Gott nytt 2014

Då börjar vi årets första dag med att sammanfatta fjolåret, 2013. 
Vi ställde ett par tre frågor för ett år sedan inför det år vi precis avslutat. Vi undrade över Robin Söderling skulle koma tillbaka - svaret här vet vi, tyvärr. Den stora frågan är nu om han överhuvudtaget kommer tillbaka. Vi tror, tråkigt nog, att han aldrig mer återvänder till de stora arenorna igen. 
Frågade sedan oxå om vilken svensk junior som skulle göra det största lyftet - återkommer med den analysen i och med att vi skriver nedan om vad det vi är bäst på; Davis Cup för Sverige. 
Tredje och sista frågan handlade om hur det skulle går för vår nya förbundskapten Fredrik Fidde Rosengren och vårt landslag - mer om det strax.

Davis Cup för Sveriges del år 2013 handlade mycket om att håll,a sig kvar i division 1. Vid svenskt underläge med 0-2 i play-offmatchen mot Danmark i oktober såg det mörkt, mycket mörkt ut. Sverige hade hamnat i denna match genom att förlora först mot Ukraina med 2-3 och sedan Slovakien med samma resultat, Böda på bortaplan. Sveriges fick i båda drabbningarna till en femte avgörande match, väl där utan chans för Isak Arvidsson.
Sedan kom vändningen, den storavändningen. Efter förlust för båda Elias Ymer och Markus Eriksson mot Nielsen och Pedersen var det dags för lördagens dubbel. Johan Brunström och Robert Lindstedt visad klass genom att vinna över Nielsen/Kromann med klara 3-1.
Första singeln på söndagen, ländernas båda ettor, Eriksson mot Nielsen och en match som gick till fem set. Väl där vinnare svensken med 9-7. Femte, avgörande, med Elias Ymer sjutton är ung i huvudrollen. Först två vunna tiebreakset sedan förstod vi alla vad som var på väg att hända. Så även Elias Ymer som blev nervös, vilket märktes tydligt på hans spel, hans sätt att röra på sig. Förlust i tredje set var väntad. Från ingenstans återfann hann spelet, nerverna som spelat honom ett spratt i tidigare setet var åter i balans. Han räddade två setbollar vid 4-5 och vänder sedan på det hela och tar hem hela landskampen på första matchbollen. 
En ny svensk tennisstjärna är född. Sverige vänder för sjätte gången ett underläge med 0-2 till vinst. 

Frågan ovan om vilken junior som skulle lyfta mest så är svaret, som väntat, Elias Ymer. Det skall bli intressant att få följa honom under året som kommer. Två andra yngre spelare som vi skall följa med stor spänning är Daniel Windahl och Fred Simonsson. 
Betyget för vår nya förbundskapten får ses som godkänt. 
Att hålla kvar Sverige i näst högsta serien med det material som finns är bra. Det är oxå positivt att han reser med de landslagsaktuella spelarna runt om i världen på olika tävlingar. 

Det skall bli otrolig intressant att se vad Fidde och hans landslag kan åstadkomma under 2014. Första testet kommer i den andra rundan av grupp 1 Europa/Afrika mot vinnaren av Ukraina (på hemmaplan) och Rumänien (borta) den 4-6 april. Blivande motståndare kommer tas fram efter det dom drabbar samman i månadsskiftet januari/februari. 

När det gäller enskilda svenska insatser under årets gått ser vi Johan Brunström som tillsammans med Klaasen vann två titlar, Metz och Nice. Han kan till det lägga tre finalplatser. 

Robert Lindstedt, som i mångt hade ett tungt år med många partnerbyten, vann en titel (i Rotterdam med Zimonjic). Till det även han tre finaler. Roligaste var att se Robban tillsammans med veteranen Jonas Björkman i Stockholm. 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0