Lite dubbelt

I US Men's Clay Court Championships i Houston i USA fick vi se  Johan Brunström spela tillsammans med kanadensaren Jesse Levine. Samme Levine som var uttagen i truppen för ett par veckor sedan i DC-kvartsfinalen mot Italien.
Det blev också en finfin semifinal. Vinst i första mot tyskarna Haas/Moser med två gånger 6-2. Sedan vinst i kvarten mot tredjeseedade Huey/Inglot med 6-4, 7-5. Stopp sedan i semin mot toppseedade världsettorna bröderna Bryan med 3-6, 4-6.
 
I veckan har vi på allvar fått se gruspremiären när det var dags för Masters Monte-Carlo Rolex i Monaco. Det nykomponerande paret Robert Lindstedt med, ännu en kanadensare, Daniel Nestor, var tredjeseedade. Dem gick in i andra rundan och vann sin första match mot Simon/Youzhny med 6-4, 6-0. Förlust sedan i kvarten Raonic/Tomic med 6-7 (7-9), 3-6.

Sverige föll i femte och hela landskampen

I den femte och avgörande matchen fick sig vår svenske representant Isak Arvidsson en tennislektion. För Ukraina blev det Sergiy Stakhovsky istället för den föranmälda Denys Malchanov som spelade.
 
Som väntat hade inte Arvidsson någon chans, 2-6 i första efter cirka 20 minuter. Andra set även det till Ukraina, 3-6. Ett litet och lovande lyft såg vi i början av tredje, men det hjälpte inte. Tredje set till Stakhovsky med 5-7 och därmed förlorad match och hela landskampen.
 
Det känns som om våra svenska herrar är minst ett nummer för litet denna söndag. Inte överraskande, men synd. Eriksson får helt klart godkänt för sin insats, fram för allt vinsten i fredags men även idag så han tar ett set från den 22-rankade Dolgopolov. Dubbelparet får knappt godkänt. Visst seger, men det blev onödigt spännande över fem set. Isak Arivdssons debut, också den godkänd och nödvändig inför framtida DC-matcher.
 
I och med förlusten så väntar Slovakien på bortaplan den 13-15 september. Vid vinst där så är vi kvar i Europa/Afrika zon 1, vid förlust väntar kval mot Danmark på hemmaplan 18-20 oktober. Ett kval för att hålla oss kvar i divsion 1.
Slovakien är rankade på plats nummer 33 (jämfört med Sveriges 20). Deras bäste spelare är Martin Klizan, rankad på plats 32 som dock inte spelade senaste matchen mot Ukraina i februari. Därefter följer Lukas Lacko (81), Karol Beck (160) och Andrei Martin (173). Slovakien har tretton bättre rankade singelspelare än bäste svensk (Markus Eriksson på plats 642.
I den senaste matchenspelade Lacko och Martin singlarna och rutinerade Zelenay (rankad 90) tillsammans med Polasek (35) i dubbeln.
 
Senast i mitten av juli skall Slovakien meddela spelort, underlag, bollar, etc.

Tapper Eriksson föll

Markus Eriksson, rankad på plats 642 hade som väntat inte chansen att komma åt Ukrainas ett, Alexandr Dolgopolov, rankad 22:a, men vilket motstånd han bjöd på.
Ukrainaren var inte på tårna från början, det var Eriksson från Ullevi. Han rivstartar med att bryta fram till 4-2 i första set. Detta break behåller han och kan serva hem första set blankt. Efter detta får vi se annan matchbild - Dolgopolov rycker upp sitt spel och svensken ser mer och mer trött ut. Visst blixtrar han till ibland men kommer inte riktigt åt. Det märks med alla dess tydlighet att det skiljer över 600 platser på rankingen mellan dessa båda herrar.
Andra set försvinner bort på tjugo minuter, serven tappas med en gång i tredje - ett misstag som Markus inte kan reparera och i fjärde set så turas spelarna om att bryta varandra. Till slut på den åttonde matchbollen kan Dolgopolov avgöra.  
 
Förlustsiffrona skrivs till 6-3, 1-6, 4-6, 3-6 på knappa tre timmar.
 
