OS-debuten avklarad

Robert Lindstedt i par med Johan Brunström kunde inte fått en bättre start i sitt första OS, OS i London. 
Vinst över åttondeseedade serberna Novak Djokovic och Viktor Troicki med 7-6 (10-8), 6-3 ger en önskan om mer.
 
Paren följdes åt i det första setet med hållna servar som gick till tiebreak. Där höll också spelarna sina servar vilket ledde till en svensk setboll vid 6-5. Den vändes till en serbisk dito, 6-7. Ny svensk vid 8-7 räddades även den.
Vid 8 lika gör så Troicki ett dubbelfel vilket ger svensk setboll. Den förvaltas på bästa sätt vilket ger svenskt första set.
Vid svenskt 4-3, i andra set, kommer matchens enda break. Det sker när Djokovic gör ett dubbefel. Lindstedt kan sedan serva hem matchen och med en snygg avslutning genom ett serveess.
 
Idag, som fjärde match på bana 14, är det dags för andra omgången. Kroaterna Marin Cilic och Ivan Dodig.
Dem har två DC-dubblar spelade tillsammans, med en vinst och en förlust som resultat.
Dodig spelar frekvent på touren tillsammans med brasilianaren Marcelo Melo (sex turneringar i år). Cilic har också han spelat tillsammans med Melo i år, två gånger.

Lindstedt & Tecau mästare igen i Båstad

För tredje gången blev idag Robert Lindstedt i par med Horia Tecua mästare i Båstad. Som ett litet plåster på såret efter förra veckans finalförlust i Wimbledon kunde han spela hem titeln på Bjärehalvön i Skåne och lyfta upp glasstatyetten i skyn inför ett fullsatt Center Court.
 
Via segrar, som toppseedade, i ordning över Hellovaara/Niminen (6-4, 6-4), Ebelthite/Murray (7-6 (7-5), 6-3), Hanley/Knowle (6-4, 6-3) och finalen idag andraseedade Peya/Soares (6-3, 7-6 (7-5) kunde dem vinna.
Att få se och uppleva att Lindstedt och Tecau kunde ladda om efter det som hände i London är imponerande.
 
Detta var Roberts 15 titel. Till det har han 16 finaler. I år har han vunnit i Bukarest och s'Hortegenbosch.
 
Vi på Den Svenska DC-bloggen ställer oss upp och gratulerar den skånska kämpen till denna sköna vinst!
 
 
Vad gäller övriga svenska instatser i huvudturneringen så är det inte mycket att skriva hem om. Tio game blev det i två matcher. Först var det nyåterblivna svenken Christian Lindell. Han föll omgående mot Zopp från Estland med två gånger 2-6. Sjundeseedade Volandri blev för svår för Michaeil Ryderstedt. Förlustsiffrorna skrevs här till 4-6, 2-6.
 
 
När man själv upplever en turnering på så här nära håll så finner man så mycket mer. Jag ser sådant som inte går att se om man inte själv är på plats. Kvalet visade att Sverige har flertalet yngre förmågor på gång, inom ett par år. I övrigt så ser det mer tyngre ut på kort sikt. Det i sig resulterar i att Davis Cupmatchen, kvalet mot Belgien på bortaplan, ser mycket tungt ut. Ingen Söderling gör att vi inte har mycket att sätta emot.
Det blir för firma Enqvist & Larsson att redan nu tänka framåt, tänka framtid. Det skulle vara nytt tänk att ta med ett par yngre förmågar i syfte att se och lära. Uppfriskande skulle det vara att så se unga Simonsson, Renard och varför inte den äldre av bröderna Ymer. Vi får se om kaptensparet vågar.

Ingen svensk kvar efter kval

Sverige hade sex stycken kvar till kvalets andra omgång i Båstad. Samtliga föll. Roligast var det att Lukas Renard ned hans orädda sätt och gå-på-anda. Efter hans avstängning, för korruption (se tidigare inlägg) har han kommit tillbaka. Trots stundtals bra spel av Renard, som inte är van vid spel på ATP-touren, blev det förlust mot andraseedade Alves med 6-7 (4-7), 7-5, 5-7. I övrigt så föll Rosenholm mot sjundeseedade Navarro med 6-7 (6-8) 5-7. Sekulic mot toppseedade Gianesdi med 0-6, 2-6. Eleskovic, som har mycket kvar att bevisa, gav bort segern mot Laaksonen 6-3, 5-7, 3-6. Pallin mot Minar 2-6, 5-7. Olin mot Korolev 1-6, 4-6.


