Arvidsson snyggade till siffrorna

Varken Dudi Sela eller Elias Ymer kom till spel i dagens första singel. Ersättarna blev Edan Lesham och Isak Arvidsson.
Trots underläge i set kunde svensken vända och vinna med 5-7, 6-3, 6-2 på knappa två timmar.

Med tanke på att den första singeln spelades i tre set så spelades inte den sista singeln mellan Amir Weintraub och Markus Eriksson.

Detta ger att slutresultatet blev 1-3. Sverige är som bekant med detta placerad i grupp 2 Europa/Afrika nästa år, 2017, för första gången.

Sverige möter nu Tunisien på bortaplan 3-5 februari.
Tunisien är rankade på plats 65, jämfört med Sveriges 34.
Deras mest lysande stjärna är Malek Jaziri placerad på plats 61 på rankingen. Han har i Davis Cup vunnit 27 singlar på 41 matcher. Han gjorde sitt första framträdande 2000 och blir med det den spelare i Tunisien som spelat längst, antal år för landet. Till det är han den som vunnit flest gånger för Tunisien.

Hemmalandet skall senast 15 november återkomma med på vilken arena och på vilket underlag matchen skall spelas.


Ingen ny titel för Lindstedt

I sin 43 ATP-final blev det ingen 21 titel. Det blev istället förlust i Swiss indoor 500-turnerings final tillsammans med Michael Venus mot fjärdeseedade Granollers/Sock i två raka med 3-6, 4-6 på exakt en timma.

Vägen fram till final gick igår via seger i semin mot toppseedade Rojer/Tecau med 1-6, 6-3, 10-8.

Nu hoppas vi att Robert Lindstedt äntligen hittat en partner han kontinuerligt kan spela tillsammans med under 2017.


Sverige degraderat

Davis Cup 2017 och Sverige är för första gången i historien tillhörande Grupp 2 Europa/Afrika.

Detta står klart sedan Johan Brunström i par med Isak Arvidsson precis förlorat mot Jonathan Erlich och Dudi Sela med 4-6, 6-7(5), 6-4, 6-1 på tre timmar.

Det två momentum i matchen som mest etsat sig fast minnet är när svenskarna har 5-4 i andra set och egen serve utan att ta tillvara på möjligheten. Sedan med samma siffror i tiebreaket och två egna servar för att serva hem setet fram till 1-1. Båda servarna tappas och setet förloras istället.
Den setvinstdn hade säkert gjort ett helt annat resultat.

Israel leder nu landskampen med ointagliga 0-3.


Väntat byte för Israel

Israel byter ut Edan Lashem till förmån för rutinerade Dudi Sela i dagens dubbel som inleds om en knapp timma.


Roligare att skriva om Lindstedt

Robert Lindstedt spelar denna vecka i Basels 500-turnering. Partner är Venus från Nya Zealand.
Först blev det vinst mot Dodig/Zimonjic med 7-5(3), 6-3.
I kvarten blev det vist över tredjeseedade Klaasen/Ram med 6-4, 7-5.

I morgondagens semifinal står toppseedade Rojer/Tecau för motståndet.


Sverige mycket nära grupp 2

Markus Eriksson förlorade mot Dudi Sela med 4-6, 2-6, 3-6. Där med leder Israel med 0-2 efter dagens singlar.

Sela bröt Markus serve omgående och hade två breakchanser till 0-3. Markus ville annat, bröt tillbaka och hade i sin tur en breakchans till 4-2. Det blir 3-3 och svensk serve. Markus hamnar då i underläge med 0-40. Han räddar samtliga och en till innan Sela kan bryta, 3-4. Spelarna följs åt fram till setboll 40-30 vid 4-5. Han tar tillvara på den.

Andra set börjar lovande. Eriksson har breakchans till 2-0, tar tyvärr inte vara på den. Vid 2-2 får Sela två breakchanser varav han tar tillvara på den andra. Nytt break till 2-5 och sedan servar Sela hem setet på dryga halvtimmen.

Tredje set inleds väldigt bra. Eriksson via ett break fram till 3-0. Sela bryter då både en och två gånger och går fram till 3-5. Han skaffar sig sedan två matchbollar vid 15-40. Han avgör på den första.
På en timma och fyrtiofem minuter är matchen över.

