Aspelin i kvarten

Igår kväll fick matchen mellan Simon Aspelin/Paul Hanley och sjundeseedade Max Mirnyi/Andy Ram avbrytas på grund ut av mörker vid ställningen 2 lika i femte och avgörande set. 
Idag så färdigspelades den och de starkaste paret var Aspelin och Hanley. De vann till slut med siffrorna 6-2, 6-7 (3-7), 7-6 (7-5), 6-7 (2-7), 6-3 i en match som tog knappa tre och en halv timme att färdigspela. 
I kvarten väntar nu Robban Lindstedt och Martin Damms banemän Blake/Fish från USA.

Robin gjorde sitt bästa

Det är färdigspelat för Robin Söderling i Wimbledon för detta år. Åttondelsfinalen mot Roger Federer slutade med förlustsiffrorna 4-6, 6-7 (5-7), 6-7 (5-7) på knappa två timmar. 
Den trettondeseedade svensken spelade i stort sett felfritt ändå hade han inte mycket att sätta emot mot denna fenomenala man från Schweiz. Robin vann 91% av bollarna då förstaserven satt, han vann 97 av 200 poäng, han var oftare än på länge ofta på nät (33 gånger!) och spelade varierat matchen igenom. Statistiken visar att Federer gjorde 8 egna misstag på hela matchen och gjorde ett par fantastiska poäng, framför allt i de båda tiebreaken.

I det första setet så följdes spelarna åt fram till 4 lika och serve för Robin. Svensken hade enkom tappat tre poäng på de fyra tidigare servegamen. I detta game så får Federer en breakboll vid 30-40. Robin räddar den, gör ett dubbelfel men räddar även den breakbollen. På den tredje breakbollen så vinner Roger en nätrullare och breaket är där. Schweizaren kan sedan serva hem setet och gör det.

Söderling fortsätter sedan att serva gudomligt. I det andra setets vid egna servegame innan tiebreaket tappar han bara tre poäng. En skuren backhand av Federer och tätt utanför av Robin ger schweizaren ett minibryt i detta tiebreak. Robin minibryter tillbaka till 5 lika. Federer servar sedan fram till setboll. En enkel poäng ut ger efter det Federer setet.

Åtta raka och enkla servegame i det tredje setet ger oss 4 lika. Då kommer chansen för Robin. Han får en breakboll vid 30-40. En kickad serve gör ställningen till lika. En stoppboll av Robin ger en ny breakboll. Då höjer sig Federer igen och serven sitter och gamet hemma. Även detta setet leder till tiebreak.
Väl där minibryter Robin schweizarens serve till 3-2. Federer bryter sedan tillbaka omgående. Robin minibryter igen fram till 5-4 och två egna servar. Han kan nu serva hem det tredje setet. Robin tappar då båda(!) sina servar, varav den andra genom ett dubbefel, och matchboll för Roger Federer. Serve för Roger och ut av Söderling. Matchen är slut och Federer har nu 0-11 mot Söderling.

Årets Wimbledon och en åttondel för Söderling är väl godkänt. Han har för andra gången i sin karriär gått till den fjärde omgången i en Grand Slam. Tänk också på att Robin varit förkyld och magsjuk i veckan.

Exakt samtidigt som Robin föll så förlorade också femtondeseedade Robban Lindstedt/Martin Damm mot amerikanarna James Blake/Mardy Fish med 3-6, 6-7 (4-7), 7-6 (7-4), 4-6.
Robban & Co hade 0-40 och tre setbollar vid 6-5 i det andra setet och ett minibryt upp men tappade det i tiebreak. Det känns som om det var där som de tappade greppet om denna åttondel.

Nu har vi bara Simon Aspelin kvar i turneringen. Han spelar tillsammans med Paul Hanley senare i eftermiddag.

Måndag vecka 2 i Wimbledon

Idag spelas åttondelsfinalerna på herrsidan i Wimbledon. Trettondeseedade svenskhoppet Robin Söderling möter toppseedade världstvåan Roger Federer från Scheweiz. De har mötts tio gånger och svensken har bara vunnit ett enda set. Det kan dock notaras att det var just på gräs (2005 i Halle) .
Klockan 14 på Center Courten då är det dags.

Vi har även åtondelsfinal i herrdubbeln. Simon Aspelin/Paul Hanley möter sjundeseedade Max Mirnyi/Andy Ram. De går in på bana 5 som femte match senare i eftermiddag.
Femtondeseedade Robban Lindstedt/Martin Damm spelar mot amerikanarna James Blake/Mardy Fish på bana 12 just nu.

