Robin dominant i Paris - mästerlig mästare

Robin Söderling är mästare i Paris. På tredje gången gillt, efter två finalförluster på Roland Garros, är han en vinnare på fransk mark. Detta efter en helt totalt dominant, fokuserad och väl genomförd final mot Gael Monfils. Han vann med 6-1, 7-6 (7-1) på 1 timma och 17 minuter. Robin spelade stabilt från första till sista boll. Han såg mycket fräsch ut och fantastiskt på under hela matchen. Förstaserven satt inte riktigt, fram för allt i andra set, men han var ohotad under hela matchen. Monfils vann aldrig mer än två bollar i något av Robins game.
Mycket överraskande var det att se Monfils under matchen. Han fortsatte att spela samma spel rakt igenom. Även om det var Robin som dikterade villkoren förmådde inte fransmannen att ändra taktik. Han fortsatte med samma spel, långa loopade bollar, på Robin under hela matchen. För Robin var det bara att tacka och ta emot.

Efter ett par game där spelarna kände på varandra tog Robin över fullständigt. I det fjärde gamet, vid ställningen 2-1, går Robin fram till 0-40 efter det att Monfils lagt bollen i nät. Fransmannen räddar den första breakbollen. På den andra lägger Monfils poängen långt ut och första breakte är hemma. 15-30 i nästa game gjorde inte Robin det minsta nervös. I nästa franska servegame går Robin från 40-15 till break. Detta genom att avsluta med en snygg forehandscross när Monfils går på nät. Det finns nu bara en spelare på plan. 26 minuter tog det. Fransmannen ser mest paralyserad ut och nervös ut. Robin vann 26 av setets 40 poäng. Han tappade bara sammanlagt sex poäng i bollar i egen serve.

Andra set blir mycket jämnare. Setet får ingen riktig indentitet. Robin har förvånansvärt svårt att få in sin första serve (53%), men när den väl sitter så vinner han nästan varje gång (18 av 19). Trots kniven på strupen vid 4-5 och 5-6 så tar Robin sina servegame enkelt. Setet går till tiebreak. Robin inleder det, genom att Monfils lägger poängen långt ut, med ett minibreak. Via en stadig serve och en undanläggning vid nät går han fram till 3-0. Monfils tar nästa poäng när Robin lägger nästa boll väldigt bred när han försöker göra en in-side-out. På nästa poäng dömer linjedomaren Söderlings retur bred. Robin litar inte på detta domslut utan önskar en hawk-eye på poängen. Mycket riktigt är bollen mitt på baslinjen och poängen till Robin, 4-1. Ett ess och och en retur ut av fransosen ger Robin 6-1, med andra ord fem Mastersbollar. Serve för Monfils och en Robin på nät och vinklar den utan chans för Monfils. Robin faller ner på banan av ren glädje. Ett stort leende på svenskens läppar. Han tackar finalmotståndaren och domaren innan han springar bort till sin bänk. Ett tack till Norman och fystränaren innan flickvännen Jenni får en puss. Robin är mycket lycklig. Vilken prestatation och väl genomförd final av Robin. Han har satt sig själv och svensk tennis på tenniskartan igen.

Han började med att vinna över Gilles Simon, åttondelen så tog han Stanislas Wawrinka, kvarten Andy Roddick och sedan två fransmän till Llodra igår och idag Monfils. Ett tappat set (i tiebreak igår) och bara fyra tappade servegame (två mot Wawrinka och två mot Llodra) på hela turneringen. Vi som såg Robin i den första matchen och första set mot Gilles Simon var övertygade om att han skulle bryta då han i det första set ber om att få in läkaren. Sedan bröt han och vann samtliga game. Robin verkar också tycka om att slå fransmän i Paris. Tre stycken denna vecka har fått känna på det svenska stålet.  

I och med vinsten, som är Robins största, har Robin nu sex stycken titlar. Lyon 2004 och 2008, Milano 2005, Båstad 2009 och Rotterdam i våras är hans tidagare vinster.

Detta är stort för Söderling, för svensk tennis. Idag är man stolt och glad att vara svensk.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robin, Magnus och resten av teamet bakom.

När rankingen imorgon kommer att presenteras imorgon är Robin ny världsfyra. Murray är degraderad till plats 5. Smaka på den.

Hoppas att team Söderling firar ikväll. Den Svenska DC-bloggen ser redan nu fram emot ATP-slutspelet i London, som inleds nästa söndag den 21 november klockan 15.

Ikväll njuter vi mest...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0