Påväg mot hemmamatch i april

Det lutar åt svensk hemmaplan i den andra omgången av Davis Cup i april. Detta efter att Ukraina, något överraskande, vann båda dagens singlar. 
Först ut var Stakhovsky som enkelt vann med 3-0 över Ungur. I dagens andra singel gick den rumänska ettan Hanescu upp i en 2-0-ledning mot Marchenko. Ukrainaren ville annat och vände matchen över fem set. 
Dramat fortsätter imorgon klockan 15.00.


Av de åtta matcherna i World group är det sju som är färdigspelade just nu, se nedan. (Inom parentes är min gissning).

Tjeckien - Holland 1-1 (4-1)
Japan - Kanada 1-1 (2-3)
Tyskland - Spanien 2-0 (3-2)
Frankrike - Australien 2-0 (4-1)
USA - Storbritanien Murray är påväg mot 0-1 (3-2)
Argentina - Italien 1-1 (2-3)
Kazakhstan - Belgien 2-0 (4-1)
Serbien - Schweiz 0-2 (0-5)

DC-helgen som väntar

Imorgon är det dags för "julafton" för oss tennisälskare, det är en rad olika landskamper runt om i världen i den anríka tennisturneringen Davis Cup.
 
Lite tankar följer...
Sverige spelar inte, står över som seedade, den första omgången av Grupp 1 Europa/Afrika. Dock så skall moståndare vaskas fram i helgen. Det är Ukraina som möter Rumänien. Ukrainas lag såg svagt ut till i eftermiddag, då deras näst bäste spelare Sergiy Stakhovsky (rankad 85) blev nominerad in i laget. Han blir nu deras ankare. Som andra singelspelare ställer de upp med Marchenko (160). Rumäniens motdrag blir Hanescu (72) och Ungur (122). Att Hanescu tillsammans med Tecau tar hand om dubbeln för bortalaget känns rätt givet. Mer osäkert vilket par hemmalandet väljer. Just nu är Bubka/Molchanov uttagna. På pappret ser det ut som en liten fördel till Rumänien i kraft av ett starkare dubbelpar och rutinerade Hanescu. Tippar 2-3, vilket i så fall innebär att Sverige får spela på bortaplan 4-6 april mot just Rumänien.
 
Intressant är även att följa i Sveriges grupp, matchen mellan Slovakien och Lettland. Vinnaren här möter Österrike i andra omgången. Slovakien med Klizan, Lacko och Martin i laget skall vinna denna drabbning enkelt med 5-0.
 
Det spelas också åtta matcher i World grupp. Tippar följande:
Tjeckien - Holland 4-1
Japan - Kanada 2-3
Tyskland - Spanien 3-2 (Spanien utan varken Nadal eller Ferrer. De ställer också över Verdasco i fredagens singlar. Tyskland i sin tur ställer över Haas...)
Frankrike - Australien 4-1
USA - Storbritanien 3-2
Argentina - Italien 2-3
Kazakhstan - Belgien 4-1
Serbien - Schweiz 0-5 (Serbien utan Djokovic, Schweiz med både Federer och Wawrinka) Tippar på avgjort redan efter lördagens dubbel.
 
Vi återkommer under helgen.
 

Mästare Robert Lindstedt

Äntligen fick Robert Lindstedt kliva överst på pallen i en Grand Slam. Detta idag när han tillsammans med polacken Lukasz Kubot vann i Australian Open i Melbourne. 
Vinst i finalen över överraskningen Bulorac och Knaasen med två gånger 6-3 på dryga timman. 

