Koll på Litauen

Den Svenska DC-bloggen har kartlagt Litauen som Sverige möter i den direkt avgörande matchen om vilket land som flyttas upp till grupp 1 Europa/Afrika och vilket land som blir kvar i grupp 2 2018.


Matchen spelas 15-17 september. 

Litauens ranking är 41 jämfört med Sveriges 35. 

Litauens bästa spelare, Ricardas Berankis, har inte spelat Davis Cup i år.
26-åringen som är rankad 138 har sedan debuten 2007 spelat 31 DC-singlar och vunnit 23. Ranking i dubbel är 373, 6 vinster har det blivit i Davis Cup av 13 möjliga i dubbbel. 
Noterbart är att han i fjol i maj var rankad på plats 50, efter att bla vunnit två Challenger och gått till ytterligare en final månaden innan. 
Han har inte spelat en enda turnering i år. Detta pga en operation i höger höft. Rehab skall ta fyra månader. Oklart när han är tillbaka. Noterbart är att Berankis generellt undviker att spela på grus. Hard är helt klart favoritunderlaget. 

Landets tvåa, Laurynas Grigelis, rankad i singel 249, dubbel 374. 
DC-facit sedan debutera 2008 är för 25-åringen 12 vinster/15 förluster i singel och dubbel 8/8. Facit i helgen mot Georgien blev en vinst mot Tsivadze (862), vann dubbeln tillsammans med Mugevicius med 3-0 i set. Sedan vill han nog glömma söndagens singel, förlust med 0-3 mot Basilashvili, här vann han ett gem...
Grigelis är en duglig grusspelare på Futurenivå med två vinster i fjol. 

Lukas Mugevicius, rankad singel 404/dubbel 356, fick i helgen förtroendet i dubbeln (se ovan) och i den femte och avgörande matchen mot Georgiens Tsivadze. Det blev vinst med 3-1 i set.
Hans DC-singlar har resulterat i 5 vinster/9 förluster i singel och dubbeln 2-6. 

I år har oxå Tadas Babelis fått förtroendet i levande singlar. I helgen inledde han fredagens spel med att förlora stort mot Basilashvili med 0-3 (5 gem vunna). I övrigt har det mest blivit i redan avgjorde singlar.
Han är rankad 1338 i singel och 1324 i dubbel. DC-facit är 0/5 i singel och 1-0 i dubbel. 

Till detta ser vi att en viss Tomas Vaise spelat redan avgjorda matcher de senare åren. Denna 18-åring är orankad och var spelar två singlar, ingen vinst. 


När Litauerna får fördel av hemmaplan har dessa valt att spela på  (mars i år), hard inomhus (september i fjor, förlust med 0-5), grus utomhus (juli i fjor, vinst med 3-2), hard inomhus (mars i fjor, vinst med 3-2), hard inomhus (september 2015, förlust med 1-4), hard inomhus (februari 2013, vinst 4-1) och grus (juli 2011, förlust 0-5).


Som det just nu ser ut med våra svenska spelare så är Den Svenska DC-bloggen övertygad om att bästa val av underlag i september är grus.
Vi hoppas här att Lindell kan behålla sin lysande grusform, Mikael Ymers kropp håller för fem set, Elias Ymer hittar spelet, Carl Söderlund kan komma hem från USA/Collage och att dubbelparet Siljeström/Brunström åter får spelet att stämma. 

Pratar vi grus ligger Båstad helt klart bäst till. Båstad är alltid Båstad, "Den svenska tennishuvudstaden", och till det fjolårets succé med arrangemang, väder, etcetera. Allt, förutom resultatet, var bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0