En iskall Söderling i sin första Mastersfinal

Robin Söderling vann semifinalen över hemmaspelaren Michael Llodra i Masters Paris efter 6-7 (0-7), 7-5, 7-6 (8-6) på knappa tre timmar.
Söderling spelade en bländande tennis och visade en iskall kyla och ett spel utan nerv när han gick till sin första final i Masters. Detta efter att ha vänt ett underläge och gått ikapp och förbi, tappat igen, räddat tre matchbollar och kommit igen. Allt för att avgöra på sin andra matchboll i det avgörande setets tiebreak.

Under hela första set känner spelarna på varandra. Detta med en fransman som spelar på toppen av sin förmåga, det mesta han företar sig går in. Även om inte Robins procent på förstaserven är speciellt hög (41% jämfört med Llodras 74) så har han inte några som helst problem att hålla serven rakt igenom hela setet som går till tiebreak. Väl där avgörs det redan på första bollen. Robins första poäng touchar nätkanten och blir bred. Efter det så höjer sig Llodra ett snäpp och av bara farten går upp i ett transliknande spel, får med sig de 15 000 på läktarna och vinner tiebreaket blankt.
Omgående i andra visar Robin sin järnvilja och glöd att förändra på det hela. Han går upp till breakboll vid 30-40. Llodra reder ut den stormen, bl.a. genom ett konstslag där han gör en piruett vid nätet. I nästa servegame blir det kritiskt för svensken. Han hamnar i svårigheter ett par gånger om men reder ut det hela. Vid 4-5 och 15-30 i svensk serve är Llodra två bollar från final. Robin vill annat.
I det elfte gamet vid ställningen 5 lika får Robin till en grym retur som han sedan följer upp med en backhand diagonalt och han har för första gången brutit fransmannen och kan nu serva hem det andra setet. Det blir svårare än förhoppningen. Robin får kämpa fram tre setbollar innan han via en för lång backhand avgör på den fjärde som gör att han kvitterar i set och få fram ett avgörande sådant.
 
Av bara farten där och ett franskt dubbelfel vinner Robin sitt fjärde raka game och bryter m.a.o. omgående.
Spelarna följs åt fram till 4-2 och fransk serve, Vid ställningen 30-40 har Robin en breakboll fram till 5-2 och egen serve. Men Söderling är inte redo, utan lägger den franska andraserven i nät. Istället för ett svenskt dubbelbreak så spelar Llodra upp sig igen och får fram en egen breakboll i nästa servegame för Robin. Via en magnifik poäng som avslutas med att Llodra slänger sig raklång spelar han hem gamet. Hastigt och mindre lustigt står det nu 4 lika. Båda han och publiken är nu i extas.

Fransmannen, som höjt sitt spel igen, håller sedan sin serve två gånger, Robin en. Ställningen är 5-6 när det är dags för svensken att serva, han måste hålla sin serve för att matchen inte skall vara förlorad.
Båda spelarna är nervösa, det märks tydligt.
Söderling går fram till 40-30. Fransosen kommer igen och genom att Robin lägger en boll i nät är det fransk matchboll. En Robin på nät och att lägga bollen i samma hörn med en backhand räddar han den. Robin har sedan fyra gamebollar utan att kunna avgöra. Llodra får en andra matchboll. Duellen ger honom chansen att enkelt lägga den bakom ryggen på Söderling som är framme vid nät. Men istället så lägger han den i nät. Detta är en sådan poäng som Llodra har satt så många gånger tidigare under matchen, men inte denna.
Söderling bjuder på en matchboll till, nummer tre i ordningen. Han räddar även den och kan sedan ta avgörande set till tiebreak genom att avsluta med ett ess.
Väl där minibryter Robin LLodra omgående efter en magisk retur. Fransmannen minibryter tillbaka med en gång. Efter det att Llodra lagt en boll i nät när han är vid nät och att han sedan håller sina två servar har han 5-2.
Vid 5-4 har han sedan två egna servar att serva hem matchen på. En nervös Robin lägger första poängen långt ut. På den andra gör han en magnifik passering mitt på sidlinjen. Robin har sin första matchboll vid 6-5. Llodra räddar den. En ny matchboll härnäst vid 7-6 och två egna servar. Han behöver bara en. Framme vid nät avgör han och sträcker båda armarna i skyn.
Robin har visat vilken stor spelare han är. Han är som bäst när det gäller. Att vända denna match, och det två gånger om, imponerar.

En rolig detalj i sammanhanget är att Llodra vann fler poäng än Robin, 124 mot 122.

Detta är Robins första Mastersfinal i karriären. Han har tidigare som bäst nått två finaler, båda tidigare i år.
Motståndare imorgon, klockan 15, blir något överraskande en annan fransos, Gael Monfils.
Han räddade fem stycken matchbollar i sin semifinal mot en viss Roger Federer från Schweiz i avgörande set och 5-6. Sedan vann han själv det efterföljande tiebreaket med 7-4. Noterbart är att samtliga tre seten gick till tiebreak.
Iställer för en inbördes ställning med 1-14 som Robin har mot Roger har Robin 2-0 mot Monfils. I Milano vann Robin och så även förra veckan i Valencia. Båda gångerna har han vunnit i raka set.
Monfils, rankad på plats 14, har som bäst varit nia (mars 2009). För bara ett par veckor sedan vann han i Montpellier. Han var också i final i Tokyo i i början av oktober. Övriga titlar är från Sopot 2005 och Metz i fjor. I fjol var han också i final i denna Mastersturnering i Paris. Då förlorade han mot Djokovic.

Det kommer att bli en fight imorgon. Den Svenska Davis Cupbloggen är då tillbaka.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0