Både Lindstedt och Kubot spelade i stort sett felfritt. Fyra enkla misstag på hela matchen talar sitt tydliga språk. 
Robert tog sina servegame förutom det sista blankt. Det var för att prata i fotbollstermer spel mot ett mål. Butorac stod upp bra men den stora bristen såg vi tydligt i Klaasens serve. Samtliga tre brutna servegame fanns där. Fram till 2-1 och setvinst i första. 28 minuter tog det.
Vid ställningen 3-2 i andra set hade Lindstedt/Kubot tre breakbollar utan att komma åt. Nästa chans kom i den åttonde gamet. En ramträff av Butorac gav dem 5-3. Dags för Lindstedt att serva, chans att serva hem matchen, bli en Grand Slamvinnare. 
Då märktes att nerverna kommit in i Lindstedts psyke. 30-15, två bollar från match, vändes till 30-40 och breakboll emot. En nätrullare av Butorac ger likaläge. Serve in och matchboll, den första. Duell på den som avslutas med smash av Lindstedt. Han skriker rakt ut, pekar upp mot boxen där bl.a. Björkman och Enqvist sitter sedan kramkalas med Kubot. Efter tack för matchen fram till boxen. Vi kan sedan se Lindstedt sitta och gråta, gråta glädjetårar. Det är en häftig känsla att som svensk se detta. 

Detta var Robert artonde seger på touren, med sin sjunde parter. 

Sju år efter Simon Aspelins vinst i US Open har Sverige en Grand Slamvinnare. Efter tre raka förluster i Wimbledon 2010-2012 har Robban väntat på denna seger.

Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Robban Lindstedt för denna efterlängtade seger! Äntligen är ordet för dagen! 



Fjärde gången gillt?

Robert Lindstedt i par med polacken Lukasz Kubot är klar för Grand Slamfinal i Australian Open, Melbourne. Det fjortondeseedade paret vann över Mahut/Llodra med 6-4, 6-7 (12), 6-3 efter 2,5 timma. 
Andra sets tiebreak blev högdramatiskt med fem missade matchbollar för det svensk-polska paret. 
I avgörande set bröt dom Mahuts serve fram till 4-2. Kubot kunde vid ställningen 5-3 serve hem matchen på den åttonde matchbollen. Vid ställningen 40-30 så trodde Lindstedt & Co. att matchen var vunnen när linjedomaren visade att en fransk boll var bred. Hawk-eye visade dock att den satt på linjen. Bollen var förlorad. Men det hela fick trots allt ett lyckligt slut.

Imorgon lördag väntar nu final mot det oseedade paret Butorac/Klaasen. Detta nykomponerade par har imponerat på sin väg fram till denna final. Dels för att de vunnit över fyra seedade par fram till denna final, bl.a. världsettorna bröderna Bryans. Dels så har dem bara förlorar ett set, jämfört med Lindstedt/Kubots tre set.

Det blir Lindstedts fjärde final i Grand Slam. Han har sedan tidigare tre finaler i Wimbledon år 2010, 2011 och 2012. Alla tre har som bekant slutat med förlust. Vi hoppas på ett bättre slut denna gång. 

Semifinal för Robban & Co

Robert Lindstedt är i semifinal i Australian Open, detta tillsammans med polacken Lukasz Kubot. Vinst över Youzhny/Mirnyi med siffrorna 6-4, 5-7, 6-2. 

I natt, runt klockan 02.30 svensk tid, väntar trettondeseedade fransoserna Michael Llodra och Nicolas Mahut. 

Både Lindstedt (2012) och Kubot (2009) har som längst varit framme i semifinal i Melbourne. 

En ukrainsk uttagning som förbryllar

Sverige spelar som bekant sin första match i årets Davis Cup i den andra omgående, den 4-6 april.
Motståndaren blir vinnaren mellan Ukraina och Rumänien, som möts nästa veckoslut i Dnipropetrovsk, Ukraina.

Dels hemmaplan och sett till senaste årets spelmaterial har Ukraina varit favorit. Efter dagens laguttagningar har förutsättningarna ändrats. Varken, de två bästa ukrainska spelarna, Dolgopolov (rankad 56) eller Stakhovsky (82) finns med. Istället så får Marchenko (162), Molchanov (320), Manafov (600) och Bubka (ranking saknas) förtroendet. 
Rumänen gör, som sig bör, tar ut bästa laget. Hanescu (76), Ungur (121), Copil (137) samt dubbelspecialisren Tecau är uttagna.

