Säsongen 2010 över för Söderling

Efter dagens förlust, mot Roger Federer med 6-7 (4-7), 3-6, i ATP-slutspelet i London har Robin Söderling spelet årets sista match. För att Sverige även i år skulle ha Robin i semifinal var han tvungen att vinna idag. I och med förlusten så gick det om intet.

Robin kommer i svårigheter redan i sitt andra servegame. Han tappar på första breakbollen. En kämpande Robin kommer igen och vid 3-4 bryter han tillbaka. Vid ställningen 6-5 och 30 lika är Robin bara två bollar från setvinst. Istället går setet till tiebreak. Federer minibryter fram till 2-3. Vid 4-6 har schweizaren två setbollar och en serve kvar. Robin bryter då tillbaka, räddar med andra ord den första setbollen. När han då har chansen att genom två servar själv skaffa sig setboll tappar han första poängen och därmed första set.

I andra set skaffar sig Robin två breakbollar omgående i Federers serve. Men han reder ut det och får fram en egen breakboll i svensk serve vid 1-2. Robin reder ut detta men vid 3-4 gräver Federer fram 30-40. Han tar bättre tillvara på den och brytet är där. Federer kan sedan serva hem matchen och dessutom en plats i semifinalen som spelas på lördag.

För Robins del är spelåret 2010 över. Han kan på pluskontat räkna in att han vunnit i Rotterdam, gått till final på Roland Garros och tagit hem sin första Masterstitel i Paris för ett par veckor sedan. Till det kan han lägga finalplats både i Båstad och Barcelona. Han har vunnit 57 matcher och förlorat 22. Vid året start var han rankad på plats nummer 8 och kommer att sluta som femma. Det skall bli intressant att se om han kan lyfta sig ännu ett par hack 2011. Till det om han får behålla Magnus Norman som tränare. Vi får se under de kommande veckorna hur det blir med Norman och sedan i januari hur han tacklar spel i Australien.

Den Svensk DC-bloggen återkommer inom kort.


En grinig Söderling har fortfarande chansen

Robin Söderling vann över spanjoren David Ferrer i ATP-slutspelet i London med 7-5, 7-5 på knapp 2 timmar. Vi fick idag se en mycket mer kämpande och bättre spelande Söderling i O2 Arena.

Ett stabilare servande och ett tålamod från Robins sida gav denna möjlighet. I det första setet var Robins förstaserve utan tvekan och satt mest hela tiden.
I det första setet skaffar han sig en plus en brakboll i Ferrers tredje servegame utan att komma åt. I det elfte gamet så kommer breaket. Robin behöver dock till setboll nummer fyra på sig för att ta hem setet.

Robin har chans att bryta Ferrer omgående men får vänta till sjätte gamet innan det händer. Ferrer såg ut som om han inte kom igång med sitt spel förrän vid 5-3 i andra set och chans för Robin att serva hem matchen. Robin kommer under med 0-30 men två stabila servar ger honom 30 lika. På nästa poäng dömmer linjedomaren ut bollen, men Ferrer önskar en hawk-eye. Bollen är på linjen och det blir omspel. Där kommer spanjoren upp med bra spel och bryter på sin första breakboll. 
Ferrer kommer igen och går upp till 5 lika. Söderling tar nästa servegame utan att imponera. I nästa game då Ferrer har kniven på strupen så kämpar sig Robin fram till en matchboll då Ferrer lägger bollen bred. Han tar vara på den och matchen är i hamn. Även om segern är klar ser inte Robin glad ut. En svordom är det som vi minns som avslutning.

På torsdag är det dags för sista omgången i Robins grupp (B). Robin möter världstvåan Federer (1-14 i inbördes) och Ferrer tar sig an skotten Andy Murray. Som det ser ut just nu har Robin en seger, 2-2 i set och 20-22 i gamestatistik. Detta mot Murray på samma statistik vad gäller matchvinster och set, dock 18-18 i game.

Ferrer imorgon - vinna eller försvinna

Imorgon klockan 21 är det dags för Söderlings andra match i ATP-slutspelet, mot spanjoren David Ferrer. Båda spelarna, Robin mot Murray och Ferrer mot Federer, i deras första match.

Robin har mött Ferrer tolv gånger och vunnit åtta av dem. Bara i år sedan Wimbledon har dem mötts fem gånger med knappt övertag till Robins fördel, 3-2.
I Wimbledon vann Robin i skiljeset, så även i Båstad. I Peking på höstkanten fick Ferrer sin revansch i två raka set. Veckan svängde pendeln över till Söderling igen när han vann i två raka. Så var det en vändning över igen, denna gång i Valencia för ett par veckor sedan då Ferrer vann igen. Ser man till varannanprincipen så är det svensk fördel.
Robin såg en aning trött ut igår. Kan det vara så att höstens matchande och de senaste veckornas problem med hälsan nu tar ut sin rätt. Svar på detta kanske vi får imorgon.

