Väntad spelplats för Sverige i kvalet

Sverige möter, som bekant, Israel i kvalet för att hänga kvar i grupp 1 Europa-Afrika Davis Cup 28-30 oktober. Spelplats blir Canada Stadium i Ramat HaSharon med plats för 6000 åskådare.
Arenan som är från 1977 huseras mest för tennisen. Underlaget blir hard och matchen avgörs utomhus.


Knapp vinst, knapp förlust i Metz

Robert Lindstedt i par med Qureshi spelade som fjärdeseedade i franska Metz. Det blev vinst i första omgången över hemmaspelarna Barerre/Olivera med 6-3, 6-7(7), 10-7. Tyvärr förlust i andra rundan mot Peralta/Zeballos med 6-4, 3-6, 5-10.

Johan Brunström och Andreas Siljeström kom aldrig till spel i St. Petersburg. De var uppsatta för spel med lämnade WO. Oklart varför.
Denna veckan spelar Siljeström utan Brunström i Chengdu, Kina. Kanske ger det en fingervisning om Brunströms hälsa?

Nu väntar spel för Lindstedt med ny partner, italienaren Fognini. Dem spelar i kinesiska Shenzhen.


Fidde lämnar

Idag stod det klart att Sveriges förbundskapten/Davis Cupkaptenen Fredrik Fidde Rosengren inte får förnyat kontrakt med Svenska Tennisförbundet, avtalet löper ut vid årskiftet.
Hans sista uppdrag blir att försöka hålla kvar DC-laget i grupp 1 Europa/Afrika i och med kvalmatchen mot Israel om drygt en månad.


Portugal eller Tunisien 2017

Vid svensk förlust mot Israel väntar division 2 och efter lottning i London idag Tunisien i den första rundan 3-5 februari.
Förhoppningsvis blir det vinst mot Israel, då stannar Sverige kvar i grupp 1 vilket i sig innebär att första rundan, samma datum, möter vi Portugal.

Båda matcherna blir på bortaplan. Sverige har aldrig mött varken Tunisien eller Portugsl i Davis Cup.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.


Israel nästa, sedan 2017

Sverige möter den 28-30 oktober Israel på bortaplan, i kval för att avgöra om det blir grupp 1 Europa/Africa eller grupp 2 nästa år.
Det är oklart idag var matchen kommer att spelas. Ser vi på vilket underlag och inomhus eller utomhus rent statistiskt så har Israel de sex gånger match har spelats på hemmaplan under 2000-talet på höstkanten (slutet av september) valt utomhus på hard fem.

Dudi Sela, rankad 74 i singel och 131 i dubbel, är deras mest framstående stjärna just nu. Hans facit i Davis Cup är 19 segrar på 40 matcher i singel och 1 seger på 3 i dubbel.
Vid sidan av honom spelade Amir Weintraub senast. Hans facit är 9/15 i singel. Rankingen är 214 resp 260.
I dubbel är Jonathan Erlich (45) den mest tongivande. Hans facit är,20 vinster på 28 dubblar.

Uppladdning för det svenska laget sker nu på lite olika sätt för spelarna. Bröderna Ymer spelar nästa vecka en Challenger i Rom. Övriga svenskar provar lyckan i Stockholms Future och sedan veckan efter i Falun.
Veckan innan If Stockholm Open, med start 10 oktober, är det landslagssamling i Kungliga Tennishallen, innan avfärd till Israel veckan efter turneringen.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.


På torsdag vid lunchtid lottas nästa års Davis Cup. Om Sverige vinner mot ovan nämnda Israel väntar fortsatt spel i grupp 1. Då kan Sverige få möta följande länder i den första omgången 3-5 februari, samt om det då blir hemma-, bortaplan eller lotten som får avgöra spelland:
Slovakien - hemma
Ukraina - borta
Nederländerna - borta
Österrike - borta
Vitryssland - hemma
Bosnien/Herzegovina - lotten
Ungern - borta
Polen - hemma
Portugal - lotten
Rumänien - hemma

Blir det förlust mot Israel väntar grupp 2 2017. Sverige blir då toppseedade och kan i den första omgången få möta:
Cypern - lotten
Estland - lotten
Georgia - lotten
Madagaskar - lotten
Monaco - borta
Marocko - hemma
Norge - hemma
Tunisien - lotten

Även här återkommer vi.


