Söderling på topp men utan chans

ATP Masters i Rom är över för Robin Söderling detta år. Han spelar på toppen av sin förmåga, han pressar världsettan och på vippen om och om och om och om och om igen att bryta Nadal, men det går inte. Robin spelar bland den bästa grustennis jag sett honom göra men förlorar matchen med 1-6, 0-6. Sanningen är den att Robin pressade Rafael. Frågan är hur det är möjligt?
Nadal spelar också han på topp, han gör knappt ett enda misstag under de första setets 45 minuter. Han är magnifik.
Robin har sin första breakboll i det femton minuter långa första gamet utan at knyta åt. Han tappar, som så ofta, sitt nästa egna servegame. I nästa servegame skaffar Robin sig ännu en breakboll, men... Åter igen tappar han sin serve knappt i nästa game. Sedan får Robin tre raka chanser vid 1-4, men Rafael ger sig inte. Han passar sedan på att bryta Robin igen med minsta möjliga marginal och setet är över. Robin gör sitt livs set mot Nadal och förlorar det med 1-6.
Andra börjar precis lika illa. Vid ställningen 0-2 och 30 lika så servar Nadal en tveksam serve och Robin får ett totalt spratt på domaren. TV-bilderna visar att Robin har rätt men vad hjälper det? Robin är nu ur balans och tappar fram till 0-4. Vid 0-5 får Nadal en matchboll som svensken räddar. På den nästa har Robin inte en chans och matchen är över.

Det positiva med matchen var att se Robins spel och inställning (fram till tredje gamet i andra set) på det röda gruset. Det lovar gott inför World Team Cup och Franska Öppna senare i maj.

Robin Vs Nadal

Robin Söderling är klar för åttondelen i Rom. Det blev ett svängigt set och två enkla för Robin. Segersiffrorna blev 6-1, 6-7 (2-7), 6-1 mot rumänen Victor Crivoi. Imorgon väntar en utmaning som heter duga. Han möter självaste världsettan Rafael Nadal... De har mötts två gånger och båda gångerna har Robin förlorat. Första gången var för två år sedan i Wimbledon då Robin fick ge sig över fem set. Gång nummer två var på Roland Garros för tre år sedan. Robin tog då bara åtta game på det röda gruset. Matchen spelas imorgon torsdag klockan 20.30.

Det gick inte lika bra i dubbel för Robin. Han och Robert Lindstedt föll mot Melo/Sa från Brasilien med 5-7, 2-6. Även Simon Aspelin och Moodies föll. Här blev Blake/Fish från USA för svåra och siffrorna skrevs till 6-7 (4-7), 1-6.

Robin vidare

Robin Söderling är vidare i Roms ATP Masters. Han vann idag enkelt över spanjoren Marcel Granollers med 6-3, 6-0 på drygt en timma. Efter ett något svajigt första set så tog Tibrosonen över helt och hållet. Han vann hela 26 av 33 poäng i andra set. I den andra omgången väntar nu rumänen Victor Crivoi. Han är rankad 112 och har aldrig ställts mot Robin innan.

Det regnar mycket i den italienska huvudstaden så spelschemat det haltar betänkligt. Detta innebär att Robins dubbelmatch tillsammans med Robert Lindstedt, som skall möta Melo/Sa från Brasilien, är skjuten på till imorgon. Så även Simon Aspelin och Moodies match mot Blake/Fish från USA.

Huvudstaden i Italien är skådeplatsen

1000 nya ATP-poäng står på spel i Roms Masters som inleds idag. Robin Söderling spelar under kvällen mot spanjoren Marcel Granollers. Spanjoren är rankad på plats nummer 97 mot Robins 27. De har aldrig tidigare mötts.

Robin spelar också dubbel idag. Tillsammans med Robert Lindstedt möter de Melo/Sa från Brasilien.

Simon Aspelin och hans partner Moodie möter Blake/Fish från USA senare i veckan.

Finalförlust för Simon & Co

Det blev ingen vinst i Barcelona för Simon Aspelin/Wesley Moodie. De föll mot andraseedade Nestor/Zimonjic i två raka tiebreakset 6-7 (1-7), 6-7 (8-10). Bra vecka trots allt för Simon & Co. Det bär nu vidare till Rom och ATP Masters.