För att vi skall få se Robin vidare i slutspelet och semifinal på lördag så måste han vinna mot spanjoren.

Murray för bra försvar - Robin utan chans

Det var första matchen i ATP-slutspelet i O2 Arena i London. Förväntningarna på Mastersvinnaren Robin Söderling var höga. Men han fick möta en skotte vid namn Andy Murray som var på ett otäckt bra spelhumör och lyckades med det mesta som han företog sig. Robin föll med siffrorna 2-6, 4-6 på 1 timma och 20 minuter.

Skotten läste Robin allt för väl. Han slicade alla hans servar på ett myckte förtjänstfullt sätt, utnyttjade Robins något klena andraservar till egen vinning och varierade sitt spel på ett imponerande sätt. Allt för ofta fick vi se Robin komma till korta med sitt volleyspel vid nät som till slut bidrog till att han blev ängslig vid nät.
Att Robin bara slår in ett serveess, mot skottens tio, talar sitt tydliga språk.

Efter ett trevande första set från svensken så försökte han allt. Det som framför allt avgjorde idag var att Robin inte var precis med sitt volleyspel och inte var tillräcklig bra på att väga när han skulle ta sig fram på nät. Till det en skotte som var allt för bra, han var (som vanligt) mycket bra med sitt försvar och lyckades med mycket och många fina konstslag.

I det första setet fick vi se en aningen spänd svensk. Skotten kommer åt redan i Robins andra servegame. Går fram till 3 breakbollar. Söderling räddar den första men en allt för vek andraserve av Robin ger Murray övertag och det första brytet är ett faktum. Murray spelade och servade stabilt. Vid 2-4 kommer nästa breakboll i svensk serve. Servereturen på Robins fötter gör att han inte hinner undan utan lägger bollen i nät och det är dubbelt break, 2-5. Skotten kan sedan serva hem första set.
Vunna poäng från spelet vid baslinjen var förkrossande 2-17 efter det första setet.

Andra set inleds med att vi får se en Söderling på ett mycket bättre spelhumör. Han kommer åt på ett sätt som vi inte fick se i det första. Han nosar både i Murrays första, andra och tredje gamet genom att komma upp i minst 30 lika. I det tredje har han dessutom sin enda breakboll. På den gör Murray ett ess på linjen.
I nästa servegame avgörs matchen. Robin blir för stillastående och bjuder på allt för mycket. Innan han vet ordet av har skotten tre breakbollar. Efter att ha räddat den första med en snygg serve-volley gör han dubbelfel.
Resten av matchen blir en ren transportsträcka.

Det fina varierande spel som vi fick se från Robin i förra veckan i Paris satt inte där idag. Han möter till det en spelare som var mycket sugen att visa upp sig på de brittiska öarna och återta fjärdeplatsen på rankingen.
200 nya poäng till Murray gör nu att det endast blev sex dagar som Robin fick låna den den positionen av skotten. 

Den andra matchen i grupp B vann Federer över Ferrer i två raka set.

Ny match, mot antingen Federer eller Ferrer, blir det på tisdag.

Söderling Vs Murray klockan 15

Idag klockan 15 inleds ATP-slutspelet med match mellan Robin Söderling och Andy Murray.
De har mötts fyra gånger. De första två, 2005 i Bangkok och 2006 i San Jose vann skotten. Robin fick sin revansch 2006 i Memphis och tidigare i våras i Indian Wells. Båda Robins vinster har varit i raka set. Samtliga matcher, såsom i London, har avgjorts på hård underlag.
Det skiljer inför matchen endast 20 poäng mellan spelarna. Vinnar Robin tar han et kliv närmare att få behålla den platsen över nyåret. 200 poäng är det man spelar om i varje match. I en eventuell semifinal får vinnaren 400 poäng och vid vinst i finalen 500.

Ikväll, klockan 21, är det sedan Federer mot Ferrer. Inbördes står det 10-0 till schweizaren. Dock har spanjoren tagit set i två av de senaste fyra matcherna.

TV10 sänder båda matcherna.


Kamp om fjärdeplatsen redan i första matchen i London

ATP-slutspelet i London, som inleds på söndag, har lottats. Den svenske världsfyran Robin Söderling hamnade i samma grupp (B) som schweizaren Roger Federer (rankad/seedad tvåa), skotten Andy Murray (4) och spanjoren David Ferrer (7).
I den andra gruppen (A) spelar således Rafael Nadal (1) från Spanien, Novak Djokivic (3) från Serbien, Tomas Berdych (6) från Tjeckien och Andy Roddick (8) från USA.

På söndag klockan 15 inleder Robin mot Murray. De har mötts fyra gånger. De första två, 2005 i Bangkok och 2006 i San Jose vann skotten. Robin fick sin revansch 2006 i Memphis och tidigare i våras i Indian Wells. Båda Robins vinster har varit i raka set. Samtliga matcher, såsom i London, har avgjorts på hård underlag.

