En poäng från semifinal

Mikael Ymer hade matchboll mot toppseedade/14-rankade norrmannen Casper Ruud i ATP250 Kitzbühl i kvartsfinalen, men kunde inte knipa den. 

Förlustsiffrorna skrevs till 6-3, 6-7(5), 1-6 på 2,5 timma. 

Redan vid 5-2 och norsken till serve har Ymer setboll. Väntar dock till nästa egna servegem innan han kniper det. Blankt på 40 minuter. 
Svenskt bryt sedan omgående, 1-0, i andra set. 30-0 sedan i egen serve men 1-1. Breakbollar, 15-40, till 2–1 men 1-2. 
Svenska breakbollar till 4-3 men samma visa, 3-4. Ruud tar då en medical timeout, får behandling. Breaket kommer vid 4 lika. Upp till 5-4, chans att serva hem matchen. 
Underläge 15-40, vänder på det och får chansen, fram till matchboll. Ruud vänder, 5-5. Ny chans och break till 6-5. Tyvärr tillbaka igen. Tiebreak. Jämt upp till 4-4 sedan Ruud för stark. Upp till 4-6. Ymer räddar en. 
Avgörande set, svensken tappar. Trots gembollar, 40–15, 0-1. Sedan även till 0-3, 0-5. Snyggare till med break, 1-5. Men borta. 

Nära svensk semifinal, för första gången sedan Söderling i Båstad 2011. Men Sverige får vänta ett tag till. 



Tangering

Mikael Ymer är i sitt livs andra ATP-kvartsfinalplat. Detta efter vinst över hemmaspelaren Erler med 6-2, 6-3 i Kitzbühl, Österrike. 
Med en distinkt forehand kross avslutar svensken matchen och springer in i kvarten utan setförlust. 
Där möter han norrmannen, toppseedade Casper Ruud, ranking 14. 
Matchen spelas under torsdagen sen eftermiddag, cirka 18.  
De har mötts fyra gånger. Tre gånger som juniorer (2014-2015) med samtliga segrar till svensken. En gång som senior, 2019 på hard i Paris. Då vann norrmannen över tre set.     



Ymer tillbaka

Vi är många som ställt oss frågan, sedan i fredags förra veckan, hur det är ställt med Mikael Ymer. Detta efter hans snöpliga uttåg ur ATP250 i Gstaad och kvarten mot tjecken Kopriva då svensken spelade allt annat än bra, vann enkom ett gem. 

Denna veckan, fortfarande på grus, i Kitzbühl, återigen ATP250.
Vinst i första omgången mot argentinaren Pablo Cuevas med ranking 94. Segersiffrorna skrevs till 3-6, 5-7. 
Noterbart är att svensken räddade två setbollar i andra set och ställningen 4-5. 

I andra omgången ställs han mot hemmaapelaren, med ett wild card, Alexander Erler med ranking 339. Spelas på torsdag. 

Not. 
Vi ser även att storebroder Elias Ymer är till spel. Kval i ATP250 i Atlanta. Uttåg dock omgående mot hemmaspelaren Fratangelo i två raka. 


Totalt oinspirerad - vann ett gem

Mikael Ymer var allt annat är inspirerad och intresserad idag. Hans livs första kvartsfinal i en ATP-turnering. Då trodde vi väl alla att vi skulle få se en tänd - på gränsen till övertänd - och spelsugen Ymer. Det blev precis tvärt om. Ingen glädje, ingen glöd, ingen knuten näve, inga peppande ord till själv. Ingenting. Han var totalt likgiltig på banan idag. Ymer såg inte ut att må bra. Tittade håglöst vid sidbytens, med tom blick. Frågan är om han var alldeles för nervös, sjuk eller skadad. Ibland så låser det sig för Ymer när han är favorit, i alla fall enligt rankingen. Frågan är om detta var en sådan match. Svaret på det får vi kanske i framtiden. 

För motståndet, utskåpningen, stod tjecken Vit Kopriva med en ranking på 249. Siffrorna skrevs till 1-6, 0-6 på 52 minuter. 

