Lindell mästare

Christian Lindell vann idag sin första titel sedan 2015 då han tog hem Futuren i Santa Margherita Di Pula i Italien. 

Finalen vann han i två raka över Harris (ranking 270). Påväg fram till titeln vann Lindell (451) över Rizzuti (1151), Panfil (692), Frigerio (449) i kvarten och i semifinal över Linzer (291). 

Detta var svensken sjunde titel i karriären på Futurenivå.

Den svenska DC-bloggen tar av sig hatten och säger grattis!

Lindell forsätter även nästa vecka i Italien, på samma ort. 


Markus Eriksson fick till en kvartsfinal i spanska Majadahonda, även det på Future. 

Elias Ymer kvalvann idag sin första match i Estoril, Portugal. Här pratar vi 250-nivå. Han har från i fjol att försvara två vinster i kval och en match i huvudturneringen. 

Robert Lindstedt är tillsammans med Sam Groth toppseedade i samma turnering. 

Johan Brunström har fått ersätta Andreas Siljeström vid sin sida med en annan australiensare, Matt Reid. Paret spelar i turkiska Istanbul. 


Båstad som väntat

Sverige tar emot Litauen i en direkt avgörande Davis Cupmatch 15-17 september. Vi fick precis informationen från ITF att spelplats återigen blir Båstad och dess tennisstadion med plats för 6000 åskådare.


Sverige spelade samma helg för ett år sedan på samma plats, mot Nederländerna. Ett mycket lyckat arrangemang, dessutom med ett fantastiskt septemberväder. Det enda som inte var tillfredsställande var resultatet (0-5) och att det saknades en riktig svensk hejaklack.

Ser vi till det rent sportsliga är, som Den Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om, även grus som Båstad Tennisstadion erbjuder att föredra. 

Första singeln på fredagen spelas klockan 10.30, dubbeln på lördagen startar 13 och singlarna inleds kl 10.30 på söndagen. 

Vi återkommer givetvis. 


Siljeström skadad

Radarparet Johan Brunström & Andreas Siljeström hann knappt påbörja sin första match i Challengern i italienska Francavilla mot serberna Krajinovic/Zekic innan det var färdigspelat. I ledning med 2-0 i första set, efter en kvart, gav svenskarna upp. 


Fick under onsdagskvällen tag på Siljeström. Han berättar att orsaken till att paret gav upp är att han har skadat hälen i ena foten. En skada som han haft hela året men som nu omöjliggjorde fortsatt spel. Siljeström skall genomgå en magnetröntgen, efter det vet vi mer om hur hälen mår. Det är oklart när han kan vara tillbaka. 

Annat på svenskfronten:
Christian Lindell, oxå han med spel i Italien men då på Future räddade två matchbollar i första omgångens skiljset mot Rizzuti, rankad 1151. 
Vinst idag igen mot Panfil, 651, betydligt enklare i två raka. Kvart väntar imorgon. 

Eriksson är i Spanien, även här Future, och vann sin första match.

Robert Lindstedt spelar ATP i Bukarest. Han vann idag tillsammans med Sam Groth över Coric/Darcis med 6-4, 6-2 på en timma.


Ingen spelplats klar

Svenska Tennisförbundet meddelade oss idag att spelplats inte är klar till matchen mellan Sverige och Litauen den 15-17 september. Besked skulle lämnats för en vecka sedan men det återstår fortfarande detaljer om själva upplägget. 


Den Svenska DC-bloggen återkommer när vi vet mer.  


Gediget hantverk av Seppi, Ymer Jr chanslös

Mikael Ymer hade inte mycket att sätta emot mot italienaren Andreas Seppi. Förlusten skrevs till 4-6, 3-6 på 1 timma och kvart. 

Italienaren gjorde vad som krävdes av honom, hantverket var gediget. Ymer Jr hängde bra med men har inte i dagsläget det som krävs för att skaka en spelare som är 335 placeringar bättre än han på rankingen.

Seppi bröt Ymer i det sjunde gemet efter en misslyckad smash av italienaren som Mikael tyvärr placerar i nät, 3-4. Ymer hamnar i problem även i nästa servegem. 15-40 innebär här två setbollar för Seppi. Svensken räddar även dessa och får fram 4-5 när Seppi lägger en backhandkross bred. 
I gemet där Seppi kan serva hem setet får vi se en rad sköna grustennispoäng. Bäst lyckas italienaren och gör fram till ytterligare två setbollar vid 40-15. Ymer räddar den första efter en misslyckad stoppboll från Seppi som landar på nätkanten och rullar tillbaka. På den andra placerade Ymer bollen på baslinjen, eller vad vi tror är på baslinjen. Seppi orkar på att bollen är lång och sätter sig. Huvuddomaren ger honom rätt. Första set till Seppi på 45 minuter. 

Tendensen är att svensken hamnar i problfm så fort förstaserven inte sitter. Seppi är oxå mycket mer stabil i duellerna. 