På kvällen, klockan 21, sedan är det Federer mot Ferrer. Inbördes står det 10-0 till schweizaren. Dock har spanjoren tagit sett i två av de senaste fyra matcherna.

Robin har 1-14 mot Ferrer och 8-4 mot Ferrer (3-2 i år). När han möter dessa herrar avgörs efter söndagens spel.

På måndag är det först (15.00) Djokovic mot Berdych och på kvällen (21.00) Nadal mot Roddick.

Världens fjärde bäste tennisspelare - Robin Soderling

Idag offentliggjordes den nya ATP-rankingen och som Den Svenska DC-bloggen redan igår kunde konstatera är Robin Söderling from nu nummer fyra i världen. Han har just nu 5380 poäng. Efter 18 veckor som nummer 4 tar han nu steget upp ännu ett kliv.
Han passerar skotten Andy Murray med 20 poäng (sammanlagt 5360). Fram till tredjeplatsen är det endast 255 poäng, där återfinns Novak Djokovic (5635), precis som förra veckan med . Etta är Rafael Nadal (11450) och två är Roger Federer (7645).

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robin till denna finfina fjärdeplats.

Som en liten jämföresle kan nämnas att Jonas Björkmans bästa placering under sin karriär, som singelspelare, var just nummer fyra (november 1997). Thomas Enqvist, också han som bäst nummer fyra i november 1999. Thomas Johansson var upp på plats nummer 7, i juni 2002.
Robins tränare Magnus Norman kan fortfarande stoltsera med att vara "bäst i familjen" med sin andraplats på rankingen, juni 2000. Han höll sedan ihop det och föll ut ur topp fyra i januari året efter. Det är med andra ord nästa tio år sedan en svensk var så högt uppe på rankingen.

Inför ATP-slutspelet i London, som seedas och lottas imorgon tisdag, så är det tätt-tätt mellan både plats 3 (Djokovic, 4 (Söderling) och 5 (Murray). Det skiljer bara 275 poäng mellan dessa spelare.
Ett annat intressent krig kommer också att bli mellan nummer 6 (Berdych), 7 (Ferrer) och 8 (Roddick). Här skiljer det endast 90 poäng. På söndag inleds slutspelet.

Robin dominant i Paris - mästerlig mästare

Robin Söderling är mästare i Paris. På tredje gången gillt, efter två finalförluster på Roland Garros, är han en vinnare på fransk mark. Detta efter en helt totalt dominant, fokuserad och väl genomförd final mot Gael Monfils. Han vann med 6-1, 7-6 (7-1) på 1 timma och 17 minuter. Robin spelade stabilt från första till sista boll. Han såg mycket fräsch ut och fantastiskt på under hela matchen. Förstaserven satt inte riktigt, fram för allt i andra set, men han var ohotad under hela matchen. Monfils vann aldrig mer än två bollar i något av Robins game.
Mycket överraskande var det att se Monfils under matchen. Han fortsatte att spela samma spel rakt igenom. Även om det var Robin som dikterade villkoren förmådde inte fransmannen att ändra taktik. Han fortsatte med samma spel, långa loopade bollar, på Robin under hela matchen. För Robin var det bara att tacka och ta emot.

Efter ett par game där spelarna kände på varandra tog Robin över fullständigt. I det fjärde gamet, vid ställningen 2-1, går Robin fram till 0-40 efter det att Monfils lagt bollen i nät. Fransmannen räddar den första breakbollen. På den andra lägger Monfils poängen långt ut och första breakte är hemma. 15-30 i nästa game gjorde inte Robin det minsta nervös. I nästa franska servegame går Robin från 40-15 till break. Detta genom att avsluta med en snygg forehandscross när Monfils går på nät. Det finns nu bara en spelare på plan. 26 minuter tog det. Fransmannen ser mest paralyserad ut och nervös ut. Robin vann 26 av setets 40 poäng. Han tappade bara sammanlagt sex poäng i bollar i egen serve.

Andra set blir mycket jämnare. Setet får ingen riktig indentitet. Robin har förvånansvärt svårt att få in sin första serve (53%), men när den väl sitter så vinner han nästan varje gång (18 av 19). Trots kniven på strupen vid 4-5 och 5-6 så tar Robin sina servegame enkelt. Setet går till tiebreak. Robin inleder det, genom att Monfils lägger poängen långt ut, med ett minibreak. Via en stadig serve och en undanläggning vid nät går han fram till 3-0. Monfils tar nästa poäng när Robin lägger nästa boll väldigt bred när han försöker göra en in-side-out. På nästa poäng dömer linjedomaren Söderlings retur bred. Robin litar inte på detta domslut utan önskar en hawk-eye på poängen. Mycket riktigt är bollen mitt på baslinjen och poängen till Robin, 4-1. Ett ess och och en retur ut av fransosen ger Robin 6-1, med andra ord fem Mastersbollar. Serve för Monfils och en Robin på nät och vinklar den utan chans för Monfils. Robin faller ner på banan av ren glädje. Ett stort leende på svenskens läppar. Han tackar finalmotståndaren och domaren innan han springar bort till sin bänk. Ett tack till Norman och fystränaren innan flickvännen Jenni får en puss. Robin är mycket lycklig. Vilken prestatation och väl genomförd final av Robin. Han har satt sig själv och svensk tennis på tenniskartan igen.