Ingen vunnen match mot Nederländerna

Sverige föll med 0-5 mot Nederländerna i kval 1 i Davis Cup grupp 1 Europa-Afrika
I dagens två betydelselösa avslutande singlar fick vi först se Isak Arvidsson, som ersatte Elias Ymer, förlora mot Robin Haase med 2-6, 4-6.
Matchbilden var som övriga under helgen: svenskarna har inte samma tempo i kroppen och dem tar inte vara på de möjligheter som dyker upp. Isak hade bl.a. fem breakbollar, vann inte någon. Haase hade 8 tog till vara på 3.
I den sista matchen såg vi Mikael Ymer ta sig an Nederländernas fjärdeman och ersättare till de Bakker, Tim Van Ruthoven. Ymer föll i en tät drabbning med 7-6(1), 6-7(6), 2-6 på dryga 2,5 timma.
Det var ett ställningskrig i ledningsvis där Ruthoven hade något enklare att hålla sin serve, dock ingen breakchanser förrän i det tionde gemet i Ymers serve. Han räddar där 3 setbollar. Setet går till tiebreak där svensken är den starkare. Många är vi sedan som tror att matchen är över när Ymer går fram till 4-1 och har breakboll till 5-1. Nederländaren vill annat, bryter och kommer tillbaka och tar setet till ännu ett tiebreak. Svensken skakar här fram en matchboll vid 6-5 och egen serve. Ruthoven vill åter igen något annat. Han vinner tre raka poäng och setet. I avgörande setet ät det inte något snack om saken, Ymer är en slagen man.

Sammanfattningsvis kan Den Svenska DC-bloggen konstatera att Svenska Tennisförbundet och ITFs arrangemang i Båstad har varit mycket väl genomfört. De har skapat en puls kring DC-tennisen med en service som har andats proffessionalism och där allt funnits inom nära räckhåll. Så gärna fler DC-matcher i Båstad. Det enda som inte var lyckat denna gång var resultatet.

Nu väntar en nervkittlande kvalmatch (nummer 2), på bortaplan mot Israel den 28-30 oktober. Om det återkommer vi med mer information inom kort.


Förlust, nu väntar Israel

Fred Simonsson och Isak Arvidsson får fortfarande vänta på sin första seger i Davis Cup. Detta står klart sedan de förlorade mot nederländarna Jean-Julien Rojer i par med Robin Haase med 5-7, 2-6, 3-6 på två timmar.

Känslan från start var att det svenska dubbelparet vägde alldeles för lätt mot Haase och framför allt världselvan på dubbelrankingen, Rojer.
Fram till det tionde gemet var det ett ställningskrig, utan att returnerarna kom åt. Väl där och serve för Haase går svenskarna från 30-0 till setboll vid 30-40. Nederländerna vänder på det, bl.a. via en lång retur, fram till 5-5. I Arvidssons serve i nästa gem hamnar svenskarna i ett trassligt läge efter en backhandretur kross, 15-40 och två breakbollar. Med en lobb över Simonsson är gemet försvunnet. Efter en retur djupt i nät är setet förlorat efter 45 minuter.

I andra set forsätter nederländerna att dominera. Ett bryt på Freds serve till 0-1 som sedan rusar iväg vid ytterligare ett servetapp för Simonsson till 1-4. Setet förloras med 2-6 på dryga halvtimmen.

I tredje slänger svenskarna om serveordningen. Isak och Fred kämpar på. I tredje gemet är det åter dags för Simonsson att serva. Ett dubbelfel ger ännu ett break till 1-2.
När Haase skall serva vid 2-3 visar han och Rojer upp ett något lojt sätt. Svenskt 0-40 innan Haase & Co vaknar till liv igen. Fram till 2-4 missar svenskarna fem breakbollar. Fran till nu är facit åtta bteakbollar, ingen vunnen. För holländarna, fyra tagna breakbollar av fem.
Vid nästa svenska servegame, för Arvidsson, blir det återigen svenska problem. På femte matchbollen slicar Haase en backhand och svenskarna är borta. Både då i denna dubbelmatch och i hela landskampen.

Noterbart är att Simonnsson bara höll sin serve en gång efter första set, i hans sista vid ställningen till 3-4 i tredje.

Enligt utsago var vi drygt 2000 på läktarna denna härligt varma septemberdag i Båstad.

Detta innebär även att Sverige har förlorat landskampen mot Nederländerna med ointagliga 0-3.
Sverige kommer nu möta Israel på bortaplan den 28-30 oktober i en direkt avgörande match för att kunna stanna kvar i division 1.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.