Brunström & Co chanslösa - Robban vidare

Johan Brunström/Jean-Julien Rojer var som väntat utan chans mot de toppseedade amerikanska paret Mike och Bob Bryan. I den andra omgången blev det respass i tre raka med 0-6, 2-6, 4-6.

För femtondeseedade Robban Lindstedt och Martin Damm går det bättre. De vann över Cerretani/Hanescu med 6-3, 6-3, 6-7 (12-14), 7-5. Det är skönt med en seger för Robban. Extra skönt med tanke på att Sverige möter Rumänien med Hanescu i spetsen om knappa tre månader.
Motstånd i den tredje rundan är inte klart.

Magsjuk Söderling servade sig till åttondelen

Robin Söderling har slagit sitt personbästa i gräset i Wimbledon genom att nu vara klar för åttondelsfinal. Han servande idag imponerande. Annars så såg Robin inte ut att må alls bra på bana 3. Han tog in doktorn ett flertal gånger och tog sig åt magen och såg allmänt trött och passiv ut.

Segersiffrorna mot spanjoren Nicolas Almagro skrevs till 7-6 (9-7), 6-4, 6-4 på knappt två timmar. 

I det första setet så höll spelarna jämna steg hela tiden. Robin hade en breakchans i det åttonde gamet men kunde inte ta den. Han servade fyra stycken blankgame av sex och spelade fram till 5-1 i tiebreaket en felfri tennis. Då minibröt spanjoren honom två gånger om och servade sedan sig fram till en setboll. Robin kom igen genom att en boll flög ut tätt, tätt utanför baslinjen. Robin skaffar sig sedan en egen setboll vid 7-6 men lägger den i nät. Almagro gör sedan ett dubbelfel och Söderling har nu egen serve och ny setboll. En bra serve räcker och setet är hemma. 

I det sjunde gamet i andra set skaffar sig Robin två breakbollar vid 15-40 i spanjorens serve. Ett ess räddar den första men en boll i nät ger brytet. Robin håller undan och serven är åter på plats och setet är hemma.
Efter det andra setet ber Robin hjälp från läkare. Han tar sig åt magen. Han ser svag och orkeslös ut.

Men svensken ger sig inte. Det tredje setet inleds med två nya breakbollar för Robin. Almagro räddar båda och tar hem gamet. I början av setet så fungerar inte serven lika bra, men Robin håller undan utan att komma i något problem i egen serve. I det sjunde gamet, igen, kommer så chansen. Han skaffar sig en breakboll, 30-40. Den tar han tillvara på. I nästa servegame kommer Robin i underläge med 0-30. Genom tre(!) ess tar han sig tillbaka och gör 5-3. Almagro håller sin serve och Robin kan serva hem matchen. Han tappar första poängen men håller sedan lätt fram till set- och matchnvinst.
Efter två gånger (2003 och 2007) med utgång från Wimbledon i tredje omgången är Robin nu framme i sitt livs första åttondelsfinal.

På måndag är det dags att ta sig an självaste Roger Federer, Scheweiz. Deras inbördes statisitk är 0-10. Robin har enkom vunnit ett enda set på dessa tio möten... Den setvinsten kom dock på gräs, 2005 i Halle. De möttes även i Wimbledon fjor, då i den andra omgången Robin föll med 3-6, 4-6 6-7 (3-7).
Vem vet, kan det nu vara dags för elfte gången gillt?

Brunström fortsätter att vinna

En svensk är i farten idag i Wimbledon. Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer från Nederländska Attilerna fortsätter sin fina spel, även om de idag var illa ute. De vände och vann till slut över britterna Fleming/Skupski med 6-7 (4-7), 6-7 (5-7), 7-6 (7-5), 6-4, 6-4 på knappt fyra timmar. Johan har nu tangerat sitt rekord i Wimbledon genom att gå vidare till andra omgången. Om ett par dagar väntar de toppseedade amerikanska paret Mike och Bob Bryan.

Robin är vidare till tredje

Efter en tuff och seg match där inte så mycket stämde är Robin Söderling vidare till den tredje omgången i Wimbledon.
Han vann över spanjoren Marcel Granollers med 4-6, 7-6 (9-7), 6-4, 7-5 efter knappt tre timmars lirande på nya bana 2.
Efter ett tapp i första set så var det borta. Robin ser seg ut och verkar inte på hugget. Hans sköna forehand sitter inte. I det andra följs spelarna fram till tiebreak. Där kommer Robin i underläge och Granollers skaffar sig en setboll vid 6-7. Han vänder det och vinner tre raka bollar och andra set till svensken.
Sin första breakboll skaffat sig Robin vid 3 lika i tredje set. Han tar den och håller sedan setet ut, 6-4.
I det fjärde kommer Robin i underläge med en breakboll emot vid 3-4. Han tar sig samman och skaffar sig en breakboll vid 5 lika och 30-40. Han vinner den enkelt. Han kan sedan serva hem setet och matchen. Han gör det. Så skönt!