Andra set inleds med att Ymer håller serven. Han skaffar sig sedan sin första, och enda, breakboll efter det att Seppi misslyckats med sin tänkta smash vid nät. Den hamnar i nätet. Ymer tar inte den chansen. Seppi lägger tillbaka returen i samma hörn som svensken var medan Yner är påväg mot mitten. Gemet sedan borta. I nästa svenska servegem hamnar han i svårigheter. Seppi går fram till 15-40, två breakbollar. Ymer räddar en men får sedan snedträff och lägger sin forehand bred. Sju av de sista nio poängen till Seppi och 1-2. Problem även i nästa svenska servegem, 0-40, innebär tre nya breakbollar. Ymer räddar alla tre och vinner gemet. Vid 3-5 orkar inte Ymer fullfölja efter en duell utan lägger poängen i nät vilket innebär 15-40, 2 matchbollar. På den gör Ymer ett grovt dubbelfel och setet över på 30 minuter. Matchen förlorad. 

Ymer Jr räcker inte till på denna nivån. Det är bara att hoppas på att han nu försöker på Challangernivån för att få lite matcher i kroppen. 


Hänt i och händer i veckan

Medan flertalet av världens just nu bästa tennisspelare gjort upp om Masterstiteln i Monte Carlo har några av Sveriges bästa dito varit något helt annan stans och spelat på helt annan nivå under veckan som varit. 


Men innan vi går in på det är vi skyldiga att berätta vad som hände med Isak Arvidsson och hans kvartsfinal i Futuren i Antalya, Turkiet, i påskveckan. Han föll tyvärr mot Lindells överman,Leite, i skiljeset.

Över till denna veckan. 
Christian Lindell fortsatte på Futuretouren, på grus och även i Italien. Ett snäpp bättre denna veckan. En vinst, därmed kvartsfinal för honom. 
Han fortsätter i samma land, på samma tour och underlag veckan som kommer. Som sjätteseedad möter han en hemmaspelare som fått ett WC. 

Markus Eriksson spelar i spanska Majadahonda utanför Madrid. 

I 500-turneringen Barcelona Open Banc Sabadell har Mikael Ymer fått ett WC. Han möter imorgon måndag med start klockan 11 italienaren Andreas Seppi, rankad på plats 75 jämfört med svenskens 414. 

I Budapest (250) spelar Robert Lindstedt i par med Sam Groth. Paret spelade tillsammans senast i Wimbledon i fjor. De möter Coric/Darcis i första rundan.

Påtal om dubbelspecialister så spelar Johan Brunström och Andreas Siljeström Challenger i italienska Francavilla, som tredjeseedade. 



Uppdatering skärtorsdagen

Så här med bara några timmar kvar till påsksen inleds på allvar är det dags för en uppdatering på diverse olika nivåer inom tennisen och de mest meriterade svenskarna. 


Elias Ymer kräftgång skrev vi om härom dagen. 
Siljeström/Brunström, även dessa svenskar titelförsvarare, förlorade i kvartsfinalen. En vinstmatch i turneringen ger 15 poäng. Jämfört med fjolårets 90 poäng är det skral utdelning. 

Lindell som nu provar lyckan i Europa och fortsatt Futuretouren börjar denna i Turkiet. Ut redan i första omgången var mindre roligt. Nu väntar flera veckors spel i Italien.
I samma turnering, i Antalya, spelar även Isak Arvidsson. Han är nu framme i kvartsfinal med spel imorgon mot Lindells baneman, brasiliarien Leite (rankad 872). 

Fred Simonsson förlorade kvalfinalen i Futuren i USA. 

Vi flyttar upp ett par nivåer tiil ATP och turneringen i Houston, USA. Vi pratar Robert Lindstedt med ännu en ny partner. Hemmaspelaren Scott Lipsky. Resultatet i jämförelse med årets andra partners var dock liknande, tyvärr. Förlust i första rundan mot Dutra Silva/Shamasdin 4-6, 6-3, 6-10. 


Koll på Litauen

Den Svenska DC-bloggen har kartlagt Litauen som Sverige möter i den direkt avgörande matchen om vilket land som flyttas upp till grupp 1 Europa/Afrika och vilket land som blir kvar i grupp 2 2018.


Matchen spelas 15-17 september. 

Litauens ranking är 41 jämfört med Sveriges 35. 

Litauens bästa spelare, Ricardas Berankis, har inte spelat Davis Cup i år.
26-åringen som är rankad 138 har sedan debuten 2007 spelat 31 DC-singlar och vunnit 23. Ranking i dubbel är 373, 6 vinster har det blivit i Davis Cup av 13 möjliga i dubbbel. 
Noterbart är att han i fjol i maj var rankad på plats 50, efter att bla vunnit två Challenger och gått till ytterligare en final månaden innan. 
Han har inte spelat en enda turnering i år. Detta pga en operation i höger höft. Rehab skall ta fyra månader. Oklart när han är tillbaka. Noterbart är att Berankis generellt undviker att spela på grus. Hard är helt klart favoritunderlaget. 

Landets tvåa, Laurynas Grigelis, rankad i singel 249, dubbel 374. 
DC-facit sedan debutera 2008 är för 25-åringen 12 vinster/15 förluster i singel och dubbel 8/8. Facit i helgen mot Georgien blev en vinst mot Tsivadze (862), vann dubbeln tillsammans med Mugevicius med 3-0 i set. Sedan vill han nog glömma söndagens singel, förlust med 0-3 mot Basilashvili, här vann han ett gem...
Grigelis är en duglig grusspelare på Futurenivå med två vinster i fjol. 

Lukas Mugevicius, rankad singel 404/dubbel 356, fick i helgen förtroendet i dubbeln (se ovan) och i den femte och avgörande matchen mot Georgiens Tsivadze. Det blev vinst med 3-1 i set.
Hans DC-singlar har resulterat i 5 vinster/9 förluster i singel och dubbeln 2-6. 