Lindstedt får vänta på sin Wimbledontitel

Det var tredje finalen på raken för Robert Lindstedt och Horia Tecau i Wimbledon. Det var finalen då dem för första gången var favoriter. På andra sidan stod britten Jonathan Marray och dansken Frederick Nielsen, Det var det otippade paret som aldrig vunnit någon titel. Då vet vi ju alla hur det slutar...

Lindstedt/Tecua förlorade med 6-4, 4-6, 6-7 (5-7), 7-6 (7-5), 3-6 på 3,5 timma.

Lindstedt/Tecau började på ett strålande sätt, första set gick snabbt till svensk-rumänerna. Det egendomliga, men inte så ovanliga hände då. Det såg både stelt och orörligt ut. Efter tapp av både andra och tredje såg det inte bra ut. Som en skänk från ovan kom då ett väl passande regnavbrott och tid för att dra in taket på Center courten.

Underläge genom hela tiebreaket tills det var Nielsens tur att serva vid överläge med 5-4 och två egna servar för match. Två bra servar som följdes upp av två fantastiska returer gav då istället setboll för Robban & Tecau. Stabil serve efter det av Tecua gav 2 lika i set och avgörandet.

Istället för att rida på den vågen tappar Tecua sin serve omgående. Ett 0-30-läge i nästa servegame var det närmsta Robban & Co kom. Britten Marray kunde som första britt sedan 1936 vinna en dubbeltitel för det titeltörstande landet.

Förutom att det var Robbans tredje raka finalförlust i Wimbledon var det hans 30 final på touren. Tråkigt i sammanhanget så är resultatet där 14-16.

För Robban Lindstedt finns chans till revansch redan om ett par veckor. Den sista helgen i juli, om bara tre veckor inleds OS-turneringen på samma anläggning, men med nytt gräs.

Härnäst väntar hemmaplan och Båstad för Robert och Horia. Vi säger grattis till paret för finalplatsen och på återseende om ett par dagar, på onsdag kväll, på Bjärehalvön.

 


Fred Simonsson - kom ihåg var du hörde det först

Fred, med ett starkt påbrå från papsen Hans, gjorde idag sin första riktigt stora debut på ATP-touren. Efter gynnsamt spel under våren tilldelades den blott 17 år gamla junioren ett wild card till kvalspelet i Båstad, till SkiStar Swedish Open. Vi som var på bana 3 fick se en ny svensk stjärna tändas. Det är för mig ett mysterium att denna 125-rankade junior fyller 18 i november. Vilka grundslag, vilken serve och vilken mognad. Får han också ordning på det mentala kan det bli något riktigt stort av denna talang. Han tränas unde ledning av Norman & Tillström & Kulti vid Good To Great, så förutsättning finnes.
Han lottades i kvalet mot sjätteseedade, 157-rankade, Julio Silva från Brasilien. Han har varit proffs sedan 1999 och är idag 33 år gammal. Som bäst har han varit rankad på plats 144 (2009). Man får ställa det här i paritet med Fred. Första set började jämt, dock kunde Silva ta initiativet. Vid 2-5 ville svensken ha hjälp emot ryggsmärtor. Setet var förlorat (2-6). I andra set räddade han tidigt två breakbollar och fick fram ett tiebreak. Väl där tog han kommandot omgående och minibröt brasilianaren dubbelt upp. Svensken kunde enkelt ta hem det med 7-3.
Avgörande set inleddes olyckligt. Tapp omgående av egen serve, 0-3. Vid 1-5 räddar han en matchboll. Bryter sedan det gamet och håller sin egen serve fram till 3-5. Går upp till 0-30 i Silvas serve innan han kan ta tre raka poäng fram till sin andra matchboll. Svensken räddar även den men kan sedan inte hålla emot och matchen går förlorad. All heder till Fred - det som svek i avgörande lägen är hans serve. Han gjorde hela 15 dubbelfel, varav 8 i det sista setet, där förlorar han matchen. Det finns mycket i hans spel som påminner om en viss Robin Söderling. Hans stabila grundslag, slicar i svåra lägen, en hård serve, många in-side-outs, hans orädda sätt att ta sig an uppgiften, etc. Det skall bli mycket roligt att följa denna svensk fram över - kom ihåg var ni hörde hans namn för första gången...
 
