Söderlings psyke vann - mästare i Marseille

Den svenske världsfyran Robin Söderling är just nu den som vinner det mesta han företar sig på ATP-touren. Efter att idag har vänt och vunnit i Marseille mot kroaten Marin Cilic med segersiffrorna 6-7 (8-10), 6-3, 6-3 på dryga två timmar har han nu vunnit tre turneringar på de första två måndaderna av 2011. Senast någon vann tre tunrneringar i januari/februari på ATP-touren var för sex år sedan, 2005. Då var det en viss Roger Federer som tog hem skalperna i Doha, Rotterdam och Dubai. Samma år var också det året som en svensk senast vann just i Marseille då Joachim Pim-Pim Johansson tog hem titeln.

Men nu är det 2011 och han heter Robin Söderling.  

Den 28-rankade kroaten ville ha en helt annat utgång av denna batalj. Han började med att spela en bländande tennis. Det var inte det att Robin var dålig på något sätt, utan Cilic var än starkare, han var mer precis i sina grundslag och var bättre på att nyttja banans både bredd och längd. Men ju längre matchen led desto starkare blev Robin. Han visade den kallaste kylan i de avgörande ögonblicken och kunde vända matchen till egen fördel.

Två grymma returer av Cilic ger honom hans första breakboll redan i matchens första game. Robin räddar den med ett ess. En missad upplagd forehand av Robin som han placerar i nät ger kroaten ännu en breakboll.
En vilt räddande Söderling framme på nät fungerar två gånger men han blir sedan överspelad med en diagonal backhand och Söderling tappar sitt första servegame, 0-1.
Utan att vara egentligt nära till att bryta tillbaka följs spelarna åt fram till 3-4 och serve för Cilic. Då genom tre enkla misstag från kroatens racket kommer breakbollarna, två stycken vid 15-40. En lös retur av Robin som Cilic enkelt lägger i nät och svensken är åter inne i matchen, 4 lika.
Vid ställningen 6-5 har Robin ett bra läge att få press på kroaten. Han har 0-15 och har hand om nästa poäng men lägger den bred. Gamet försvinner och det blir tiebreak. Båda spelarna följs åt fram till 3-4 och svensk serve. Serven kommer tillbaka på fötterna och Robin hinner inte med, minibrytet är där, 3-5. En svensk skuren backhand som blir bred ger kroaten två setbollar och egen serve. En poäng djupt i nät av Cilic räddar den första setbollen. Ett svenskt ess räddar den andra. När vi alla tror att Robin skall serva sig fram till sin första setboll gör han det onödigt svårt för sig, spelar med allt för små marginaler och lägger en forehand bred när han har hela banan ren och ny setboll för Cilic. Dessutom har han nu egen serve gånger två. 
Linjedomaren dömmer ut nästa poäng, men istället för setvinst till kroaten tar Söderling hjälp av hawk-eye. Bollen är på baslinjen och även den tredje setbollen är räddad. En ny lite för lång boll av svensken ger kroaten hans fjärde setboll. Nästa boll i nät av Cilic gör att det är utjämnat igen, 8 lika. En retur på baksidan baslinjen av kroaten som Söderling inte hinner få ordning på utan den seglar lång ger Cilic hans femte setboll. En bred retur av Robin ger till slut första täta set till kroaten.
 
Andra set börjar så mycket bättre. Redan i det tredje gamet så lägger Robin en lugn forehand in i positionen framme vid nät, 30-40 och hans första breakboll i setet. En för kort retur av Robin spolierar den chansen. Men en ny kommer när Cilic boll blir för lång. En djup retur av Robin och bollen i nät av kroaten och brytet är där, 2-1.
En orörlig Söderling ger Cilic chansen att komma tillbaka in i setet vid 3-2 och svensk serve. Detta ger kroaten tre breakbollar. Robin räddar den första men på nummer två kan han inte hejda kroaten och hastigt men mindre lustigt står det 3-3. Ett långt game följer. Cilic går upp till 30-0. Robin kommer ikapp, 30-30. Kroaten får fram 40-30 när Söderling inte hinner med i sidled. Efter tre likalägen skaffar sig Robin en breakboll. Robin gör sedan matchens poäng när han chansar att går åt rätt håll på en smash från en Cilic placerad mitt i banan. Returen på det slaget blir till en rak forehand som slickar sidlinjen och Robin går fram till 4-3 och egen serve. Söderling hoppar av lycka.
I nästa servegame för Cilic så hamnar han åter igen i svårigheter, denna gång i stora sådana. 0-40 och tre svenska setbollar efter att han lagt en boll i nät efter att ha hamnat på fel fot. En forehand bred av Cilic påväg fram ger andra set till Robin Söderling.
Ett svajjigt andra med hela fyra break (3-1 till Robin) är över på 41 minuter.

Det som mer och mer visar sig ju längre matcher går är hur rädd kroaten är när han missar sin förstaserve. När det blir dags för andraserve så vinner han endast 15 av 44 poäng (38%) på hela matchen. Detta jämfört med Robins 16/28 (57%). Till det kan vi räkna in 5 dubbelfel från kroatens racket jämfört med 1 för Robin.

Efter att ha vunnit fyra raka game är Robin på vippen att även vinna ett femte. Det krävs två räddade breakbollar för att Cilic skall reda ut det och få fram 1 lika. Fyra blankgame väntar sedan. Två mycket bra servegame från Robins racket och ett från Cilic. När kroaten skall serva för 3 lika, tappar han det och dessutom då blankt. Han gör ett s.k. "sketgame" som avslutas med djup backhand i nät. Söderling har nu vinstkänning.
Robin nosar lite lätt, med ett likaläge, i nästa kroatiska servegame, utan att komma åt.
Han har sedan egen serve och chansen att serva hem titeln i Marseille. Final 2004 kan han nu följa upp med en vinst sju år senare. Det blir ett blankt game till svensken som avlutas med en forehand på baslinjen och Robin Söderling är mästare i Marseille.

Detta var Robins 19 final. I och med dagens vinst har han nio vinster. Marseille, Rotterdam och Brisbane i år, Masters i Paris och Rotterdam i fjor, Båstad 2009, Lyon 2008 och 2004 samt Milano 2005. Mycket glädjande är att Söderling nu har vunnit sina fyra senaste finalerna.
Senast en svensk vann i Marseille var, som sagt, Pim-Pim. Innan dess var det vår nuvarande DC-kapten Thomas Enqvist 2002.

I år har Robin 17-1 i matcher. I jämförelse med de övriga bästa är han i särklass bäst, fram till i söndags förra veckan. De andra på tio-i-topp har följande reslutat: Nadal 7-2, Federer 10-1, Djokovic 7-0, Murray 6-2, Ferrer 9-2, Berdych 9-2, Roddick 7-2, Verdasco 7-3 och Melzer 4-2.
Ända som kan konkurrera är Djokovic som är obesegrad efter att bara har varit med och vunnit i Melbourne.

Det skall bli ytterst intressant att få se Robin Söderling om tolv dagar i Borås och Davis Cupmötet mot Ryssland. För oss alla som kommit över en biljett är det bara att gratulera. Fram till första speldagen i Borås, den 4 mars, kommer nu Robin vila och sedan ansluta till övriga på införlägret i Kungliga Tennishallen som inleds imorgon.

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp, tar av hatten och från ett kallt Båstad sjunger ut i ett stort grattis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0