Robin gjorde nästan allting rätt - förlust i avgörande set

Robin Söderling förlorade mot David Nalbandian.
Siffrorna skrevs till 4-6, 6-1, 6-4, 4-6, 7-9 efter fyra timmar och nio minuter.

I första set Argentinaren lyckades med i stort sätt allt, varje slag vann han och Robin var hela tiden steget efter. I det andra tar han över och bryter Nalbandians serve två gånger om. I tredje kommer Robin i underläge med 1-3, vänder till 5-3 och håller till setvinst. I fjärde går Robin fram till 2-0, tappar sedan sitt fina spel och argentinaren vänder till 2-3. Det bryts fram toch tillbaka. Vid 4-5 och egen serve så hamnar Robin i underläge med 0-40 och Nalbandian vinner setet.
Robin har inte spelat en femsetare sedan i början av juli i fjor mot Nadal i Wimbledon. Kvalitetsmässigt är matchen mycket dålig i det avgörande setet, inte så konstigt. Det handlar mest om nerver...

Kort om första set:
Robin kom snabbt i trångmål redan i sitt första servegame. Publiken hann knappt sätta sig innan argentinagen hade 15-40 och två breakbollar. Nalbandian tog vara på den första, 0-1. Söderling skaffar fram en breakboll i Nalbandians första servegame men lyckas in ta poängen.
Robin hamnade återigen illa till i sitta andra servegame men redde ut det.
I det fjärde servegamet var det Nalbandians tur att hamna pyrt till. Robin får fram ännu en brekaboll. Denna gång går det bättre, via en tveksam boll knappt ute, och han kvitterar, 2-2.
Vid ställningen 3-3 så spelar argentinaren en bländande grustennis. Han får fram tre breakbollar vid 0-40. Robin räddar samtliga. Med ett böljande spel fram och tillbaka och ett par breakbollar till kan Nalbandian avgöra på den femte, 3-4. Spelarna höll sedan sina serve en gång var fram till 4-5 och chans för argentinaren att serva hem första set. Han skaffar sig en setboll.
Han vinner den och 4-6 till Nalbandian.

Andra:
Robin kommer, precis som i första set, i underläge med 15-40. Denna gång via fyra kanonservar reder han ut det, 1-0.
Repriserna från första set upprepar sig. Robin får fram breakboll i Nalbandians första servegame vid 30-40. Men argentinaren reder ut det (1-1) och vinner fem bollar på raken fram till 0-30 i Robins serve. Han vinner fyra raka och går fram till 2-1.
Robin går fram till 0-40 och tre breakbollar i nästföljande servegame. Nalbandian räddar en, men det är allt. Robin bryter fram till 3-1.
När argentinaren servar igen skaffar sig Robin 15-40 och två breakbollar. Då gör Nalbandian dubbelfel, 5-1. Söderling kan nu serva hem andra set. Han får rädda tre breakbollar och avgör på sin tredje setboll fram till setvinst med förkrossande 6-1. Robin har fått igång både fötter och spelet i övrigt. Naldandian ser där emot mycket spänd ut.

Tredje:
Nalbandian får det svårt omgående i sitt försa servegame. Robin roffar åt sig två breakbollar utan att kunna knyta ihop det. I Robins andra servegame så går Nalbandian från 30-0 till Robin fram till gamevinst, 1-3. Robin svarar med det och bryter tillbaka via en formidabel passering, 2-3.
Tog sitt eget servegame genom två serveess. Nalbandian hamnar igen i trångmål när Robin får fram 30-40. På den vinner Robin, 4-3. Han har nu vunnit tre game på raken. Efter mycket möda gör Robin 5-3. Argentinaren håller också sin serve, 5-4. Robin kan nu serva hem tredje set... Han går fram till 40-15 och två setbollar. Nalbandian räddar en, men den andra går ut och Robin har vänt. Vi har 2-1 i set...

Fjärde:
Robin går fram till 0-40 i Nalbandians första servegame. Argentinaren räddar en poäng men sedan bryter svensken, 1-0. Han håller sedan sin egen serve, 2-0.
I Robins nästa servegame går Nalbandian upp till 30-40, efter ett dubbelfel av Robin. Han tar chansen, 2-2. Robin ser nu lite mer osäker ut, har inte samma flyt i poängen, missar mer. Spelarna håller sedan sina servar fram till 3-4. Robin kan inte hålla ihop serven, tappar til 15-40 och kan inte få till det, 3-5. Nu kan, hastigt och mindre lustigt, serva hem det fjärde setet.
Robin vaknar, skaffar 0-30 och sedan 15-40 och två breakbollar att bryta tillbaka. Nalbandian slår i nät, 4-5.
Robin skall sedan serva och tappar serven blankt. Fjärde set till argentinaren.

Femte och avgörande:
I det tredje gamet så skaffar sig Robin 0-40 och tre breakbollar i Nalbandians serve. Argentinarna klagar kraftfullt över den sista poängen men domaren står på sig. Nalbandian räddar en men orkar inte med andra bollen och Robin bryter, 2-1. Yes!
Nalbandian bryter omgående tillbaka, 2-2. Det står 2-2 i game och 2-2 i set.
Spelarna håller sina servar fram till 4-5 och serve för Robin. Robin tappar till 15-40 och två breakbollar tillika två matchbollar till Argentina. Robin spelar magnifik tennis, räddar båda matchbollarna. Han slår ett dubbelfel och det är ny matchboll. Via en andraserve på linjen räddar han även den. Tar sedan kommandot och går fram till 5 lika.
Nalbandian går upp till 40-0, Robin tar två poäng men tappar sedan, 5-6.
Robin håller sin serve lätt fram till 6-6. Det är nu inte tiebreak, utan långt set. Robin får fram en breakboll i efterföljande gamet. Han är dock inte nära på den och Nalbandian kan vända, 6-7.
Söderling ligger under med 15-30 men genom fenomenalt spel och underbart servande så tar han tre raka poäng, 7 lika.
Nalbandian håller sin serve blankt, 7-8. Robin går in och servar, tappar till 0-40 och ytterligare tre matchbollar till Argentina. Söderling räddar den första, matchboll nummer fyra. På den andra så lägger Robin strax utanför, Nalbandian har avgjort på den femte matchbollen och kvartsfinalen är över. Argentina är i semifinal mot Ryssland.

Robin Söderling gör en av sina bästa grusmatcher någonsin men det räckte inte. Nalbandian hade den lilla extra tur som krävs.

Thomas Johansson förlorade sedan också den betydelselösa matchen mot Juan Monaco med två gånger 3-6. Det gav slutresultatet 1-4 till Argentina.
Sverige var mycket närmare Argentina denna gång jämfört med 2006, men det räckte inte ända fram. Det positiva är att vi nästa gång får möta dem på hemmaplan...

I semifinal möts nu Argentina-Ryssland och USA-Spanien. Det känns som om Argentina-USA i final.

Vi får nu ta nya tag 2009. Lottningen sker sista veckan i september, då får vi veta vilka vi får möta i den första omgången den 6-8 mars.
Frågan är vem som är kapten då? Fortsätter Mats Wilander/Joakim Nyström? Eller, kanske, får vi se Jonas Bjösse Björkman i stolen bredvid Robin & Co?

Den Svenska DC-bloggen lovar att återkomma!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0