0-2. Han har sedan 40-0 i sitt nästa servegame men Ram/Hadad går upp till lika och sedan till ännu en breakboll. Svenskarna har gått ner sig och 1-5. Även Hadad har börjat få igång kroppen och har läskiga returer. Sverige får två breakbollar i Rams nästa servegame utan att lyckas. De vänder även på det och andra set är förlorat, 1-6.

Tredje set börjar bättre. Robban håller sin serve, så även de övriga tre spelarna. Vi får gå fram till det tionde gamet och serve för Ram. Sverige skaffar sig då en setboll vid 30-40. En enkel boll i nät av Robban gör att den är borta och Israel kvitterar, 5 lika. Av bara farten går Israel fram till en breakboll i nästa serve av Simon. Ett ess följer på det men de får ännu en breakboll. Bra serve, en stabil Robban och Ram/Hadad som springer ihop och poängen vunnen. Hadad gör sedan en konstlobb och tredje breakbollen är där. Simon tar då fram "storsläggan" och lika igen. Briljant spel av Robban och Simon vid nät två gånger om ger 6-5. Hadad server mycket bra och tar tredje set till tiebreak. Ett dubbelfel av Hadad på den sjunde bollen ger svenskt minibreak fram till 4-3. En förflyttning av Simon vid nät och ett ess ger tre setbollar till Sverige. Första i nät av Simon. Hadad lägger sedan en enkel boll i nät och tredje set till Simon/Robban. Puh är ordet!

Andy Ram hamnar i trångmål sitt första servegame i fjärde set. Svenskarna går fram till 15-40. Han börjar då serva mycket bra och får fram en fördelsboll. Simon/Robban kommer igen och får en ny breakboll. Ram/Hadad biter ihop och reder ut stormen, 1-2. Svenskarna har spelat upp sig och hugger i Ram och Hadads serve gång på gång utan att komma åt riktigt. Men i det sjunde gamet skaffar sig Sverige åter igen två breakbollar i Rams serve. På en andraserve så kommer då äntligen brytet, 4-3. Robban forsätter serva som han gjort i hela matchen, 5-3. Hadad håller sedan sin serve enkelt, 5-4. Simon har nu chansen att serva hem matchen till Sverige.
Han börjar att serva mitt på Hadad, 15-0. Magnifik retur av Ram mitt på sidlinjen, 15 lika. Nätduell och två bollar från match, 30-15. Stabil serve och ut av Ram. Två matchbollar för Simon/Robban. Tät duell vid nät och ut av Simon, 40-30. Bra serve av Simon men en retur av Ram på sidlinjen igen och lika. En hård duell som vi vinner med en stor portion tur och ny matchboll. En läcker undanläggning vid nät av Robban gör att segern är i hamn.
Robbans serve och att båda de svenska spelarna spelade upp sig efter andra setets lågvattenmärke gjorde att vi kunde ta hem denna kamp.
Vi leder nu med 2-1 inför morgondagens singlar.

Det råder ett "kaos" utanför Baltiska. Stenar kastades och rökbomber smälldes av. Mycket tråkigt att konstatera.

Oviss dubbel

Om bara några minuter är det dags för DC-dubbel. Efter gårdagens singlar står det som bekant 1-1.
För Sverige spelar Simon Aspelin och Robert Lindqvist. Israel mönstrar Amir Hadad och Andy Ram.

Robban har två titlar och en finalplats tillsammans med tjecken Martin Damm i år. Han har lyst av självförtroende i veckan. Simon har där emot en tung säsong. Hans samarbete med Vizner krampar och de har bestämt att bryta från och med nu. Han söker ny dubbelpartner. 

Israels stjärna är Andy Ram. Han brukar vanligtvis spela med Erlich, som nu är skadad. Om Hadad vet vi inte mycket.

Nu kör vi...

Vinci föll men är tillbaka med besked

Andreas Vinciguerra föll mycket knappt med 6-4, 3-6, 6-3, 3-6, 9-11 mot Dudi Sela efter knappa fyra timmar.
Inte kunde man tro att Vinciguerra inte spelat på över tre år...