Över till matchen. Ymer stod från första gemet på baslinjen, var orörlig och matade slag - helt utan en enda tanke, såg det ut som. Han såg ut att tro att endast att få över bollen över nät skulle räcka mot den drygt 150 platser sämre rankade tjecken. Vad fel han hade. 
Matchbilden var många dueller från baslinjen. Ingen av spelarna visade upp något vidare kvalitet i spelet. Tjecken blixtrade till ibland. Svensken inte en enda gång. Det var en vek match. Vekast i i stort varje duell var svensken. Ymer vann 21 av 54 poäng i egen serve. Tjeckens siffror var 26 av 32.
Ymer hade elva breakbollar emot sig, tappade serven sex gånger. Tre i varje set. 

Vi var nog många Svenska tennisfantaster som i eftermiddag såg fram och även såg matchen. Detta i tron att vi skulle få uppleva den största framgången i svensk herrarnas sedan Söderlings vann i Båstad för exakt tio år sedan. Till det ett nordiskt möte i semifinalen, mot Ruud. Nu blev det inte så.

Ymer den yngre är anmäld till spel i ATP250 i Kitzbühl, Österrike, nästa vecka. Återigen på grus. 






Räddade matchbollar - i kvarten

Mikael Ymer är för första gången i karriären i en kvartsfinal i en ATP250. Detta efter att ha vänt och även räddat två matchbollar mot spanjoren Feliciano Lopez med siffrorna 6-7(6), 7-6(7), 6-4 på knappa 2,5 timma. 

Vi ger Ymer en stor eloge som aldrig gav upp. Han kämpade och slet och lyckades till slut vända matchen. Han var vid ett flertal tillfällen, i samtliga tre set i överläge men tappade det i både första och andra. Skillnaden i andra var att han efter räddade matchbollar, i tiebreaket, vann det. 

I första set räddar Ymer omgående fyra brrakbollar emot, 1-1. Svenskt break istället på Mikaels enda breakboll, 3-2. Trots 40–15, två gembollar till Ymer i nästa servegem, vaskar spanjoren fram en breakboll. En dubbelhandsfattad backhandvolley räddar svensken där. Lopez lägger ut sista poängen till 4-2. Överläge till tionde gemet, 5-4. Serve för Ymer. Tappar 15-0 till 15-30. Lång retur ger30 lika. En forehand diagonal efter serve från Ymer som ställer Lopez ger svensk setboll, 40-30. Retur på fötterna, Ymer hinner inte förflytta sig - hans förhand blir lång. Lika. En rak forehand från Ymer på nästa duell ger setboll nummer 2. En enkel forehand lång ger lika. En upplagd forhand vid nät som svensken placerar långt utanför banan och istället breakboll. Spansk högt loopad retur som Ymer inte kan härbärgera utan lägger sin forhand lång ger 5 lika. Setet sedan till tiebreak. Dubbelfel av Lopez ger 4-1 och två egna servar för svensken. En skuren backhand som ser enkel ut seglar ut till svenskt 5-1. Då ser vi en scenförändring. Spanskt övertag, vinner fyra raka poäng till 5-5. Ett ess då ger dock snabbt setboll, 6-5. Lång retur på den ger 6-6. Ess sedan - spansk setboll, 6-7. Ymer för sträcka ut i sidled men får se hans skurna backhand hamna i nätmaskorna. Setet otippat och tråkigt borta på 57 minuter. 

Andra set. Efter att huvuddomaren vid 3-2 och 40-40 kontrollant servemärket på Lopez andraserve dömer han ut den, till svensk breakboll. Ett ess och den försvinner. Enkla gem sedan fram till tiebreak. Lopez tar här kommandot. En snygg serve-volley som stoppboll och vi ser 4-6. Två matchbollar. Den första i egen serve. Dubbelfel kommer, 5-6. Ymer på nät sedan vid nästa poäng. Aggressivt spelat, 6-6. En forehand i nät ger istället nu övertag till svensken, 7-6 och setboll. Ess till 7-7. Serve-volley igen för Lopez men han följer upp det med en forehand som seglar lång, ny setboll, 8-7. Duell följer. Spanjoren ser trött ut, stönar högt. En rak svensk forehand ställer Lopez. Avgörande set väntar. 