I år har oxå Tadas Babelis fått förtroendet i levande singlar. I helgen inledde han fredagens spel med att förlora stort mot Basilashvili med 0-3 (5 gem vunna). I övrigt har det mest blivit i redan avgjorde singlar.
Han är rankad 1338 i singel och 1324 i dubbel. DC-facit är 0/5 i singel och 1-0 i dubbel. 

Till detta ser vi att en viss Tomas Vaise spelat redan avgjorda matcher de senare åren. Denna 18-åring är orankad och var spelar två singlar, ingen vinst. 


När Litauerna får fördel av hemmaplan har dessa valt att spela på  (mars i år), hard inomhus (september i fjor, förlust med 0-5), grus utomhus (juli i fjor, vinst med 3-2), hard inomhus (mars i fjor, vinst med 3-2), hard inomhus (september 2015, förlust med 1-4), hard inomhus (februari 2013, vinst 4-1) och grus (juli 2011, förlust 0-5).


Som det just nu ser ut med våra svenska spelare så är Den Svenska DC-bloggen övertygad om att bästa val av underlag i september är grus.
Vi hoppas här att Lindell kan behålla sin lysande grusform, Mikael Ymers kropp håller för fem set, Elias Ymer hittar spelet, Carl Söderlund kan komma hem från USA/Collage och att dubbelparet Siljeström/Brunström åter får spelet att stämma. 

Pratar vi grus ligger Båstad helt klart bäst till. Båstad är alltid Båstad, "Den svenska tennishuvudstaden", och till det fjolårets succé med arrangemang, väder, etcetera. Allt, förutom resultatet, var bra.


Nittio poäng borta

Ifjol blev Elias Ymer mästare, vinnare av Challengern Open Citta' Della Disfida i iitalienska Barletta. I dag förlorade han i första omgången i samma turnering. Motståndare idag var tjecken Lukas Rosol o siffrorna skrevs till 3-6, 4-6 på knappt 1,5 timma. Båda spelarna hade lika många möjligheter till break, åtta var. Den igår 21 år fyllda svensken tog vara på en, den tio år äldre tjecken vann tre av sina. 


Cirka 30 platser förlorar nu Ymer när nya rankingen presenteras på måndag. Runt plats 180 kommer han hamna på. Det är hans sämsta ranking sedan två år tillbaka (april 2015). 

Gör vi en djupare analys av Ymers poäng från i fjol från april och året ut ser vi att han har följande att försvara:
Estoril (ATP), i fjol 25 april, två kvalvinster, 12 poäng
Aix en Provence (Challenger), 2 maj, semifinal/fyra vinster, 40 poäng
Bordeaux (C), 9 maj, semifinal/fyra vinster, 40 poäng
Roland Garros (Grand Slam), 23 maj, två kvalvinster, 8 poäng
Prostejov (C), 30 maj, två vinster, 10 poäng
Caltanissetta (C), 6 juni, två vinster, 10 poäng
Perugia (C), 13 juni, semifinal/fyra, 33 poäng
Gstaad (ATP), 18 juli, kvartsfinal/tre, 45 poäng
Cordenons (C), 15 augusti, kvartsfinal/tre, 17 poäng
Manerbio (C), 22 augusti, två vinster, 8 poäng
Rome 2 (C), kvartsfinal/tre, 17 poäng
Mohammedia (C), två vinster, 7 poäng

Vi noterar att det handlar om 247 poäng. Alla inspelade utomhus på grus. 
Frågan är om Ymer Sr fortsätter att spela på touren (Challenger och ATP) och hoppas på en vändning efter den, minst sagt, tröga inledningen på året eller om han pausar för att åter hitta tillbaka till vinnarspåret. Frågan får vi reda förhoppningsvis på inom kort.



Ymer ut, Ymer in

Mikael Ymer har kvalat i helgen, kvalat till Challenger i Barletta. Först vinst igår över fransosen Michon med 4-6, 6-1, 6-3. 

Idag väntade tredjeseedade Clezar från Brasilien, rankad 238, och det blev förlust trots en lysande start med 6-1, 1-6, 4-6. 

Sveriges senaste Davis Cuphjälte, Elias Ymer, går direkt in i huvudturneringen som åttondeseedad. Han möter tjecken Lukas Rosol i första rundan. Elias är titelförsvarare i Barletta.

Vi ses oxå Andreas Siljeström och Johan Brunström som toppseedade i dubbelklassen. Även dessa svenskar är titelförsvarare efter fjolårets vinst. 

En annan DC-hjälte från i helgen, Christian Lindell, fortsätter att spela på turkisk mark i Antalya och på grus veckan som kommer. Här pratar vi Future. Han har här även sällskap av Isak Arvidsson.

Fred Simonsson kvalar, klar för final, i Future i USA. Markus Eriksson och Patrik Rosenholm fortsätter att prova lyckan i Qatar. 


Dubbelspecialisten Robert Lindstedt har till kommande vecka bytt partner igen. Scott Lipsky finns nu vid hans sida. Turneringen är Houston, USA. Underlaget grus. 