Ymer Jr ett par nummer för liten, 0-2

Det skiljer cirka 600 placeringar på rankingen mellan Sveriges tvåa, Mikael Ymer och Nederländernas etta, Robin Haase. Det märktes så tydligt i dagens andra match länderna emellan i Båstad.

Ymer föll med 3-6, 3-6, 6-7(10) på dryga två timmar.

Första set hann knappt börja innan Haase bröt fram till 1-2 när holländaren går fram på nät och Ymer är borta. Spelarna följs åt ett par game. Nytt svenskt servegame vid 3-5. Ymer ser här trött ut, något loj. Avslutningen av gamet ser egendomlig ut. Ymer tappar sin serve. Setet lämnas när Ymer lägger en kross djupt i nät. Dryga 30 minuter tid det.

Andra set inleddes bättre ur svensk synvinkel. Ymer höll sina servegame enkelt och hängde med bra fram till 3 lika. Tappad serve fram till 3-5 när Mikael lägger bollen på sin egen retur i nät. Haase håller sin serve och setet över på halvtimmen igen.
Vi kände igen tredje setets inledning. Ymer tappar till 1-2 efter en av många stoppbollar från Haases racket. Det märks på nederländaren att han sedan mest vill spela av matchen. Det är känslan fram till 4-5 och 40-15, med andra ord två matchbollar. Ymer vill annat. Han räddar båda och av bara farten breakar han.
Ymer vinner sitt egna servegame blankt o får sedan setet till tiebreak. Det blir minst sagt gastkramande. Tre missade setbollar och på femte matchbollen avgör Haase med snygg undanläggning vid nät.

Sverige ligger nu under med 0-2.

Imorgon klockan 13 är det dubbelmatch.


Tungt för Ymer Sr. 0-1

PElias Ymer förlorade knappt mycket knappt efter 3,5 timmars spel mot Thiemo de Bakker 4-6, 4-6, 6-1, 6-4, 6-7(2). Därmed leder Nederländerna med 0-1.

Ymer den äldre inledde på bästa sätt. Mot en passiv och nervös holländare bröt han omgående och gick fram till 3-0. Då blev även svensken passiv och nervös. Han tappade först sin serve till 2-3 och sedan via tre dubbelfel till 3-4. Han kunde inte repareraskadan utan setet var förlorat på 37 minuter.

Efter att ha hållit sin första serve blankt i inledningen av andra tappade Ymer sitt andra servegame på den tredje breakbollen. Elias påväg fram lägger han en forehand enkelt lång, 1-2.
Ymer vaknar till liv, börjar bara lägga in sina returer. De Bakker blir konfunderad o svensken bryter omgående tillbaka när holländaren inte hinner med i sidled, 2-2.
Ymer kommer i problem i det sjunde gamet. Breakboll emot som han tappar när holländaren returnerar med en rak forehand, 3-4.
Svensken räddar först en setboll i egen serve sedan tre i nästa game. På den femte kan De Bakker smasha in 4-6 efter dryga 45 minuter.

I tredje får vi se en ny Ymer. Ett hårdare och mer bestämt spel, slagen sitter mer frekvent. Holländaren spelar samma spel, det är svensken som är mer på, som höjer sig. Han bryter de Bakker både fram till 2-0 och 5-1 innan han servar hem setet på en halvtimma.

Fjärde inleds även det med en scenförändring. De Bakker servar otroligt bra. Ymer tappar i intensitet. Breaket kommer till 1-3. Holländaren tappar en poäng i sina första tre servegame.
Vid 1-4 händer något, svensken hittar återigen sitt spel likt från tredje set. Han spelar upp sig, publiken är med. Han bryter till 3-4 och till 5-4. Serverar sedan hem setet på den andra setbollen. Tennisstadion i Båstad kokar.

Femte och avgörande set blev precis så rafflande vi på plats kunde tro, vi hoppades på. Spelarna följdes åt där Ymer var den stabilare. Han hade läge både vid 3-3 och 30-30 där svensken springer in en forehand som precis är bred. Även i nästa holländska servegame har han 30-30. De Bakker får oxå fram ett 30-30-läge i Ymers serve vid 4-5. Setet går till tiebreak. Spelarna håller serven fram till 2-3 och svensk serve. Efter det vinner inte Ymer någon mer poäng. Första matchbollen vid 2-6 utnyttjar och avslutar de Bakker med en smash.

