Robin till kvarten efter tuff rysare

Den toppseedade svensken Robin Söderling fick äntligen sin revansch mot tysken Philipp Kohlschreiber. Detta i 500-turneringen i Rotterdam, där Robin är titelförsvare, och med siffrorna 6-3, 5-7, 7-6 (9-7) på knappa 2.5 timmar. Vägen fram till vinst var, minst sagt, krokig. Det krävdes tredje matchbollen och en räddad dito i avgörande sets tiebreak innan Robin kunde sträcka näven i skyn och skrika ut sin glädje.

Det börjar illa för svensken. I det femte gamet, genom att Robin lägger en diagonal forehand bred, bryter tysken fram till 3-2. Det får dock Robin att vakna. Han svarar med att bryta tillbaka omgående på den andra breakbollen. Av bara farten bryter han tysken igen och detta blankt. Söderling kan sedan serva hem setet, han avslutar med ett ess. Fyra sköna raka game till Robin.
Andra set inleds med att Robin, efter ett tyskt dubbelfel, skaffar sig en breakboll. Robin kan nu vinna sitt femte raka game. Söderling tar då inte vara på en svag tysk andraserve utan lägger den i djupt i nät. Robin skaffar fram en andra breakboll i gamet efter poäng i nät av Kohlschreiber. Stabila servar räddar den och gamet till tysken.
I nästa servegame för Kohlschreiber har Robin chansen igen. Aggressivt spel av tysken räddar även den. Efter det gamet får tysken behandling, som det verkar, med magmuskeln. Om detta märks ingenting i hans spel varken före eller efter. Spelarna följs åt fram till 5-6 och svensk serve. Robin måste nu hålla sin serve för att få fram ett tiebreak. Ett enkelt misstag och ett dubbelfel senare ger tysken två setbollar vid 15-40. Robin räddar den första men viker ner sig på andra när Kohlschreiber manövrerar ut honom.

När Robin lägger en boll djupt i nät innebär det att tysken går fram till 30-40 vid ställningen 1-2. På den breakbollen emot gör Söderling dubbelfel, 1-3. Nu är det inte mycket som talar till Söderlings fördel. Det ser ut som om slagen inte sitter där, hårdheten saknas. Det vi dock får se är en oerhörd vilja, ett aktivt fotarbete  och en blick som vill vända detta.
En nätrullare på tyskens serve ger brekaboll direkt i gamet efter. På den händer något märkligt. Bollen tar på tyskens baslinje, men tysken slutar att spela och begär hawk-eye. Den visar, helt riktigt, att bollen var just på baslinjen och det är återbrutet.
Vid 4 lika och tysk serve kämpar Robin fram en breakboll vid 30-40. Den returer lägger Robin i nät. Två stabila servar senare och det är 4-5. Robin håller sin serve blankt. Så även Kohlschreiber och matchen får avgöras med ett tiebreak.
En enkel skuren backhand som är bred ger Robin minibreak till 1-0. Spelarna hålle sina servar fram till 5-4 och två servar för Robin att ta hem matchen. Han tar vara på den första efter en lång retur. På den första, av två matchbollar, ges en duell. När Robin går fram på nät tror de flesta att Kohlschreiber är överspelad. Men han kommer då upp med en magnefik backhandcross. Tysk serve ger först 6 lika efter ett ess och sedan, efter en hawk-eye koll från svenskens sida, tysk matchboll. Då visar Robin klass, att han är rankad fyra i världen. Genom ett lugnt spel på andraserven kan han placera in och spela ut tysken fram till 7 lika.
Tredje svensa matchbollen kommer när tysken lägger Robins serve ut. Tysk serve igen. Kohlschreiber vill ha en hawk-eye på sin förstaserve. Den visar dock att den är lång. En duell följer på andraserven. Ingen av spelarna vågar riktigt ta i. Matchen vinns till svensk fördel när tysken lägger sin boll i när. Robin knyter näven, är lycklig.

På tre tidigare försök har Robin förlorat samtliga. De övriga gångerna även det efter täta kamper. 

Imorgon, med start klockan 19.30, är det dags för kvartsfinal mot ryssen Mikhail Youzhny, 6-seedad/10-rankad. De har mötts fem gånger, med 4 segrar till Robin. Mest minnesvärd är fjolårets finalvinst i samma arena. Då gar ryssen upp efter det att Robin vunnit första set och hade 2-0 i andra. Denna match blir extra intressant med tanke på Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i Borås om tre veckor. Som första singel på söndagen, match fyra i DC-drabbningne, möts säkerligen dessa båda herrar.  

Lika väl gick det inte för Joachim Pim-Pim Johansson i Challangeturneringen i Bergamo. Han föll mot, en annan tysk, Dieter Kindlmann, rankad på plats 278, med 3-6, 7-6 (9-7), 3-6 på exakt två timmar.
Nu återstår det att se vart vi får se Pim-Pim igen. Varför inte i Borås om ett par tre veckor?!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0