Trots tre spanska gembollar vänder svensken på gemet och break till 2-1. 15-30 i nästa, svensken håller undan till 3-1. 
Den som inte servar vinner bara en poäng per gem sedan vilket ger 5-4 och chans att serva hem matchen. Som han gör det. En retur i nät ger 40-0, tre matchbollar. På den lägger Lopez en slarvig backhand långt utanför. Vinsten är ett faktum. Ymer ler, sträcker armarna i skyn. 
Kvartsfinal imorgon fredag, vid 14.30 mot kvalspelaren Vit Kopriva från Tjeckien, rankad 249. Han vände mot toppseedade kanadensaren Shapovalov, i en egendomlig match där favoriten verkade varade allt annat än i balans. Frustration var ledordet. 
Det skall bli mycket intressant att se vad Ymer kan göra imorgon. 





Setbollar mot Norrie hjälpte inte

Elias Ymer, rankad 169, stod upp bra men föll  mot 30-rankade britten Norrie med 6-7(4), 3-6 på två timmar. 

Noterbart är att Ymer hade två setbollar i Norries vid ställningen 5-4 och en till vid 6-5. Till det även svenskt break till 2-1 i andra set. Upp i ledning till 3-1. Efter det vann inte svensken fler gem, tappade sin serve två gånger. För övrigt enda tappade servarna under matchen. 

Nästa turnering 

Den äldre vidare i Mexiko

Elias Ymer ville inte vara sämre än sin lillebror. Han spelar denna veckan i mexikansk Los Cabos, ATP250, i Mexiko. 
Vinst i första omgången över Matthew Ebden, rankad 247 jämfört med Ymers 169. Australiensaren Ebden som kom in i turneringen via kvalet, besegrades med 7-5, 6-1 på en timma och tjugo minuter. 

I andra omgången väntar toppseedade Cameron Norrie, rankad 30. 

Lucky looser i första

Mikael Ymer är i Schweiz för spel i ATP250 i Gstaad. Det beh vinst i första omgången över fransosen Couacaud, rankad 180, som gick in i turneringen som lucky looser. Segersiffrorna skrevs till 4-6, 6-3, 6-3 på knappa två timmar. 

I andra omgången väntar nu åttondeseedade och rutinerad Feliciano Lopez med ranking 89, jämfört med Ymers 96. 
Spanjoren har som bäst varit rankad på plats 12, i mars 2015. Vunnit sju titlar, varav fyra på gräs. Senast 2019 på Queens Club i London. 
Matchen spelas på torsdag. 


Dubbelt ut i kvartarna

På bana 1 i ATP250 i Båstad och dess tennisstadion förlorade de svenska dubbelparen ett efter ett, båda i kvartsfinal. 

Först ut Markus Eriksson/Filip Bergevi mot Cuevas/Martin med 6-3, 3-6, 6-10.

Sedan andraseedade André Göransson/Frederik Nielsen mot nederländarna Arends/Pel med två gånger 2-6. 

Detta innebär att samtlga svenskar, i både singel och dubbeln, är utslagna. 


Storebroder för liten

Elias Ymer i andra omgången av ATP250 i Båstad. Möte med schweizaren Henri Laaksonen. Förlust i i två raka med 2-6, 5-7 på 1 timma och 23 minuter. 

 
Tapp av egen serve omgående för svensken. Tapp igen på fjärde breakbollen till 1-4. Ett ess sedan ger setvinst till Laaksonen på 34 minuter. 
Bättre, mycket bättre start av andra set. Svenskt bryr till 2-0. Tyvärr break åter omgående efter ett dubbelfel. Spelarna följs åt fram 5-5. Gemboll för Ymer. Dubbelfel där och gemet sedan till Lakssonen. Trots 30 lika kan Laaksonen samla ihop sig och vinna på andra matchbollen. 

Kvalet till ATP250 i Gstaad med start på söndag väntar härnest. 





Nytt nordiskt dubbelpar i kvarten

André Göransson tillsammans med den danske Frederik Nielsen, 37 år ung, är andraseedade i ATP250 i Båstad. 
Vinst i första omgången över argentinarna Bagnis/Coria med klara 6-4, 6-3. 