Nederländerna har vunnit den på pappret jämnaste matchen sett till rankingen (150 för Ymer jämfört med 142 för de Bakker) och leder med 0-1.

Vi var knappt 2000 på läktarna som försökte hjälpa Ymer den äldre. Stämningen var bitvis mycket bra.

Nu väntade Mikael Ymers (662) DC-debut på hemmaplan mot Robin Haase (65).


Programenlig uppställning x 2

Imorgon, fredag, på Båstad Tennisstadion är det dags för kval 1 i Davis Cup mellan Sverige och Nederlämderna.

Nomineringen blev den väntade och lottningen gav följande ordning:
Elias Ymer inleder klockan 10.30 mot De Bakker. Därefter följer yngre broder Ymer mot Haase.

På lördag med start klockan 13.00 har de två kaptenerna tagit ut Fred Simonsson tillsammans med Isak Arvidsson respektive Jean-Julien Rojer och Tim van Rijthoven.

På söndag, från klockan 10.30, ser vi först ettorna Elias Ymer mot Haase . Därefter tvåorna Mikael Ymer mot De Bakker.

Den Svenska DC-bloggen är givetvis på plars i Båstad under hela helgen.


Uppdatering från Båstad

Solen lyser och värmer upp Båstad. Idag visade termometern 28 grader.
Ett Båstad som laddar för Davis Cup och match mot Nederländerna med start på fredag, första singel klockan 10.30.

Samtliga spelare är på plats och tränar på bra. Träffen sitter där.

Ryktet säger att 200 holländska fans kommer till Bjärehalvön till helgen. Frågan är hur de svenska fansen kan matcha det.

Väder ser oxå lovande ut för helgen. Prognosen säger runt 20 grader och uppehåll.

Den Svensks DC-bloggen är på plats och återkommer inom kort.


Samling i Båstad på lördagen

Det svenska lag som skall försvara de gulblåa färgerna bestående av bröderna Ymer, Fred Simonsson, Isak Arvidsson samt reserverna/sparringpartners Markus Eriksson och Milos Sekulic, som ersätter Carl Söderlund som är sjuk, inleder detta med samling på lördag i Båstad.

Äldre broder Ymer föll omgående i veckan i Genova. I samma turnering föll Eriksson och Simonsson i kvalfinal. Carl Söderlund testade lyckan i en Future i Toronto, Kanada. Även här på grus, utomhus. Han vann första matchen innan det blev respass.

C More kommer att sända live från Tennisstadion i Båstad.

Lottning sker på torsdag klockan 11. Första match är på fredag klockan 10.30.


Årsbästa av Lindstedt

Efter att i år åkt ut i tredje rundan både i Australian Open och Wimbledon och inte kommit till start på Roland Garros visade Robert Lindstedt att han fortfarande kan spela bra tennis.
En kvartsfinal blev facit i US Open tillsammans med pakistaniern Alisam-Ul-Haq Qureshi.
Paret avslutade med först en fin vinst över femteseedade Rojer/Tecau med 6-3, 7-6(4).
Sedan i kvartsfinalen blev världsettorna Herbert/Mahut för svåra, förlustsiffran skrevs till exakt motsatt som i åttondelen med andra ord 3-6, 6-7(4).


Nomineringarna klara

Fredrik Fidde Rosengren har nominerat bröderna Elias (rankad 141 i singel/746 i dubbel) och Mikael (726/-) Ymer till singlarna och dubbelparet Isak Arvidsson (508/217) och Fred Simonsson (713/267). Sparringpartners med i Båstad ser vi också Carl Söderlund (439/1332) och Markus Eriksson (411/302).
Sveriges bästa dibbelspelare Robert Lindstedt avstår spel. Fidde Rosengren ställer över dubbespecialisterna Johan Brunström och Andreas Silström ställs över för att förbundskaptenen vill ha fler singelalternativ.

Nederländernas kapten Jan Siemerink har i sin tur tagit ut Robin Haase (62/221), Thiemo De Bakker (150/205), Jean-Julien Rojer (-/11) och Tim Van Rijthoven (341/366).

Fram till lottning dagen innan match, torsdag 15 september, klockan 11.00 får varje land byta ut två spelare.

Matchstart på Tennisstadion i Båstad är på fredag nästa vecka klockan 10.30. Dubbeln inleds på lördagen klockan 13 och singelspelet på söndagen startar klockan 10.30 på söndagen.

Vi återkommer.


