Även Israels lag klart

Israels kapten Eyal Ran har tagit ut sitt lag inför nästa helgs match i första omgången av årets Davis Cup. Dudi Sela, Harel Levy, Andy Ram och Jonathan Erlich är det som skall ta hand om drabbningen för Israels räkning.

Om man ser över de uttagna spelarna för de båda lagen och inbördes möten. Troliga singelspelare för Sverige blir Thomas Johansson (rankad 53) och Jonas Björkman (73). Ingen av dessa två har mött Sela (67). Vad gäller Israels andra singelalternativ Levy (150) så har Thomas 2-0 på honom, dock båda från 2001, och Jonas vann deras enda möte från 2004.
Dubbelparet Erlich/Ram vann i helgen dubbelturneringen i Australian Open och är rankade som nummer nio. Vad gäller det svenska dubbelkombinationerna är de fler, mer osäkra. Den vanligaste de senaste åren är Björkman/Aspelin, men de har inte lyckats så bra, två vinster och fem förluster. Ett alternativ skulle kunna vara Johansson/Aspelin som lyckades bra i början av året i Qatar Open i Doha där de gick fram till semifinal. Detta i kombination med att Björkman är matchotränad vilket kan leda till att tre matcher på två dagar kan bli för mycket. Ett par andra alternativ är Björkman eller Aspelin spelar tillsammans med Lindstedt. Det finns med andra ord mycket att fundera på för Wilander/Nyström under veckan fram till nästa torsdags lottning.

Den Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi får reda på något mer. Nio dagar kvar...

Davis Cuplaget uttaget

Nästa helg, den 8 till 10 februari, spelar Sverige första matchen i årets upplaga av Davis Cup. Det är Israel som står för motståndet, platsen är Tel Aviv och Canada Stadium, Ramat Hasharon som tar 5000 åskådare. Underlaget är "hard" och matchen avgörs utomhus.
Idag tog förbundskapten Mats Wilander tillsammans med Joakim Nyström ut Thomas Johansson, Robert Lindstedt, Jonas Björkman, Filip Prpic och Simon Aspelin för att försvara de svenska färgerna. Spelarna samlas nu i Monte Carlo för uppladdning och träning.

Glädjande i sammanhanget, för svenska fans, är att TV8 sänder direkt från matchen med start nästa fredag klockan 10.00.

Inte en svensk kvar

Båda de svenska dubbelparen som spelade sin andra match i turneringen förlorade inatt. Thomas Johansson/Andrei Pavel föll mot polackerna/elfteseedade Fyrstenberg/Matkowski i skiljeset efter en mycket tät tillställning. Siffrorna skrevs till 6-7 (3-7), 7-6 (7-5), 4-6. Det var inte många bollar som skilde de båda paren åt.
Även Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen är ute ur dubbelturnerigen. De förlorade mot fransmännen Gicquel/Santoro med 6-7 (3-7), 6-3, 3-6. Återigen en mycket tät batalj med ett tråkigt slut.

Detta innebär att samtliga svenskar är utslagna när vi imorgon går in i andra veckan i Melbourne.

Regn, bara regn

Många av lördagens matcher spelades inte, detta på grund ut av ett ihärdigt regnande i Melbourne. Nytt försök göres inatt.
Då spelar Thomas Johansson/Andrei Pavel mot polackerna/elfteseedade Fyrstenberg/Matkowski. De är första matchen på bana 13 som gäller. Matchen startar klockan 01.00.

Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen möter fransmännen Gicquel/Santoro. Bana 3, match nummer fyra och preliminär start är runt 03.30/04-tiden.

Andra omgången dubbel

På bana 18 som tredje match, runt 03.30/04-tiden inatt, så spelar Thomas Johansson/Andrei Pavel mot polackerna/elfteseedade Fyrstenberg/Matkowski.

Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen de möter fransmännen Gicquel/Santoro. Banan är här nummer 13, det är match nummer tre och preliminär start är också runt 03.30/04-tiden.

Den Svenska DC-bloggen återkommer som vanligt så fort vi vet hur de gick.