Han började med att vinna över Gilles Simon, åttondelen så tog han Stanislas Wawrinka, kvarten Andy Roddick och sedan två fransmän till Llodra igår och idag Monfils. Ett tappat set (i tiebreak igår) och bara fyra tappade servegame (två mot Wawrinka och två mot Llodra) på hela turneringen. Vi som såg Robin i den första matchen och första set mot Gilles Simon var övertygade om att han skulle bryta då han i det första set ber om att få in läkaren. Sedan bröt han och vann samtliga game. Robin verkar också tycka om att slå fransmän i Paris. Tre stycken denna vecka har fått känna på det svenska stålet.  

I och med vinsten, som är Robins största, har Robin nu sex stycken titlar. Lyon 2004 och 2008, Milano 2005, Båstad 2009 och Rotterdam i våras är hans tidagare vinster.

Detta är stort för Söderling, för svensk tennis. Idag är man stolt och glad att vara svensk.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robin, Magnus och resten av teamet bakom.

När rankingen imorgon kommer att presenteras imorgon är Robin ny världsfyra. Murray är degraderad till plats 5. Smaka på den.

Hoppas att team Söderling firar ikväll. Den Svenska DC-bloggen ser redan nu fram emot ATP-slutspelet i London, som inleds nästa söndag den 21 november klockan 15.

Ikväll njuter vi mest...

En iskall Söderling i sin första Mastersfinal

Robin Söderling vann semifinalen över hemmaspelaren Michael Llodra i Masters Paris efter 6-7 (0-7), 7-5, 7-6 (8-6) på knappa tre timmar.
Söderling spelade en bländande tennis och visade en iskall kyla och ett spel utan nerv när han gick till sin första final i Masters. Detta efter att ha vänt ett underläge och gått ikapp och förbi, tappat igen, räddat tre matchbollar och kommit igen. Allt för att avgöra på sin andra matchboll i det avgörande setets tiebreak.

Under hela första set känner spelarna på varandra. Detta med en fransman som spelar på toppen av sin förmåga, det mesta han företar sig går in. Även om inte Robins procent på förstaserven är speciellt hög (41% jämfört med Llodras 74) så har han inte några som helst problem att hålla serven rakt igenom hela setet som går till tiebreak. Väl där avgörs det redan på första bollen. Robins första poäng touchar nätkanten och blir bred. Efter det så höjer sig Llodra ett snäpp och av bara farten går upp i ett transliknande spel, får med sig de 15 000 på läktarna och vinner tiebreaket blankt.
Omgående i andra visar Robin sin järnvilja och glöd att förändra på det hela. Han går upp till breakboll vid 30-40. Llodra reder ut den stormen, bl.a. genom ett konstslag där han gör en piruett vid nätet. I nästa servegame blir det kritiskt för svensken. Han hamnar i svårigheter ett par gånger om men reder ut det hela. Vid 4-5 och 15-30 i svensk serve är Llodra två bollar från final. Robin vill annat.
I det elfte gamet vid ställningen 5 lika får Robin till en grym retur som han sedan följer upp med en backhand diagonalt och han har för första gången brutit fransmannen och kan nu serva hem det andra setet. Det blir svårare än förhoppningen. Robin får kämpa fram tre setbollar innan han via en för lång backhand avgör på den fjärde som gör att han kvitterar i set och få fram ett avgörande sådant.
 
Av bara farten där och ett franskt dubbelfel vinner Robin sitt fjärde raka game och bryter m.a.o. omgående.
Spelarna följs åt fram till 4-2 och fransk serve, Vid ställningen 30-40 har Robin en breakboll fram till 5-2 och egen serve. Men Söderling är inte redo, utan lägger den franska andraserven i nät. Istället för ett svenskt dubbelbreak så spelar Llodra upp sig igen och får fram en egen breakboll i nästa servegame för Robin. Via en magnifik poäng som avslutas med att Llodra slänger sig raklång spelar han hem gamet. Hastigt och mindre lustigt står det nu 4 lika. Båda han och publiken är nu i extas.

