Dubbelbreak upp ändå förlust

Mikael Ymer, rankad 74, gick för seger mot Casper Ruud, 61, i första omgången i kvalet till Masters i Paris. Förlust dock med 4-6, 6-3. 4-6 på drygt två timmar. 

Delade på ett set var. I avgörande räddar Ymer två breakbollar omgående. Sedan följer några lyckosamma gem. Två norska vinnar poäng i egen serve på två gem ger dubbelbreak, 4-1. Ruud svarar med samma mynt. Svensken vinner två poäng i egen serve och på tolv minuter har norrmannen vänt till 4-4. Serve till 4-5. Svenskt underläge med 15-40, två matchbollar emot i nästa servegem. Råddar en till innan turneringen är över för Ymer Jr. 

Nästa gång denna båda herrar födde 1998 möts är i Next Gen ATP Finals som inleds den 5 november. 




Tät förlust

Andraseedade Elias Ymer, rankad 130, föll i en tät tillställning i semifinalen i Challenger i Hamburg mot spanjoren Zapata Miralles, 238, med 6-7(5), 6-7(7) på kappa två timmar.

I första set var Ymer i underläge med 2-4 innan han vände det till 5-4. Setet till tiebreak. En dräpande forehand kross som Ymer är chanslös på ger 4-5 och två egna spanska servar. En forehand i nät ger setboll x 2, 4-6. Ymer räddar en innan han lägger en forehand djupt i nät. En timma och setet är förlorat. 

Andra set, Ymer visar mer tålamod. Break upp till 3-2, men tappar omgående, 3-3. Vid spanskt 3-4 hamnar Ymer i trubbel i egen serve. Först 0-40, tre breakbollar, som han reder ut med stabila servar. Ännu en räddad breakboll innan han med tunga grundslag får fram 4-4. 
Passering vid nät och en forehand i nät ger svenskt 0-40, tre breakbollar. En rak forehand seglar ut kraftigt bred till svenskt 6-5. Chans att serva hem setet. Spanjoren vill annat. Ett dubbelfel ger 0-40. Ymer räddar en sedan får han kapitulera när han lägger en stoppboll i nät, tiebreak. 

Spanjoren satsar på en rak forehand efter retir men den seglar ut. Svenskt 5-3. En svensk rak forehand passerar spanjoren vid nät. 6-3, tre svenska setbollar och egen serve. Ymer tappar båda, 6-5. Ymer ökar tempot på nästa poäng, spanjoren räddar upp boll efter boll och Ymer till slut i nät, 6 lika. 
Zapata Miralles på nät efter det och svensken i nät. Fyra raka poäng och första matchbollen är här. Ymer räddar den men får ge sig på nästa. En forehandskross avgör. 
Turneringen är över. Trots förlust idag ett lyft. Även lyft på rankingen på måndag, upp till cirka plats 122. 




Semi nästa för Elias

Comebacken på Challengertouren fortsätter med succé för Elias Ymer i Hamburg. Vinst i kvarten över hemmaapelaren Daniel Altmaier med 4-6, 6-3, 7-6(7) på knappt tre timmar. 
Svensken vann två fler poäng (116-114), räddas 9 av 11 breakbollar mot 6-8 åt andra hållet. 
Vi såg även en räddad matchboll av Elias vid 6-7 i avgörande tiebreaket. Vände sedan och vann tre raka poäng, varav två i egen serve. 
Imorgon är det semifinal mot spanjoren Bernabe Zapata Miralles, rankad 238. 

Under kvällen fick vi oxå se att Mikael Ymer är med i kvallottningen till Masters i Paris. Lotten  föll på match mot norrmannen Christian Ruud. Intressant med denna match blir att se styrkeförhållandena spelarna emellan med tanke på att båda skall vara med i Next Gen ATP Finals i Milano om drygt en vecka. 
De har mötts tre gånger, en gång 2014 och två gånger 2015. Samtliga matcher till Ymer efter tuffa tresetare. 







