Mästare i Rotterdam igen

Robin Söderling försvarade sin titel i Rotterdam och 500-turneringen ABN AMRO World Tennis Tournament.
Detta efter en mycket bra och välspelad final mot fransmannen Jo-Wilfried Tsonga och vinst med 6-3, 3-6, 6-3 på knappa 1,5 timma.

Matchen inleddes lite trevande från båda spelarna. Robin hade ett bandage under högra knät, som dock inte verkade hemma honom något. Bäst började Robin. Ett svängigt första set inleds med att Robin skaffar sig en breabkoll omgående. Robin placerar en väl avvägd backhand i forehandskrysset som fransmannen inte hinner med på och 2-0 till svensken. Ett stabilt servegame senare och Robin har 3-0.
I nästa svenska servegame får Robin inte ordning på det. Genom att kontra och placera, likt Robin gjorde i det andra gamet, en backhand i Robins forehandskryss, skaffar sig Tsonga två breakbollar att bryta tillbaka. Robin försöker bryta av och komma fram på nät men lägger bollen som kommer nära kroppen djupt i nät och Tsonga bryter tillbaka. Fransmannen håller sedan sin serve och är i kapp, 3 lika.
Då svänger matchen igen. Robin håller sin serve. Sedan följer en magnifik retur på en framrusande fransmannen som endast lyckas toucha bollen och svensken har två nya breakbollar. En bred forehand från Tsonga och Robin går fram till 5-3 med möjlighet att serva hem första set. Genom att placera poängen i fel hörn går Robin fram till två setbollar vid 40-15. Stabil serve med returen i nät ger Söderling första set med 6-3. Setet är över på 27 minuter.

Andra sets fyra första game visar att båda spelarna höjt sin nivå vad gäller serven. Endast som mest en poäng till motstådaren vid serve i varje game. Vi kan också se att en viss fransman inte riktigt hinner med när det blir duell om poängen och Robin får diktera med sina tunga och välplacerade grundslag. Till detta ser Robin mycket taggad ut. Vid 2-2 och 40-0 kommer Robin riktigt bra igång. Han biter sig fast i gamet och får fram, via en rad vackra poäng, ett likaläge. Tsonga höjer sig då och tar hem gamet. 
I nästa game hamnar sedan Robin i svårigheter. Det är inte det att Robin är dålig, utan Tsonga tar fram det bästa i sitt spel. Via en grym forehandsretur på andraserven skaffar sig Tsonga, 15-40 och setets första två breakbollar. Robin kontrar då genom att få till ett bra spel. En vacker undanläggning vid nät och en hård forehand, också det vid nät, ger likaläge. En duell senare och ny breakboll, den tredje i gamet, för fransmannen. En mycket enkel och slarvig backhand som seglar långt ut ger Tsonga breaket, 2-4. Två franska servegame blankt genom honom andra set. Det som är skillnaden i första och andra set är fram för allt Tsongas servande. När förstaserven satt, 16 av 17, vann han poängen. Han vinner också 30 av setets 49 poäng. Detta ger fransmannen dels ett avgörande set mot Söderling och det är också hans första setvinst över svensken på fyra matcher (7-1 i set).
En halv timma exakt tar andra set.

Avgörande set inledsmed bländande servande från båda spelarna. En tappad poäng, och det på ett dubbefel från Robins racket, under de första fyra gamen talar sin tydliga språk. Tsonga kommer åt i nästa servageme för svensken. Han kämpar fram 30 lika. Då kontrar Robin med en forehand i forehandskrysset och 40-30. Han knyter också näven. En viktig poäng är vunnen. Ytterligare en viktig poäng vinns när Robin lägger en otagbar volley vid nät på rätt sida, det ger 3-2.
Vid 4-3 är det åter igen dags för Tsonga att serva. Han har fram till nu tappat en poäng i avgörande sets tiebreak. Då kommer avgörandet, Robin vinner återigen den mentala kampen, det lilla som avgör denna drabbning.
Tsonga är orörlig och ser spänd ut. Söderling däremot arbetar på med fötterna och ser mycket taggad ut. Han går fram till 0-30. På andraserven som följer lägger Robin dock bollen mycket bred. Tsonga svarar på nästa poäng att placera bollen djupt i nät, vilket ger 15-40 och två breakbollar. Vi kan kalla det två små matchbollar. En duell följer som avslutas med att fransmannen lägger bollen långt bred och Robin har 5-3 och egen serve.
Han går fram till 30-0 efter stabilt servande. En ramträff från eget racket ger 30-15. En retur från Tsonga som seglar långt ut ger Söderling två titelbollar. Han gör processen kort och avslutar med ett ess.

Det var första gången som Robin försvarade en titel. Han såg oerhört glad och lättad ut efter det att han slagit in sitt 12 ess på den första matchbollen. En knuten näve, likt Robins segertecken, pekande på sin bänk på läktaren och två slag med pekfingret på hjärtat och en glad Robin är det som vi kommer ihåg mest av efter vunnen titel.

Det jag minns av denna veckan är Robins sätt att vinna de viktiga poängen. När motståndarna viker ner sig på de avgörande poängen så höjer Robin sitt spel. Minns den räddade matchbollen i tiebreaket mot tysken Kohlschreiber, vilken kyla på den poängen när Robin kommer fram på nät och lägger undan med en rak och välplacerad backhand. Det är också kul att se att samarbetet med nya coachen Pistolesi ger frukt. Ser fram för allt två skillnader - Robins nätspel och så mycket säkrare och även den glädje han visar på plan har också höjt sig ett par snäpp de senste månaderna.
Gläds också åt Robins sätt att vinna titlar. Har kännt genom åren att när det hettar till, fram för allt då i stora finaler, så viker Robin ner sig. Men med den erfarenhet han skaffat sig genom två Grand Slamfinaler på det röda gruset i Paris och då förra årets vinster i just Rotterdam och Masterfinalen i Paris i november och till det årets titel i Brisbane visar Söderling att han börjar bli en spelare att räkna med, även då i finaler. Han har nu på åtta titlar på 18 försök. På de senaste sex finalerna har han tre vinster och dessa har kommit på de tre sista försöken. Tre finaler, tre vinster sedan i november. Imponerande är ordet.
Den Svenska DC-bloggen tar av sig hatten och gratulerar Robin till denna fina vinst.

Noterbart är att Robin i år har på fjorton matcher vunnit samtliga utan en. Den enda spelare som besegrat Robin är ukrainaren Dolgopolov Jr, i den tredje omgången i Australian Open. I och med vinsten i Rotterdam försvarar Robin sina 500 poäng från fjolårets titel, vilket gör att han är kvar på fjärde plats när rankingen presenteras imorgon.

Nu åker Robin vidare till ännu en turneringe som han trivs bra, i Marseille. Robin har på fyra tidigare starter en finalplats (2004), en semifinal (2007) och två kvartsfinaler (2008 och i fjor). Som toppseedad i denna en s.k. 28-turnering går han in i den andra omgången mot antingen en kvalspelare eller hemmaspelaren Nicolas Mahut (rankad på plats 90 - Robin har mött honom en gång, i Nottingham 2006 och vann då i två raka).

År 2011 har börjat oerhört spännande. Fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0