Fransmannen, som höjt sitt spel igen, håller sedan sin serve två gånger, Robin en. Ställningen är 5-6 när det är dags för svensken att serva, han måste hålla sin serve för att matchen inte skall vara förlorad.
Båda spelarna är nervösa, det märks tydligt.
Söderling går fram till 40-30. Fransosen kommer igen och genom att Robin lägger en boll i nät är det fransk matchboll. En Robin på nät och att lägga bollen i samma hörn med en backhand räddar han den. Robin har sedan fyra gamebollar utan att kunna avgöra. Llodra får en andra matchboll. Duellen ger honom chansen att enkelt lägga den bakom ryggen på Söderling som är framme vid nät. Men istället så lägger han den i nät. Detta är en sådan poäng som Llodra har satt så många gånger tidigare under matchen, men inte denna.
Söderling bjuder på en matchboll till, nummer tre i ordningen. Han räddar även den och kan sedan ta avgörande set till tiebreak genom att avsluta med ett ess.
Väl där minibryter Robin LLodra omgående efter en magisk retur. Fransmannen minibryter tillbaka med en gång. Efter det att Llodra lagt en boll i nät när han är vid nät och att han sedan håller sina två servar har han 5-2.
Vid 5-4 har han sedan två egna servar att serva hem matchen på. En nervös Robin lägger första poängen långt ut. På den andra gör han en magnifik passering mitt på sidlinjen. Robin har sin första matchboll vid 6-5. Llodra räddar den. En ny matchboll härnäst vid 7-6 och två egna servar. Han behöver bara en. Framme vid nät avgör han och sträcker båda armarna i skyn.
Robin har visat vilken stor spelare han är. Han är som bäst när det gäller. Att vända denna match, och det två gånger om, imponerar.

En rolig detalj i sammanhanget är att Llodra vann fler poäng än Robin, 124 mot 122.

Detta är Robins första Mastersfinal i karriären. Han har tidigare som bäst nått två finaler, båda tidigare i år.
Motståndare imorgon, klockan 15, blir något överraskande en annan fransos, Gael Monfils.
Han räddade fem stycken matchbollar i sin semifinal mot en viss Roger Federer från Schweiz i avgörande set och 5-6. Sedan vann han själv det efterföljande tiebreaket med 7-4. Noterbart är att samtliga tre seten gick till tiebreak.
Iställer för en inbördes ställning med 1-14 som Robin har mot Roger har Robin 2-0 mot Monfils. I Milano vann Robin och så även förra veckan i Valencia. Båda gångerna har han vunnit i raka set.
Monfils, rankad på plats 14, har som bäst varit nia (mars 2009). För bara ett par veckor sedan vann han i Montpellier. Han var också i final i Tokyo i i början av oktober. Övriga titlar är från Sopot 2005 och Metz i fjor. I fjol var han också i final i denna Mastersturnering i Paris. Då förlorade han mot Djokovic.

Det kommer att bli en fight imorgon. Den Svenska Davis Cupbloggen är då tillbaka.  

En mycket lugn och självsäger Robin i semi

Robin Söderling är klar för semifinal i Mastersturneringen i Paris. Detta efter ett mycket övertygande spel mot amerikanen Andy Roddick. Han visade upp ett sådant lug, ett sådant tålamod och var själv- och segersäker genom hela matchen. Han vinner med 7-5, 6-4 på knappa 1,5 timma.

Redan från början var Robin på tårna. Det verkligen lyste i ögonen på honom att det var han som skulle vinna. I motsats till de två tidigare matcherna i Paris tog han tag i taktpinnen från start. I amerikanens andra servegame skaffar sig Robin två breakbollar genom en fin backhandpassering. Roddick reder ut det och avslutar gamet med ett ess. Ny breakboll i både nästa och det efterföljande amerikanska servegamen. Men i de utsatta lägena plockar Roddick fram stora serven och reder ut det hela med stor precision och kyla.
Robin i sin tur tar de missade breakbollarna med ett stort lugn och koncentrerar sig på de egna servegame och väntar på sin chans och den kommer att komma.
Vid 5 lika och det serve för Roddick. Amerikanen visar nu upp en nervös sida. Genom bla två dubbelfel och en grym retur som svensken följer upp med en in-side-out vid 30-30, ger Robin hans femte breakboll. På den viker Roddick ner sig när han lägger en enkel poäng i nät. Robin kan nu serva hem första set.
Matchens längsta poäng som är ett grymt ställningskrig mellan herrerna leder till den första breakbollen i svensk serve. En grym undanläggning av Söderling räddar den. En duell senare och Robin har sin första setboll. Enkel poäng av Robin som han lägger ut ger lika. Ny setboll följer och på den får vi se Robin placera in setets sista poäng bakom ryggen på Roddick.
Andra set inleds med att Roddick lägger två poäng enkelt ut. Till det en grym retur ger Söderling tre breakbollar vid 0-40. Roddick räddar två av dem. Men på den tredje kan Söderling ta chansen då Andy lägger en skuren backhand i nät. Söderling får sedan kämpa för att fullborda breaket i sitt nästa servegame. Han tappar från 40-0 till lika. Robin ser något orolig ut. Han får egen gameboll men inte då. Roddick kommer igen skaffar sig sin andra breakboll i matchen. Robin svarar då med ett ess. Efter ännu en in-side-out så får han fram 2-0.
Robin visar sedan en skön kyla och håller sina servar fram till 5-4 och chans att serva sig till en semifinal i Paris.
En lugn Robin går fram till 40-0 och tre matchbollar. Han avgör med sitt 18 ess och det är klart.

