Brunström till kvarten, Lindstedt chanslös

250-turnering i Shenzhen i Kina gav ingen framgång för svensk del. Johan Brunström tillsammans med Nicholas Monroe, som han vann i Båstad med, vann över vitryssarna Betov/Bury 6-7(3), 6-3, 10-5 i första rundan. I kvarten mot andraseedade Cabal/Farah blev det uttåg efter 6-4, 4-6, 5-10.

För Lindstedt, denna vecka tillsammans med britten Colin Fleming, föll stort omgående mot förstaseedadd Rojer/Tecau med 2-6, 1-6. 

Jönköping, nästa

Det blir Jönköping och Racketcentrum som står värd för Davis Cupmatchen mot Lettland 24-26 oktober.
Underlaget blir hardcourt och en tillfällig läktare kommer att byggas för 1000 personer. 
Preliminära matchstarter är fredag och lördag klockan 15 och söndag klockan 13. 
Biljetter släpps på torsdag på www.tennis.se. 

Brunström ut omgående

Johan Brunström i par med Oswald, i Moselle Open i Metz, Frankrike, föll i första rundan mot Bednarek/Sa med 3-6, 4-6 på dryga timman. 

Lotten föll idag

Det har idag lottats för Davis Cup nästa år, 2015. Om Sverige vinner över Lettland om dryga månaden, stannar Sverige kvar i division 1, och då väntar hemmamatch mot Österrike 6-8 mars. Vid vinst där blir det ny hemmamatch mot, denna gång mot Holland 17-19 juli. 

Vid förlust mot Lettland och degradering till division 2 så sker lottning efter denna match, veckan efter 24-26 oktober. Återkommer här i så fall med tänkbara motståndare, seedning, etc. 

Lettland väntar

Sverige möter Lettland den 24-26 oktober i kampen om att behålla sin plats i division 1 Europa/Afrika i Davis Cup. 
Med dryga månaden kvar finns det en rad frågetecken. 
Spelort, arena och underlag är inte offentliggjort. Enligt sportchef Johan Sjögren kommer Svenska Tennisförbundet inom kort att gå ut med denna information. Det är bara att hoppas att det kommer bli på grus, det underlag som de svenska spelarna fått ut mest av  i år. Tänker då i första hand på singelalternativen Christian Lindell och Elias Ymer. Till det är favoritunderlaget "hard" sett till vad letterna själva väljer då det vankats hemmafördel i Davis Cup de senaste åren. 

Hur det kommer att gå i denna landskamp hänger mycket på den lettiske världsspelaren Ernests Gulbis, just nu på plats 13. Hans medverkan är i dagsläget högst osäker. Enligt ATPs hemsida är han uppsatt för spel i Basel och deras 500-turnering aktuell vecka. Samma vecka spelas även en liknande turnering i spanska Valencia, en turnering Gulbis var med i 2013. Med tanke på ranking så bör han jaga en plats i ATP-slutspelet i London som startar ett par veckor efter denna DC-fight. Så frågan är om han väljer den kampen eller landets bästa? 
I helgen som gick, i förlustmatchen mot Österrike, spelade Gulbis dubbeln (tillsammans med Libietes, vinst i tre raka) endast. 

Lettiska singelalternativ förutom Gulbis är inte alls av samma kaliber. I helgen spelade den rutinerade Andis Juska (rankad 716) och Janis Podzus (791). 

Ett annat frågetecken, som kan bli avgör avgörande speciellt som Gulbis kommer till singelspel, är vår egna Robban Lindstedts medverkan. Tänkte då inte i första hand på hans lårskada, utan att han vid samma situation i fjol (med 500-turnering som krockar med DC-match) var ytterst tveksam till att välja spel för Sverige före den egna karriären igen. 

Som ni ser är det många frågetecken så här en dryg månad innan första boll. Den Svenska DC-bloggen återkommer. 

Ymer föll, kval väntar

Elias Ymer spelade en mycket bättre tennis än i fredagens singel, men var till slut ett nummer för liten mot Adrian Ungur med 6-3, 4-6, 6-7(4), 3-6 på dryga 2,5 timma. 
Detta i sig innebär att Sverige förlorar landskampen med ointagliga 1-3 mot Rumänien.

Ymer börjar mycket laddad och i ett rasande tempo, Ungur däremot ser spänd ut. Svensken går enkelt upp, via två break, till 5-0. Då börjar Ungur upp sig, bryter Ymers serve en gång. Han kan dock på andra setbollen serva hem setet med en snygg forehand på serven. 

Andra set börjar också det lovande, bryt omgående. Rumänen ser stressad ut. Tyvärr så tappar Ymer sin serve tillbaka omgående efter en bred forehand. I nästa servegame för Ungur är det nära, mycket nära. Ymer har hela fyra breakbollar utan att komma åt, är inte riktigt nära på någon av dessa. Det visar sig att de är de sista breakbollarna som svensken skaffar sig, för resten av matchen. Vi får nu se än mer enkla misstag av Ymer, samtidigt som rumänen blir mer och mer stadig. Vid 4-5 och svensk serve kommer setets avgörande, momentum. Trots 40-15 kan inte Ymer stänga gamet. Efter en forehand i nät är det setboll för Ungur. Rumänen lägger den enkelt i nät efter en duell. En något ivrig Ymer lägger en forehand lång, setboll nummer två. På den spelar svensken bra, problemet är bara att rumänen är än bättre. En rak backhand förbi Ymer på nät gör slut på det setet. Knappa tre kvart tog det.