I den tredje omgången, som är lika med det bästa Robin har gjort i Wimbledon, väntar ännu en spanjor, Nicolas Almagro, rankad 48. Robin har aldrig mött honom.

Femtondeseedade Robert Lindstedt/Martin Damm vann över Acasuso/Prieto från Argentina med 6-2, 6-2, 6-3.

Wimbledon är störst och bäst

The Championships, Wimbledon har börjat. Även detta år har jag haft äran att få vara med om denna upplevesle. Ett strålande väder, mycket bra matcher, en Center Court som visar hur en Center Court skall se ut och ett Wim som är så där bra som det alltid har varit. Det är en njutning att vara på plats, en sådan njutning.
The All England Lawn Tennis and Croquet Club gör det även 2009.

Vårt stora svenska hopp, trettondeseddade Robin Söderling vann sin första match mot Gilles Muller från Luxemburg med siffrorna 6-7 (4-7), 7-5, 6-1, 6-2 på dryga två timmar.
I det första setet så följdes spelarna fram till tiebreaket. Där segades sig Muller fram till en 4-7-seger.
I andra så följs spelarna åt till det tolfte (6-5) gamet och serve för Muller. Robin går då fram till 0-40 och tre break- och setbollar. Detta är hans första breakboll på hela matchen. Söderling tar till vara på den första, 7-5. Tredje set inleds med att Robin hamnar i underläge i sitt egna servegame med 30-40. Svensken reder ut det och passar av bara farten på att bryta fram till 2-0. Sedan är det boll mot ett mål. Han bryter fram till 5-1 och håller serven till setvinst. Fjärde set inleds om än sämre än tredje. Robin börjat med att hamna under, denna gång med 0-40. Han reder ut det och bryter Muller fram till 2-1. Nytt bryt till 5-2 och sedan servade han hem matchen, 6-2.

I andra omgången väntar Marcel Granollers, rankad 111, från Spanien. De möttes i Rom tidigare i år. Då vann Robin i två raka set.

I dubbelturneringen vann Simon Aspelin/Paul Hanley över italienarna Fognini/Starace med 6-1, 6-4, 5-7, 6-4.

Wimbledon inleds imorgon

Imorgon måndag är det dags för den största tennisturneringen av dem alla, The Championships, Wimbledon i det södra delarna av London. Sedan 1877 har The All England Lawn Tennis and Croquet Club arrangerat denna fina turnering.

För svensk del så ställs hoppet till trettondeseddade Robin Söderling. Mannen från Tibro som så sent som för ett par veckor sedan var i final på gruset på Roland Garros.
Han inleder imorgon mot Gilles Muller från Luxemburg. Muller är rankad 92 mot Söderlings 12. De har inte mötts tidigare. Bana/Court 1 som andra singel, runt klockan 15.00 är det som gäller.

I dubbelturneringen så har vi Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer. De börjar mot britterna Fleming/Skupski.
Simon Aspelin/Paul Hanley startar mot italienarna Fognini/Starace. Femtondeseedade Robert Lindstedt/Martin Damm tar sig an Acasuso/Prieto från Argentina.

Även i år är Den Svenska DC-bloggen på plats för att beskåda denna underbara turnering. Vi återkommer.

Brunström får vänta på första vinsten

Johan Brunström i par med Jean-Julien Rojer förlorade finalen över toppseedade Moodie/Norman med 6-7 (3-7), 7-6 (10-8, 10-5 (mtb) i s'Hertogenbosch/Ordina Open, Holland. Detta var Johans fjärde finalförlust i ATP, på fyra möjligheter. 
 
Nu väntar Wimbledon för Brunström & Co.

Final för Brunström & Co

Platsen är s'Hertogenbosch och Ordina Open, Holland. Johan Brunström är tillsammans med Jean-Julien Rojer i final. Paret vann semifinalen i två raka Marach/Skoch med 6-3, 7-6 (7-5). 

De har gott bra i år för detta par. De var i final i Belgrad, Serbien, i maj månad. Till det har det också en vinst i Challanger och en ett finalplats. Under 2008 var det två finalplatser för Johan och båda på hemmaplan. I Båstad tillsammans med Rojer och i Stockholm med Ryderstedt.

I finalen väntar nu Moodie/Norman senare i eftermiddag.
 

Brunström i semifinal

Det går bra för herr Brunström i s'Hertogenbosch och Ordina Open. Han är tillsammans med Jean-Julien Rojer i semifinal. De vann kvarten över Kas/Petzschner med 2-6, 6-2, 12-10 (mtb).
Semifinalmotståndet är oklart, spelas imorgon.