Yngre broder tappade

Mikael Ymer mot finnen Emil Ruusuvuori, rankad 80 i ATP250 i klassiska Båstad. Tyvärr förlust med 6-1, 4-6, 3-6 på dryga två timmar. 

Dubbelbreak upp till 4-0. Egen serve till 5-0. 6-1 till slut på knappt en halvtimma. 
Tre breakbollar omgående i andra set för svensken, men 0-1. Istället tapp på den tredje breakbollen till 0-2. Räddar en från dubbelbreak, 0-4. Vi ser 1-3. 
Tillbaka på serve när Ymer bryter tillbaka till 3-4. Sedan även 4 lika. Tyvärr tapp igen i egen serve och på första setbollen, 30-40. 4-6. Drygt 50 minuter. 
Avgörande. Två breakbollar till 2–1, men 1-2. Vid 3-4 angörs det. Svensk serve. Tappar den blankt. Vinner bara sedan en poäng till. Turneringen över. 

Mikael är anmäld till Gastaad i Schweiz nästa vecka. 

I dubbelturneringen såg vi det helsvenska paret Markus Eriksson och Filip Bergevi vinna över indierna Nedunchezhiyan/Raja med 5-7, 6-3, 10-6. 
Carl Söderlund i par med Elias Ymer föll mot Carballes Baena/Cecchinato med klara 2-6, 4-6. 


Elias vände

Ymer, den äldre, Elias - klar för andra omgången i ATP250 i Båstad. Detta efter en sen match på Center Court, vinst över japanen Taro Daniel med 6-2, 6-7(6), 6-4 på 2 timmar och 20 minuter.

Första set var svenskens. Räddad två breakbollar i första servegemet. Vid 2 lika kommer rycket. Bryter på första egna breakbollen till 4-2. Sedan på fjärde setbollen till 6-2. 35 minuter tog det. 
Fyra svenska blanka servegem inleder andra set. Break upp sedan till 5-3 och möjlighet att serva hem matchen. Upp till 30-0, två bollar från match. Fyra raka japanska poäng, 5-4. Fram till tiebreak. Där är japanen den starkare. Upp till 6-3, tre setbollar. Ymer räddar samtliga, 6-6. Tappar serve sedan, 6-7. Setboll nummer 4. Setet borta på 50 minuter. 
Avgörande set. Tappar serven till 0-2. Ner till 0-3 efter två missade breakbollar. Tillbaka till 2-3. Break upp sedan till 4-3 upp till 5-3. Avgör sedan på första matchbollen. 

Schweizaren och kvalspelaren Henri Laaksonen, rankad 134, väntar hörnäst. Torsdag spelas den. 





Tre in, noll vidare

Idag inleddes kvalet till ATP250 i Båstad. Tre svenskar var uppsatta till spel på Center Courten - tre svenskar förlorade. 

Först ut Markus Eriksson (ranking 299) mot italienaren Fabbiano (201). Svensken föll med 6-7(6), 4-6 på två timmar. 
Svensken hade sina chanser. I första set. Räddade tre av fem breakbollar. Tappade dock serven till 2-4. Bröt tillbaka till 4-5, efter tre dubbelfel. Räddade sedan på break- och setboll i nästa gem. Setet till tiebreak. Eriksson upp till 3-1. Åter till 3-3. Svenskt minibreak till 5-4 och två egna servar. Tog tillvara på en av dessa, till 6-5, svensk setboll. Tre raka italienska poäng och setet borta. 
Blankt tappad serve omgående i andra set, 0–1. Omgående chans till revansch, en breakboll, men 0-2. Tapp igen, dubbelbreak, 0-3. Ner till 0-4 innan Markus vaknar till liv. Blankt break åter, 2-4. Räddad två matchbollar i egen serve, vid 3-5, 4-5 och ytterligare breakboll till 5 lika. Vänder på det igen och nyttjar fjärde matchbollen. Eriksson ute. 

