Titel för Lindstedt & Co.

Robert Robban Lindstedt har vunnit 13 titel som dubbelspelare på ATP-touren.
Denna titel kom i partnern Horia Tecaus hemmaturnering BRD Nastase Tiriac Trophy i Bukarest.
De förstaseedade vinnarna vann i första omgången mot två andra hemmaspelare, Daescu och Mergea, med 4-6, 6-4, 10-2. Andra omgången tillika kvarten vann de Mertinak/Sa med 6-3, 6-2. Semin bjöd Hanley/Kerr upp till dans och vinsten skrevs till 5-7, 6-4, 10-8 och finalen besegrades Chardy/Kubot med 7-6 (7-2), 6-3.
Lindstedt avslutade med ett snyggt ess mitt i banan på titelbollen.

Den svenska DC-bloggen ställer sig upp, tar av sig hatten och säger grattis till Robban och Horia.

Förutom sina 13 titlar har han 14 final.

Förlust redan i första omgången blev det både för Andreas Siljeström i par med Martin Emmrich mot Mertinak/Sa med 6-3, 3-6, 8-10 samt Johan Brunström tillsammans med Philipp Marx mot tyskarna Kamke/Mayer med 2-6, 6-7 (10-12).

Lindstedt och Tecau fortsätter nu vidare till Belgrad och Serbia Open. Som förstaseedade även här ställs de mot yngre kusin Djokovic och Tosic. Siljeström/Emmrich får ta sig an italienarna Seppi/Volandri.

I Estoril Open spelar Brunström/Marx. I första rundan står Fruttero/Klaasen på andra sidan nätet.

Vad hände med den svenske världsfemman?

Sverige hade, i form an Robin Söderling, en av världens bästa tennisspelare. Och så försvann han bara helt plötsligt. Han vann genom att spela det bäste spelet i karriären Swedish Open i Båstad i juli 2010, tog en paus och vi har inte sett honom på tio månader. Sliten, skadad, sjuk, ingen återhämtning har vi fått höra - frågan är om, och när, Söderling kommer tillbaka...?!


Fortfarande ingen vinst i Monte Carlo

På fyra försök, 2009 och framåt, har Robert Robban Lindstedt fortfarande inte vunnit en enda match i Masters i Monte Carlo. I år blev det respass i andra omgången, efter att ha stått över första rundan, tillsammans med Horia Tecau efter förlust mot spanjorerna Lopez/Granollers 5-7, 3-6.

Nu bär det till Tecaus hammaturnering, i Bukarest och BRD Nastase Tiriac Trophy. I första omgången väntar två andra rumäner i form av Daescu/Mergea. Lindstedt/Tecua är toppseedade.

I samma turnering ser vi också Andreas Siljeström i par med tysken Martin Emmrich. De ställs mot Mertinak/Sa. Till detta även Johan Brunström tillsammans med Philipp Marx. De får ta sig an Kamke/Mayer.
Ingen svensk till spel imorgon, måndag.

Inte lyckat i Houston

Johan Brunström i par med belgaren Dick Norman gick till kvarten i US Men's Clay Court Championships. Första matchen blev det vinst över britterna Delgado/Skupski med 6-4, 6-7 (4-7), 10-5. I kvarten sedan blev det respass mot amerikanarna Reynolds/Russell 3-6, 2-6.

För Andreas Siljeström tillsammans med tysken Martin Emmrich blev det förlust med en gång. Andraseedade Knowles/Malisse 7-5, 2-6, 8-10.

Nu väntar årets första Masters på grus. Det är Monte-Carlo Rolex Masters. Som sjundeseedade går Robban Lindstedt/Tecau in i andra omgången.

Mer om Belgien och kvalet

Det är alltså Belgien som Sverige måste vinna över i september för att hålla sig kvar i den högsta divisionen av Davis Cup även 2013. Belgien är rankande på plats nummer 18 jämfört med Sveriges 12.

Vad gäller singel har dem tre topp-100-spelare. Olivier Rochus, 31 år och rankad på plats 56. Han har två titlar, båda på grus utomhus - 2000 Palermo och 2006 i München. Till det har han 8 finaler, varav den senaste var i Auckland så sent som i januari i år. Vi ser också en final i Stockholm år 2009. I dubbel har han två titlar, båda med landsmannen Malisse - 2004 på självaste Roland Garros och året efter i Adelaide.
Han gjorde sin DC-debut 2000 och har spelat 29 singlar och vunnit 15. I dubbel är facit 17/5.
Som tvåa i landet hittar vi Steve Darcis, 28 år och rankad 67. Två titlar - 2008 i Memphis och 2007 i Amersfoort. Han började med DC-spel 2005 har på 12 singlar vunnit 8. I dubbel ser vi 4 matcher en vinst.
På rankingplatsen precis efter, 68, har vi sedan Xavier Malisse 31 år. Tre titlar på ATP-touren: två i Delray Beach (2005 och 2007) och Chennai 2007. Till det räknar vi in hela 9 finalplatser. I dubbel ser vi 7 titlar plus två finaler. Senast dubbelsegern kom i år i San Jose tillsammans med bahamasfödde Mark Knowle.