Sverige är nu bara en match från att degraderas till grupp 2 Europa/Afrika, för första gången.
Vid detta scenarie väntar Tunisien på bortaplan i den första rundan 2017, första helgen i februari.


Ymer chanslös, 0-1 till Israel

Många har kallat det en "måstematch" för Sverige i kvalet mot Israel. Vi får hoppas att så inte är fallet.

Elias Ymer förlorade stort mot Amir Weintraub med 2-6, 3-6, 0-6 på drygt 1,5 timma. Därmed leder Israel med 0-1.

På en dryg halv timma förlorade Ymer första set. Elias tappade sin serve omgående. Israels tvåa gick fram till 0-3. Svensken hade sedan vid 1-3 fyra breakbollar utan att komma åt. Weintraub skaffar sig sedan setboll i svenskens serve igen vid 2-5. Han nyttjade denna.

I andra set stormar Weintraub fram till 0-5 via två break. Han har sedan 0-40, 3 setbollar. Fram till första setbollen vann Ymer fyra poäng i setet.
Ymer räddade samtlga setbollar och två till. Bryter sedan och håller sedan sin serve fram till 3-5. Han har sedan 40-40 i Weintraubs serve utan att komma närmare. Setet över på 45 minuter.

Tredje set blev än värre. Ymer tappade det mesta. Tre break och totalt fyra vunna poäng, alla i egen serve, ledde fram till 0-5. Weintraub skaffade sig två matchbollar vid 40-15 i egen serve. Ymer räddade en innan slaget var förlorat.
Han vann totalt sex poäng i sista set. Totalt sett till hela matchen 60 av 156.

Insatsen från Ymers racket såg ut som den gjort de flesta gånger under året. Med andra ord helt utan självföretroende.

I


Ymer inleder

Sverigeettan Elias Ymer inleder imorgon fredag klockan 11.00 mot Israels tvåa Weintraub. Därefter Eriksson mot Sela.
Weintraub har nio segrar på 15 singlar i Davis Cup. Han är rankad 222.
Ymers singelfacit är 3 segrar på nio försök. Positivt är att alla hans segrar har kommit i kval (mot dansken Pedersen 2013 samt x två mot Österrike 2014) precis som är fallet nu. Ranking: 158.
Selas, som gör sitt sista år, facit är 19 segrar på 40 matcher i singel. Ranking: 71.
Erikssons dito är fyra segrar på elva möjligheter och han är rankad 456.

I dubbeln på lördag har kaptenerna nominerat för Sverige Arvidsson och Brunström samt Israel Erlich och Lesham. Det svenska paret har i DC spelat en gång tillsammans, förlust i tre raka mot Rumänien 2014. Till en timme innan matchstart kan laget ändras.
Mest troligt här är att Israel sätter in Sela istället för Lesham. Trots att Erlich/Selas facit i DC är 0 segrar på tre försök.

Söndagen avslutas med att ettorna Ymer och Sela möts och efter det Eriksson mot Weintraub.


Laget spikat

Imorgon klockan 11.00 är det dags, Sverige spelar kval mot Israel i Tel Aviv.
Sverige ställer upp med Elias Ymer och Markus Eriksson i singlarna samt Johan Brunström i par med Isak Arvidsson i dubbeln.
Eriksson är med i truppen för första gången på ett år, kvalet mot Danmark i Slagelse där han vann en singel (Bjerrehus) och förlorade en (Nielsen).

Israel kör på Dudi Sela och Amir Weintraub i singel. I dubbel får vi antagligen se Sela i par med Jonathan Erlich.

Lottning sker inom kort.


Lindstedt inte med i laget

I och med att Robert Lindstedt i par med nyazeeländaren Michael Venus vann sin första match i Basel idag är han inte tillgänglig för spel mot Israel i helgen.

Lottningen vid torsdag lunch är innan nästa match för Lindstedt vilket innebär att han inte kan tas ut i laget.
Om Sveriges chanser till avancemang var 10% efter Ymer juniors återbud är det efter Lindsteds dito knappa 5.