Laguttagning imorgon

Nästa vecka, fredag till söndag 16-18 september, möter Sverige Nederländerna på det klassiska gruset i Båstad.
Den Svenska DC-bloggen tar sig friheten att spekulera i vilka som kommer bli nominerade.

För svensk del ser vi bröderna Ymer som givna. Elias har inte visat storforn speciellt ofta under 2016, men har har rutinen och är Sverigeetta.
Yngre broder, Mikael, har gjort en storartad comeback de sista veckorna. Gick igenom kvalet och vann en match i Challenger i Como förra veckan. Han står dock över veckans Challenger i Genova efter det att han fått känningar i en fot. Vi får se hur det står till med honom längre fram.
Som komplement vill vi se sommarens svenska komet: Carl Söderlund. Han spelar Future i Toronto, Kanada, i veckan. Som sparring och reserv borde Markus Eriksson väljas. Han är en slitvarg som aldrig ger sig.

Svenskt dubbelpar blir Lindstedt och Brunström om dem själva vill. Om inte finns många alternativ: Brunström med Andreas Siljeström (som även de spelar i Genova i veckan) eller Fred Simonsson tillsammans med Isak Arvidsson.

Hur den holländske Jan Siemerink tänker är mer klurigt. Hans etta Robin Haase har inte spelat grustennis på över en månad. Först var det OS och sedan US Open som prioriterades. Förlust tidigt i båda turneringarna. Men vill han så är en plats given för honom. Han spelar denna veckan i hemmaturneringen, Challenger i Alphen. Just på grus igen.
Tvåan Igor Sijsling har inte spelat Davis Cup på över två år, mot Kroatien 2014. Troligtvis är inte han aktuell.
Senast mot Ryssland i juli spelade Thiemo de Bakker. Han blir säkerligen aktuell över denna match. Även han spelar just nu i Alphen.
I dubbeln får, likt Haase, Jean-Julien Rojer spela om han vill. Han är rankad elva. Dock mycket osäkert om han kommer till Björehalvön nästa veckoslut. Mer troligt är att Middelkoop spelar med sin partner till vardags, Koolhof.

Imorgon, tisdag, vet vi.


Lindstedt i åttondelen

Robert Lindstedt är tillsammans med Aisam-Ul-Haq Qureshi i åttondelsfinal i US Open i New York, årets sista Grand Slam. Detta efter segrar över Berlocq/Ramos-Vinola med 6-3, 6-4 och tiondeseedade Kontinen/Peers med 7-5, 6-7(7), 6-3.

Nu väntar femteseedade Rojer/Tecau.


Ymer utslagen, missade setbollar

Mikael Ymer förlorade mot italienaren Cecchinato med siffrorna 3-6, 6-7(1).
Tidigt tapp i första set, sedan rann setet iväg.
Även tidigt tapp i andra, ner till underläge med 1-3. Där vänder Ymer Jr, först till 4-3 och sedan till 5-4 och setboll, via en lobb, i italienarens serve vid 30-40. Duell följer som avslutas med att svensken får felträff på en forehand som loopar sig bred.
En missad stoppboll från italienarens racket ger an andra setboll. Tyvärr bred fotehandretur spolierar även den. Två dueller följer, båda avslutas med i nät av Ymer. Som så vanligt tappar sedan svensken sin serve i nästa gem. När de flesta tror att matchen är över bryter Ymer tillbaka och det blankt. Tiebreak följer. Mikael vinner första poängen. Efter det blir det inget mer i svensk favör. Sju raka italienska poäng och matchen och turneringen är över.
En bra vecka för Ymer Jr, helt klart. Skall bli intressant att följa honom, med start för kvalspel, i Genova för en ny Challenger.

Lite annan kuriosa efter veckan i Como:
Elias Ymer vann sin första dubbelmatch tillsammans med ryssen Rublev blankt (6-0, 6-0) över hemmaspelarna Grassi/Scotti. I andra rundan dök aldrig ryssen upp. Han hade lämnat Como efter det att han förlorat i singeln. Det fick bli ett WO för Ymer. Otroligt dåligt och pinsamt från ryssens sida.

Fred Simonsson är oxå med i Como. Han fick dock inte till spela i varken singel (kval) eller dubbeln. Rankingen är alldeles för låg. Hans tilltänkte partner Isak Arvidsson fick leta ny partner. Valet föll på Cecchinato (som idag vann över Ymer Jr). Tyvärr föll de redan i första rundan.


RSS 2.0