Aspelin/Knowle gick bet

Thomas Johansson/Andrei Pavel vann över tre set över Andrew Coelho/Brydan Klein från Australien. Siffrorna blev 3-6, 6-3, 6-3. Efter att ha känt sig för i första set tog Johansson/Pavel över och kunde vända matchen. I andra omgången väntar polackerna/elfteseedade Fyrstenberg/Matkowski.
Tredjeseedade Simon Aspelin/Julian Knowle har svårt för Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen. I natt blev det förlust för andra gången i rad för Aspelin/Knowle. Siffrorna skrevs till 6-4, 4-6, 6-2. I nästa omgång så står fransmännen Gicquel/Santoro på andra sidan nätet.

Svenska dubbeläventyr i Melbourne

Inatt så spelar samtliga tre svenskparen i Australian Open.

Som första match vid 01.00 på bana 18 möter Thomas Johansson/Andrei Pavel, från Rumänien, Andrew Coelho/Brydan Klein från Australien.

På bana tio som andra match, runt klockan 03.00 så tar sig Simon Aspelin/Julian Knowle, som är tredejseedade, an Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen. En mycket intressant drabbning.

En allt för passiv Thomas ute

Australian Open är över för denna gången för Thomas Johansson.
Med undantag för andra halvan av tredje set så hade inte Thomas det som krävdes mot femtondeseedade Marcos Baghdatis från Cypern. Johansson förlorade med 6-7 (0-7), 2-6, 6-3, 3-6 på drygt tre timmar.
Första set var fullt av breakbollar, dock bara ett break åt vardera håll. Det ledde fram till ett tiebreak. Väl där så drog Baghdatis tidigt ifrån och kunna vinna komfortabelt.
I andra så vann cyprioten fem raka game vid ställningen 2-1 till Thomas. Tredje set inleds med ett break åt vardera håll. I det fjärde gamet så går Johansson från 40-0 i Baghdatis serve till bryt, han håller undan och vinner setet. Thomas avslutar setet med tre raka blankgame i egen serve.
Fjärde startar olyckligt och Baghdatis går fram till 0-3, håller undan till 1-4 har ännu en breakboll men Thomas reder ut den. Spelarna håller sina servera fram till 3-5. Cyprioten har inga problem att serva hem matchen.

För Johansson väntar nu dubbel senare i veckan.

Inatt börjar det

Inatt, vid cirka tre tiden, så inleder Thomas Johansson årets Australian Open. Han börjar på Vodafone Arena mot femtondeseedade Marcos Baghdatis från Cypern. Han är rankad som nummer 16, jämfört med Thomas 49.
De har mötts en gång tidigare, det var för två år sedan i Cincinnati då cyprioten vann i två raka tiebreakset. Vid vinst i första omgången så väntar antingen ryssen Marit Safin eller letten Ernests Gulbis.

Senare i veckan inleds också dubbelturneringen. Sverige har i år tre par med.
Thomas Johansson spelar tillsammans med Andrei Pavel från Rumänien. De möter i första omgången Andrew Coelho/Brydan Klein.
Simon Aspelin/Julian Knowle, som är tredejseedade, möter Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen redan i första omgången.
Samtliga tre paren spelar på den övre halvan av lottningen.

Johansson mot finalisten från 06 i första

På måndag inleds årets första Grand Slamturnering. Det är Australian Open i Melbourne som står för värd för detta arrangemang. Som ende svensk deltagare på herrsidan spelar Thomas Johansson. Han lottades idag mot fjolårsfinalisten/ femtondeseedade Marcos Baghdatis från Cypern. Han är rankad som nummer 16 jämfört med Thomas som är nummer 49. De har mötts en gång tidigare, det var för två år sedan i Cincinnati då cyprioten vann i två raka tiebreakset.
Vid vinst i första omgången så väntar antingen ryssen Marit Safin eller letten Ernests Gulbis. En repris av 2002 års final då Thomas vann över Safin skulle vara spännande.

Dubbelturneringen lottas senare.

Jonas Björkman väntar sitt andra barn i dagarna och förväntas bara tillbaka inom ett par, tre veckor. Pim-Pim Johansson är tillbaka ungefär samtidigt verkar det som. Vad gäller Robin Söderling så pratas det om comeback lagom till andra veckan i februari så vi möter Israel borta i första omgången av årets Davis Cup.

I andra omgången/kvartsfinalen i Sydneys genrep förlorade Aspelin/Knowle något överreskande mot hemmaspelarna Jones/Sirianni med 3-6, 5-7. Det svensk-österrikerska paret fortsätter nu till Melbourne.