Detta är Robins tredje semifinal vad gäller Masters. Tidigare i år har han gått till just semi i både Miami (förlust mot Berdych) och Indian Wells (Roddick). Kan vi hoppas/tro på revansch?

I semin möter han hemmaliraren Michael Llodra. De har mötts två gånger och Robin har uppenbarliga problem med den 34-rankade fransmannen. 2008 fick han stryk med 2-1 i set i finalen i Rotterdam och tidigare i år i två raka set i kvartsfinalen i Marseille. Llodra har efter finalvinst i Marseille i våras och på gruset i Eastbourne haft en tyngre höst. Dock så verkar han vara som pånyttfödd denna veckan.
Tredje gången gillt även här får vi hoppas. Klockan 14 imorgon är det dags.

Vilken vändning, vilken kyla - nu väntar Roddick

Robin Söderling är klar för sin sjunde raka kvartsfinal under hösten, i och med att han idag vann över schweizaren Stanislas Wawrinka, i Masters i Paris, med 7-6 (7-3), 6-3 på knappa 1,5 timma.

Det var en match som inleddes med att Wawrinka både servade och rörde sig mycket bra. Detta samtidigt som Robin gick i fällan och inte kom igång i fötterna riktigt.
Söderling såg stabil ut fram till 40-0 i sitt första servegame. Några enkla misstag och en iskall schweizare som dämpar farten på poängen genom att slica, fram för allt då på Robins forehandsida gör att han kan vända på gamet och bryta på första breakbollen. En enkel bred av Robin gör att Wawrinka ännu en gång kan bryta och gå fram med ett dubbelbreak till 1-4. Då får vi se en Söderling som börjar att spela lugnt och metodiskt, han vårdar varje poäng som om den vore den sista. Till detta börjar Wawrinka se mer stressad ut och serven sitter inte mer än sporadiskt. Genom ett dubbefel bryter Robin tillbaka blankt i nästa servegama, till 2-4. Vid 3-5 och svensk serva hamnar Robin åter i trångmål efter att han lagt en enkel forehand lång. Detta innebär 30-40 och setboll till schweizaren. Söderling reder ut detta. I nästa game kan Wawrinka serva hem första set. Robin fortsätter att spela smart och går fram till 0-40 och tre breakbollar. Wawrinka ser tagen ut, han är nervös. Schweizaren räddar den första breakbollen men får sedan kapitulera när han lägger nästa poäng i nät. Robin är i kapp, 5 lika. Setet går fram till tiebreak. Robin minibryter fram till 2-0. Wawrinka kommer ikapp när Söderling släpper båda sina servar, 2-3. Men Söderling har liksom bestäm sig, han skall bara ha detta set. Han ger inte bort någon mer poäng i setet. Söderling skaffar sig tre setbollar vid 6-3. En duell som Wawrinka avslutar med att lägga bollen lång gör att Robin tar hem första set. Det var länge sedan vi fick se en sådan taggad svensk. Efter 1-4 så kom han igång och spelade mycket smart.

Andra set inleds med att svensken går från 15-0 i Wawrinkas första servegame till två breakbollar. Han bryter på första. Spelarna håller sedan sina servar fram till det sjunde gamet vid ställningen 4-2. Ett dubbefel där gör att Robin skaffar sig en breakboll. Wawrinka räddar den genom ett ess och kommer ut ur det greppet och kan hålla sin serve. I hans nästa servegame kommer det dock att avgöras. Efter en bred forehand får Robin sin första matchboll. Söderling lägger den bred. Ny matchboll blir det när han lägger undan en poäng vid nät. Wawrinka avslutar med att lägga matchboll nummer två något bred på Söderlings backhandsida och segern är ett faktum.

Imorgon väntar amerikanen Andy Roddick i kvartsfinal. Robin har mött den åttonderankade amerikanen fyra gånger. Två gånger 2008 i Memphis och Lyon, båda gångerna med svensk vinst. I år har det också mötts två gånger, i Indian Wells och Cincinnatti, och då har Roddick vunnit båda. Det är jämnt när dessa båda herrar möts. I hälften av de tio seten de spelat har det blivit tiebreak. Här står det 4-1 till svensken. 

I och med att Verdasco i dag föll mot Monfils är samtliga åtta namn klara för Mastersslutspelet. Dessa åtta är i ordning Nadal, Federer, Djokovic, Murray, Söderling, Berdych, Ferrer och Roddick.
Om man jämför med i fjor så är de tre sista namnen nya. Fjolårets vinnare Davydenko är inte med, tillsammans med Del Potro och Verdasco.