Tredje set blir ett ställningskrig. Ymer spelar ok, speciellt när han är lugn och får längd på sina bollar. Båda spelarna håller sina servar relativt enkelt fram till tiebreak. Där tappar Ymer sin första serve via en bred backhand. Han kommer ikapp via en snygg forehandsvolley. Efter egen serve, djupt i nät av Ungur, tar han greppet till 4-3. Efter den poängen blir det inga fler för svensk del i setet. En enkel lång boll ut avslutar setet för Ymer, 4-7, på 50 minuter. 

Fjärde set och sjunde gamet kommer det slutgiltiga avgörandet. Ymer ser nu tröttare ut. Tapp precis bred och 3-4. Ungur håller enkel sin serve efter det, 3-5. Tre tappade raka poäng, 0-40 och tre rumänska matchbollar, både för denna mach och hela landskampen. Ymer sprattlar till, räddar alla tre. Han vaskar också fram tre egna gamebollar, men det vill sig inte. Via en klassisk in-side-out blir det ny rumänsk matchboll, nummer fyra. En stoppboll som inte ens Ymer springer på är slaget förlorat. 

Nu väntar det kval för att stanna kvar i division ett mot Lettland 24-26 oktober. Spelort någonstans i Sverige, oklart just nu. 
Vi lovar, så klart, att återkomma inom kort i ämnet. 

Not. Den femte matchen spelades inte. 

Nära räckte inte - hjältegloria på sned

Johan Brunström och Isak Arvidsson gjorde det mesta rätt, utan det viktigaste - att vinna "de rätta poängen". 
Förlust mot rumänerna Horia Tecau och Florin Mergea med 6-7(2), 6-7(5), 3-6 på knappa tre timmar. 
Detta sätter Sverige i ett knepigt läge inför söndagens singlar, just nu i underläge med 1-2. 

Matchen börjar på bästa sett. Tecau som är den av de fyra som har mest rutin verkar vara mest nervös. Han tappar sin serve både på första och andra försöket. Trots detta och i ledning med 4-2 tappar svenskarna, två bryt i Isak Arvidssons serve, fram till tiebreak. Väl där visar rumänerna vem som bestämmer. Det rinner iväg och svenskarna kommer bara åt två poäng. På en timma är första setet förlorat. 

I andra set ser vi samma sak. Svenskarna bryter igen, denna gång när Mergea servar och när samme man enkelt lägger i nät. Två poäng i Brunströms serve från 3-0, men icke. Han tappar sin serve och svenskarna är sedan på vippen att tappa sin serve i Arvidssons nästa servegame. På nionde gamebollen kan de avgöra, 3-2. 
Vid 5-4 och 15-30 är svenskarna bara två poäng från setvinst. Även andra setet går till tiebreak. 
Tidigt minibreak ner även denna gång. Skillnad dock i jämförelse med första set, svenskarna kommer igen och det två gånger om. 
Vid 5-5 är det åter igen nära. Starkast igen är rumänerna. Avgör på första setbollen, en backhandkross i korridoren som retur på Brunströms serve gör Arvidsson chanslös. Andra set borta på drygt en timma.

Tredje set inleds återigen med breakboll i Tecaus serve. Dock utan att komma åt. Två räddade breakbollar i Brunströms servegame håller matchen i liv. Vid 3-4 kommer avgörandet. I Arvidssons serve blir det underläge med 0-40, tre breakbollar. En räddas sedan sätter Tecau, som spelat upp sig ju längre matchen lider, med en forehandkross punkt för gamet. Han servar sedan hem set och match till Rumänien. 

Vi kunde tydligt se Rumäniens plan att lägga över så många bollar som möjligt på Arvidsson. Han stod upp bra mot detta. Dock så märktes det ibland att han inte hinner med när det gäller denna nivån. Han är ju trots allt en spelare som mestadels spelar på Futuren. 

Hur som så lovar denna svenska dubbeluppsättning inför framtiden. 

Imorgon klockan 10.30 inleder ettorna Ymer mot Ungur. Vi får hoppas på en mer laddad och mer fokuserad Elias än i fredags.

Vid förlust imorgon väntar kvalmatch på hemmaplan för att stanna kvar i division ett om dryga månaden, sista helgen i oktober mot förloraren i matchen Lettland-Österrike. Efter dagens dubbel står det 1-2.

En vilsen Ymer chanslös

Den svenske ettan, Elias Ymer, var utan chans mot rumänske tvåan Marius Copil med knappa sjuttio platser bättre på rankingen. Förlust med 2-6, 3-6, 2-6 på dryga en timma. Detta ger oss 1-1 efter första dagens spel.
 
Ymer såg mest håglös och förbryllad ut, utan minsta gnista. Han såg vilsen och osäker ut. Så vilsen och osäker han ibland kan göra. Det såg ut som om han inte trodde på seger.
 