Ymer Sr i kvarten

Elias Ymer har glömt comebacken i Stockholm Open för en vecka sedan. Detta visade han idag med vinst i tredje rundan mot slovaken Filip Horansky med två gånger 7-5 i Challenger i tyska Hamburg. 
Imorgon i kvarten möter han hemmaspelaren, med ett wild card, Altmaier, rankad 403. 
Vägen till kvartsfinal har gått via att Ymer Sr stod över försts rundan och vinst mot 205-rankade belgaren Bemelmans med 7-6(5), 6-7(5), 6-3. Detta efter att ha räddat två matchbollar i andra set. 

Lillebror Mikael var anmäld till samma turnering men kom aldrig till spel. En färsk nyhet är att Ymer Jr kommer att spela slutspelet för spelare max 21 år, Next Gen ATP Finals i Milano, med start 5 november. Han på plars 9 på det racet, de sju första är garanterade en plats. Men efter ett par återbud, Tsitsipas och Auger-Aliassime, är han alltså klar. 
Svenska DC-bloggen återkommer inom kort. 

Övriga svenskar som spelar i veckan runt om. 
Markus Eriksson är klar för kvarten i Futuren i Minaatir, Tunisien. Detsamma gäller för Karl Friberg i Doha. 








Siste svensk ute

Robert Lindstedt tillsammans med Radu Albot  förlorade kvartsfinalen mot tredjeseedade Pavic/Soares med två gånger 3-6 på en timma. 

En kort stund senare försvann även André Göransson, i par med Nathaniel Lammons, mot toppseedade Rojer/Tecau med 6-7(5), 2-6 på en timma. 
 

Det innebär att siste svensk är utslagen ur årets upplaga av Stockholm Open.

Ymer utan gnistan

Många var det som såg en svensk kvartsfinalist i årets Stockholm Open. Så blir det nu inte. Mikael Ymer gick inte att känna igen i Kungl Tennishallen ikväll. Inledningsvis verkade det något som störde honom, han var irriterad. Till det en motståndare som missade minimalt. 
Förlust mot 213-rankade Stebe med 0-6, 6-7(5) på dryga 1,5 timma. 

På trettio minuter hade han tappat tre egna servegem. Dubbelfel till 0-1 och 0-3. Där och då slog han sönder sin racket. Fem poäng till svensken, 18 till tysken. Forehand lång ger 0-5 och ett ess setet på 30 minuter. 

Andra set inleds i samma anda. Två breakbollar emot, 15-40. Räddar båda. Ny dyker upp. Rak tysk forehand till 0-1. Där och då händer någonting. Stebe börjar missa något och Ymer tar för sig mer och mer, har bättre tryck. Fyra enkla tyska misstag ger break tillbaka, 1-1. Spelarna följs åt till det nionde gener, 4-4. Ymer till serve. En hög backhand seglar lång till problem, 15-40, två breakbollar. En vinklad serve och otagbar ger lika. Gemet via en lång backhand i upplagt läge som blir lång från tysken, 5-4. 
Gemet efter är Ymer Jr två bollar ifrån när Stebe lägger en forehand i nät (15-30). En något slarvig forehand bred ger 30 lika och gemet sedan till 5-5. Setet till tiebreak. 
Ymer minibreak omgående, är sedan en upplagd smash till 4-1. Istället fastnar den i nätet, 3-2. Stebe ängar på, från 4-3 och via en forehand i nät från Ymers racket ser vi 4-6, två matchbollar. En svensk forehandkross gör att Stebe är borta. Ymer till serve. Duell, Ymer på nät, rak forehand som landar precis bred. 
Tretton matcher utan förlust är över. Stockholm Open är slut för Mikael och i år.

Ymer Jr är anmäld till Challengern i Hamburg med start på måndag. Han är just nu toppseedad. 