VInci började började i ett härligt tempo och utan respekt mot Israels etta. Han bryter fram till 3-2. Tappar dock omgående till 3 lika. Då kontrar Vinci igen och går fram till 4-3. Han håller undan och tar hem första set. Svensken spelar mycket övertygande och spelar ibland ut Sela.
I andra kommer dock Sela igång. Han bryter och går fram till 0-2. Sela får ytterligare breakbollar som Vinci reder ut. Svensken har sedan en breakboll utan att kunna tillvara den. Spelarna håller sina servar och setet är förlorat.
I det tredje så fortsätter den comebackande svensken att spela på sitt egna spel. Sela är mycket konfunderad. Vinci bryter fram til 3-1. Tappar dock tillbaka det vunna gamet till 4-3. Svarar då med att bryta omgående och vinna sin egna serve och det står 2-1 till svensken.
Sela kommer starkt tillbaka och skaffar sig breakbollar gång på gång i fjärde set. Till slut så bryter han Vinci inte bara en gång utan två, 1-5. Svensken reducerar siffrorna men tappar setet.
Vinci inleder det femte och avgörande setet briljant. Vinner första gamet blankt. Han har sedan två breakbollar fram till 2-0. Sela visar då mästarklass och vände på steken, 1-1. Vinci går upp till 40-15, Sela kommer igen men svensken avslutar med en läcker undanläggning, 2-1. Båda spelarna fortsätter att hålla sina servar fram till det ack så viktiga sjunde gamet och serve för svensken. Han har greppet i gamet men släpper upp Sela till 30-40. Han servar och halkar till och blir passerad. Breaket är ett faktum, 3-4. Vid 4-5 så är det dags för Sela att serva hem matchen.
Israelen får 15-0, Vinci kvitterar, har kommandot i nästa boll men slår i nät, Vinci kvittera igen (30 lika) och Vinci slår en enkel poäng ut. Matchboll för Israel. Med en skön diagonal hård boll kvitterar Vinci till 40 lika. Sela försöker göra "en fuling" och börja springa mot nätet som segern är i hamn, men dommarna är orubbliga. På nästa poäng så är det spänt men svensken vinner och får fram en breakboll. Då slår Sela ett ess, lika igen. Vinci förflyttar Sela från hörn till hörn, ny breakboll. Skåningen Vinciguerra lobbar och Sela slår ut. Han gör det, 5 lika.
Vinci servar och spelar magnifik tennis, Sela likaså. Vinci går fram till 40-15. Tappar en men servar sedan fantastiskt och han leder i matchen igen, 6-5.
Sela får 30-0, reducerar och kvittera, är nu två bollar från match. Två starka servar, 6 lika. Vinci fortsätter sedan lika stabilt och går fram till 40-15 och avgöra med ytterligare en finfin serve, 7-6.Sela kvitterar, 7 lika.
Andreas håller sin serve enkelt, 8-7. Sela går upp till 40-15, Vinci roffar åt sig två poäng, 40 lika. Sela visar då vad skåpet skall stå och 8 lika. Vinci skaffar sig 40-30, Sela vinner en poäng, Vinci två och 9-8.
Mannen från Israel fortsätter att ånga på och 9 lika. Vid 30 lika gör Vinci dubbelfel och sedan en enkel poäng i nät och brytet är ett faktum, 9-10. En del av Israels lag springer omkring runt planen och stör. Varken huvudomaren eller någon annan reagerar, svagt. Sela kan återigen serva hem matchen. Han vinner första poängen, Vinci kvitterar och vinner en poäng och Sela kvitterar, 30 lika. Skall det blir matchboll eller breakboll? Enkelt misstag och det är matchboll nummer två (den första var i tionde gamet). Vinci slår en backhand ut och det är utjämnat i matcher, 1-1.

Vinci är tillbaka även om han ikväll inte riktigt räckte till mot Sela. Det lovar dock gott inför söndagens eventuellt femte och avgörande singel mellan Vinci och Levy.


Övriga matcher i första omgången efter första dagens två singlar, nedan (följt av mitt tips):
Argentina - Holland 2-0 (4-1)

Tjeckien - Frankrike 1-1 (2-3)

USA - Schweiz 0-1. Andra matchen strax igång. (4-1)

Kroatien - Chile 2-0 (4-1)

Rumänien - Ryssland 0-2 (2-3)

Tyskland - Österrike 1-1 (5-0)

Spanien - Serbien dagens första två singelmatcher är uppskjuten för att arenan har blåst sönder. Återupptas imorgon (4-1)

Thompa gör det - en bragd och 1-0

Han gör det! Thomas Johansson vann över Harel Levy 6-7 (3-7), 6-4, 7-5, 4-6, 8-6 efter knappa fyra timmar. Inte kunde man se på svensken att han inte spelat en tävlingmatch på ett halvår.
Första set var tveksamt och Thomas kan inte ta tillvara på en setboll. I andra och framåt spelar han och Levy som om de var bäst i världen. De cirka 200 stycken gästerna i Baltiska hallen och TV-tittarna får se en underbar DC-tennis. Den slutar genom att Thomas bryter fram till 7-6 i det femte och avgörande setet och håller sedan sin serve fram till matchvinst. Thomas och Sverige har 1-0.

