Om det vore match idag....

Nu när de båda Båstadveckorna är över, med först Challenger och sedan ATP, ser Den Svenska DC-bloggen framåt till nästa tennisfest i den skånska tennismetropolen. Vi pratar det rafflande mötet mellan Litauen och Sverige 15-17 september på Båstad Tennisstadion. 

Vi tänkte göra ännu en detaljerad analys över de svenskar som kan vara aktuella med exakt en månad kvar innan första poängen skall spelas. 

Den Svenska DC-bloggen skrev om motståndarna i ett inlägg här på bloggen den 11 april. Vad har då hänt sedan dess?

Om det vore match idag, vilka borde få spela då sett till vad varje spelare levererat?

Det är dessa frågor som vi här tänkte försöka svara på.  

Lindell, ranking 353, vann i Italien slutet av april en Future. Hans facit eft DC i april: ut första, ut andra, vinst, ut kvart, ut kvart och ut semi. Sedan semester någon månad och åter i Europa. Började med en Challenger i franska Blois där han i sin andra match fick ge upp för magproblem. Kvar i Frankrike blev det Future. Där blev det en finfin final med utgång förlust, tyvärr. Sedan ut i andra rundan i nästa Future i samma land, dessutom med bara två vunna gem. 
Många var vi sedan som trodde att han skulle tilldelas ett wild card till Challengern i Båstad. Så blev det inte, ett beslut som inte Lindell gillade. Christian valde då att åka till Italien för kvalspel i en annan Challenger. Uttåg där omgående. 
Lindell valde sedan att åka hem till Brasilien. Åter i Europa var det Italien som gällde. Tre turneringar resulterade i semi, semi och semi. 
Förbundskaptenen Hedsberg är intresserad av honom för spel mot Litauen. Lindell är mer tveksam. Vi får helt enkelt se hur det blir längre fram, närmare laguttagning. 


Elias Ymer, 279, har det fortsatt trögt. En kvartsfinal under midsommarveckan i en Challenger i Slovakien är det bästa han fått till. I övrigt dålig riktning på spelet och kräftgång i spelet. En ljusning ser vi nu efter det att Söderling klivit in i teamet kring honom. Wild card till Båstad, först i Challengern där det blev en kvartsfinal. 
I ATP-turneringen åkte han ut omgående.
Sedan blev det en matchvinst i finska Tampere. Denna veckan Challenger i italienska Cordenons. 

Mikael Ymer, 310,  spelar sparsamt. Han har förlorat i fem av sex challengerkval.
I Båstads Challenger, med ett wildcard i ryggen, gick det betydligt bättre med en semifinalplats. Uttåg omgående även för hans del i ATP i Båstad. 
Denna vecka med sin broder i Italien, där han igår föll i första rundan. 


Ymerbröderna i dubbel imponerar dock. Det blev en semifinalplats vad gäller ATP i Båstad och kvarten i Challengern. 


Kort koll på övriga aktuella svenskar. Börjar med de två svenska Futuren som spelades i maj. Lindell, Isaksson och Karl Friberg till kvarten samt Eriksson till semi i Karlskrona. 

Båstad veckan efter där Lindell avancerade till semi. Förlust i båda svenska tävlingarna mot bolivianen Hugo Dellien. Jonathan Mridha oxå till semi. 

Mridha, 540, vann en Future i Tjeckien i början av juli. Final i början av augusti i Finland och en semi i samma land förra veckan. 

Markus Eriksson, 373, gick till semi i tjeckiska Prostejov och dess Challenger. Slog bla 50-rankade Klizan o 88-rankade Albot. Sedan ägnade han sig åt Future i Polen. Första veckan vann han titel och andra veckan blev det finalplats. Uttåg omgående i Challenger i Båstad och i kvalet till ATP-turneringen. Ingen lycka sedan i ett par Challemger. Gick tillbaka till ritbordet och satsade på sommartouren på hemmaplan istället. Vann där två turneringar. Denna vecka ser vi honom i tyska Meerbusch för ytterligare en Challenger. Här har han kvalat in, spelar första rundan senare i eftermiddag. 