Blek Robin till åttondelen

Robin Söderling vann sin första match, i den andra omgången, i Mastersturneringen i Paris. Detta efter att ha spelat bort hemmaspelaren Gilles Simon på drygt en timma med 6-4, 6-0.

Det var svårt att tro att det skulle bli denna utveckling på matchen. Vid fyra lika i första set ber Robin huvuddomaren om läkarvård. I gamet efter genom två poängvinster efter stort tålamod och ett lugnt diagonalspelande och två enkla bollar djupt i nät av fransosen bryter Robin Simon på sin enda breakboll i första set. Det Robin vill tala med läkaren om är att han ser dåligt, känner sig svag och har svårt att andas riktigt, med andra ord symptomen av en influensa. Efter det något längre sidbytet servar Robin hem setet på den första setbollen.
Nu är det ingen match längre. Robin bryter Simon omgående och följer upp det med att bryta fram till 3-0 och sedan till 5-0. Med ett ess avslutar Robin sedan denna tillställning. Han blankar ut matchen.

Matchen inleds med att Söderling ser orörlig ut, han vinner inga dueller och ser loj ut. Efter ett tag förstår vi varför. I och med att läkaren kom in på planen för att prata med Robin så, av någon anledning, tappar fransmannen sitt spel helt och hållet. Robin kan slappna av och sedan vinna mycket enkelt. Imponerande är ordet. Det är bara att hoppas att detta inte stör eller gör Söderling än mer dålig vad gäller hälsan.

Om han hinner kurerar sig så väntar schweizaren Stanislas Wawrinka imorgon. Robin har mött den 22-rankade mannen från Lausanne vid tre tillfällen. 2006 tappade Robin ett 2-0-övertag till förlust i US Open. 2008 fck han sin revansch i och med att och vända ett underläge (med 0-1 i set) till vinst i Masters i Miami. Det tredje mötet spelarna emellan var i våras då Wawrinka kunde vinna i två raka set på gruset i Rom.

Dubbelt slut i Paris

Det är färdigspelat för både Robert Lindstedt och Simon Aspelin för 2010.
I dubbelturneringen i Masters i Paris så försvann båda de svenskarma i den första omgången. 
Robert Lindstedt/Horia Tecau föll mot Woodie/Norman med 3-6. 4-6 på dryga timmen. Simon Aspelin/Paul Hanley fick ge sig mot Stakhovsky/Youzhny med siffrorna 3-6, 6-3, 4-10.
Detta innebär att inget av paren kan nå Mastersslutspelet i London som inleds den 21 november.
Ryktet säger att Lindstedt/Tecau spelar vidare nästa år medan Aspelin byter partner. Han kommer att spela med en gammal vapendragare i form av österrikaren Julian Knowle. Dessa både gentelmän var mycket framgångsrika på touren 2007 då dem tog fem titlar och var i ytterligare en final. Deras största titel tillsammans var det året vinsten i US Open.

Robin Söderling går in i turneringen imorgon. Han möter då fransmannen Gilles Simon, rankad på plats 43. Robin har mött denna fransos fem gånger och har tre vinster. Senast de möttes var 2008. Robin vann då i Lyon och Rotterdam men fick stryk i OS i Peking.

Varannan spansk mot Ferrer

Det blev förlust för den svenska världsfemman/andraseedade Robin Söderling mot åttan/fjärdeseedade hemmaspelaren David Ferrer i Valencia idag. Robin föll med 3-6, 6-3, 3-6.
Sedan i juli har Robin mött Ferrer fem gånger nu, varav han vunnit tre och förlorat två. 
Idag fick han ge sig mot en spanjor som var liviligt påhejad av en entusiastisk hemmapublik och en fysisk stark Ferrer. Matchen var över på på knappa två timmar. Efter att Söderling tappat första set satte han upp högsta fart i andra. Han kunde på andra breakbollen bryta fram till 2-0. Efter ett kämpigt servegame efter det kunde han hålla undan. Spanjoren kunde sedan rädda en setboll i egen serve innan Robin servade hem andra set utan problem. I trede fick spanjoren första breaket fram till 1-3. Robin kontrade omedelbart och bröt tillbaka, 2-3. Svensken hade sedan flera chanser att utjämna i gamestatistiken utan att knyta åt. Ferrer kunde istället gå fram till 2-4. Efter det var det inget snack längre utan han kunde relativt enkelt hålla sin serve och därmed ta hem matchen.

Detta var det tolfte mötett spelarna emellan. Robin står fast vid sina 8 segrer medan spanjoren knaprar närmare, med fyra.

Robin åker nu norr över för årets sista Masters i Paris. Där går Söderling in i andra rundan och möter vinnaren mellan fransmannen Giles Simon (gick också till semi i Valencia) och Andrey Golubev från Kazakstan.