Brunström vidare - Lindstedt borta

Det har börjat blandat för svensk del i holländska s'Hertogenbosch och Ordina Open. I dubbelturneringen föll Robban Lindstedt tillsammans med Martin Damm mot Kunitsyn/Sela i sin första match med 4-6, 6-2, 7-10 (mtb). Detta var Robban & Co fjärde raka match i den första omgången.

Bättre går det för Johan Brunström och Jean-Julien Rojer. De vann över Vemic/Zverev med 7-6 (10-8), 6-2. I kvarten väntar nu Kas/Petzschner.

Förlust i debuten för Berta

Det blev förlust för Daniel Berta i hans ATP-debut i holländska s'Hertogenbosch och Ordina Open. Han föll med två gånger 3-6 mot kvalspelaren Dick Norman från Belgien.

Nu väntar juniorturneringen i Wimbledon för 16-åringen från Helsingborg.

Debut idag runt tre för Berta

Runt klockan 15 idag på bana 5 i holländska s'Hertogenbosch i Ordina Open gör Daniel Berta sin ATP-debut. Han möter kvalspelaren Dick Norman från Belgien. Norman är 38 år och rankad på plats nummer 263. Han har som bäst varit upp som 85:a, november 2006. Som bäst i år i singel är en vinst i Challangerturneringen i Mexiko. I dubbel är han mer framstående i år. Han gick så sent som för en vecka sedan till final tillsammans med Moodie på Roland Garros. Han är rankad på plats nummer 32 som dubbelspelare.

Just nu regnar det i Holland så vi får se när matcherna kommer igång igen.

Sista genrepen inför Wimbledon

Idag söndag inleds två stycken grästurneringar inför nästa veckas tredje Grand Slam, Wimbledon.

I holländska s'Hertogenbosch är det dags för Ordina Open. I singel får vi se ATP-debutanten, 16 årige Daniel Berta. Han vann ju som bekant juniortävlingen på Roland Garros för en vecka sedan. Han möter en kvalspelare i sin första match.
I dubbelturneringen spelar Robban Lindstedt tillsammans med Martin Damm. De möter i sin första match Kunitsyn/Sela. Johan Brunström och Jean-Julien Rojer spelar mot Vemic/Zverev.

I Eastbourne, Storbritanien, spelar ingen svensk denna vecka.

Thompa slutar

Som många av oss tenniskännare har haft på känn under en längre tid så meddelade Thomas Johansson, 34 år ung, idag att han lägger racket på hyllan. Det är hans sista fotskada som fick honom att ta det sista beslutet. Hans ranking slutade på plats 188. Som bästa var han rankad som nummer 7, i juni 2002. I dubbel kom han upp till plats 51, i juli 06.

Hans sista framträdande blev i mars månad och kvalet till ATP Masters i Miami. Han föll då i avgörande set mot italienaren Cipolla. Hans sista framträdande i DC-sammanhang var i och med matchen mot Israel inför tomma läktare i Malmö i våras. Han vann sin första singel mot Levy men förorade mot Sela. Båda singelfighter var över fem set.

Hans DC-facit i övrigt är på 30 singlar blev det 17 vinster. I dubbel 4 matcher - 1 vinst. Debuten skedde 1998 i Kungliga Tennishallen i semifinalen mot Spanien och vinst i tre raka mot Moya.
Fler fina singelvinster som kan nämnas är mot Kafelnikov över fem set i kvarten 2001 i Baltiska Hallen. En annan är mot Rafter i semifinalen på bortaplan samma år. Till detta också segern över Grosjean i första omgången 2005 och Nalbandian i kvarten 2007.
Vid två (Tjeckien 2002 och Storbritanien året efter) tillfällen vann han den femte och avgörande matchen.
Enda dubbelvinsten kom i kvarten i Svenska Mässan i Göteborg mot Argentina (Nalbandian/Canas) 2007, tillsammans med Björkman. En match som sent kommer att glömmas.

Minns med rysning hans uppvisning i Melbourne 2002. Björkman avvärjdes i kvarten, tjecken Novak i semin (efter att ha legat under med 1-2 i set) och finalvinsten över Marat Safin (efter att ha tappat första set). Det blev många långa januarinätter framför TV'n det året.

Det som nu gäller är som sportchef i Catella Swedish Open, Båstad. Han säger också til Radiosporten att han vill ge mer tillbaka till svensk tennis. Vem vet vart han dyker upp härnäst. Skulle vara intressant att se Thomas på ett eller annat sätt runt det svenska DC-laget i framtiden?!