Till detta har Belgien två spelare precis utanför topp 100. David Goffin, 21 år, på plats 113 och Ruben Bemelmans, 24 år och plats 188. Goffin gjorde sin DC-debut i helgen. Förlust i dubbeln på lördagen följdes upp genom att vinna och avgöra den första singeln på söndagen.
Bemelmans har på 5 DC-matche vunnit 3, dock ingen levande. Till det två dubblar utan vinst.

Att veta idag vilket underlag belgarna kommer att välja är svårt att sia om. Den svenske kaptenen Enqvist tror på grus. Om vi ser till deras hemmamacher under 2000-talet så har 8 grus, 2 carpet och 2 hard. Dessa två hard är också de senaste två hemmamatcherna. Dem verkar inte heller ha någon favoritarena av rang. Här byts det, likt även Sverige gör, friskt mellan olika belgiska städer. Senast 80 dagar innan matchstart, i slutet av juni, måste belgarna bestämma både spelort och underlag.

Genom att i helgen vinna mot Storbritanien, med 4-1, på borta plan och utan Murray är nu Belgien i sitt femte raka kval.
I denna match mönstrade Belgien fyra singelspelare. Darcis och Rochus vann sina singlar på fredagen. I lördagens dubbel föll ungtupparna Bemelmans/Goffin. Samma herrar tog sedan revansch på söndagen genom att vinna en singelmatch var.

Senast Belgien var på plats i World Group var i fjor då de förlorade i den första omgången hemma mot Spanien (1-4).

Det är naturligtvis svårt så här fem månader innan matchstart att gissa, tippa hur det kommer att gå. Dubbeln känns mest given till svensk favör. Det var sju matcher sedan, Polen 2009, som senaste segern kom. Det finns ingen given belgisk dubbelspelare just nu, dock så har Rochus spelat de flesta dubbelmatcher under senare år. Mot detta har vi Robert Lindstedt.
I singel känns det i dagsläget mer öppet. Den stora svenska frågan är om Söderling kommer till spel eller inte. Om han gör det, och kommer upp på en jämn hög nivå inom loppet av mindre en ett halvt år, då finns chansen. Om inte känns det mycket svårare. Det är långt till första poäng den 14 september så mycket kommer att hända.

Belgien borta i kvalet

Sverige får möta Belgien på bortaplan 14-16 september i kvalet till World Group i Davis Cup. Detta stod klart vid lottningen i London precis.

Mer information inom kort.


Seedat inför lottningen på onsdag

Det vankas lottning, inför kvalmatchen 14-16 september, i London vid lunchtid på onsdag.
Sverige kommer att, som tolfterankad, bli seedat till denna lottning.

Om Sverige lottas mot Australien (ranking 20), Chile (17), Brasilien (25), Japan (19) eller Holland (22) då blir det hemmaplan. Om Fru Fortuna ger oss Sydafrika (23) eller Belgien (18) blir det bortaplan och vid Uzbekistan (21)får lotten avgöra vem som får hemmafavör.

Chile får väl anses som den bästa lottningen med både hemmafavör och snabb matta. Som så mycket de senaste åren så måste vi hoppas på att Robin Söderling har kommit tillbaka till det gäller i höst, allt för att Sverige ännu ett år skall få spela i Davis Cups finrum.

De sju länder, förutom Sverige, som är seedade är Kazakhstan (ranking 9), Tyskland (10), Israel (11), Kanada
(13), Ryssland (14), Italien (15) och Schweiz (16).

Lindstedt borta med en gång i Miami

Mastersturneringen Sony Ericsson Open i Miami vill säkert Robert Lindstedt med dubbelpartner, Horia Tecua, glömma fort. Det blev förlust omgående mot spanjorerna Marrero/Verdasco, som sedan gick till kvarten, med 6-7 (5-7), 2-6.

Nästa turnering blir nu ny Mastersturnering och det i Monte Carlo för Robban & Co med start den 15 april.

I helgen är det stor Davis Cuphelg. Det vankas kvartsfinaler i World Group. Till det ett flertal kvalificeringsmatcher, bland annat skall Sveriges eventuella blivande motståndare i septembers kval, vaskas fram.
Lottning sker nästa onsdag den 11 april. Mer information inför denna lottning, vilka vi kan få möta, etc. efter helgen.

RSS 2.0