Gammal är äldst

Vi får plocka fram ett gammalt ordspråk när det vankades dubbeltennis i Stockholm Open på bana 1 i Kungl. Tennishallen. Bröderna Ymer mötte Robert Lindstedt tillsammans med Radu Albot från Moldavien. Efter ett tätt första set vann åldernmannen Lindstedt & Co med 7-6(6), 6-1 på knappa 1,5 timma.

Ett wildcard in i huvudturneringen fick André Göransson i par med amerikanen Lammons. Vinst över spanjorerna Andujar/Granollers med 6-2, 6-3 på knapp em timma. 





Junior en vinnare

Mikael Ymer fortsätter att imponera. Trettonde raka vinsten idag, denna gången i första omgången av Stockholm Open. 
Förra året i april vann Joao Sousa i Davis Cup i Kungl. Tennishallen i två raka. Portugisen var då rankad på plats 70, idag 64. Ymer Jr har klättrat från 355 till 75. 
Idag i samma arena var det tvärtom. Vinst för Ymer Jr med 7-5, 6-4 efter en timma och fyrtiofem minuter.

Matchen inleds svängigt. Svensken tappar sitt andra servegem. Vinner tillbaka och spelarna följs åt till 4 lika. Ymer blir passiv. Kommer under med 15-40, två breakbollar. En avvaktande duell från baslinjen följer. En diagonal backhand landar precis bred, 4-5. Chans för portugisen av serva hem setet. Svensken vill annat.  Dubbelfel med en snygg forehandpassering följt av en otagbar forehandkross ger 0-40, tre breakbollar tillbaka. Sousa backar på nästa poäng med det resultaten att bollen fastnar i nätet, 5-5. 
Ymer vinner sitt servegem efter att ha tappat en poäng. Vunnit åtta av de senaste nio poängen. Sousa i egen serve, upp till 40-30 men tappar till break- och setboll efter en forehand som seglar ut. Retur lång ger lika. En rak backhand, när portugisen kommer fram på nät, som passerar Sousa ger setboll #2. Andraserve som Ymer möter tidigt men lägger  lång. Ny setboll efter setboll från Ymers racket som portugisen hinner upp, Ymer placerar en forehand som Sousa lägger i nät. Setboll #3. Portugisen på nät men kan inte hålla nere sin halvvolley som seglar ut bred. Tre raka svensha gem och 7-5 på en knapp timma. 

Andra set. Ymer bryter fram till 3-1 efter att Sousa gjort en sidledsförflyttning på baslinjen följt av en forehand i nät. Upp sedan till gemboll (40-30) fram till 4-1. Istället en smash som ger bryt tillbaka och 3-2. 
Ymer i brygga direkt igen i nästa egna servegem, 0-30. Reder ut det till 4-3. Svensken i vinnarspåret, bryter fram till 5-3. 30-30 i egna servegemet efter det, två bollar från matchvinst. Två distinkta forehand från portugisen ger break igen, 5-4. 
Frågan är hur Ymer nu skall reagera. Sousa till serve. 30 lika igen, två bollar ifrån igen. En forehand kross, på nät. Rak forehand och Sousa är borta. Matchboll. Ymer lägger en forehandretur forehandretur som Sousa, placerad på baslinjen, svarar upp med en forehand. En forehand som seglar ut bred. Vinst in i andra omgången. Där väntar tysken och kvalvinnaren Cedrik-Marcel Stebe, rankad 213. Imorgon torsdag sen kvällsmatch blir det. 

Det var Mikaels sjätte framträdande i Stockholm Open. Ifjor, 2017 och 2015 ut i första omgången, 2016 vinst i första rundan och 2014 till andra omgången av tre i kvalet. 

Han visar just nu sin karriärs bästa tennis. Han ser så bekväm ut på tennisbanan, självförtroendet är på topp. 
Intressant att se hans vidare äventyr i Stockholm i veckan. 

