Den Svenska DC-bloggen tackar Thomas för alla de underbara stunder han gett oss och önskar honom lycka till!

Vinst i åttondelen - förlust i kvarten

Simon Aspelin och Paul Hanley vann sin åttondelsfinal i AEGON Championships på Queen's Club i London, över toppseedade Nestor/Zimonjic med 6-2, 3-6, 10-7 (mtb).

I kvarten blev det, tyvärr, knapp förlust mot sjätteseedade Melo/Sa från Brasilien med 6-7 (2-7), 6-4,  9-11.

Grässongen inleddes med en vinst och en förlust

I tyska Halle och Gerry Weber Open inledde Robban Lindstedt tillsammans med tjecken Martin Damm sin grässäsong med, sin tredje raka, förlust. De förlorade mot det tyska World Team Cupparet Kiefer/Zverev med siffrorna 4-6, 6-7 (2-7).

Bättre gick det i gräspremiären för Simon Aspelin i par med Paul Hanley. I engelska AEGON Championships på Queen's Club i London vann de över spanjoren Lopez och amerikanen Parrot med 6-2, 3-6, 10-7 (mtb). I andra rundan väntar Nestor/Zimonjic, som är toppseedade i turneringen, tillika världstvåor efter bröderna Bryans.
Aspelin/Hanley är som dubbelpar rankade på plats 33.
Denna match spelas imorgon.

DC-kval i Helsingborg

Kvalet till elitdivisionen mellan Sverige och Rumänien den 18-20 september kommer att spelas i Idrottens Hus i Helsingborg. Denna arena, vägg i vägg, med Olympia i de centrala delarna av staden har plats för 2370 stycken åskådare. Sverige kommer att välja ett underlag som heter Acrylic. Bollarna är av modell Dunlop Roland Garros.

Aktuella singelspelare för Sverige just nu är givne Robin Söderling. Den andra singel slåss Vinciguerra och Berta om. Kanske kan också Pim-Pim vara aktuell?!
Dubbeln tar Aspelin och Lindstedt hand om. Men mycket kan hända på drygt tre månader.

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma i ämnet.

Sagan fick sig en törn - Robin chanslös mot Federer

Robin Söderling hade inte myckat att sätta emot på Roland Garros mot världstvåan Roger Federer. I det första setet var det kattens lek med råttan. Robin fick sig en lektion som han sent kommer att glömma... Det bländnande spel som Robin bjudit på de sista två veckorna ser vi inte mycket av. Han spelade upp sig i andra och gav schweizaren en match, men i tiebreaket visade Federer vart skåpet skall stå och utklassade Robin med 1-7. I det tredje setet tappade Robin sin serve med en gång. Han hade sina enda två breakbollar men utan att lyckas bryta tillbaka. Robin har gjort två underbara vekckor - skulle han förlora mot någon så är det Roger Federer.

Förlustsiffrorna skrevs till 1-6, 6-7 (1-7), 4-6 på knappa två timmar.

I det första setets första game hamnar Robin i underläge. Robin tar upp 0-30 till lika. Federer får en breakboll, 30-40. Robin gör då ett dubbelfel, 0-1. Federer håller sin serve sedan blankt. Robin får mest springa.Han rör sig också inte så bra. Roger rivstartar och spelar bländade. I sitt nästa servegame så hamnar han åter i underläge, 15-40 och två breakbollar. En bra serve räddar den första. Robin släpper sedan en boll som han tror skall gå ut på sidlinjen men den letar sig in, 0-3.
Det känns som om det är nerverna som spelar honom ett spratt?!
Ännu ett blankgame av världstvåan, 0-4. Ser nu ett litet ljustecken i Robins spel, börjar ana det fina spel han visat upp de sista veckorna. Han går fram till 40-30 genom ett ess och en gameboll. Efter fint spel vinnar han poängen och gamet, 1-4. O ännu ett blankgame till Federer, 1-5.
Schweizaren går fram till två breakbollar och tillika två setbollar vid 15-40. Robin räddar en. Svensken på nät vilket blir en mumsbit för Federer och första set borta. Tre tappade servegame i samma set mot världstvåan, då är det svårt.