Huvudbry för Fidde

Svenska Davis Cuplaget är på plats på Canada Stadium i Tel Aviv, Israel, för kvalmatchen som startar på fredag med första singel klockan 11 (svensk tid).
Utan skadade Mikael Ymer består laget av Elias Ymer, Fred Simonsson, Isak Arvidsson samt just nu utanför laget: Markus Eriksson och Johan Brunström.

Imorgon, strax efter lunch, i Basels 500-turnering spelar Robert Lindstedt sin första match tillsammans med Venus. Vid förlust där kan han ansluta till den svenska truppen. Vid vinst kan vi nog räkna bort honom.

Hur Fredrik Fidde Rosengren skall komponera ihop sin sista trupp är i dagsläget högst osäkert.
Inget av de singelalternativ som finns har visat någon form på sistone.
Den Svenska DC-bloggen tror att Elias Ymer är klar för singel. Andrasingeln tar säkert Markus Eriksson, mest beroende på hans DC-rutin.
Kommer Robert Lindstedt är han given tillsammans med Brunström i dubbeln. Kommer han inte får vi säkert ändå se Brunström tillsammans med den av Simonsson och Arvidsson som imponerar mest under veckans träningar.

Laget tränar två gånger per dag och har två banor till förfogande samtidigt.

Fram till lottningen på torsdag klockan 11.30 får Fidde byta ut två av de i förhand nominerade spelarna.


Ingen Ymer Jr nästa helg

En höftskada höll Mikael Ymer borta från tennisen under nio månader. Han har sedan comebacken för ett par månader spelat mestadels på grus, inkluderar DC-matchen mot Nederländerna.
Han är uttagen som bekant även till nästa DC-match, mot Israel i Tel Aviv med start på fredag. Ymer junior är just nu den svensk som lyser mest, med helt klart bäst form, både i singel och dubbel.

Nu nås vi, efter dubbelsuccén i Stockholm, att han har problem med den andra höften och inte åker med äldre broder Ymer till Israel imorgon.
Att just han missar nästa veckas kval gör att Sverige är mycket illa ute. Möjligheten till avancemang var säg 40% med Mikael i laget, utan honom är vi nere på 10%.

Den Svenska DC-bloggen har sökt representanter från Svenska Tennusförbundet för en bekräftelse utan resultat. Vi återkommer.


Fotnot. Övriga laget: Fred Simonsson, Isak Arvidsson och sparring Johan Brunström och Markus Eriksson är sedan i dag på plats i Israel.


Ymer är mästare

Skrällen är ett faktum.
Bröderna Elias och Mikael Ymer vann IF Stockholm Open. Detta efter att ha utklassat Pavic/Venus med två gånger 6-1. Som siffrorna visar var det 15-rankade paret helg chanslösa i finalen.

Enligt bröderna har dem inte spelat dubbel ihop på nio år...

Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten, bockar och bugar!


Ymers första final

Bröderna Elias och Mikael Ymer är i final i IF Stockholm Open. Vinst i dagens semifinal över andraseedade Bopanna/Huey med 6-3, 6-4 på drygt en timma.
Avgörandet kom när Ymerbröderna skaffar sig tre breakbollar vid fyra lika i andra set. På den tredje lyckas svenskarna bryta. Sedan avgör bröderna på den andra matchbollen.
Segern imponerar mycket. Kul även för svensk tennis i stort och för kommande Davis Cupmatch nästa vecka. Sverige har nu ännu ett dubbelalternativ att ta till.

Söndag klockan 13 på Kungligas centercourt väntar fjärdeseedade Pavic/Venus i final.
Noterbart vad gäller nya zeeländaren Venus är att han nästa vecka spelar tillsammans med Robert Lindstedt i Basels 500-turnering.


Dubbel dubbelförlust

Först förlorade Johan Brunström/Andreas Siljeström mot andraseedade Bopanna/Huey med 6-7(7), 4-6 i kvarten i Stockholm Open.
Ett par timmar sedan var turneringen även över för Simonsson/Arvidsson. En tät kamp mot fjärdeseedade Pavic/Venus förlorades med 6-4, 3-6, 8-10.

Kvar att hoppas på är bröderna Ymer. På lördag spelar den semifinal mot Bopanna/Huey.