Litauen väntar på hemmaplan i september

Sverige har idag vunnit matchen mot Turkiet. Christian Lindell fullbordade den svenska segern genom att vinna över Anil Yuksel med 6-3, 5-7, 6-1 på knappt två timmar. Sverige vinner landskampen över Turkiet med 4-1. 


Litauen slog precis in matchbollen mot Georgien. Stor matchhjälte blev Likas Mugevicius som vann den femte och avgörande matchen mot George Tsivadze med 3-1 i set. 

Den Svenska DC-bloggen tittar redan nu framåt mot Litauen den 15-17 september, där Sverige har fördel av hemmaplan. Vinnaren av denna drabbning spelar i grupp 1 Europa/Afrika, förloraren stannar kvar i grupp 2, nästa år.

Det Svenska Tennisförbundet har denna gång tio dagar på sig efter vunnen match att bestämma vart och på vilket underlag denna match skall spelas. Det innebär att senast nästa vecka, onsdag 19 april skall det meddelas. 

Vi kan inte låta bli att redan nu spekulera i vart vi vill och hoppas att denna Davis Cupfight skall spelas. 
Ser vi till vart och med vilket underlag Sverige valt att spela sina hemmamatcher på hösten (i september och oktober) under 2000-talet ser vi följande aktuella orter/arenor/underlag, inklusive årtal och månad:
2016/september/Båstad Tenniscenter/Grus utomhus
2014/oktober/Jönköping/Racketcentrum/hard inomhus
2013/oktober/Helsingborg/Idrottens Hus/hard inomhus
2010/september/Linköping/Sparbanken Arena/hard inomhus
2009/september/Helsingborg/Idrottens Hus/hard inomhus
2007/september/Göteborg/Scandinavium/carpet inomhus

Samtliga är bra, fullgoda arenor. Vi kan räkna bort Scandinavium, Göteborg, av den enkla anledning att arenan är för stor för spel i Sveriges nuvarande division. 

Ser vi till underlag hade grus varit att föredra. Mestadels för vi vet om våra svenska spelares styrka på detta underlag. Det visar inte minst helgens fyra segrar i singel för både Ymer Sr och Lindell.
Pratar vi grus ser vi att fjolårets succé med match i Båstad som bästa och mest ekonomiska alternativ. 

Partille Arena utanför Göteborg har oxå tidigare visat intresse att arrangera en Davis Cupmatch.

Den Svenska DC-bloggen återkommer givetvis i ämnet. 



Ymer tar Sverige till seger

Sverigeettan Elias Ymer vann över Altug Celikbilek med 7-6 (6), 6-1, 7-5. 


Sverige vinner landskampen med ointagliga 3-1. 

Turken börjar med att hålla sin serve i första set. Sedan går han upp till 0-40, 3 breakbollar, i Ymers serve. Svensken räddar två, sedan 0-2. 
Ymer kontrar på det med att skaffa sig tre breakbollar, 0-40. Celikbilek räddar en, sedan tillbaka 1-2.
Båda två håller sedan sina servar fram till 3-3. Ymer har nosat lite, både vid 2-2 då han hade 15-30 och vid just 3-3 då han hade 0-30 i turkens serve. Celikbilek ikapp och förbi till 40-30. Ymer vill annat, vinner två poäng till breakboll. Hemmaspelaren skaffar sig gemboll, Ymer kvitterar, ny gemboll och han håller till 3-4.
Glädjande att nu inse att turkisk TV direktsänder från matchen. 
Tre stabila servar fram till 40-0. Ymer passerad på nät, 40-15. Rak backhand efter duell och Ymer borta till 40-30. Duell bred från turken racket efter det till 4-4.
Två nätrullare som är på turkens sida ger 4-5. Stabilt spel av Ymer vid nästa servegem till 5-5.
Turken avgör sedan på nät till 5-6. Ännu ett måstegem väntar för Ymer för att då till tiebreak. 30-30 och två stabila servar ger tiebreak. Dubbelfel av turken omgående. Dock tappar Ymer båda sina servar, 1-2. Turken upp till 1-4. Ymer ikapp efter efter en lång retur till 5-5. Egen serve och Celikbeilek på nät och bred ger 6-5 och setboll. Svensk retur djupt i nät och 6-6. Ingen vågar knappt sedan slå till bollen, båda väntar ut den andras misstag. Duellen avslutas med en bred forehand. Ny setboll och dessutom egen serve. Stabil serve och turken borta. 8-6. Första på en timma. 

Ymer bryter sedan omgående i andra set, går fram till 3-0. Har har vunnit tolv av setets fjorton poäng hittils.
Ymer upp till 0-40, 3 breakbollar. Turken räddad samtliga, bl.a. via en nätrullare, och två poäng till 3-1. 
En rak forehand från Ymers racket ger sedan ännu ett break till 5-1. 
Ymer avgör på tredje setbollen när turken lägger en forehand bred. 6-1. Knappt 30 minuter tog det. 

