Sagan fick sig en törn - Robin chanslös mot Federer

Robin Söderling hade inte myckat att sätta emot på Roland Garros mot världstvåan Roger Federer. I det första setet var det kattens lek med råttan. Robin fick sig en lektion som han sent kommer att glömma... Det bländnande spel som Robin bjudit på de sista två veckorna ser vi inte mycket av. Han spelade upp sig i andra och gav schweizaren en match, men i tiebreaket visade Federer vart skåpet skall stå och utklassade Robin med 1-7. I det tredje setet tappade Robin sin serve med en gång. Han hade sina enda två breakbollar men utan att lyckas bryta tillbaka. Robin har gjort två underbara vekckor - skulle han förlora mot någon så är det Roger Federer.

Förlustsiffrorna skrevs till 1-6, 6-7 (1-7), 4-6 på knappa två timmar.

I det första setets första game hamnar Robin i underläge. Robin tar upp 0-30 till lika. Federer får en breakboll, 30-40. Robin gör då ett dubbelfel, 0-1. Federer håller sin serve sedan blankt. Robin får mest springa.Han rör sig också inte så bra. Roger rivstartar och spelar bländade. I sitt nästa servegame så hamnar han åter i underläge, 15-40 och två breakbollar. En bra serve räddar den första. Robin släpper sedan en boll som han tror skall gå ut på sidlinjen men den letar sig in, 0-3.
Det känns som om det är nerverna som spelar honom ett spratt?!
Ännu ett blankgame av världstvåan, 0-4. Ser nu ett litet ljustecken i Robins spel, börjar ana det fina spel han visat upp de sista veckorna. Han går fram till 40-30 genom ett ess och en gameboll. Efter fint spel vinnar han poängen och gamet, 1-4. O ännu ett blankgame till Federer, 1-5.
Schweizaren går fram till två breakbollar och tillika två setbollar vid 15-40. Robin räddar en. Svensken på nät vilket blir en mumsbit för Federer och första set borta. Tre tappade servegame i samma set mot världstvåan, då är det svårt.

Andra set börjar med ett dubbelfel från Federer. Han vinner sedan det gamet enkelt. Robin tappar sedan sin första poäng men gör likadant som Federer och vinner fyra raka, 1 lika. Robin får in fler förstaservar och rör sig bättre.
Federer vinner sitt andra servegame enkelt. Dock så är Robin nu bättre, även Federer spelar bättre...
Vid 15-0 till Robin så kommer en galen åskådare in på banan. Han försöker trä någon sorts flagga över Federer som undkommer. Åskådaren är sedan över till Robins sida. En funktioner glidtacklar snyggt bort mannen.
Söderling vinner sedan gamet blankt, 1 lika.
Det börjar droppa regn på Roland Garros...
Federer fortsätter att serva bra, vi ser dock lite fler enkla misstag från Roger. Robin får fram 40-30 men Federer tar hem gamet, 2-3. Robin hamnar i underläge med 15-30. Robin gör tre mycket bra poäng och 3 lika.
Enkelt game till Federer, 3-4. Hittils har Robin vunnit fem(!) poäng i Federers serve...
Ännu ett servegame för Robin där han hamnar i underläge med 15-30. Tre underbara poäng och 4 lika. Man ser mer och mer av de spel som tagit Robin till denna Grand Slamfinal. Federer spelar på och 4-5.
Robin servar blannkt till fem lika. Ännu ett blankgame, denna gång av Federer och 5-6. Robin tappar första poängen i men tre raka och två gamebollar. Federer svarar med två enastående poäng och 40 lika. Bra serve av Robin och Federer i nät. Passering av Federer i nästa boll och lika igen. Grym serve och ny fördel. Han tar den och tiebreak. Det slutar nu också regna på Roland Garros. Schweizaren börjar tiebreaket med ett ess. Ess av Robin och 1 lika. Spel om nästa poäng och Robin orkar inte hålla inne poängen och minibrytet är där, 1-2. Två(!) ess av Federer och 1-4. Robin vågar inte slå till bollen och Federer minibryter igen, 1-5. Stoppboll av Federer och Robin orkar inte komma fram på nät. Ett ess avslutar sedan setet, 1-7.

Vid 15 lika i tredje setets första servegame för Robin så kommer matchens längsta och bästa poäng. 23 bollar lång. Robin avslutar med att vinkla bollen på linjen med ryggen mot nätet och 30-15. Federer vinner nästa poäng. Söderling gör då ett dubbefel och en breakboll. Robin slår då lätt ut och brytet är där, 0-1. Regnet slutar över Roland Garros.
Spelarna håll sedan sina serve en gång var, 1-2.. Vid 30 lika i Federers serve så smaschar Federer lätt ut poängen, vilket innebär första breakbollen för Robin. Han fegar då ut och Federer kan enkelt vända underläget till gamevinst, 1-3.
Robin fightar på och Federer spelar bländnade. Vid 3-4 och serve för Federer får svensken fram 30 lika. Federer lägger då en boll på linjen och servar sedan hem gamet, 3-5.
Robin ger sig inte. Han servar fram till 4-5. Schweizaren kan nu serva hem titeln i Paris. Han vinner första poängen, lägger en enkel backhand i nät på den andra. Vinner tredje poängen. Lägger en svår backhand ut och det är 30 lika. En enkel forehand ut ger Robin en andra breakboll i setet. En snedträffa av Robin och lika. Roger tar sedan en poäng till genom att få Robin att springa. Han har nu matchboll. Söderling lägger serveretren i nät och Roger är där, där han alltid viljat vara.

Federer har fått sin fjortonde Grand Slamtitel och tangerar därmed Sampras i antal Grand Slams. Han vinner också sin första titel i Paris och har då vunnit minst en titel i var Grand Slam - enastående.
För Robins del innebär finalplatsen oerhört mycket. Han har visat tennisvärlden vad han kan. Spelet fram till finalen imponerade stort på alla. Han kommer att när rankingen presenteras imorgon hamna på nummer 12, det bästa som Robin haft. Det skall bli spännande att se vad Robin kan göra under sommaren som följer. Robin som imorgon skulle har påbörjat grässäsongen i tyska Hall. Han har dock lämnat återbud till denna turnering för att få kroppen att vila och komma i form inför London och Wimbledon som inleds om två veckor. Det skall också bli kul att se Robin i Båstad om dryga månaden.

Den svenska DC-bloggen gratulerar Robin till denna finfina bedrift! Ser fram emot vad som komma skall....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0