Oväntade dubblar

Sveriges bästa dubbelspelare Robert Lindstedt, tillsammans denna vecka med Qureshi, är utslagen ur IF Stockholm Open. På andra sidan nätet stod Sveriges senaste DC-par, Fred Simonsson och Isak Arvidsson. Överraskande för många vann dem med 7-6(6), 4-6, 10-4.
I kvarten väntar fjärdeseedade Pavic/Venus.

Elias och Mikael Ymer fortsätter respektlöst i dubbeln. Bröderna ännu i semifinal. Detta efter vinst över Fleming/Lipsky med 6-4, 4/6, 11-9.
Även i denna match räddade svenskarna matchboll. Vid 8-9 och serve för Elias kunde de framme vid nät reda upp situationen.


Ymer Jr nafsade lite

Mikael Ymer förlorade i den andra omgången i IF Stockholm Open mot tredjeseedade Ivo Karlovic med 6-4, 4-6, 4-6. Kroaten är rankad 21 och är 37 år jämfört med Mikaels ranking på 549 och halv Ivos ålder (18).
Av det märktes inget inledningsvis. Ymer Jr spelade respektlöst och det märktes att gårdagens vinst gett än mer självförtroende. Bortsett från en räddad breakboll av Ymer inledningsvis höll båda två sina servar enkelt. Fram till 5-4 och kroatisk serve. Hittills hade han förlorat en poäng i egen serve. Sedan klickade andraserven. Ett dubbelfel gav 30-40 och därmed setboll. Duell följer, båda på nät och Karlovic la bollen i nät. Exakt en halv timma tog det.
Även i andra set följdes spelarna åt. Ymers serve vid 4-4 blir avgörande. Breakbollen vid 30-40 gräver Mikael med en forehand lång, 4-5. Eget servegame för kroaten utan hinder. En lång forehand från Ymers racket sätter punkt på setet. En hslvtimma tog det.
Avgörande set blir en helt annan historia, en öppen sådan. Ymer räddade både breakboll i sitt första servegame och två i sitt andra. Han redde ut samtliga.
Trots fyra dubbelfel i fjärde servegamet och två breakbollar räddar kroaten sin serve. I nästa servegame kommer avgörandet. En breakboll dyker upp när Ivo spelar volley på nät och Mikael är borta. Boll tillbaka på returen, Ymer står på fel fot och lägger bollen bred, 2-3.
En chans till dyker upp för svensken, vid 3-4. En bred forehandvolley vred ger Ymer 30-40. På den svarar kroaten med ett ess. Ännu ett ess ger 3-5. Vid 4-5 servar Ivo hem matchen blankt. En backhandretur djupt i nät gör slut på årets turnering för Mikael, i singel.

Serven är Karlovic starkaste vapen. Ännu en gång räddar den honom ikväll.

Mikael spelade som han skall göra, respektlöst. Till det smart. En vassare serve idag från hans racket hade nog gett ett annat resultat.


Omotiverad Verdasco lätt skalp för Ymer Jr

Mikael Ymer tog en fin och enkel seger i första omgången av IF Stockholm Open i och med segern över 44-rankade Fernando Verdasco med 6-1, 6-2 på drygt en timma. Ymer Jr har aldrig tidigare vunnit över en motståndare med en sådan hög ranking.
Svensken stormar fram, via två break, fram till 4-0 med breakchans till 5-0. Istället 4-1 och tre breakchanser emot. Han reder ut det och tar hem setet på 40 minuter.
Andra set inleds med break omgående och ännu ett break till 4-1 och på första matchbollen till 6-1. Snygg avslutning av Mikael när han framrusande på nät avslutsr med en smash.
Ett par rader oxå om spanjoren. Han såg ut att ha tankarna någon helt annan stans. Givet att Ymer Jr spelade bra men helt klart på bekostnad av att Verdasco var omotiverad. Återigen får vi se att motivation slår klass. Drygt 500 placeringar på rankingen, 549 VS 44, har visat sig ha ringa betydelse.

Nu väntar, imorgon eftermiddag, den hårdservsnde Ivo Karlovic, seedad trea i turneringen.