Förlust i genrepet

I genrepet inför Australian Open förlorade Thomas Johansson mot argentinaren Juan Monaco med siffrorna 3-6, 4-6. Turneringen spelas i Auckland, Nya Zeeland.
Thomas förlorade sin serve tre (på fyra breakbollar) gånger under matchen, vilket är ovanligt för att vara svensken. Han kom aldrig upp i den standard som han visa förra veckan i Doha.
Nu åker han vidare till Melbourne för uppladdning inför årets första Grand Slamturnering. Lottning sker på fredag.

Bättre gick det för Simon Aspelin/Julian Knowle i Sydney, Australien. De vann i två raka set över fransmännen Mahut/Santoro. Siffrorna skrevs till två gånger 6-3. Första set var stabilt av Simon/Julian. I andra blev det mycket svängningar. De bröt fransmännen serve fyra gånger, förlorade sina egna två.
I andra omgången/kvartsfinal väntar hemmaspelarna Jones/Sirianni som fick ett wild card in i turneringen.

Regn under tisdagen i Auckland

Thomas Johansson match mot Juan Monaco blev uppskjuten under tisdagen, det regnade allt för mycket i Auckland, Nya Zeeland för att kunna spela. Nytt försök under onsdagen. Vid vinst för Thomas blir det två matcher på samma dag. I den andra tillställningen/andra omgången väntar i så fall belgaren Olivier Rochus. Belgaren är rankad tätt efter Thomas på plats 55. De har mötts två gånger (2002 och 2004), båda gångerna med Johansson som vinnare.

I turneringen i Sydney, Australien spelar Simon Aspelin/Julian Knowle mot fransmännen Mahut/Santoro, också det under onsdagen.

En vecka kvar

Vi skriver datumet den 7 januari och det är en vecka kvar till årets första Grand Slamturnering. Det är dags för Australian Open i Melbourne. Som uppladdning så har Thomas Johansson tagit sig till Nya Zeeland och turneringen i Auckland. Där möter han imorgon argentinaren/tredjeseedade Juan Monaco. Han är rankad som nummer 23 på dagens färska rankning, jämfört med Thomas 49-plats. De har aldrig tidigare mötts.

I samma turnering fast i dubbelvarianten spelar Robert Lindstedt i par med argentinaren Martin Garcia. De möter ännu fler argentinare i form av Jose Acasuso/Juan Ignacio Chela. Också denna match är imorgon tisdag.

I Sydney, Australien är det också uppladdning inför vad som komma skall. I dubbel spelar Simon Aspelin/Julian Knowle mot fransmännen Mahut/Santoro och det kommer att ske senare i veckan.

Lottningen för singelturneringen i Australian Open sker på fredag.

Inte Thomas dag

Thomas Johansson är ute ur Qatar Open efter förlust mot britten Andy Murray med 6-7(4-7), 0-6 på knappt en och en halv timme.

I det första setet så följdes spelarna åt fram till tiebreak. I samtliga tolv gamen var spelet mycket bra. Båda spelarna spelade på topp, vi fick se ett formidabelt spel med många vackra slag både från baslinjen och framme vid nät. Thomas hade två breakbollar emot sig, en i första servegamet och en i sjunde gamet, som han räddade snyggt. I tiebreaket så tappade spelarna sina första servar samt sjätte och sjunde poängen. Vid ställningen 4-4 så gjorde domaren ett tarvligt misstag när han sa att det var dubbelfel när det i själva verket enkom var fel på första serven. Johansson kom ur rytmen och tappade poängen. Poängen efter var också den tveksamt dömd. Murray kunde sedan avsluta setet med ett ess.

Andra set började olyckligt. Britten höll sin serve fram till 0-1. I Thomas första servegame gjorde han två enkla misstag och Murray gick fram till 15-40 och kunde avgöra på första breakbollen. Det andra servegamet för Thomas gick om än ännu sämre, han förlode det blankt. Även det tredje servegamet tappade han. Matchen var nu förlorad.
Ett par timmar efter singelförlusten var det dags för semifinal i dubbeln tillsammans med Simon Aspelin. De mötte sydafrikanerna Coetzee/Moodie och förlorade över två raka set. Det var jämnt, båda förlorades i tiebreak med 2-7.
Nu åker Thomas vidare till Nya Zeeland och Auckland för att spela from måndag nästa vecka.