Tredje setets femte gem ger svensken två btrakbollar vid 15-40. Celikbilek räddar båda. Har sedan två gembollar innan Ymer får ännu en breakboll när turken lägger en forehand lång. Ymer spelar sig fram till position mitt i banan. En forehandkross i backhandkrysset ger svenskt 3-2. 
Ymer slappnar av, slarvar sedan. Två breakboll emot vid 15-40. En upplagd forehandsmash från Ymers racket hamnar sedan djupt i nät, bryt tillbaka, 3-3. 
Celikbilek håller sedan sin serve blankt. Åtta av nio poäng till turken nu. 
Två stabila svenska serva är från 30-30 ger sedan 4-4. Breakboll i nästa gem, Ymer lägger returen bred. Turken håller serven till 4-5. Ymer håller till 5 lika.
Helt öppen bana för Ymer i nästa gem ger tvp breakbollar vid 15-40. Enkel bred av turken ger 6-5. Ymer kan serva hem matchen. Snedträff först från Ymer på nät och sedan av Celikbilek och bollen seglar långt ut. Matchboll. Retur lång på den. 

Ymer vinner en riktig arbetarseger, Sverige vinner landskampen! 

Noterat under matchen är att det blåser på centercourten och verkar vara i stort sett fullsatt. 

I matchen mellan Georgien Litauen stor det nu 2-2 efter att Basilashili bara släppte ett gem mot Grigelis.
Vinnaren här möter Sverige i Sverige i mitten av september. 


Byte i Turkiet

Turkiets etta Marsel Ilhan (rankad 284) byts ut till förmån för gårdagens dubbelspelare Altug Celikbilek (452). 

Han gör i och med denna match debut, i en levande match, i Davis Cup. 

Inga ändringar för Sverige, Elias Ymer (154) spelar. 


Sverige förlorade överraskande dubbeln

Johan Brunström i par med Andreas Siljeström förlorade mot Altug Celikbilek och Cem Iltek. Efter 2 timmar står det 7-6(5), 4-6, 4-6, 3-6 efter drygt 2,5 timma.

I första set bröt svenskarna Celikbileks serve fram till 4-2. Innan dess har svenskarna räddar två breakbollar. Först i Nrunströms serve vid ställningen 1-1 och sedan vid 2-2 när Siljeström servade.
Brunström får sedan problem i egen serve igen och Sverige tappar gemet, 4-3.
Celikbilek höll sedan sin serve enkelt, 4-4. Siljeström tar Sverige till 5-4.
Problem sedan för Iltek i sin serve. Svenskarna fram till 0-30, två poäng från första set. En turkisk poäng innan 15-40, två svenska setbollar. Turkarna räddade båda och fram till 5-5. Dem vinner ytterligare två raka poäng fram till 0-30 i Brunströms serve. Svenskarna i kapp till 30-30, gemboll och sedan 6-5.
Problem igen för turkarna i egen serve, denna gång Celikbilek. Svenskarna har ännu en gång två setbollar, 15-40. Turkarna räddar båda igen. Nya benskörhet setboll som turkarna räddar. Setet till tiebreak.
Paren följs åt till 3-2. Då tappar Celikbilek sin serve en gång. 4-3. Siljeström till serve. Håller sin första o tappar sin andra, 5-4. Ilkel tappar sin första serve vilket ger två nya setbollar. Turkarna räddad den första. 6-5. Brunström servar sedan till setvinst när Siljeström läggen en distinkt dubbelfattad backhandvolley vid nät otagbart för turkarna, 7-5 i tiebreaket. 52 minuter tog setet, Sverige avgör på sjunde setbollen.

Andra set börjar mycket lugnare än första, utan breakbollar. Samtlga fyra spelare håller sina servar, två gånger om till 4-4.
Celikbilek håller sin serve enkelt till 4-5. Brunström till serve, måste hålla den. Hammar i trångmål när motstånderna går upp till 0-30. Svenskarna kvitterar, 30-30. Tapp sedan till 30-40, med andra ord setboll. Svenskarna förlorar den, det är utjämnat. 33 minuter tog andra set. Det innehöll en breakboll.

Tredje set inleds om andra. Inga break under första och andra rundan av servar, 4-4. Historien från andra set upprepar sig. Turkarna skaffar sig två breakbollar vid 4-5 och 15-40 vilket ger två setbollar. Avgör på första. Det svenska dubbelparet har problem, det svenska dubbelparet är i brygga. 

Fjärde set följer mönstret från set två och tre. Inga break, fram till 3-4. Då tappar Siljeström serven blankt. Celikbilek kan nu serva hem matchen. Så gör han, dessutom blankt. Matchbollen otagbart på Brunström. Turkarna vann matchens tolv sista poäng.

Efter det att Brunström/Siljeström vunnit första set så tog turkarna över kommandot totalt. Svenskarna hade inte en enda breakboll under de sista tre seten. Svenskarna vann tre bollar i ett och samma gem en enda gång under dessa set. 

Förlusten är mycket överraskande. Den match som på pappret såg mest klar ut i svensk fördel förlorade vi. 

Sverige leder med 2-1 i matcher. 

Nu väntar en oviss söndag. Först ut imorgon är de båda ländernas ettor Elias Ymer mot Marsel Ilhan. 


Vinnaren mellan Turkiet och Sverige möter, som bekant, vinnaren mellan Georgien och Litauen. Bortalaget leder med 2-1 efter dubbeln idag som vanns i tre raka.


Byte i Turkiet

Trots att han gjorde 4,5 timma på banan igår eftermiddag mot Elias Ymer väljer den turkiske kaptenen Akkoyun att byta in Cem Ilkel (dubbelranking 438) istället för Anil Yuksel (625). Han spelar tillsammans med Altug Celikbilek (428). 

Paret har spelat en gång tidigare i DC-sammanhang, senast mot Cypern. Då blev det förlust med 1-3.