Andra set börjar med ett dubbelfel från Federer. Han vinner sedan det gamet enkelt. Robin tappar sedan sin första poäng men gör likadant som Federer och vinner fyra raka, 1 lika. Robin får in fler förstaservar och rör sig bättre.
Federer vinner sitt andra servegame enkelt. Dock så är Robin nu bättre, även Federer spelar bättre...
Vid 15-0 till Robin så kommer en galen åskådare in på banan. Han försöker trä någon sorts flagga över Federer som undkommer. Åskådaren är sedan över till Robins sida. En funktioner glidtacklar snyggt bort mannen.
Söderling vinner sedan gamet blankt, 1 lika.
Det börjar droppa regn på Roland Garros...
Federer fortsätter att serva bra, vi ser dock lite fler enkla misstag från Roger. Robin får fram 40-30 men Federer tar hem gamet, 2-3. Robin hamnar i underläge med 15-30. Robin gör tre mycket bra poäng och 3 lika.
Enkelt game till Federer, 3-4. Hittils har Robin vunnit fem(!) poäng i Federers serve...
Ännu ett servegame för Robin där han hamnar i underläge med 15-30. Tre underbara poäng och 4 lika. Man ser mer och mer av de spel som tagit Robin till denna Grand Slamfinal. Federer spelar på och 4-5.
Robin servar blannkt till fem lika. Ännu ett blankgame, denna gång av Federer och 5-6. Robin tappar första poängen i men tre raka och två gamebollar. Federer svarar med två enastående poäng och 40 lika. Bra serve av Robin och Federer i nät. Passering av Federer i nästa boll och lika igen. Grym serve och ny fördel. Han tar den och tiebreak. Det slutar nu också regna på Roland Garros. Schweizaren börjar tiebreaket med ett ess. Ess av Robin och 1 lika. Spel om nästa poäng och Robin orkar inte hålla inne poängen och minibrytet är där, 1-2. Två(!) ess av Federer och 1-4. Robin vågar inte slå till bollen och Federer minibryter igen, 1-5. Stoppboll av Federer och Robin orkar inte komma fram på nät. Ett ess avslutar sedan setet, 1-7.

Vid 15 lika i tredje setets första servegame för Robin så kommer matchens längsta och bästa poäng. 23 bollar lång. Robin avslutar med att vinkla bollen på linjen med ryggen mot nätet och 30-15. Federer vinner nästa poäng. Söderling gör då ett dubbefel och en breakboll. Robin slår då lätt ut och brytet är där, 0-1. Regnet slutar över Roland Garros.
Spelarna håll sedan sina serve en gång var, 1-2.. Vid 30 lika i Federers serve så smaschar Federer lätt ut poängen, vilket innebär första breakbollen för Robin. Han fegar då ut och Federer kan enkelt vända underläget till gamevinst, 1-3.
Robin fightar på och Federer spelar bländnade. Vid 3-4 och serve för Federer får svensken fram 30 lika. Federer lägger då en boll på linjen och servar sedan hem gamet, 3-5.
Robin ger sig inte. Han servar fram till 4-5. Schweizaren kan nu serva hem titeln i Paris. Han vinner första poängen, lägger en enkel backhand i nät på den andra. Vinner tredje poängen. Lägger en svår backhand ut och det är 30 lika. En enkel forehand ut ger Robin en andra breakboll i setet. En snedträffa av Robin och lika. Roger tar sedan en poäng till genom att få Robin att springa. Han har nu matchboll. Söderling lägger serveretren i nät och Roger är där, där han alltid viljat vara.

Federer har fått sin fjortonde Grand Slamtitel och tangerar därmed Sampras i antal Grand Slams. Han vinner också sin första titel i Paris och har då vunnit minst en titel i var Grand Slam - enastående.
För Robins del innebär finalplatsen oerhört mycket. Han har visat tennisvärlden vad han kan. Spelet fram till finalen imponerade stort på alla. Han kommer att när rankingen presenteras imorgon hamna på nummer 12, det bästa som Robin haft. Det skall bli spännande att se vad Robin kan göra under sommaren som följer. Robin som imorgon skulle har påbörjat grässäsongen i tyska Hall. Han har dock lämnat återbud till denna turnering för att få kroppen att vila och komma i form inför London och Wimbledon som inleds om två veckor. Det skall också bli kul att se Robin i Båstad om dryga månaden.

Den svenska DC-bloggen gratulerar Robin till denna finfina bedrift! Ser fram emot vad som komma skall....

Federer på söndag

På söndag klockan 15.00 är det final för Robin Söderling på Roland Garros. För motståndet står Roger Federer. Federer låg under med 0-1 och 1-2 i set mot Del Potro i hans semi innan han vände.

Mot Federer, som gör sin fjärde raka final i Paris, har Robin inte vunnit en enda match på nio(!) försök. Robin har vunnit ett set, på gräset i Halle, mot världstvåan.
Minns deras senaste möte, i Madrid för någon månad sedan, då Robin spelar bländande tennis och förlorar med 1-6, 5-7. 
Robin är i sitt livs form - frågan är vad som händer på söndag? Kan Robin rubba denna tennisgigant eller vinner Roger sin första titel i Paris, och den enda han saknar i sin Grand Slamsamling och tar sin fjortonde Grand Slam, eller blir det Robin som tar det...?!
Robin kommer hur som helst, att vara en underdog på söndag. Vi längar redan till klockan tre på söndag.