I dubbeln är det lite si och så.
Siljeström skadad i slutet av april. Åter i midsommarveckan på gräs i Challenger i Storbritannien, som vanligt med radarkompisen Johan Brunström. Paret gjorde comeback i kvalet till Wimbledon vilket gick så bra att det blev spel i huvudturneringen. Till det en vinst innan uttåg. Sedan byte av underlag till grus. Toppseedad i Båstad Challenger förlorade paret i kvarten.
Sedan har båda två spelat med andra partners. 

Lindstedt - vill han spela Davis Cup mer? Det är frågan. 

Carl Söderlund, rasat till 667, collegemästare för lag i USA. Underlag dock hard. Sedan var han anmäld till en rad olika Future i Italien och Polen i juni utan att komma till spel i en enda. Var med på införläger inför Challengern i Båstad. Sedan ut omgående efter att ha fått ett wc. Han har problem med diverse skador, tyvärr. Är nu åter i USA. 


Det finns idag ett klart singelalternativ på gruset i Båstad: Christian Lindell. Sedan står det mellan Markus Eriksson och Mikael Ymer om den andra singelplatsen. 
Elias Ymer är på uppgång men har mer att visa. 
Övriga ligger efter, trots en del bra resultat på Futuretouren. 

Frågan här är om Lindell vill komma som Den Svenska DC-bloggen skrev om här ovan och för en dryg månad sedan. 

I dubbeln hade det varit intressant att se bröderna Ymer som ett alternativ till Siljeström/Brunström. 
Ymer x två i uppställningen ger även fler alternativ i singlarna. Detta under förutsättning av Mikaels kropp håller för spel i två alt tre dagar med fem set. 


Över till motståndarna.
Litauens etta, Ricardas Berankis, rankad just nu 165. Tanken var comeback efter frånvaro sedan oktober i fjor till den 8 maj på hard i Karsi i Uzbekistan Challenger, detta mitt i grussäsongen. Han kom aldrig till spel. Comeback, med ranking 243, blev det istället i Samarkand i Uzbekistan på det röda gruset. 
Förlust mot 190-rankad De Loore i två raka. 
Han fortsatte på gruset i Shymkent i Kazakstan. Blev där mästare, vann där över spelare med följande ranking 264, 1099, 299, 229 och i finalen 220. Egen ranking just då 243. Högt rankade spelare rakt igenom av den anledningen att det samma vecka var det kval till Roland Garros.
I årets andra Grand Slam i Paris förlorade han stort omgående mot italienaren Lorentzi, rankad 34. Sex gem blev det bara i den matchen. 
Sedan över till gräset, mitten på juni. Kval Challenger i Nottingham som han vann. I huvudturneringen vann han en match.
I Wimbledon uttåg omgående. 
Åter till grus och spel på Challenger i Italien. Förlust omgående. Tog en månads paus, var sedan åter på hard i Kina. Här var det leverans omgående med en finfin finalplats. 

Landets tvåa Grigelis, just nu rankad 232, fortsatte likt svenskarna att spela grustennis, mestadels på Challengernivå.
Sedan Davis Cup i april är hans facit: ut andra (Future), ut omgående (Challenger), ut omgående (C), ut andra (C), ut andra (C), ut omgående (C), final (F), final (F), ut andra (F) och ut kvart (C). 
Dock än större lycka i dubbelspelet med vinst i tjeckiska Liberec (C) för ett par veckor sedan. 


Ett par ord om Båstad som spelplats oxå. Roligt med både byn och det naturliga valet av underlag, grus. Det som dock oroar, som alltid oroar vad gäller Båstad är vädret. Hur är det i mitten av september. Ifjor mot Nederländerna var det ett fantastiskt sensommarväder alla tre dagarna. Det är bara att hoppas på samma utdelning i år.  

Senast Sverige vann på hemmaplan var i kval att få stanna kvar i grupp 1 i oktober 204 mot Lettland. 
Senaste vinsten på grus är just i Båstad, mot Indien i juli 2000. 


Senast tisdag 5 september presenterar förbundskapten Johan Hedsberg sin trupp. 


Den Svenska DC-bloggen återkommer som alltid.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0