Thompa börjar lysande genom att hålla sin egen serve blankt som han sedan följer upp med att bryta på första breakbollen fram till 2-0. Levy svarar med att bryta tillbaka omgående. Vid fyra lika så får vi uppleva ett mycket långt game. Johansson har 40-15 med israelen kämpar emot och får via två dubbelfel 40 lika. Får fram en breakboll som Thompa räddar med ett ess. Efter tre fördelsbollar som Thomas inte kan ta tillvara så skaffar sig Levy ännu en breakboll. Räddar även den. Men nästa breakboll kan inte svensken ordna upp och det är 4-5. Levy kan nu serva hem första set.
Johansson vill annat. Han går fram till 0-40 och tre breakbollar. Räddar en men sedan är breaket ett faktum.

Thomas servar sedan hem nästa game blankt. Levy servar och Thomas får fram en setboll vid 30-40. Passivt spel och ut av Thomas gör att Levy räddar den. Han kan sedan ta hem gamet. Tiebreaket som följer börjar illa. Thomas tappar sin första serve och även sin andra fram till 0-4. Levy har nu vunnit sju raka poäng. Efter reducering och minibreak har Thomas 2-4. Han tappar då på sin andra serve till 3-6. Johansson har sedan chansen på nästa poäng men tar den int, 3-7 och första set är borta.

I andra setets första game har Thomas breakboll gånger två men Levy håller undan. Han får sedan en breakboll emot sig men genom en boll på baslinjen håller han undan. I det femte gamet så skaffar sig Thomas tre breakbollar. Levy räddar en men sedan är andra sets första break ett faktum. Spelarna håller sedan sina servar fram till 5-4 och egen serve. Thomas går då fram till 40-15 och två setbollar. Då fegar han igen. Så illa så att Levy vänder och skaffar sig en breakboll. Thomas räddar den genom en strålande serve. Ett ess för honom fram till ny setboll. Den förvaltar han på bästa sätt och andra set till Thomas och Sverige.

I tredje börjar likadant som andra och Thomas skaffar sig två breakbollar. Han blir återigen rädd och Levy reder ut det. Vid 2-3 så hamnar Thompa i trångmål och kommer under med 2 breakbollar vid 15-40. Via ett ess och en välavvägd nätattack så reder även han ut detta och 3 lika. Vid ställningen 5 lika så servar Thompa gudomligt och gamet är blankt. Han får bara av farten fram 3 setbollar i Levys serve. Tar gamet blankt och även tredje setet till Sverige.

Fjärde set inleds med att Thompa har 30-15 i sin serve men gör då två enkla dubbelfel och Levy får en breakboll. Genom ett ess så räddar han den och 1 lika. Spelarna spelar nu mycket bra. Vid 4-5 och svensk serve går Thomas fram till 40-0. Via några fantastiska poäng går Levy upp till breakboll och därmed setboll. Han tar tillvara på den på sämsta sätt för svensk del och 4-6.

Avgörande set är tätt, tätt, tätt. Thompa hamnar i underläge vid ställningen 1-2. Först går han från 30-0 till 30-40 som Thomas räddar med minsta möjliga marginal. Andra breakbollen emot genom ännu ett ess och två lika. I det sjunde gamet så går Thomas fram till 0-30 i Levys serve men genom två enkla misstag kommer israelen tillbaka och vinner gamet, 3-4. Bra servande av svensken leder fram till 4 lika. Levy får sedan 40-0 i egen serve. Thompa kommer igen upp till 40-30, men där är det stopp. 4-5. Thomas svarar med ett blankt servegame. 5-5.
Levy gör 5-6. Svensken hamnar sedan i underäge med 15-30 men med tre bra servar går han fram till 6 lika. Inget tiebreak utan serve för Levy. Thomas vinner första poäng, han vinner andra poängen, det blir pingpongbollning och Thomas vinner den, 0-40 och tre breakbollar. En magnifik passering och det är break, 7-6. Thomas till serve för match. Thompa vinner första bollen och Levy andra. Svensken fram till 30-15 genom en nätattack. Förstaserven tätt utanför. Thomas passerar en framrusande Levy och 40-15 och två matchbollar. Han servar tätt och VINNER. Thomas har gjort en bragd! Sverige har 1-0 - underbart!

Nu är det dags för Vinci mot Israels ett Sela.