Simon i semin

Succen för Simon Aspelin/Wesley Moodie fortsätter. I kvarten vann de över Stepanek/Troicki med 6-4, 6-3. I dag, lördag, väntar semifinal mot andraseedade Nestor/Zimonjic.

Robin hade sina chanser

En grundregel i tennis är att ta tillvara på sina chanser. Idag gjorde inte Robin Söderling det. Han föll mot italienaren Potito Starace med 6-7 (5-7), 6-2, 2-6 på dryga två timmar. Robin hade setbollar i första utan att knipa. Han hade också 5-4 i tiebreaket. I andra tog han över och bröt italienarens serve två gånger. I tredje så tappade han igen och det var inget snack om saken. 

Robin, tillsammans med Robert Lindstedt föll även i dubbeln Det blev 6-7 (4-7), 6-2, 7-10 (mtb) mot Bhupathi/Knowles. 

Simon Aspelin/Wesley Moodie vann tidigare idag. De slog tredjeseedade Dlouhy/Paes i den andra omgången i två tiebreak 7-6 (7-5), 7-6 (7-3). Vilka som nu väntar i kvarten är inte klart.

Äntligen Robin

Senast han vann en singelmatch i ATP var i andra omgången i Melbourne i Australien Open i mitten av januari. Igår hände det igen, denna gång i Barcelona. Robin Söderling vann på en timma över ryssen Teimuraz Gabashvili med 6-1, 6-4. En skön seger för Robin och hans coach Magnus Norman. I andra omgången som spelas redan i eftermiddag möter han Potito Starace från Italien, rankad som nummer 101. De möttes 2006 i Monte Carlo och då vann Robin i två raka.

Efter den matchen är det dubbel för Robin. Tillsammans med Robert Lindstedt möter de det fjärdeseedade paret Bhupathi/Knowles. 

Simon Aspelin/Wesley Moodie vann också de igår De mötte Stepanek/Troicki och vann med 7-6 (7-0), 2-6, 12-10 (mtb. I dag möter de Dlouhy/Paes i den andra omgången. 

Robban och Robin vände och vann

Robert Lindstedt tillsammans med Robin Söderling har börjat vinna igen. Efter fjolårets succé i World Team Cup där de vann samtliga matcher föll de förra veckan i Monte Carlo. Men igår i Barcelona mot spanjorerna Lopez/Verdasco gick det vägen igen. Föll i första men sedan kom den sköna vändningen. De vann med siffrorna 6-7 (4-7), 6-2, 10-7 (mtb). I andra omgången väntar fjärdeseedade Bhupathi/Knowles.

I eftermiddag går Simon Aspelin in i samma turnering. Tillsammans med sydafrikanen Wesley Moodie  möter de Stepanek/Troicki i den första omgången.

Även Robin Söderling gör entré ikväll. Han, som är fjortondeseedad, möter ryssen Teimuraz Gabashvili.

Spanien och Barcelona denna vecka

Idag måndag inleds Barcelona Open Banco Sabadell. I singel har vi, som vanligt, Robin Söderling. Han, som är fjortondeseedad, möter ryssen Teimuraz Gabashvili. Den 23-åriga ryssen är rankad som nummer 67. Robin mötte honom i Bangkok i fjor och vann då över två set. Han släppte då enkom fyra game.

I dubbel spelar han i eftermiddag tillsammans, även denna vecka, med Robert Lindstedt. De möter spanjorerna Lopez/Verdasco.
Även Simon Aspelin är med, i par med sydafrikanen Wesley Moodie. De möter Stepanek/Troicki i den första omgången.

Aspelin föll mot gamle kompisen

Som siste svensk kvar i Monte Carlo föll Simon Aspelin/Wesley Moodie mot sjundeseedade Knowle/Ram med 6-7 (3-7), 2-6. Noterbart i sammhanget är att förra året spelade Simon och Julian Knowle tillsammans. Deras mest minnesvärda vinst tillsammans kom hösten 2007 då de segrade i US Open.

Vi får nu som svenskar istället ställa hoppet till nästa veckas turnering i Barcelona.