Sverige behåller sitt nominerade par Siljeström och Brunström.

Matchen startar klockan 13. Det väntas regnskurar under hela eftermiddagen i Antalya. 


Mikael Ymer kvalar i Italien

Storebrodern Elias Ymer har idag gjort en storstilad insats i Davis Cupmatchen i Turkiet som slutade med seger efter fem set. 

Hans yngre broder Mikael Ymer avböjde sin medverkan denna gång med ursäkten att han inte var redo för längre matcher, med upp till fem set.

Vi får nu istället se honom, med start imorgon, kvala till Challenger i italienska Barletta. Turneringen spelas utomhus på grus. Han möter fransosen Michon, rankad 324 jämfört med svenskens 419.
Vinnaren här får på söndag möta Clezar (238) på söndag. 


Ymer en vinnare igen

Elias Ymer vann över Cem Ilkel med siffrorna 4-6, 3-6, 6-7(6), 7-6(3), 6-3 efter 4,5 timmars spel. 
Sverige har nu 2-0 efter första dagens singlar. 

Elias Ymer börjar, precis som Lindell tidigare idag, på allra bästa sätt. 
Han vinner första gemet mot Cem Ilkel och bryter fram till 2-0.
Att en spelare är som svagast efter ett vunnet break visar sig sedan. Ymer hamnar i underläge med 15-40 och tappar servegemet, 2-1.
Ny svensk breakboll i nästa servegem. Räddas även den. Breakboll nummer tre följer. Ymer kommer inte åt. Gemet till Ilkel på gemboll nummer tre, 2-2. 
Återigen problem för svensken i nästa serve. Tapp till 15-40, två breakbollar. Han tappar omgående, 2-3.
Trots 15-30 i Ilkels serve vinner han gemet, 2-4. Fyra raka gem till turken nu. 
Ymer bryter trenden genom att serva hem nästa gem blankt, 3-4.
Ilkel fram till 40-0 i nästa gem, Ymer ikapp till 40 lika. Turken vinner sedan två raka poäng till 3-5. 
Svensken fram till 40-0 i sitt nästa servegem. Ilkel tar sig upp till 40-30 innan Ymer kan avgöra, 4-5. 
Ilkel kan nu serva hem Turkiets första set för dagen. 
Ilkel går upp till två bollar från set, 30-0. Ymer kommer tillbaka, 30 lika. Ilkel kontrar med setboll, 40-30. Svensken räddar den. Av bara farten skaffar han en breakboll. Turken räddar den. Ny breakboll som Ilkel räddar. Han skaffar sig sedan sin andra setboll. Ymer plockar den. Setboll nummer tre blir det. Ymer räddar även den och skaffar sig sin tredje breakboll i gemet. Ilkel räddar även den. Fjärde breakbollen får vi se. Lika igen. Ny setboll, nummer fyra. Den vinner Ilkel med ett ess. Setet borta på 54 minuter. 

Noters att Ymer hade åtta breakbollar i första set, vann en. Ilkel hade två, vann två. 


Andra set inleds på liknande sätt som första. Ymer har chans att gå fram till ledning med 2-0 efter att ha vunnit första gemet och med en breakboll i andra. Men förbannelsen över inte vunna breakbollar håller i sig. Istället får vi 1-1. 
I nästa svenska servegem går Ymer från underläge med 15-30 till 2-1. 
Ilkel servar, Ymer går upp till 0-30. Efter det fyra raka turkiska poäng, 2 lika. 
Ymer vänder sedan på ett underläge med 15-30 till ledning med 3-2.
Sedan kommer ytterligare ett gyllene tillfälle. Ilkel servar och Ymer går fram till 15-40, två breakbollar. Turken räddar en sedan kommer det efterlängtade breaket, 4-2. Blankt sedan till 5-2. Ilkel håller sitt gem blankt. 
Ymer har chans att serva hem set nummer 2. 15-0, 15-15, 30-15, 30-30, 40-30, lika, ny gem-/setboll och setet till Ymer och därmed utjämnat till 1-1. 

Första serve in har höjts från 60 till 72% för Ymer och från 43 till 61% för Ilkel. 

I tredje vaskar Ymer fram en breakboll omgående. Ilkel räddar den och vinner gemet, 0-1. Ymer utjämnar, 1-1. 
Enkla gem sedan för båda spelarna fram till 4-4. Då kommer chansen för Sverige. 15-30 och andraserve i Ilkels serve. Turken vänder på det fram till 4-5. Nu måste Ymer hålla sin serve. Ymer håller sin serve, Ilkel likaså fram till 5-6. Ymer hamnar sedan i knipa. Två setbollar vid 15-40. Svensken räddar båda och vaskar fram en gemboll. 
Ilkel vänder på det igen, ny setboll. Ymer räddar även den och tar setet till tiebreak. 

Båda tappar båda sina första servar, 1-1, i tiebreaket. 
Ymer går upp till 3-1, tappar till 3-4 och två egna servar för turken. Ymer vill annat, han bryter tillbaka tvp gånger om, 5-4. Kan nu serva hem setet. Servar fram til 6-4, 2 setbollar. Tappar första i egen serve. Tappar andra i Ilkels serve, 6-6. Ilkel vinner nästa boll, går fram till 6/7 och setboll (totalt nummer fyra). Ilkel vinner den, 1-2 i set. En timma tog det tredje setet. 