Ringrostig Ymer Sr föll

Comebacken efter 1,5 månads frånvaro på touren blev inte lyckad för Elias Ymer, rankad 123, i hemmaturneringen Stockholm Open i favoritarenan Kungl. Tennishallen. För motståndet stod japanen Yuichi Sugita, 129. 
Förlust med 6-7(6), 2-6 på 1 timma och 40 minuter. 

Trots dubbelbreak, 3-0, och 40 lika i egen serve kunde inte Ymer St stå emot. Setet till tiebreak. Innan dess hade han två chanser att serva hem setet i egen serve. Båda gångerna gick han bet. Första gången vid 5-4. Han hamnar i underlage med 15-40, två breakbollar, efter att svensken lägger en forehand lång. En räddas innan Ymer Sr lägger  en diagonal forehand i korridor, 5-5. 
Japanen till serve. Dubbelfel ger 0-30. Upp till 30-30. Duell följer. Svensken lägger en distinkt forehand i krysset, breakboll, 30-40. Grovt dubbelfel följer, 6-5. Ny chans att serva hem setet. En slicad backhand blir bred, 0-40, tre breakbollar. Två räddar Elias innan en lång duell följer. En enkel forehand från Ymer ger tiebreak. Tolv gem spelade, hälften breakade. 
Breaken, minibreaken, fortsätter. Första fyra poängen till den som inte servade. Sugita håller sedan sin serve till 2-3 efter en enkel forehand från mitt i planen som seglar ut lång. Dålig längst dålig fart av Ymer på nästa poäng, egen serve. Avslut med en forehand lång, 2-4. Hållna servar ger så småningom, 3-6 och tre japanska setbollar. Två svenska servar ger två räddade setbollar. Egen serve vid 5-6 för Sugita. Ymer ökar tempot, ger ett bombardemang som han till slut avgör med en rak forehand, 6-6. Stabil japansk serve ger 6-7, setboll #4. Duell följer, Ymer satsar men lägger en forehand lång, 6-8. Dryga timman tog det. 
Andra set börjar illa. Tappar serve omgående. Chans x två att komma tillbaka. Inget där utan 0-2. Dubbelfel ger sedan ny svensk breakboll. Men istället 1-3. Svensken upp till 30-30 i Sugitas servegem efter det. Inte där heller, 2-4. Spiken i kistan kommer i nästa gem, serve för Elias. En backhand kross blur bred, 15-40, två breakbollar. Stabil serve räddar den första. Duell, dubbelfattad backhand från svensken landar djupt i nät, 2-5. 
Japanen upp till 30-0. Svensken sprattlar till, vinner tre raka poäng. Breakboll. Lyckan blir kort. Tre raka japanska poäng. En enkel backhand lång ger lika. Ymer borttrollad på nästa. Matchboll. Duell som Ymer avslutar med en forehand kross som blir bred. Matchen och turneringen över över Elias. 

Vi fick ju länge matchen led se en svensk som hade svårt att avsluta poängen. Det som mest felade var hans forehand. Tålamodet fanns inte där. Till det hur han inte hanterade sin nervositet. Vid viktiga poäng så förivrade sig han sig, missade mycket. 

Nästa turnering för Ymer Sr är Challenger i Hamburg om en vecka. 










Renard sist ut i kvalet

Lucas Renard, rankad 1563, hade som väntat inte mycket att sätta emot mot 79-rankade amerikanen Tommy Paul. Förlust i två raka i kvalfinalen i Stockholm Open. 


Imorgon går Elias Ymer in i huvudturneringen. Det blir hans första officiell framträdande på tennisplanen sedan kvalet till US Open i augusti. Förlust där i två raka mot Griekspoor. Senaste vinsten kom i Challengerturneringen i finska Tampere i juli. 
Lucky loosern Sugita, rankad 130, från Japan står för motståndet imorgon klockan 18.30. 