Som vanligt återkommer Den Svenska DC-bloggen så fort vi får veta något mer.

Först kvart och sedan semi

Thomas Johansson övertygar stort i Qatar Open i Doha. Idag så ställs han först mot världselvan Andy Murray från Storbritanien. De spelar kvartsfinal på Center Court från cirka 15.45. Eurosport 2 visar matchen.

Senare i kväll är det semifinal i dubbelturneringen tillsammans med Simon Aspelin. De möter det sydafrikanska paret Coetzee/Moodie.
I kvarten vann Aspelin/Johansson på ett imponerande sätt över toppseedade Nestor/Zimonjic. Från ett underläge med 1-4 i första set kunde det svenska paret vända och vinna med två gånger 7-5.

Övertygande av Thomas

Thomas Johansson spelar ett övertygande spel i årets första ATP-turnering i Qatar Open i Doha. Han vann över tysken Michael Berrer i två raka med 6-3, 7-5 efter drygt en och en halv timmes spel.
Thomas höll sin serve genom hela matchen. I det första setet hade han tre breakbollar emot sig, höll emot och kunde sedan bryta tysken och vinna setet. I andra set så fick Thomas fram en breakboll i det nionde gamet. Dåligt initiativ från svensken gjorde att Berrer kunde hålla undan. I tyskens nästa servegame vid ställningen fem lika så fick Thomas ytterligare en chans efter briljant spel vid nätet och brytet var ett faktum. När han sedan skulle serva hem matchen så fick vi se ett av de bästa gamen i matchen. Thomas räddade tre breakbollar och kunde avgöra på den andra matchbollen. En mycket skön seger för svensken. Segern innebär för Johanssons del att han nu spelar kvartsfinal. Då väntar britten Andy Murray (seedad trea/rankad som nummer 11) som vann en svängig tilställning över tysken Rainer Schuettler. Thomas har mött Murray en gång, i Queens, London 2005. Det var en mycket jämn tillställning över tre set som Thomas till sist vann.

Senare i eftermiddag spelar också Johansson i par med Simon Aspelin dubbel, kvartsfinal, mot toppseedade Nestor/Zimonjic.

Den Svenska DC-bloggen återkommer.

Thomas gånger två idag

I Qatar Open idag klockan 13.30 spelar Thomas Johansson på bana 1 där han möter tysken Michael Berrer. De har aldrig tidigare mötts.

Senare i eftermiddag/kväll som match nummer fyra för dagen, på Center Court, spelar han kvartsfinal i dubbelurneringen tillsammns med Simon Aspelin. De möter de toppseedade paret Nestor/Zimonjic.

Den svenska DC-bloggen återkommer naturligtvis när vi vet mer.

Första dagen 2008 även den med seger

Thomas Johansson vann idag tillsammns med Simon Aspelin i Qatar Opens, i Doha, dubbelturnering över Ljubicic/Seppi i två raka set 6-3, 7-5. Simon och Thomas höll sina servar genom hela matchen, även om de hade sex breakbollar emot sig. De bröt motståndarens serve 3 gånger av fem möjliga och visade med det vikten av ta tillvara på de chanser som dyker upp. I den andra omgången väntar de toppseedade paret Nestor/Zimonjic.

Mycket imponerande avslutning av 2007

Thomas Johansson gjorde en mycket stabil avslutning av 2007 på nyårsafton och med det fick han en flygande och bra start av tennisåret 2008.
Han fullständigt krossade ryssen Igor Andreev med 6-1, 6-0 på mindre än femtio minuter. Thomas vann hela 28 av 35 bollar i egen serve och var aldrig hotad i ett enda eget servegame. I andra omgången väntar nu tysken Michael Berrer.
Han är rankad på plats 57 (jämfört med Thomas 62). De har aldrig tidigare mötts.
På nyårsdagen spelar Thomas Johansson i par med Simon Aspelin dubbel i första omgången mot Ivan Ljubicic/Andreas Seppi.

Sämre gick det i Adelaide, Australien för Robert Lindstedt/Jarkko Nieminen. De förlorade över Bolelli/Sela med 7-6 (8-6), 1-6, 4-10 (mtb). Som siffrorna visar så vann de det första jämna setet men tappade sedan.

RSS 2.0