I dubbelturneringen har vi Robert Lindstedt/Horia Tecau mot Woodie/Norman i första. Simon Aspelin/Paul Hanley får ta sig an Stakhovsky/Youzhny i sin första match.

Semi mot Ferrer

Robin Söderling har passerat kvarten i en ATP-turnering för första gången på det sex senaste turneringarna. Han vann i dag i Valencia mot fransmannen Gael Monfils med 6-3, 6-2. Robin har nu gått igenom turneringens tre första matcher utan att tappa ett enda set. Han ser mycket bra ut och har ett bra flyt.
Han bröt fram till 2-1 i första set och följde sedan upp bra under hela matchen.
I morgon väntar semifinal och match mot hemmaspelaren David Ferrer. Robin har mött den fjärdeseedade och åttarankade Valenciabon elva gånger och vunnit åtta, senast i Master i Shanghai då Robin vann i två raka. I år har de mötts fyra gånger med 3-1 till svensken.

Semin imorgon inleds klockan 16.

Sjätte gången gillt för Söderling i Spanien?

Robin är klar för kvartsfinal i Valencia, Spanien. Detta efter seger över spanjoren Daniel Gimeno-Traver med 6-2, 6-3 på en timme blankt. Precis som första matchen var det en urstark och säker svensk som gick för seger. Stabilt servande och att ta tillvara på de chanser som dök upp var nyckeln. Han vann 37 av 45 poäng i egen serve, räddade två breakbollar i sitt första servegame och tog tillvara på tre av fyra i spanjorens game, två i första set fram till 3-1 och setvinst samt till 3-1 även i andra.

Detta var Robins femtionde vinst för året på 69 matcher.

I morgondagens kvart väntar den åttondeseedade fransmannen Gael Monfils, rankad på plats nummer 14. De har mötts en gång, det var så länge sedan som 2005 i Milano då Robin vann i två raka set.
Det skall bli intressant att se om Robin kan passera kvartsfinal denna gång. På de senaste fem försöken (US Open, Kuala Lumpur, Perking, Shanghai och Stockholm) har Söderling fått ge sig vid just denna nivå i tävlingarna.
Monfils däremot är inne i ett mycket bra stim just nu. Förra veckan vann han i hemmaturneringen i Montpellier. Innan dess har han radat upp final i Tokyo (förluust mot Nadal) och kvartsfinal i US Open (Djokovic).
Fransmannen är också obesegrad i Davis Cup i år. Han har spelat tre singelmatcher, en i varje omgång (Tyskland/Kohlschreiber i raka set i första omgången, Spanien/Ferrer med 3-2 i kvarten och Argentina/Nalbandian med 3-1 i semin).

Matchen spelas imorgon fredag runt klockan 17.

Borås värd för Rysslandsmatchen

Det har ryktats om flera städer för Sveriges första match i Davis Cup i world group 2011. Ett av ryktena sa Borås och så belv det. Arenan heter Boråshallen och den kommer att ta emot cirka 2800 personer.

Borås har aldrig tidigare arrangerat en DC-match.

Den Svenska DC-bloggen återkommer inom kort med mer information.

Robin dominerade - tappade två förstaservar

500-turneringen i Valencia, Spanien, har inletts och det på allra bästa sett för andraseedade Robin Söderling. Han vann med 6-1, 6-4 på en timma mot spanjoren Albert Montanes.
Robin inledde i ett rasande tempo och på tjugosex minuter hade han brutit spanjoren två gånger, 2-0 och 5-1, och vunnit första set. I andre sets tredje game så räddar Montanes två breakbollar innan Robin kunde gå fram till 2-1- Spelarna följs sedan fram till 5-4 och svensk serve och chans att ta hem matchen. Då vaskar spanjoren fram sin enda breakboll. Robin räddar den och tar hem matchen.
Värt att notera är att Robin vann 26 av de 28 förstaservar han gjorde. Till detta 12 av 20 andraservar. Han tappade alltså endast 9 poäng i egen serve.

Detta var Robins fjärde seger på fem försök mot Montanes. 

I andra omgången väntar nu en annan spanjor i form av Daniel Gimeno-Traver. Spanjoren är rankad på plats 59 och har aldrig mött Robin. För två veckor kunde vi se en viss Gimeno-Traver när han föll mot Michael Ryderstedt i den första omgången i Stockholm.

I Basel, Swiss Indoor, går det sämre, mycket sämre för de två svenska dubbelparen som var i farten denna veckan. Tredjeseddade Robert Robban Lindstedt/Horia Tecau föll mot Butorac/Rojer med 6-7 (6-8), 4-6. Lika illa gick det för fjärdeseedade Simon Aspelin/Paul Hanley mot tjeckerna Dlouhy/Stepanek. De föll med 4-6, 6-2, 6-10.

RSS 2.0