Fjärde set börjar mycket bra. Ymer håller sin serve gånger två och bryter på andra breakbollen fram till 3-0. 
Vid 3-1 hamnar Ymer i underläge med 15-30, då gör han ett ess. Håller fram till 4-1. 
Ilkel håller sin serve och går fram till två breakbollar. Han vinner den första, 4-3. Spelet har nu pågått i tre timmar. 
Ymer ger sig inte. Ny breakboll i nästa servegem. Ilkel räddar den och ännu en. 
Sedan avgör han på sin andra andra gemboll, 4-4. 
Efter tre tappade gem på raken håller Ymer sin serve fram till 5-4. 
Svensken var sedan två poäng från setvinst två gånger om, vid 30 lika och 40 lika, utan att komma åt, 5-5. Samma visa vid 6-5, setet till tiebreak. Dubbelt minibryt till 3-0, tapp till 3-1. Åter upp till 5-2. Håller till 6-2, 4 setbollar. Tappar en men sedan avgör han. Setet tog drygt en timma igen. 

Avgörande set väntar. Hittills har spelerna vunnit varannat set. Det är dags för Ymer att bryta den trenden nu. 
Ymer börjar på bästa sätt, han får fram två breakbollar vid 15-40. Ilkel räddar en sedan bryter svensken, 1-0. Ett gastkramande långt gem väntar. Efter tretton minuter kan Ymer serva hem gemet på sin femte gemboll. Då har han oxå räddat tre breakbollar. 2-0. Ny breakboll i nästa gem för Ymer. Vinner inte den men får en ny. Bötte på den, dubbelbreak och 3-0. 
Båda spelarna tar in läkare för massage, tar en medical timeout. Vi har spelat över fyra timmar. Ymer tappar sedan till 0-30, kommer ikapp men tappar till 30-40, en breakboll. Den utnyttjar Ilkel på bästa sätt. 3-1. Ymer har sedan 0-30 i Ilkels serve. Turken kommer igen, har två gembollar innan Ymer får fram en breakboll. På den avgör han, 4-1. Svensken kan inte sedan hålla sin serve. För femte gången på sex gem tappar servaren gemet. 15-40 blir till 4-2. Ett break upp fortfarande. 
Ilkel håller sin serve för första gången i setet, 4-3. Ymer håller blankt fram till 5-3. Ett gem kvar för Sverige, för Ymer till vinst. 
Från 30-0 i turkens serve vänder han till 30-40 och matchboll. Avgör på första. 
Ymer är en vinnare igen!

Elias Ymer har nu spelat fyra femsetsmatcher i Davis Cup. Två vinster i och med dagens, har han. 2015 mot österrikaren Jurgen Melzer och idag. Förlusterna kom 2014 mot letten Martins Podzus och holländaren De Bakker i fjor i Båstad. 
För Cem Ilkel var det fjärde femsetsmatchen, första förlusten. 

 
Fotnot. Det finns tyvärr inga levande bilder från Turkiet. Vi får hålla till godo med livescore. 


Vinnaren mellan Turkiet och Sverige möter vinnaren mellan Georgien och Litauen. Här står det 1-1 efter dagens två singlar. Basilashvili (rankad 60) vann över Babelis (1334) i tre raka set. Sedan vann Grigelis (249) över Tsivadze (862) även här i tre raka. 


Lindell ger svenskt 1-0

Första match, start kl 10, mellan Marsel Ilhan och Christian Lindell. Det är bra med folk på läktarna, drygt hälften av de 750 åskådare som får plats.


Lindell vann med 6-1, 6-4, 6-4 efter dryga två timmar. Därmed 1-0 till Sverige. 

Notera att matchens endast följs via livescore. 

Första gemet, serve för svensken. Tappar 30-15 till breakboll emot. Endast 2 av sex förstaserver in. Räddar den breakbollen och vinner gemet genom två förstaservar in. 
Ilhan till serve. Tappar sina tre förstaservar till 0-40, tre svenska breakbollar. Räddar alla tre. Fram till egen gemboll. Ny breakboll för Lindell, som han vinner. 2-0. 
Blankt servegem sedan till svensken, 3-0. 
Två nya breakbollar för Lindell i nästa serve för Ilhan. Han räddar en, sedan break igen. 
Lindell tappar andra poängen men går sedan upp till 5-0. Ilhan reducerar till 5-1. Lindell servar sig fram till tre setbollar. Turken räddar samtliga. Andraserve ger setboll nummer fyra. Första serve in, retur i nät och setet till Sverige på exakt trettio minuter.
Kuriosa: Ilhan har vunnit 17 av 21 poäng (80%) när förstaserven sitter. Siffran för Lindell är 15/25 (80%). 

Andra sets första gem till Ilhan, 0-1. Lindell tappar första poängen men sedan fyra raka, 1-1. Tre svenska breakbollar i nästa serve för Ilhan. Turken räddar alla tre och ytterligare fem men får ge sig på nästa, den nionde. 2-1. Gemet i särklass matchens längsta, 16 minuter.
Starkt sedan av Lindell att hålla sin serve, 3-1. Svensken sedan från 15-0 till 15-40, två nya breakbollar. Ilhan vinner fyra raka poäng och håller liv i setet, 3-2. Förstaservar in har sjunkit till 56% för Ilhan och 50% för Lindell. 
Blankt sedan till svenskt 4-2. Reducering till 4-3. Svensk serve och avgör på andra gembollen, 5-3.
Svensk Break- och setboll sedan, 30-40. Rädda av Ilhan och vunnet gem, 5-4.
Två setbollar i egen serve för Lindell. Vinner första när Ilhan lägger bollen lång och setet hemma efter 55 minuter. 