I både första och andra set bröt Copil svenskens serve fram till 1-3. Första set blev det dessutom ett till break, fram till setvinst då Ymer gjorde ett dubbelfel på den första setbollen.
 
I andra set skaffar sig Ymer en egen breakboll omgående utan att komma åt. Han tappar, som sagt, till 1-3 genom en forehand djupt i nät. Räddar sedan en till breakboll vid 1-4 med en smash. Som en stucken gris får Ymer springa, från hörn till hörn, på den andra setbollen vid ställningen 3-5 och 40-30 i rumänsk serve. Han avslutar duellen med att lägga bollen långt lång. På knappt en timma försvann inte bara ett set, utan två.
 
Tredje set börjar även det illa, tapp i första servegamet, 0-1. Rumänsk smash ger sedan ännu ett break till 1-4. Vid 2-5 skal Copil bara serva hem matchen. Ymer vill annat, skaffar sig 0-30 och senare 30-40, en breakboll. Signifikativt för matchen kommer Copil igen och skaffar sig han sig en matchboll. Ymer räddar den första. Ymer i nät ger rumänen en till. En otagbar serve ger matchvinst.
 
Förbundskapten Fidde Rosengren har mycket att jobba med vad gäller Ymer och hans inställning. Ny chans till förbättring på söndag.

Sensationell debut av Lindell

Sverige leder med 1-0 över Rumänien i Bukarest, detta efter att Christian Lindell vann över den rumänske etta. Adrian Ungur med 7-5, 7-6(2), 6-4 på knappa 2,5 timma. 

Christian började respektlöst. Skillnaden på dryga 100 platser på rankingen såg vi ingenting av. Han hamnade i underläge i alla tre seten, vänder detta till setvinst och till slut matchvinst.
Vi fick se många enkla misstag från båda spelarna, till det en serveprocent på dryga 50%. Det som avgjorde, som så många gånger förut var kylan vid de avgörande lägena.
 
Vid 0-3 i avgörande set, med ett break ner, såg det ut som en eventuell vändning var på gång. Men Lindell ville annat, han bröt inte bara en gång utan två. Höll till ställning 5-4 och egen serve. Går fram till 40-0 och tre matchbollar. Ungur räddar den första. På den andra avgör Lindell med en forehand vid nät, rumänen är borta.
 
En mycket roligt och efterlängtad svensk seger.

DC-debut imorgon

Imorgon fredagen den 12 september 2014 klockan 10.30 gör Christian Lindell, 22 år och rankad på plats 256, debut i Davis Cup. Detta mot rumänske ettan Adrian Ungur, 29 år/rankad134, på gruset i Bukarest. Han har gjort 11 matcher tidigare varav fem med vinst. 

Efter denna match är det dags för Sverigeettan Elias Ymer (18/242) mot Marius Copil (23/174). 

Den Svenska DC-bloggen tippar och hoppas på minst 1-1 efter fredagens singlar. 

Två dagar till lottning, tre dagar till match

Det närmar sig matchstart mellan Rumänien och Sverige. På torsdag eftermiddag är det lottning, fredag klockan 10.30 svensk tid  start för första singeln. 
Lägesrapport från förbundskapten Fidde Rosengren gör gällande att det ser mycket bra ur för se svenska spelarna. Samtliga fyra uttagna är redo, Björkman som assisterande är också på plats. Det tränas två gånger om dagen på matcharenan, Arenele BNR som tar cirka 4000 åskådare, i Bukarest samt en sidobana. 
Följer lagen sina uttagningar hoppas Rosengren på att få se Sverigeettan Elias Ymer (rankad 242) först ut mot den rumänske tvåan, Marius Copil (174). Efter det Christian Lindell (256) mot Adrian Ungur (134). 
Dubbeln ser ut att bli mellan Johan Brunström (dubbelranking 53) och Isak Arvidsson (309) mot Florin Mergea (29) och Horia Tecau (17). 

Viasatsport.se sänder direkt hela helgen, med start klockan 10.25 på fredag.

Väntade lag till DCn

Det var två förväntade lag som presenterade idag inför Davis Cupmötet Rumänien-Sverige nästa helg.

För Sverige tog kapten Rosengren ut Elias Ymer, Christian Lindell, Isak Arvidsson och Johan Brunström. 
På söndag då det är samling i Bukarest följer även Markus Eriksson och Patrik Rosenholm med. 
Orsaken till att inte vår bäste dubbelspelare, Robert Lindstedt, inte är uttagen är den lårskada han ådrog sig under US Open här om dagen. 
Om det vore match idag får vi se Ymer och Lindell ta hand om singlarna samt Arvidsson och Brunström i dubbel.

Rumänien ställer upp med Adrian Ungur, Marius Copil, Horia Tecau och Florin Mergea. Även här ser det ut som om de två förstnämnda tar hand om singlarna och de två sistnämnda om dubbeln.

Lottning dag före matchstart, torsdag. Första singel på fredag klockan 10.30. Viasat kommer att sända, oklart just nu hur (i vilken kanal, på webben).



RSS 2.0