Söderling vände 1-4 till vinst - ännu en bragd

Det var en sluggarfest av sällan skådat slag i Paris, Roland Garros och på bana Phillipe Chatrier. Det var en semifinalkamp mellan det svenska hoppet Robin Söderling och det chilenska diton Fernando Gonzalez.
Båda spelarna gjorde sin första semifinal i Grand Slamsammanhang. O vilken fest det blev...

Det slutade med 6-3, 7-5, 5-7, 4-6, 6-4 efter knappa 3,5 timmar. Robin är en hjälte! Han hade 2-0 i set, tappade till 2-2 och 1-4 i game. Han låg också under med 15-30 i egen serve... Sedan vände det.

I det första setet så kommer Robin i underläge med en gång. Gonzalez bryter fram till 1-2. Robin kommer igen omgående och bryter tillbaka och igen, 4-2. Spelarna håller var sitt servegame. Robin kan sedan serva hem det. Det gör han också och första till Sverige.
I det andra skaffar sig Robin en breakboll i det första setvegamet. Chilenaren räddar den och vinner gamet genom mycket bra servande, 0-1. Vid 4 lika och serve för Gonzalez så får Robin i breakboll vid 30-40. Han räddar den och ytterligare två i det gamet, 4-5. I nästa servegame så kommer Robin i underläge och en breakboll, tillika en setboll, emot. Han slår då ett ess... Han reder ut det , 5 lika. Gonzalez servar sedan och Robin går fram till 0-40. Gonzalez räddar alla tre. Robin får en ny chans och tar den, brytet är ett faktum, 6-5. Svensken kan då serva hem setet. Han hamnar i underläge med 0-30. Vinner sedan fyra raka poäng och setet är hemma.
Chilenaren ger sig inte. Han fortsätter att kämpa på och serven sitter bättre och bättre. Vid 2 lika i tredje set skaffar sig Robin en breakboll. Två ess senare och 2-3 dock. Båda spelarna håller sina servar fram till 5-6 och serve för svensken. Robin gör då ett s.k. "sketgame" och setet är hastigt och mindre lustigt, borta. Robin ser något stel ut, vilket oroar.
Fjärde set inleds som det andra. Robin skaffar sig först en breakboll, men missar den. Skaffar sig en ny, men missar efter bländande spel från båda. Gonzalez håller serven. Spelarna håller sina servar relativt enkelt fram till 4-5 och serve för svensken. Robin får 15-0, gör sedan sitt första dubbelfel i matchen... Hamnar i underläge med 15-30, kommer igen 30 lika. Gör sedan en dålig poäng och setboll vid 30-40. En boll som är knappt ute och setet är borta.
Avgörande set inleds med att Gonzalez håller sin serve och bryter Robins, 0-2. Han har sedan 0-3 och 1-4. Sedan händer någonting. Vid 2-4 går Robin fram till 15-40 och två chanser att bryta tillbaka. En magnifik retur och brytet är där, 3-4. Robin servar nu och spelar som en helt ny Robin. Benen är mjuka igen.... Han håller sin serve blankt till 4 lika. Gonzalez kommer sedan i underläge med 15-30. Kommer ikapp, 30 lika. Robin returnerar som en kung och skaffar sig en breakchans, 30-40 och kan få serva om matchen. Robin blir försiktig och slår i nät, 40 lika. Diskussion om nästa poäng men ut och ny breakchans. Serveess och lika. Ny breakchans och den tar han, 5-4.
Robin servar nu för en final på Roland Garros 2009.
Det står "Serving for match" på TV-rutan. Tror knappt mina ögon.
Nätrullare av Gonzalez men över på rätt sida, 15-0. Robin på nät och lätt rak lägg på nät, 30-0. Två bollar från match... Förstaserven i nät. Andraserven på linjen. Robin kliver runt och tar poängen, 30-15...
Serve i krysset är följer upp det med stenhård vålley, 40-15 och två matchbollar till svensken. Nätserve och serve igen,. Serve tätt utanför. Han sluggar ner bollen och Gonzalez har inte en chans. Vi har en ny finalist från Sverige. Robin Söderlinhar gjort det igen. Vilken man, vilket psyke! Han har gjort det igen! Robin är en hjälte. Sverige har en ny bragdman. Jag gråter...
Efter 3 timmar och 28 minutersbragd är ett faktum. Coachen Magnus Norman var i final år 2000. Skall nu Robin gå ett steg till.