Lindell inleder tredje set med att bryta blankt, 1-0. Breakboll, första sedan matchens första gem, som svensken tappar, 1-1. 
Två nya svenska gembollar i nästa serve för Ilhan. Räddas båda och gemet till turken, 1-2. Lindell till serve. Underläge 15-30 vänder han till gem, 2-2. Blankt sedan för Ilhan till 2-3. Lindell ikapp igen. 3 lika. 
Ilhan servar, svensken fram till 15-40, 2 breakbollar. Tar första, 4-3. Två gem från match. 
Lindell servar fram till 5-3 på andra gembollen. Ett gem ifrån svensk 1-0. Ilhan reducerar igen, 5-4. Lindell kan nu serva hem matchen efter exakt två timmars spel. 
Han vänder 0-15 till 40-15, två svenska matchbollar. Ilhan räddar båda, Lindell ger oss en ny, nummer tre. Kommer inte åt då heller. Fjärde matchbollen efter det. På den avgör han med ett ess. 
Svenskt 1-0 efter 2 timmar och åtta minuter. 


Nu väntar dagens andra singel. Sverigeettan Elias Ymer möter Turkiets tvåa, Cem Ilkel. 


Vädret i Antalya är lovande för hela dagen. 


Lindell först ut

Imorgon fredag klockan 10 är det dags för första singelmatchen i Davis Cupfighten mellan Turkiet och Sverige på Ali Bey Hotel & Resort i Antalya. På spel står en avgörande match i september R chansen finns till sidl i grupp 1 2018.


Först ut är Christian Lindell (ranking 363) mot Marsel Ilhan (284). Spelarna har inte mötts tidigare. 
Sverige numera bäste spelare på grus, Lindell, har spelat en tidigare på underlaget. Det var mot Belgien, borta 2014, och det blev vinst över Ungur i tre raka. 
Ilhan, som bäst rankad på plats 33 i mars 2015, har spelat 17 DC-singlar på grus och har vunnit 14 av dessa. 

Efter detta är det dags för Elias Ymer (154) mot Cem Ilkel (302). Inget möte tidigare här heller. 
Svensken har tre förluster på grus i Davis Cupsammanhang. De Bakker i Båstad över fem set i höstas och mot samma Rumänien som Lindell ovan (Copil och Ungur). 
Ilkel har 5 segrar på nio möjligheter, just på grus. 

Lördag bjuder på dubbeln. För Sverige är Johan Brunström (dubbelranking 84) och Andreas Siljeström (73) nominerade. De svensks paret har spelat ihop en gång I Davis Cup, senast mot Tunisien vilka paret vann med 3-0. 
Turkiet ställer upp med Altug Celikbilek (428) i par med Anil Yuksel (625). Ingen dubbel i DC för detta par. Ingen av spelarna har mötts innan i dubbelspel. 

På söndag är det första ländernas ettor Elias Ymer mot Marsel Ilhan som inleder. 
Tvåorna för respektive land gör sedan upp, med andra ord Christian Lindell mot Cem Ilkel. 


Det är nu oxå slutligen bekräftat att det inte blir någon TV-produktion från matchen. Mao ingen möjlighet att följa matchen förutom via livescore. 


Inför lottningen imorgon

Torsdag i Davis Cupvecka innebär lottning. Det är fram tills dess förbundskaptenerna har på sig att byta ut två av de fyra nominerade spelarna. Imorgon klockan 11 lottas det i matchen mellan Turkiet och Sverige.

Den Svenska DC-bloggen har varit i kontakt med den svenska förbundskapten Johan Hedsberg. Han mår nu bätte, febern är borta. Ingen av spelarna har insjuknat. 

Underlaget, traditionellt grus, är mjukt. Sedan återstår det om det är samma förutsättningar på fredag när första singeln drar igång klockan 10. Johan anmärker dock på att centercourten är liten framför allt bakom baslinjen. 
De svenska spelarna tycker att spelet blir bättre och bättre.
Turkarna ser oxå bra ut, vilket inte var oväntat. 

Som Den Svenska DC-bloggen skrivit om tidigare tar centetcourten på Ali Bey Hotels & Resort 750 åskådare. Inget nytt har hörts angående om matchen kommer att kunna streamas eller inte.

Vädret i Antalya där matchen spelas visar på sol och 17-19 under fredagen, regn hela lördagen och sol 17-21 grader för söndagen. 


Tre korta inför DC-fighten

Förbundskapten Johan Hedsberg är sängliggande i feber. Ingen annan i Davis Cuplaget, som är på plats i Turkiet för match i helgen, är enligt uppgift sjuk. Vi får hoppas att Johan snart är på benen igen och att han inte smittat någon annan. 


Centercourten där matchen spelas har plats för 750 åkskådare.

Den Svenska DC-bloggen har fått bekräftat från pressansvarig för det Turkiska Tennisförbundet att det inte kommer finnas några rörliga bilder från arenan i helgen. Detta innebär ingen tv-sändning, ingen möjlighet att streama. 


RSS 2.0