Bra känsla

Ett par timmar till har passerat sedan DC-lottningen i Malmö. Känslan är bra. Wilander pratar om att Sverige är knappa favoriter, han har en bra känsla. Thompa börjar mot Levy och sedan följer Vinci upp mot Sela.
Klockan 15 imorgon är det TV8 med kommentatorerna Fidde Rosengren och Jonas Bjösse Björkman som gäller för de flesta av oss svenska tennisfans. Till det kommer det att finnas cirka 400 specialinbjudna gäster på läktarna. Får se hur det kommer att vara och vilken stämning de kan bidra med.

Det spelas ytterligare sju stycken matcher i den första omgången av World group. Jag ger mig på att tippa hur det kommer att gå:
Argentina - Holland
På det röda gruset i Buenos Aires vinner argentinarna även utan skadade Nalbandian (rankad som nummer 14) och Del Potro (7). Chela och Monaco vinner enkelt över Huta Galung och De Bakker. Avgjort efter lördagens dubbel. 4-1.

Tjeckien - Frankrike
I Ostrava på Carpet tar Berdych och Stepanek emot fransmännen Simon och Tsonga. En knapp fördel till Frankrike tack vare deras något starkare dubbelpar. Dock kan Stepaneks storform med finalplats i Mempis för ett par veckor sedan. Berdych har i år varit starkast som dubbelspelare, så troligtivs kommer han spela tillsammans med Hernych på lördag. Frankrike till kvarten med 2-3.

USA - Schweiz
Samma gamla vanliga amerikaner (Roddick, Blake och bröderna Bryans) mot ett Schweiz utan Federer är chanslösa. Om Wawrinka vinner första matchen över Blake så lever det fram till på söndag, annars avgjort efter dubbeln. Tror 4-1.

Kroatien - Chile
På det hårda inomhusgolvet kommer Cilic och Ancic ta hand om både singel och dubbel och sopa banan av chilenarna. Kroaterna har vunnit alla utom en hemmamatch under 2000-talet, 9 vunna av 10. Avgjort efter bara två dagar. 4-1.

Rumänien - Ryssland
Trots bortaplan vinner ryssarna anförda av Safin, Youzhny och Tursunov. 2-3.

Tyskland - Österrike
Av fyra DC-matcher länderna emellan har tyskarna vunnit samtliga. Så även denna gång. Schuettler och Kohlschreiber tar hand om singlarna och Kas/Kiefer om dubbel. Mot det sätter österrikarna Koubek och Melzer i singel och den sistnämnde tillsammans med Knowle. Tippar 5-0.

Spanien - Serbien
Vi pratar grus utomhus i Benidorm. Första matchen är Ferrer mot Djokovic. Vinner serben den kan det bli en fight och inte är troligtvis drabbningen över. Andra matchen spelas mellan världettan Nadal och Tipsarevic. Intressant att se sen om Nadal hoppar in i lördagens dubbel - här styr hur det har gått under fredagen. Om matchen fortfarande lever kan söndagens första singelmatch mellan Nadal och Djokovic bli en klassiker. Tänk om det blir en femte avgörande mellan Ferrer och Tipsarevic. Tippar med tanke på hemmaplan, självförtroende efter fjorlårets finalbragd över Argentina och grus som underlag 4-1 till spanjorerna.

Utöver det sätter jag min heder på en svensk seger. Tippar att Thompa vinner sina två singlar och Vinci en. Det blir med andra ord kvartsfinal mot Ryssland på hemmaplan i juli.
Övriga kvartsfinaler blir Frankrike - Argentina, Kroatien - USA och Spanien - Tyskland.

Skall bli intressant att se hur många matcher jag sätter.

Vinci tillbaka

Det har lottats idag inför helgens Davis Cupdrabbning mot Israel i Baltiska hallen i Malmö.

Imorgon inleder, klockan 15.00, Thomas Johansson, senaste ranking 178, mot Harel Levy, 241. Samtliga tre tidigare möten har Thompa vunnit, senast var i förra årets DC-match länderna emellan, även då under den första speldagen. Levy vann enkom 5 game den matchen. Johansson har inte tappat ett enda set mot Levy. Thomas DC-resultat i singelspelet är 16 vinster och 12 förluster. Levys siffror är 16-10
Efter det är det stor comeback. Andreas Vinciguerra är efter två års frånvaro från touren tillbaka. "Vincis" senaste ranking (1474) var i oktober 2007. Han möter Israels etta Dudi Sela, 63. "Vinci" har spelat 6 DC-matcher med lika många vinster com förluster. Senast han spelade var 2006 mot Brasilien på bortaplan och förlust mot Saretta. Sela har i sin tur DC-siffrorna 9-5.