Tre in i kvalet, en kvar

Sverige har tre representanter i kvalet till Stockholm Open. En vann, två förlorade.

Lucas Renard mötte fjolårets finalist sjundessedade Ernest Gulbis. Letten gav upp efter ett set, 7-5. 

Markus Eriksson som inte vunnit en match på en månad föll tungt. Kvalets toppseedade, amerikanen Paul, vann i två raka. Eriksson vann endast två gem, en trekvart tog det. 
Renard möter imorgon Paul i kvalfinal. 

Sveriges tredje representant, Simon Yitbarek, föll även han.  Italienaren Mager vann med 2-6, 5-7. 


I USA och Fairfield var André Göransson ytterst nära att komma hem med dubbeltiteln, detta tillsammans med nederländaren Sem Verbeek. Förlust i finalen mot King/Polansky med 4-6, 6-3, 10-12. Noterbart är att Göransson & Co hade matchboll i avgörande matchtiebreaket. 
Nästa anhalt för André blir nu Stockholm Open. Partner där blir amerikanen Lammons. 


I turkiska Antalya och deras Futureturnering på grus vann DC-bekanterna Mridha och Hansson dubbeltiteln. Detta utan att förlora ett enda set. 


Ymer mästare igen

Sjätte Challengerfinalen för året för Mikael Ymer med fjärde titeln. Denna gång i franska Mouilleron le Captif. 
Vinst över hemmahoppet Mikael Mathias Bourgue med klara 1-6, 4-6 på drygt en timme. 

Fransmannen började aggressivt, Ymer svarade med samma mynt. Skillnaden var att svensken var säkrare i sitt grundspel ett par meter bakom baslinjen än vad framsosen var på samma linje. Ymer räddade fyra breakbollar - två i sitt första servegem, två i sitt andra. Tre av dessa med ess. Skillnaden var att Ymer Jr var 100% vad gäller breakbollar i Bourgues serve. En backhand ohotad som fransmannen lägger bred ger 2-0. 
En backhand på returen, bollen i nät. 30-40, breakboll vid 4-1. Fransosen får backa på sin retur, en forehand läggs grovt bred. Dubbelbreak och 5-1. 
Ymer fram till 40-0, tre setbollar när han kommer fram på nät och lägger en forehand kort. Bourgue helt borta. 33 minuter tog det. 
Tendensen är att fransmannen går mer och mer på varje poäng. Ymer tar mer och mer över.
Andra set. Enkla gem åt båda håll fram till femte gemet. Efter en backhandduell som avslutas med att Bourgue lägger bollen bred, ger två breakbollar, 15-40. Ett ess och em stoppboll räddar honom. Gemboll innan pendeln vänder tillbaka till svensk favör. Ett ess som Ymer utmanar ger istället omspel. Duell på den avslutas med en misslyckad stoppboll, breakboll nummer 3. Returen på den, en backhandslice blir till en otagbar nätrullare. 3-2. Fram till 4-2. 30 lika i nästa franska servegem men 4-3. Svensken ökar nu trycket än mer. En rak forehand av Bourgue i korridoren ger 5-3. Reducering i egen serve, 5-4. Ymer till serve, möjlighet att serva hem titeln. Retur bred ger 40-15, två match- och titelbollar. Ett ess avslutar det hela. Mästaren heter Mikael Ymer. 

Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar Ymer Jr till ännu en seger. 
En seger som imorgon när nya rankingen presenteras kommer ge en plats runt 75. 

Nästa anhalt för Mikael är nu Stockholm Open. Mer om det i nästa vecka. 



Ingen Pim-Pim i kvalet

Joachim Johansson mini-comeback i Stockholm Open är över innan den ens började. Vinst i förkvalet gav plats i kvalet. Mer än så blir det inte. Skadekänningar i ryggen sätter stopp för det. 

Svenskhopp nu istället de två wildcarden Lucas Renard och Simon Yitbarek samt alternativet Markus Eriksson. 