Strax börjar den andra semin. Del Potro möter Federer. I inbördes möten har Robin 1 lika mot Del Potro. Vinst till Robin 2007 i DC-kvartsfinalen i Svenska Mässan i Göteborg (3-0 i set). I Auckland i januari i år vann argentinaren i två raka.
Mot Federer, som har 21 stycken Grand Slamsemifinaler i följd, har Robin inte vunnit en enda match på nio(!) försök. Robin har inte vunnit ett enda set mot världstvåan. Minns deras senaste möte, i Madrid för någon månad sedan, då Robin spelar bländande tennis och förlorar med 1-6, 5-7.
Vi får se vem det blir...?

Fredag klockan 13 då "stannar Sverige"

Imorgon klockan 13 på Phillipe Chatrier är det dags för semifinal mellan Robin Söderling, seedad som nummer 23 mot  tolfteseedade Fernando Gonzalez från Chile. 

Robin har mött Gonzalez sju gånger och förlorat fyra av dom. Anmärkningsvärt är att han vann de första tre matcherna och har således förlorat de fyra sista. De har mötts två gånger på grus, 2007 i World Team Cup i Düsseldorf och 2006 i Monte Carlo, och båda gångerna har chilenaren vunnit.

Söderlings succé den bara fortsätter...

Robin Söderling han bara fortsätter och fortsätter. Spelet sitter och han trivs så utomordentligt bra på Roland Garros. Han får ut matximalt av sitt spel. Tränaren Magnus Norman han har verkligen lyckats med sin adept. Norman vet vad som krävs och har med stor skicklighet förmedlat detta till Robin. Nu är det semfinal i Franska Öppna för Robin Söderling - smaka på dom orden!

I dagens kvartsfinal så sopade han banan av tiondessedade, rankad som nummer elva, Nikolay Davydenko från Ryssland. Segern skrevs i tre raka till 6-1, 6-3, 6-1. Detta var Robins fjärde, av sex, vinster över ryssen. Till detta den tredje, av tre möjliga, på grus. 

I det första set så hamnar Robin i underläge redan i sitt första servegame. Två breakbollar emot men han räddar båda och tar sedan av bara farten hem gamet. Detta var det enda servegame under hela matchen som Robin släppte upp ryssen till breakchans. I matchens andra servegame bryter Robin ryssen. Han gör likadant i ryssens andra servegame. Håller sin serve stabilt och inom loppet av 23 minuter har Robin spelat sig fram till tre setbollar och egen serve. Han tar gamet blankt och setet med ofattbara 6-1.
Det andra setet blir jämnare. I det femte gamet och serve för Davydenko har Robin tre breakbollar i olika omgångar och lika många fördelsbollar innan ryssen kan ta hem gamet. Robin hamnar sedan i underläge med 0-30 i sitt nästa servegame, men han vänder det, 3 lika. Svensken går sedan fram till 15-40 och två nya breakbollar. Han tar den första och brytet är hemma, 4-3. Genom en boll på linjen håller Robin sedan sin serve fram till 5-3.
Ryssen hamnar sedan i svårigheter igen. Robin går fram till 15-40 och två setbollar. Robin missar en men tar den andra när Davydenko slår precis ut och andra set till svensken, 6-3. 48 minuter tog detta set.
I det tredje setet och fjärde gamet så skaffar sig Robin en breakboll, bla genom två dubbelfel från ryssen. Returen från svenskens rack är på linjen och breaket är et faktum, 3-1. Ryssen hamnar återigen i svårigheter i sitt nästa servegame. Robin har 15-40 och två nya breakbollar. Davydenko räddar båda. Dock så skaffar sig Robin ytterligare en. På den får han till en nätrullare och en boll på linjen som ger 5-1 och egen serve.
Säkerheten själv ger 40-0 och tre matchbollar till Robin. Den första kan han inte ta tillvara utan den går tätt utanför baslinjen. På den andra matchbollen så slår Robin ett serveess. Semifinalplatsen är säkrad!

I semin väntar tolfteseedade Fernando Gonzalez från Chile. Gonzalez har Robin mött sju gånger och förlorat fyra av dom. Anmärkningsvärt är att han vann de första tre matcherna och har således förlorat de fyra sista. De har mötts två gånger på grus, 2007 i World Team Cup i Düsseldorf och 2006 i Monte Carlo, och båda gångerna har chilenaren vunnit.

Med största säkerhet så blir det semifinal på fredag klockan 13.00.

Robin har som bäst varit rankad som nummer 15, i februari år, kommer med största säkerhet, förbättras efter denna veckan. Det skall bli mycket intressant att se hur långt det kan bära...?

RSS 2.0