Till lördagens dubbel är för Sveriges del Simon Aspelin och Robert Lindqvist anmälda. Motståndet står Amir Hadad och Andy Ram för. Robban är den mest lysande stjärnan av de fyra just nu. Hans dubbelfacit i DC är dock 0-2. En gång med Björkman mot Argentina i kvarten i fjor och mot just Israel också det 2007. Hans spelade då också med Aspelin och mötte ett mycket hett par i Erlich/Ram som precis hade vunnit Australian Open.
Simons DC-dubbelfacit är 2-6. De två segrarna kommer mot Brasilien 2006 och Ryssland 2001. Båda gångerna tillsammans med Björkman. Rams siffror är 11-4 i DC'n och Hadads dito är 2-1. Notera dock att detta har skett under många zonmatcher, som är serien under elitdivsionen.

På söndag så startar ettorna Johansson och Sela klockan 13.00. Thomas vann deras enda möte, även de i Davis Cup förra året, 3-0 i set. Märk väl att Thomas inte spelat en tävlingmatch sedan i oktober i fjor. Sela var senast för ett par veckor sedan i semifinal i Memphis, USA.
Efter det spelar tvåorna Vinciguerra mot Harel Levy. De har mötts två gånger och då under år 2001. Det är vinst båda gångerna för "Vinci".

Kaptenerna har till en timma före matchstart på sig att ändra laguttagning bland de fyra de har tagit ut.

Detta blir spännande! Vi återkommer...

Spännande lottning imorgon

Det är mycket spänning som ligger i luften i Malmö denna vecka. Kommunalpolitikerna och polisen oroar sig över hur det kommer att bli utanför Baltiska Hallen och på stan under lördagen.
Efter morgondagens träning så bestämmer sig Wilander/Nyström över hur det skall bli. Enligt Team Mats & Jocke så är alla sex spelare hela och friska. Enligt media så är den fysiska hälsan så bra att till och med Pim-Pim fick vända halvvägs till Malmö igår... Vilka som får spela singelmatcherna, i alla fall de första två på fredagen, och vilket dubbelparet blir.
Det känns som om det i dagsläget blir Thomas Johansson och Björn Rehnqvist som tar hand om de första två matcherna. I dubbel blir det Robban Lidnstedt och Simon Aspelin. Sedan får vi se på söndag och matchn fortfarande lever eller inte. Kanske kommer då Andreas Vinciguerra att ta hand om den femte och avgörande(?) singeln.

Frågorna är många - kanske vet inte ens Team Mats & Jocke hur de skall göra...?

Glädjande i den grumliga bägaren över att Sverige inte får spela inför ett fullsatt Baltiska är dock att "hotet" har medfört att det är fullt uppbåd vad gäller media och intresse inför helgens batalj.

Finalförlust för Robban och Martin i Dubai

Året började med att Robert Lindstedt i par med tjecken Martin Damm vann i Auckland. De följde upp denna seger en månad senare med att vinna i Zagreb. I går var det dags för årets tredje ATP-final för 2009 års hetaste svenske tennisspelare. Tyvärr så räckte de inte till i finalen mot De Voest från Sydafrika tillsammans med ryssen Tursonov.
Under veckan har Robert/Martin vunnit över Amritraj/Qureshi med 7-6 (7-4), 7-5. I kvarten fick Bolelli/Karlovic se sig besegrade med 6-2, 7-6 (7-2). I semin var det sedan Matkowski/Schuettler se sig slagna i tät kamp. Segersiffrorna skrevs till 6-4, 6-4. Men som sagt i finalen var de en storlek för små. De föll i avgörande matchtiebreaket med 6-4, 3-6, 5-10 (mtb)
Nu fortsätter Robban till Malmö för helgens DC-spel. Skönt med en svensk i gott slag.

I dag anlände de svenska DC-laget till Malmö. De har haft ett par tre bra träningsdagar i Stockholm. Enligt Mats Wilander har de sett bra ut. Thomas Johanssons fot verkar hålla och grabbarna i övrigt visar bra form. Frågetecknen är fortfarande många. Vilka två tar hand om singelspelet? Vilket svenskt par får förtroendet i dubbeln?
På onsdag kväll får spelarna veta och på torsdag eftermiddag så sker lottningen.

From med imorgon så är de träning på den hårda Carpetmattan i Baltiska Hallen. Detta även för motståndarna Israel.

RSS 2.0