Bosnien & Hercegovina på hemmaplan

Lotten har fallit. Sverige ställs mot Bosnien & Hercegovina i kvalificeringsrundan i februari 2023. Det blir på hemmaplan. Vad gäller ort och arena så är den klar enligt Svenska Tennisförbundet, den kommer offentliggöras inom kort. 

Länderna har aldrig mötts. Bosnien & Hercegovina är rankad på plats 29 jämfört med Sveriges 13. Landet vann över Mexiko på grus i september med 3-1 för att kvalificera sig till drabbningen i februari.

Landets bäste spelare är Damir Dzumhur, rankad 186 i singel. 30-åringen har spelat 31 singlar sedan debuten i Davis Cup, vunnit 20. Till det 1-1 i dubbel. Hans största merit i år kvartsfinalplats i ATP250 i Marseille, Frankrike, i februari. Turneringen på hard, inomhus. Till detta en titel och en finalplats i Challenger, under sommaren, båda på grus. 

Nerman Fatic, 229, är även han en flitigt nominerad DC-spelare sedan debuten 2013. 3-4 i singelfacit och 0-1 i dubbel. 
Två titlar på grus i år på nivå Challenger: en i Turkiet i mars och en Rumänien i september. 

Båda två ovan dock i lä jämfört med 31-åringen Mirza Basic, singel 382 och dubbel 432. Sedan starten i Davis Cup 2007. 12-14r facit i singel och 21-7 för dubbeln.
Bäst i är en en semifinalplats i en Challenger i Italien på grus i februari. 

Senaste dubblarna har han spelat tillsammans med Tomislav Brkic, dubbelranking 58. Denna 32-åring har spelat 28 dubblar, vunnit 20. Till det 3-10 i singel. 
Han spelar sedan ett par år tillbaka endast dubbel. Bäst resultat i år är titeln i Gstaad i Schweiz samt semifinal i ATP250 I Umag, Kroatien i juli samt dito i Belgrad, Serbien i april, i Buenos Aires i februari och i Adelaide i januari. Fyra av fem var på grus.

Landet har varit med i Davis Cup sedan 1996. De upplever nu sin största framgång då de har kvalificerat sig för denna match i februari.    

Övriga matcher i kvalificeringsrundan i februaris blev klara idag är:
Kroatien-Österrike
Ungern-Frankrike
Uzbekistan-USA
Tyskland-Schweiz
Colombia-Storbritannien
Norge-Serbien
Chile-Kazakstan
Korea-Belgien 
Nederländerna-Slovakien
Finland-Argentina
Portugal-Tjeckien

Vinnarna ovan kvalificerar sig till till nästa års gruppspel 12-17 september. 
Finalisterna i årets Davis Cupfinal Australien och Kanada samt de två wildcarden Italien och Spanien är direktkvalificerade dit. 












Lotten väntar

Davis Cupfinalen i Malaga spelas för fullt just nu med slutspelet. Fyra kvartsfinaler och två semifinaler har spelats. Imorgon eftermiddag klockan 13.00 väntar final mellan Australien och Kanada. 
Dryga timman innan, klockan 11.45, är det dags för lottning inför nästa års kvalificeringsrunda till Davis Cupfinalen 2023. 

Sverige är med i denna lottning. Tolv matcher är det som skall lottas fram. 
Sverige är ett av de tolv högst seedade länderna och kommer att lottas mot vinnarna i Grupp 1, som spelades i september. 
Faller lotten på Norge, Finland, Slovakien, Colombia eller Schweiz blir det hemmafördel. 
Om Österrike, Tjeckien, Ungern, Chile och Portugal dras blir det bortaplan. 
Det bli lottning om vem som får hemmamatch om Sverige lottas mot Uzbekistan eller Bosnien Hercegovina. 

Om det blir svensk hemmamatch har Svenska Tennisförbundet redan spelplats klar.

Landskamperna spelas första helgen i februari, den 3-4 alt 4-5 februari. 

Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 










Två timmar höll det

Mikael Ymer var ytterst nära att göra det ingen lyckas med på över en månad mot kanadensaren Felix Auger-Aliassime. Alltså vinna över honom. Kanadensaren har tre raka turneringssegrar och en matchkvot på 13-0 med sig in i denna match. 

Svensken vinner första set i tiebreak med 8-6. Breakar sedan och gör fram till 4-1. Serve för Auger-Aliassime. Har där och då två breakbollar fram till 5-1 och egen serve. Där och då vänder matchen. Ymer tappar två egna servgem och setet borta, 4-6. 
Tidigt break emot i avgörande set. Bryter dock tillbaka till 4 lika. Setet till tiebreak. Underläge där, 2-4. Vänder på det till 5-4. Tapp igen. Räddar en matchboll. På den andra dock retur lång. 3,5 timma tog det. 
Turneringen över. 

Broder Elias hade ett liknande scenarie förra veckan i Stockholm Open. Då mot amerikanen Tiafoe. Vinst i första set och upp i stor ledning då, 4-0. Vändning där. Matchen förlorad över tre set. 






RSS 2.0