Vi kan alla glädjas åt att Sverige fått ett wildcard till World Team Cup, även kallad för världsmästeskapet för lag på grus, i Düsseldorf som avgörs från den 17 maj. Sverige är titelförsvarare efter den sköna segern i fjor. Vem minns inte den räddade matchbollen i den avgörande dubbeln mot Ryssland?!
Vi har i år anmält Robin Söderling, Andreas Vinciguerra och Robert Lindstedt. Övriga länder som deltar är Tyskland, Argentina, Italien, Ryssland, USA, Frankrike och Serbien.

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma till denna spännande tävling.

Simon ende svensk kvar

Simon Aspelin/Wesley Moodie vann "svenksmötet" över Robin Söderling/Robert Lindstedt med 6-2, 6-4 i Monte Carlo. I andra omgången väntar sjundeseedade Knowle/Ram.

Robin får inte ordning på spelet

Ny vecka, i Monte Carlo, och nya möjligheter, på det röda gruset. Men Robin Söderling får inte ordning på det i ATP-turneringarna. Han föll mot italienaren Simone Bolelli med 4-6, 6-1, 3-6 på dryga två timmar.
I det första setets första game får han tre breakbollar emot sig. Han reder ut dessa. En till gång händer det och setet är förlorat. Serveprocenten är extremt låg från svenskens sida, 36%. I andra set får han igång både serve och övriga spelet. Han tar det också enkelt. Avgörande set så är den urusla serven tillbaka och matchen är över. 

Imorgon, tisdag, är det dags för Robin i dubbel tillsammans med Robert Lindstedt. De möter mot Simon Aspelin/Wesley Moodie från Sydafrika. Matchen är nummer tre på bana 9, startar runt klockan 15.

Monte Carlo och det röda gruset väntar

Monte Carlo har blivit av med sin Mastersstatus men får behålla namnet, trots allt.
Robin Söderling inleder mot italienaren Simone Bolelli. De möttes 2007 i Båstad, då vann Robin i två raka.

I dubbel spelar Robin tillsammans med Robert Lindstedt. De inleder mot Simon Aspelin som denna vecka spelar med ännu en ny partner, Wesley Moodie från Sydafrika. Vinnarna får möta Julian Knowle/Andy Ram.

Viasat Sport sänder direkt från och med måndag.


Finalförlust för Simon

Det blev ingen ny svensk ATP-turneringsvinst idag. Simon Aspelin i par med Paul Hanley förlorade finalen i Casablanca, Marocko. Semifinalen vann de över Kas/Wassen med 7-5, 6-2. Dagens final så föll de, tyvärr, mot toppseedade Kubot/Marach med 6-7 (4-7), 6-3, 6-10 (mtb). Trots nederlaget var det ett steg i rätt riktning för Simon som haft en mycket tung start av året.

I samma turnering föll Johan Brunström/Jean-Julien Rojer i kvarten mot Fiedl/Skoch med 4-6, 3-6.

Grussäsongen är här

I Marocko och USA inleds årets grussäsong. I Casablanca är det Grand Prix Hassan 2 och där spelar denna vecka Simon Aspelin med, årets tredje dubbelpartner, Paul Hanley från Australien. Det går riktigt bra. I första omgången vann de över spanjorerna Hernandez/Martin med 6-3, 6-7 (5-7), 10-6 (mtb). I kvarten så slog de Bellucci/Butorac med siffrorna 6-3, 6-3. Semifinal blir det och motståndet där blir Gil/Tecau.

Det går även bra för Johan Brunström/Jean-Julien Rojer. De vann sin första match över Cipolla/Starace från Italien. Kvartsfinal imorgon.

I US Men's Clay Court Championship i Houston, USA spelar ingen svensk.

Robin Söderling gör sin årsdebut på gruset i och med nästa veckas storturnering, fd Masters, i Monte Carlo, Monaco. Noterbart är att Robban Lindstedt skall spela dubbel tillsammans med Robin i denna turnering.

Robban borta

Robban Lindstedt tillsammans med Martin Damm försvann i den andra omgången av ATP Masters Series i Miami. De föll mot Hutchins/Kerr med två gånger 3-6.

RSS 2.0