Imorgon klockan 11.00 inleds kvalet i Kungl. Tennishallen. 

Årets sjätte final

Mikael Ymer är i final i franska Mouilleron le Captif och deras Challenger. Detta efter en övertygande seger över femtondeseedade tjecken Jiri Vesely med 6-3, 6-2 på drygt en timma. 

Svenskt break på andra chansen till 4-2. Höll sedan det setet ut. 36 minuter tog det. 
Andra set och tjecken vinner sina två första hem blankt. Efter det vann han en poäng till i egen serve. Dubbelbreak och Ymer i final igen. Årets sjätte på Challengertouren. Finalfacit är så länge. 3-2. 

Imorgon klockan 15.30 är det final mot oseedade och 247-rankade hemmahoppet Mathias Bourgue. 
De har mötts en gång tidigare, i USA och Bakersfield då framsosen vann i två raka.

Semi nästa

Mikael Ymer ångar på i franska Mouilleron le Captif. Kvarsfinalvinst över fransosen Antoine Hoang med 6-3, 6-4 på mindre än 1,5 timma. 

Tio raka segrar för Ymer Jr nu. 

Semifinal imorgon, på andra sidan nätet ställs han mot femtondeseedade tjecken Jiri Vesely, rankad 128. 

Svängig väg till kvarten

Mikael Ymer är efter senaste titeln i Orleans i Frankrike tillbaka i samma land för ännu en Challanger, nu i Mouilleron le Captif. 

Hans (o)vana att vinna över tre det är tillbaka efter 13 matcher av 12 vunna i raka set. 
Som tredjeseedad stod han över första rundan. I den andra mötte han italienaren Luca Vanni, rankad 403. Vinstsiffrorna skrevs till 6-3, 6-7(5), 6-1 på två timmar. 

Sen match ikväll, klar vid midnatt mot tysken Otte i tredje omgången. Vinst i tre set igen. Denna gång 6-3, 1-6, 7-5(6). Ännu en gång på två timmar. 
Tiebreaket i avgörande set blev spånnande. Ymer såg att gå till en komfortabel seger när tysken lägger en retur lång. 6-4, 4 matchbollar. Dessutom en egen serve kvar. Ymer Jr spelar sig fram till ett bra läge mitt i plan. Istället för en snygg forehand slår han med racket i golvet. Bollen går knappt styrfart. Två poäng sedan till Otte, 6-5. Svensk serve igen. Ymer kommer då fram med fjärde dubbelfel. 6-6. Lång duell följer. Junior hinner upp en backhandslice och passerar Otte vid nät med en rak backhand. Femte matchbollen, 7-6. En forehand av tysken som han följer upp på nät. Ymer går ner i spagat lång bakom baslinjen, lägger en forehand som Otte släpper. Den dimper ner på baslinjen, matchen till svensken. 
Notera att tysken vann fler poäng än svensken, 94 mot 91. 

Kvarten imorgon, då väntar hemmahoppet Hoang, rankad 115. 








Pim-Pim tillbaka

Ingen har väl missat att Joachim Pim-Pim Johansson ställde upp i förkvalet till kvalet av Stockholm Open. Efter tre segrar är han nu där, i kvalet som inleds på söndag.
Lottning sker på lördag. 


Falun bättre än Stockholm

Svenska DC-bloggen sammamfattar Futureturneringen i Falun. Vi kan konstatera att det gick in nitton svenskar i kvalen.  Fem av dessa kvalificerade sig för huvudturneringen. Sällskap där av ytterligare åtta landsmän. Tre fram till kvarten, jämfört med en för en vecka sedan i Stockholm. De tre är Bergevi, Friberg och Samuelsson. Sistnämnda, som gick in via wildcard, även vidare till semi. Förlust där mot Podzus med 6-7(4), 7-6(2), 3-6. 




RSS 2.0