Sämre gick det är äldre broder Ymer, Elias. Han föll relativt enkelt mot kvalspelaren Tobias Kamke, rankad 132 jämfört med Elias 161. Förlusten skrevs till 4-6, 0-6 på en timma.
Elias bryter fram till 3-1 och håller fram till 4-1, sedan tar det roliga slut. Efter det vinner svensken inget mer gem. Anmärkningsvärt är att Elias vinner endast 7 av 31 poäng i andra set.

I dubbeln vann Brunström/Siljeström över Johnson/Petzschner i en rafflande drabbning 6-4, 4-6, 12-10.


Även väntat svenskt lag

Fredrik Fidde Rosengren tog även han ut ett väntat svenskt lag.
Bröderna Ymer är med, då även Isak Arvidsson och Fred Simonsson. Med oxå i truppen, som sparring och för att eventuellt bytas in, är Markus Eriksson och dubbelspecialisten Johan Brunström. Robert Lindstedt kan även han bli aktuell. Då krävs dock att han förlorar tidigt i Basel eller Wien (han är anmäld till båda) nästa vecka.

Vi återkommer.


Väntat lag från Israel

Israels kapten Eyal Ran tog idag ut ett väntat lag till kvalet mot Sverige nästa helg.
Dudi Sela är gjuten i singelspelet och dubbeln och Jonathan Erlich enkom i dubbeln. Till detta får vi se vem av Edan Lesham och Amir Weintraub som för ta sig an andrasingeln.


Bröderna Ymer räddade matchbollar

Elias och Mikael Ymer stod för en imponerande insats i IF Stockholm Opels första omgång. Det blev vinst över tredjeseedade Matkowski/Rojer med 7-6(2), 1-6, 11-9 efter knappa 1,5 timmes spel.
Ett tidigt break i första set kunde inte bröderna förvalta, setet gick till tiebreak. Där var svenskarna starkast.
I andra set gick svenskarna ner sig. Paret vann bara av poäng.
Avgörande sets matchtiebreak blev dramatiskt. Det tredjeseedade paret från Nederländerna och Polen höll i taktpinnen. Gick fram till tre matchbollar vid 6-9. De första två räddades genom egna servar från Elias racket, den tredje via ett dubbelfel av Matkowski. Minibryt igen och sedan servade svenskarna (Mikael) hem matchen på sin första matchbollen när Matkowski lägger en retur lång.

Imponerande vändning och kul för både bröderna och arrangörerna.
Imorgon går båda bröderna in i turneringen i singel.


Imorgon börjar Stockholm Open

Vi pratar IF Stockholm Open, imorgon startar årets upplaga i Kungliga Tennishallen.

Efter det att Carl Söderlund föll omgående i kvalet och Patrik Rosenholm gick samma öde idag, trots ett break upp i båda seten, har Sverige två spelare med: bröderna Ymer. Elias inleder mot kvalvinnaren Kamke och Mikael mot Verdasco.

Samma bröder spelar oxå dubbel tillsammans, genom ett wildcard. Imorgon möter dem tredjeseedade Markovski/Rojer.
Även Fred Simonsson och Isak Arvidsson har fått ett wild card. De ställs mot Sverigeettan Robert Lindstedt, tillsammans med Qureshi.
Johan Brunström och Andreas Siljeström börjar mot Johnson/Petzschner.


Sämre genrep för Lindstedt

I årets näst sista Masters, i Shanghai, gick Robert Lindstedt tillsammans med kanadensaren Pospisil som åttondeseedade in i turneringens andra omgång. Där blev det förlust Kontinen/Peers med 7-6(5), 1-6, 7-10.

Nu väntar IF Stockholm Open för Lindstedt.


Om det vore match idag....

Sverige möter Israel på bortaplan 28-30 oktober, underlaget är hard. Matchen avgör vilket land som spelar kvar i Grupp 1 Europa-Afrika och vilka som spelar i grupp 2 2017.

Den Svenska DC-bloggen spekulerar, i vanlig ordning, vilka svenska spelare som är aktuella för denna match.

Imorgon inleds kvalet till IF Stockholm Open. Carl Söderlund och Patrik Rosenholm har fått var sitt wild card.
Vi hoppas, som inför matchen mot Nederländerna i Båstad för en månad sedan, att den förstnämnde får chansen att följa med till Ramat Hasharon. Han har dock under veckans landslagsläger missat ett par dagar pga halsont men är nu återställd.
Givna är oxå bröderna Ymer som även de fått wild card till Stockholm, dock till huvudturneringen.