Näst på tur. Carl Söderlund (890) mot slovenen Rola (158). Södelund startade med break, 1-0. Även breakboll till 0-3. Men 2-1. Ny breakbollar till 4-1. Istället 3-2. Räddade breakbollar, två stycken, fram till 4-2. Den svängiga matchen fortsätter. Tre breakbollar till 5-2. Icke, utan 4-3. Carl håller ihop det. Servar blankt hem första set, 6-4. 
Framgången inleder även andra set, bryter slovenens serve omgående och dessutom blankt. 1-0. Tappar dock omgående, 1–1. Breaken fortsätter, svenskt 2-1. Efter det vann inte Söderlund fler gem. Hade 40-15 och ytterligare en gemboll fram till 3-1. Tappade egen serve till 2-2, 2-4 och setet till 2-6. Vann endast en poäng på de sista fyra gemen. Misären fortsatte i avgörande set. Något bra gem men utan chans. Söderlund ute. 

Leo Borg var siste svensk ut. Argentinaren Cerundolo (116) var alldeles för bra. Siffrorna skrevs till 3-6, 1-6 på dryga timman. Borg ute. 

Imorgon måndag går Elias Ymer (169) in i huvudturneringen, med sitt wild card. Han möter japanen Daniel (106). Fjärde match, runt klockan 16 är det dags. 

Båstad kallar

Det är äntligen dags för en av årets vackraste turneringar, ATP250 i Båstad.

I kvalet som inleds söndag ser vi i tur och ordningen, på Center Court’n med start klockan 11.00, Markus Eriksson (ranking 385) som möter åttondeseedade italienaren Thomas Fabbiano (183). 
Efter det ser vi Carl Söderlund (886) med sitt wild card gled in i kvalet. Han möter sjundeseedade slovaken Blaz Rola (159). 

Dagens tredje svensk, tillika andra wild cardet, gick till Leo Borg (2090) som möter tredjeseedade Francisco Cerundolo (117) från Argentina. 
Cerundolo föll mot Elias Ymer i andra omgången i Aix En Provence för en månad sedan. Sedan vann han även två omgångar i kvalet till Wimbledon för ett par veckor sedan. Mot det ställer Borg upp med juniortennis, där hans ranking är nummer 17. 

Redan klara för huvudturnering är Mikael Ymer (med sitt sena wild card, trots att han nu med en rad återbud hade gått in utan dett wild card) och äldre broder Elias. Mer om det senare. 




Ymer kvartar

Elias spelar denna veckan Challenger på grus i tyska Braunschweig. Det blev en kvartsfinal efter vinster över hemmaapelarna Tobias Kamke (ranking 235) i raka set och tredjeseedade Yannick Hanfmann (99) i skiljeset.  En tredje tysk, åttondeseedade Daniel Altmaier (166) blev sedan för svår i kvartsfinalen. 2 x 3-6 blev resultatet. 

Nu väntar ATP250 Båstad efter helgen. Ymer har fått ett wild card. 

Ett break per set

Det nordiska paret, vi pratar succéparet, i Wimbledon har spelat färdigt. Vi pratar givetvis om André Göransson och Casper Ruud. Fjärdeseedade Granollers och Zeballos blev för svåra. Ingen egen breakboll på hela matchen, till det ett tappat gem per set gör det omöjligt att vinna. 
Förlustsiffrorna skrevs till 3-6, 4-6, 4-6 på mindre än två timmar. 


Kvarten väntar

26 minuter tog det för André Göransson och Vasoer Ruud i sin andra turnering ihop att spela sig fram till en kvartsfinal. Vi pratar givetvis Wimbledon, årets tredje Grand Slam. För motståndet stod Munar/Norrie. Vinst med 4-3 innan britten Norrie tvingades ge upp vid förmodad sträck lårmuskel. 

Imorgon väntar kvartsfinal mot fjärdeseedade Granollers/Zeballos. 


Not. Det nordiska paret gjorde debut som dubbelpar på ATP250 Mallorca för ett par veckor sedan. Då blev det förlust omgående mot Marach/Qureshi, tredjeseedade. 




André och Casper imponerar

Göransson och Ruuds succé i Wimbledon fortsätter. Idag besegrades niondeseedade Krawietz och Tecau med 6-4, 7-6(4). 

Motståndare i åttondelen blir antingen femteseedade Dodig/Polasek eller Munar/Norrie. Hur som blir det match på söndag. 

Hade chansen

Mikael Ymer hade Felix Auger-Aliassime, ranking 19, på kroken i den andra omgången av Wimbledon. Förlust till slut med 4-6, 6-4, 6-7(4), 1-6 på drygt 2,5 timma. 