Vad kan vi i övrigt rapportera hem om vad gäller svenska insatser under denna den första kvaldag - jo, följande (i rankingordning):
Patrik Rosenholm (391) vann enkelt över en annan svensk, Johan Bäckström (1384) som fick ett wild card in i kvalturneringen.
Patrik Brydolf hade inte mycket att sätta emot mot ett par hunda bättre rankade (572 Vs 381) Balleret från Monaco.
Daniel Berta (710) var ovanligt blek i sin match mot Ghareeb (902). Där kunde vi väntat oss mycket, mycket mer.
Markus Eriksson (744) verkade mest vara grinig över att vara i Båstad. Stora dängan satte in och förlust mot sjundeseedade Navarro (206).
Lukas Renard (750) hade en enkel resa. Motståndaren Sabate-Bretos gav upp efter ett game. Det skall bli intressant att imorgon se vad Renard kan göra. Det var denna man som i vintras blev avstängd för korruption i smband med en Futuretävling då han försökte köpa sig till en plats efter att ha kommit för sent till en anmälning.
Robin Olin (792) vann svenskmötet mot Blomgren (776) i två raka.
Kalle Averfalk (913) var chanslös mot tjecken och sjätteseedade Minar (201).
27-åringen Oskar Pallin (1352) överraskade och slåg ut italienaren Portaluri över två set. I över åtta år har denne svensk spelat på touren utan att riktigt slå igenom. Hans bästa ranking är från 2006 då den var 769.
För ett år sedan spelade Ervin Eleskovic (1464) singel i Davis Cupkvartsfinalen mot Serbien i Halmstad. Han slet av korsbandet. Rankingen just då var 351. Vägen tillbaka har varit lång. Idag gjorde han debut, efter att ha fåt ett wild card, på dem lite större scenerna. Han började mycket tveksamt mot en anann svensk, Igor Tubic (1092), som i sin tur fick hoppa in efter ett sent avhopp. Fram till 2-6, 0-3 hade nog vi alla uppfattningen att Eleskovic ville lämna Bjärehalvön så snabbt som möjligt - han var mest grinig, tittade uppgivet på oss i publiken och så vidare. Det var då han började spela, han ryckte upp sig. Vid 2-4 hade Tubic 15-30 i egen serve. Efter det vann han endast sporadiska poäng och ett game till. Det är sådana här matcher jag inser hur mentalt spelet är i tennis. Isak Arvidsson (1411) ävan han med ett wild card gjorde vad han kunde mot toppseedade Giannessi (128) men föll med flaggan i topp i två raka.
Den sämst rankade svensken, Milos Sekulic (1721) gladde. 23-åringen från Stockholm vann över Boe-Wiegaard (1030) även det i två raka.
 
Detta ger sex svenskar till den andra omgången av kvalet. Två av dem vann över icke svenskt motstånd.
 
 
Ovan nämda Hans Simonsson var som bäst rankad 8 i dubbel (1983) och 45 i singel (1982). 12 dubbeltitlar blev det där den på Roland Garros 1983 tillsammans med Ander Järryd  är den tyngsta. Han har nu kommit upp till den aktningsvärda åldern 50 och kunde i eftermiddags synas i folkvimlet runt dem nedre barnorna i Båstad när sonen spelade.

Kvalfyllt i Båstad

Äntligen är det dags för den bästa turneringen inom kategorin 250, enligt spelarna - Båstad på Bjärehalvön inleds imorgon lördag med kvalspel. Inte mindre än 14 är svenskar av de 32 som ställer upp.
Det skall bli extra intressant att se Daniel Berta, Patrik Rosenholm, Markus Eriksson, Ervin Eleskovic och Fred Simonsson. Klockan 10.00 på nedre börjar det.

Robbans tredje raka final i Wimbledon

Imorgon är det final i dubbelturneringen i den mest ärofyllda av alla Grand Slam - Wimbledon i London är platsen. Vi har en svensk, Robert Robban Lindstedt i par med Horia Tecau som det ena finalparet. Efter två raka finaler med förlust som utgång är det kanske dags för ännu en svensk som mästare.
Senast Sverige hade en vinnare i Wimbledon var 2004 då en viss Jonas Björkman i par med Woodbridge kunde ta hem titeln.
 
Via vinst i den tredje omgången, åttondelsfinalen, över belgarna Steve Darcis och Olivier Rochus med 6-4, 7-5, 7-6 (7-4) som följdes upp i kvarten med vinst Daniele Bracciali och Julian Knowle med 6-4, 6-2, 6-4.
I semin idag kom första setförlusten. Trots det var det säkert och stabilt. Det blev revansch över fjolårsvinnarna och tiondeseedade Juren Melzer i par med Philipp Petzschner med siffrorna 6-4, 6-7 (10-12), 6-4, 6-3.
 
I morgondagens final väntar överraskningsparet betående av hemmahoppet Jonathan Murray från och dansken Frederick Nelsen. Dem har bla slagit ut andraseedade bröderna Bryan i semin, till det tre femsetsmatcher i vägen fram till final. Efter damfinalen som inleds klockan tre är det dags.

RSS 2.0