Sparrpartner bör, precis som sist, bli Markus Eriksson.

I dubbeln är det mer svårt. Sverige hade behövt få med Lindstedt. Frågan är om han är aktuell eller väljer spel i Basel samma vecka. Spelas han bör det bli tillsammans med Johan Brunström. Vill eller kan inte Lindstedt bör Brunström spela tillsammans med sin partner mestadels i år, Andreas Siljeström.
Med tanke på underlaget i Israel borde inte Fred Simonsson och Isak Arvidsson bli aktuell denna gång.

På tisdag klockan 14.00 med presskonferens i Kungliga Tennishallen är det dags för Fredrik Fidde Rosengren i sin sista landskamp att ta ut sin trupp på fyra.

Vi återkommer.


Lindstedt ut mot gamla partnern

Ännu en ny partner denna vecka för Robert Lindstedt, i Rakuten Japan Open i Tokyo. Denna gång med österrikaren Alexander Peya. Det blev en bra start i turneringen med vinst över fjärdeseedade Kontinen/Peers med 6-7(5), 6-3, 14-12. Efter det väntade partner till ett par veckor sedan, Qureshi, tillsammans med Simon. Klar förlust med två gånger 2-6.

Nu väntar Masters i Shanghai, med ny partner igen, kanadensaren Pospisil.

För bröderna båda Ymer blev det en vinst var i Challenger i Marocko. Bröderna åker nu till Stockholm för samling med övriga landslaget, med Fidde Rosengren, innan IF Stockholm Open drar igång med kval på lördag. Två wildcard i kvalet gick till Patrik Rosenholm och Carl Söderlund. Till huvudturneringen fick båda bröderna Ymer var sitt.


Lindstedt mästare igen

Robert Lindstedt är en vinnare igen. I Shenzhen i Kina, tillsammans med italienaren Fabio Fognini tog han sin 20 titel på ATP-touren. 42 finaler har det blivit. Vinsten i finalen över andraseedade Marach/Martin med 7-6(4), 6-3 på knappt 1,5 timma.

Vägen fram till final gick genom segrar över toppseedade Huey/Mirnyi med 5-7, 7-6(2), 10-8, Andujar/Gasquet med 6-0, 6-1 och i Pavic/Venus med 7-6(2), 6-3.

Den Svenska DC-bloggen lyfter på hatten och säger grattis!

Detta var Lundstedts första titel på ett år, i augusti ifjor vann han, då tillsammmans med Inglot, i Wilson-Salem.

Ny partner nästa vecka, österrikaren Peya, i Tokyo och 500-turneringen Rakuten Japan Open.

I an annan del av Kina, Chengdu, gick Andreas Siljeström tillsammans med Shamasdin fram till en finfin semifinal. Orsaken till Siljesteöm byte av partner denna vecka beror på att ordinarie, Johan Brunström, inte är tillgänglig pga familjeskäl.


Semifinalplats i Roms Challenger, för yngre broder Ymer, imponerar mest av singelsvenskarna i veckan. Förlust där mot Satral 169-rankade, jämfört med Mikaels 658. Han vände underläge i set och vann andra set men tappade sedan via dubbelbreak i tredje ner till 0-4. Ett break kom han ikapp men tappade igen o matchen o turneringen är över. Noterbart är att Ymer Jr påväg till semin räddade matchbollar både i omgång två och i kvarten.
I och med en semifinal genom att gå via kval kommer han få 38 poäng, dubblar med andra ord sin poängskörd och landar nästa runt plats 500.

Äldre broder Ymer, Elias, försvann i kvarten samma turnering.

Båda två åker nu vidare för ännu en turnering på grus och Challanger, nästa vecka är det Mohammedia i Marocko som gäller.

I Sverige spelas det Future i Danderyd utanför Stockholm. Bäste svensk blev Msrkus Eriksson som tog sig till kvarten. Dubbeln vanns av Appelgren/Rosenholm som i finalen vann över Eriksson/Sekulic.


RSS 2.0