Detta gör att favoritskapet har flyttats över till rumänsk fördel. Noterbart är dock att varje lag har rätt att byta ut två spelare fram tilll lottningen, nästa torsdag. 

Vi återkommer i ämnet. 

Lindstedt i kvarten

I par med polacken Kubot är Robert Lindstet i kvartsfinal i Australian Open i Melbourne. I andra rundan vann dom över Mitchell/Thompson med 6-1, 6-3. Sedan i åttondelen väntade fjärdeseedade Dodig/Melo. Vinst med 5-7, 6-4, 6-4. 
I första set missade de fyra setbollen men kunde sedan vända. Ett tidigt break i avgörande set och räddad breakboll bäddade för denna skalp.

I nattens kvartsfinal väntar Youzhny/Mirnyi.

För Brunström/Nielsen gick det sämre, redan i den andra omgången. Trots ett blankt första set blev det förlust mot elfteseedade Benneteau/Roger-Vasselin med 6-0, 5-7, 3-6. 

Melbourne hälsar oss välkomna - direkt två vinster

De båda svenskparen vann sina första matcher i Australian Open.
Robert Lindstedt tillsammans med Lukasz Kubot är fjortondeseedade i turneringen. De mötte Delbonis från Argentina och Ramos från Spanien och vann med klara 6-3, 6-2. I andra rundan väntar Mitchell/Thompson från Australien.
 
Johan Brunström i par med dansken Frederik Nielsen vann över Lu/Sharan med 6-2, 6-4.
 
Svenskparen är lottade på samma halva och kan mötas i en eventuell kvartsfinal.

Ett dåligt genrep...

I turneringarna innan årets första Grand Slam, Australian Open i Melbourne, lyckades varken Robert Lindstedt eller Johan Brunström.
 
Robban Lindstedt spelade i Apia International Sydney tillsammans med polacken Lukasz Kubot. De mötte världsettorna Mike och Bob Bryan och föll med 3-6, 6-7 (5).
 
Brunström åkte till Nya Zeeland och Heineken Open tillsammans med österrikaren Oliver Marach. De föll mot fjärdeseedade Gonzalez/Lipsky med 6-7 (2), 3-6.
 
Ordspråket säger ju att ett dåligt genrep ger en bra föreställning vilket vi får hoppas.

Det fortsätter strula för Lindstedt

2013 var inget roligt år för Robert Lindstedt med partnerbyten mest hela tiden. Tanken var att han fr.o.m. denna säsong skulle spela kontinuerligt med österrikaren Jürgen Melzer. Dock är han skadad, hinner inte komma ikapp inför Australian Open som inleds om en vecka. Detta innebär att Robban fått hitta ny partner på mycket kort varsel. 

Denna veckan i Brisbane spelade han med sydafrikanen Kevin Anderson. Det blev vinst i första omgången över Cilic/Dlouhy (6-2, 6-4). I andra föll de sedan mot tredjeseedade Murray/Peers (6-4, 6-7, 12-14). 

Kommande veckor, i Sydney och Melbourne, spelar han med polacken Kubot. 
I Auckland spelar Brunström samtidigt med österrikaren Marach. 

Brunströms första för året

För ett par månader var dem på var sin sida av banan, det vankades DC-dubbel mellan Sverige och Danmark. Johan Brunström, tillsammans med Lindstedt, vann med 3-1 över Frederik Nielsen, och Kromann.

Denna vecka spelar Brunström tillsammans med Nielsen, och som dom spelade. Vinst i Aircel Chennai Open i Indien. Som fjärdeseedade har de vunnit i tur och ordning över Bednarek/Elgin (6-3, 6-3), Raja/Sela. (6-4, 6-4), Khachanov/Myneni (6-4, 6-3) i semin o vinst i dagens final över Draganja/Pavic (6-2, 4-6, 10-7).

Detta var Brunström fjärde titel på sjutton försök. Till det första titeln tillsammans med Nielsen på tredje finalförsöket. Det var oxå Nielsens blott andra titel. Hans första var vinsten i Wimbledon 2012. 
Det är bara att hoppas att detta par nu spelar vidare fram över. 