Nu väntar ett direkt femte och avgörande singel. För Sverige ser vi Isak Arvidsson. För Ukraina får vi se Sergiy Stakhovsky istället för den föranmälda Denys Malchanov.

Sverige i ledning

Robert Lindstedt och Johan Brunström vann över det ukrainska dubbelparet Sergiy Stakhovsky/Denys Molchanov i en tuff femsetare med siffrorna 6-4, 6-3, 3-6, 6-7 (3-7), 6-4 på knappa fyra timmar. Detta var Robban och Johans andra vinst tillsammans på lika många försök. De ukrainska spelarna inkasserade första förlusten tillsammans vad gäller DC-dubblar.
Det var ingen bländande tennis någon av spelarna bjöd på. Svensk rutin i första, andra och femte set avgjorde. Det var fram för allt svenskarnas nätspel i tredje och fjärde set som klickade betänkligt som gjorde att det blev spännade.

Nu avgörs denna spännande DC-match på söndagen med två singlar. Först ut ser vi Dolgopolov mot Eriksson.

Oväntat lika efter första dagen

Vem kunde tro att resultatet i DC-matchen mellan Ukraina och Sverige skulle stå 1-1 efter första dagens singlar?
 
Först ut var den svenske debutanten Isak Arvidsson (rankad på plats 675) mot den ukrainska ettan Alexandr Dolgopolov (22). Det var klasskillnad från första boll. Den ukrainska toppspelaren gav inte svensken mycket till chans under dem första två seten. Med ett metodiskt och lugnt spel kunde han gå fram till 2-5 i första set. Servea hem det setet, som tog 25 minuter, och sedan av bara farten ta hem andra set på 20 minuter och dessutom blankt.
I tredje kändes det som om Dolgopolov slappnade av, släppte in svensken i matchen. Svensken spelade upp sig, spelarna följdes åt fram till 4 lika. Där räddar Arvidsson inte mindre än fyra breakbollar. Till det en till i nästa svenska servegame. I det följande tiebreaket får svensken en härlig start. Via två minibryt går han upp i en 3-0-ledning. Ukrainaren bryter tillbaka x 2 men svensken svarar och skaffar sig 4-2. Via ett svenskt dubbelfel är det utjämnat, 4 lika. Dolgopolov går fram till matchboll (6-5) via en forehand. Då skaffar sig ukrainaren läge för en smash vid nät som han nyttjar på bästa sätt och matchen är förlorad för svensk del. Siffrorna skrivs till slut till 2-6, 0-6, 6-7 (5-7) på knappa två timmar.
 
Sedan följer matchen med stort M ur svenska synvinkel, göteborgaren Markus Eriksson (649) tar sig an Denys Molchanov (242). Det skall visa sig att ukrainarens DC-facit med att inte ha vunnit någon levande DC-match skall stå sig. Svensken visar från början att han vill vara med och kämpa om detta, inte ge sig i första taget. Med hjälp av en ständigt påhejande förbundskapten Fredrik Fidde Rosengren och hela bänken bakom så vinner svensken, på dryga tre timmar, med imponerande 7-5, 4-6, 6-4, 6-4.
 
I det första setet så tappar Eriksson sin serve på den andra breakbollen fram till 2-3. Han biter tillbaka och genom ett blankgame kommer åter in i matchen, 3 lika. Svensken hamnar åter igen i svårigheter i det nionde gamet, reder ut dem tre breakbollarna emot, genom ett stabilt servande, 5-4. Via två ukrainska dubbelfel går svensken upp till 0-40 och tre setbollar vid ställningen 6-5. En räddas men på den andra kommer Eriksson åter fram på nät och med en läcker forehandkross vinner han, efter knapp 50 minuter, första set.
 
I andra set så är det spänt. Bryt x två omgående, sedan stabilt spel fram till det nionde gamet. Där hämnar svensken i svårigheter igen. Via andra breakbollen i nät ger det ukrainaren chanen att serva hem andra set. Han gör det blankt.
 
Trots ett lika känns det som om svensken har hittat knepet att komma åt Molchanov. Det stavas nätattacker. Vid långa dueller från bakplan vinner oftast ukrainaren.
I tredje set så räddar först svensken två breakbollar i det tredje gamet och missar sedan en i det åttonde. Det skall dock dyka upp en chans till och det i nästa servegame för ukrainaren, detta via ett dubbelfel. En kross på forehandsidan som seglar ut gör att Eriksson går upp i ledning med 2-1 i set.
 