Vi såg en svensk med fokus och sikte på seger med tungt spel från baslinjen och lite längre bak ibland. Mot det ställdes en kanadensare med fin gräsform - en finalplats i ATP250 i Stuttgart för ett par tre veckor sedan och en semi i ATP500 i Halle förrförra veckan.
Mikaels något udda grässpel - med låg position - från gårdagens match mot Tsonga höll i sig med den skillnaden att han var lite snabbare och hade än mer precision i slagen.
Numret för litet till slut dock. Men en helt ok match av Ymer.  

Första set - Ymer var inte på tårna. Tappade sitt första servegem. Liten möjlighet till breakchans (30-30) vid 2-3 men 2-4. En ramträff tänder hoppet fram till 0-30 vid 3-4 i gem. Men fyra raka ger 3-5. Retor i nät ger två setbollar vid 4-5. Lång retur på andraserve ger 4-6 på 30 minuter. 
Andra set inleds bättre, mycket bättre. Tre breakchanser vid 0-40. Detta är Ymers första. Han nyttjar det väl. Duell från baslinjen som Felix avslutar med en forehand djupt i nät - break och dessutom blankt till 2-0. Ymer upp nu i förarsätet. Upp, fram till 4-1. Vid 4-2 och 30-30 men en smash ger 30-40, breakboll. En jagad svensk bakom baslinjen lägger till slut en forehand i nät, 4-3. Egen kanadensisk serve ger blankt till 4 lika. Trots 30-0 i nästa servegem för Ymer omvandlas det efter en synnerligen klen volley till breakboll, 30-40. Svensken plockar fram den stabila serven. Felix halkar till och svenskt 5-4. Lång forehand ger sedan svenska setbollar då det på tavlan står 15-40. Nätkant och tillbaka ger 1-1 i set efter 40 minuter. 
Tredje set. Det blir dramatiskt. Vid 3-2 förflyttar sig Ymer i sidled vid bakplan. Halkar till. Blir liggande. Doktorn kopplas in. Avbrott följer. Behandling och smärtstillande. Ymer ser stel ut, har ont. Spelar vidare. Två blanka gem ger 4-3. Svensken nära i Felix serve vid 30 och 40 lika. Dock 4 lika. Svenskt 40-15, tapp till 40 lika efter dubbelfel. En distinkt forehand mitt i plan ger 5-4. Setet till tiebreak. Matchens momentum ser vi. Kanadensaren är den starkare. Servar hem det. Serve-volley vid setboll, 4-6, svensken svarar med en forehand kross. Lång tyvärr. 1-2 i set efter en timma till, totalt 2 timmar och tio minuter. 
Ymer blir bruten omgående i fjärde set. Han vädjar till huvuddomaren att bryta matchen för att den brittiska daggen gör banan hal. Svensken får inget gehör. Inte heller för att mörkret drar in över sydvästra London. Han vinner bara 2 av de första 14 poängen. 0-3. 
Han sprattlar till, skakar fram tre breakbollar, vid 1-3 och 0-40. Två ess och en stabil serve och den möjligheten försvinner. Upp till 1-4. Luften går nu ur Ymer - tuff match igår och ont i kroppen. Fyra raka poäng ytterligare och han tappar sin serve blankt, 1-5. Ett ess ger två matchbollar. 15-40. Mitt i plan placerar sig Felix, en in-side-out och Ymer borta, matchen förlorad. 

Felix hade 19 ess jämfört med Mikaels 0.  Han vann hela 80% när förstaserven satt, jämfört med 66% för svensken. 
Enkla misstag hela 39 för kanadensaren - svensken 28 och vinnare 51-25. 

Ymer Jr är nu uppsatt för kvalspel i ATP500 i Hamburg med start nästa helg. 
Sedan in i huvudturneringen i ATP250 i Gstaad veckan efter det, den 19 juli. 

En annan svensk, eller rättare sagt - nordisk, framgång såg vi idag i dubbelturneringen. André Göransson i par med Casper Ruud vann över spanjorerna Lopez och Lopez med 7-5, 4-6, 11-9. 




RSS 2.0