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Brunström/Nielsen med att lyfta på hatten. 

Gott nytt 2014

Då börjar vi årets första dag med att sammanfatta fjolåret, 2013. 
Vi ställde ett par tre frågor för ett år sedan inför det år vi precis avslutat. Vi undrade över Robin Söderling skulle koma tillbaka - svaret här vet vi, tyvärr. Den stora frågan är nu om han överhuvudtaget kommer tillbaka. Vi tror, tråkigt nog, att han aldrig mer återvänder till de stora arenorna igen. 
Frågade sedan oxå om vilken svensk junior som skulle göra det största lyftet - återkommer med den analysen i och med att vi skriver nedan om vad det vi är bäst på; Davis Cup för Sverige. 
Tredje och sista frågan handlade om hur det skulle går för vår nya förbundskapten Fredrik Fidde Rosengren och vårt landslag - mer om det strax.

Davis Cup för Sveriges del år 2013 handlade mycket om att håll,a sig kvar i division 1. Vid svenskt underläge med 0-2 i play-offmatchen mot Danmark i oktober såg det mörkt, mycket mörkt ut. Sverige hade hamnat i denna match genom att förlora först mot Ukraina med 2-3 och sedan Slovakien med samma resultat, Böda på bortaplan. Sveriges fick i båda drabbningarna till en femte avgörande match, väl där utan chans för Isak Arvidsson.
Sedan kom vändningen, den storavändningen. Efter förlust för båda Elias Ymer och Markus Eriksson mot Nielsen och Pedersen var det dags för lördagens dubbel. Johan Brunström och Robert Lindstedt visad klass genom att vinna över Nielsen/Kromann med klara 3-1.
Första singeln på söndagen, ländernas båda ettor, Eriksson mot Nielsen och en match som gick till fem set. Väl där vinnare svensken med 9-7. Femte, avgörande, med Elias Ymer sjutton är ung i huvudrollen. Först två vunna tiebreakset sedan förstod vi alla vad som var på väg att hända. Så även Elias Ymer som blev nervös, vilket märktes tydligt på hans spel, hans sätt att röra på sig. Förlust i tredje set var väntad. Från ingenstans återfann hann spelet, nerverna som spelat honom ett spratt i tidigare setet var åter i balans. Han räddade två setbollar vid 4-5 och vänder sedan på det hela och tar hem hela landskampen på första matchbollen. 
En ny svensk tennisstjärna är född. Sverige vänder för sjätte gången ett underläge med 0-2 till vinst. 

Frågan ovan om vilken junior som skulle lyfta mest så är svaret, som väntat, Elias Ymer. Det skall bli intressant att få följa honom under året som kommer. Två andra yngre spelare som vi skall följa med stor spänning är Daniel Windahl och Fred Simonsson. 
Betyget för vår nya förbundskapten får ses som godkänt. 
Att hålla kvar Sverige i näst högsta serien med det material som finns är bra. Det är oxå positivt att han reser med de landslagsaktuella spelarna runt om i världen på olika tävlingar. 

Det skall bli otrolig intressant att se vad Fidde och hans landslag kan åstadkomma under 2014. Första testet kommer i den andra rundan av grupp 1 Europa/Afrika mot vinnaren av Ukraina (på hemmaplan) och Rumänien (borta) den 4-6 april. Blivande motståndare kommer tas fram efter det dom drabbar samman i månadsskiftet januari/februari. 

När det gäller enskilda svenska insatser under årets gått ser vi Johan Brunström som tillsammans med Klaasen vann två titlar, Metz och Nice. Han kan till det lägga tre finalplatser. 

Robert Lindstedt, som i mångt hade ett tungt år med många partnerbyten, vann en titel (i Rotterdam med Zimonjic). Till det även han tre finaler. Roligaste var att se Robban tillsammans med veteranen Jonas Björkman i Stockholm. 
 


RSS 2.0