Fjärde set och tredje gamet, då räddar svensken en breakboll emot genom en stabil serve. Via ytterligare en stabil serve i det nionde gamet räddar svensken ännu en breakboll. Tre slarviga poäng från Molchanovs raket ger Sverige lika många matchbollar. Då gör ukrainaren dubbefel och denna lilla bragd är ett faktum.
 
 
Imorgon, lördag, väntar dubbeln. Den svenske kaptenen har nominerat Robert Lindstedt (dubbelranking 5) tillsammans med Johan Brunström (52). Ukrainas kapten Filima har tagit ut Sergiy Stakhovsky/Illya Marchenko.
 
Det återstår att se om det blir dessa två ukrainare som representerar sitt land imorgon klockan 13.00.

Imorgon gäller det

Klockan 13.00 imorgon fredag inleds DC-matchen mellan Ukraina och Sverige i Dnipropetrovsk.
Som första singel får vi se debutanten Isak Arvidsson (rankad på plats 675) mot den ukrainska ettan Alexandr Dolgopolov (22). Därefter följer göteborgaren Markus Eriksson (649) som får ta sig an, den något överraskande uttagningen, Denys Molchanov (242).
Dolgopolov har på fyra DC-matcher vunnit två, båda i första omgången av zon 1 Europa/Afrika mot Slovakien för ett par månader sedan. Förlusterna kom senast Dolgopolov var med innan dess, 2007.
Molchanov har på fem starter vunnit tre - varav ingen i någon levande match.
 
För lördagens dubbel har den svenske kaptenen Fidde Rosengren nominerat Robert Lindstedt (dubbelranking 5) tillsammans med Johan Brunström (52). Ukrainas kapten Filima har tagit ut Sergiy Stakhovsky/Illya Marchenko.
Lindstedt/Brunström har spelat en match ihop, vilka dem vann (Serbien för ett dryg år sedan).
Detta ukrainska par har aldrig spelat ihop i Davis Cup innan.
 
På söndagen inleder Dolgopolov mot Eriksson följt av Arvidsson mot Molchanov.
 
Kaptenerna har rätt att byta ut dubbelpar till en timma innan start. Det samma gäller för singelspelet på söndagen.
 

Det vankas Davis Cup

Sverige möter i helgen som kommer Ukraina på bortaplan, vid Megaron Tennis Club i Dnipropetrovsk i andra rundan av grupp 1 i zon Europa/Afrika. Den svenske förbundskaptenen Fredrik Fidde Rosengren har tagit ut följande kvartett till denna drabbning: Christian Lindell (singelranking 540), Markus Eriksson (649) samt dubbelspecialisterna Robert Lindstedt (dubbelranking 5) och Johan Brunström (52). Som resern följer också Isak Arvidsson (singel 675).
 
Ukrainas kapten Mikhail Filima har i sin tur tagit ut följande fyra: Alexandr Dolgopolov (singel 22), Sergiy Stakhovsky (106), Illya Marchenko (121) och Denys Molchanov (242).
 
Fram till lottningen på torsdag har länderna möjligheten att byta ut två av de uttagna spelarna.
 
Första singel är på fredag klockan 13.00.

Lindstedt byter upp sig

Trots en titel (Rotterdam) och en final (Dubai) i år väljer Robert Lindstedt och serben Nenad Zimonjic att bryta sitt samarbete efter uttåget i Mastersturneringen Sony Open Tennis i Miami.
Ny partner för Robban blir nu kanadensaren Daniel Nestor. Denna 40-åring var världsetta 2002.
 
Resultatet i de två sista Mastersturneringarna, Robert och Nenads två sista veckor, var uttåg omgående i Indian Wells mot Murray x två med 4-6, 6-4, 4-10 och fram till kvarten i Miami efter vinster över Klizan/Seppi med 7-6 (9-7), 6-4 och Dodig/Mello 7-5, 6-4 innan det blev förlust mot Fyrstenberg/Matkowski med 4-6, 6-2, 8-10.

RSS 2.0