Om det vore match idag....

Vi tar det från början. Svenska DC-bloggen ser i vanlig ordning in i kristallkulan och tittar vilka som kommer att spela, vilka uppställningarna förbundskaptenerna Johan Hedsberg och Harel Levy bollar med. Till det hur de aktuella spelarna för både Sverige och Israel spelat den sista tiden. 
Vi pratar givetvis om Davis Cupmatchen i Kungl. Tennishallen den 13-14 september. Vinnaren i denna kamp kommer spela kval i början av mars, vinnaren där spelar Davis Cup Finals i Madrid november 2020. 

Vi kan konstatera att Svenska Tennisförbundet bjudit in Israel stort till landskampen i och med val av underlag, hard. Från att ett givet val, grus, hade gett svenskt favoritskap, säg vinst med 5-0, är det nu mer ovisst. 
Israels favoritunderlag är just hard, deras minst uppskattade är grus. Vid hemmafördel så har de valt hard samtliga 21 gånger under 2000-talet. När motståndaren valt grus som underlag är statistiken 8 förluster, tre vinster. Bulgarien 2000, Luxemburg 2001 och Slovenien 2014 besegrades. 

Senast Israel spelade Davis Cup var i april förra året, mot Tjeckien i Ostrava där det blev förlust med 1-3. Underlag, just det, grus. 
Då spelade Dudi Sela (ranking 166) och Edan Leshem (446) hand om singlarna samt Jonathan Erlich (dubbelranking 100) och Yshai Oliel (1236) i dubbel. 
Ser vi till ranking idag är de just Sela och Lesham som är bäst rankade i singel. Efter de följer Ben Patael (488), Yshai Oliel (523) och Igor Smilansky (739). 

Deras stjärna Sela, 34 år, har i år klättrat på rankingen från 239. Han har endast spelat på Challenger och kvalen till Wimbledon och förra veckan till US Open. Båda gångerna förlust omgående. Hans matchfacit är 30-14 totalt. Titlel har det blivit i Little Rock på hard i USA i juni och finalplatser i Bangkok i februari och Gwangju i maj. Hans DC-facit i singel: 23-24 och dubbel: 3-5. Debuten gjorde han för 14 år sedan. Noterbart är att senast Sela spelade på grus var på Roland Garros, första omgången 2018. Han mötte Elias Ymer som vann i tre raka. 
Senast han vann på grus var i ATP250 i Istanbul april 2016. För motståndet stod Rublev, då med ranking 163. Sela var då rankad 78. 
Denna veckan spelar han Challenger på Mallorca, underlag hard. 
Kuriosa är även att Sela deltagit i samtiga matcher Israel mött Sverige. Svensk vinst 2008 i Ramat Hasharon med 3-2. Sela vann första singeln över Björkman (0-3), dubbeln med Erlich över Aspelin/Limdstedt (0-3) och föll i singeln mot Johansson (0-3). Nuvarande kapten Levy föll i båda sina singlar (0-3 mot Johansson och 1-3 mot Björkman). 2009 möttes länderna igen, inför tomma läktare, i Baltiska Hallen i Malmö. Revansch för Israel, vinst med 2-3. Det var dramatiska matcher, fyra av fem gick till fem set. Sela vann båda sina singlar (2-3 över Vinciguerra och Johansson). Förbundskapten Levy fick vinna sin enda singel mot svenskt motstånd, 2-3 mot Vinciguerra. Vinci hade breakbollar till 6-5 i avgörande set men bitter förlust med 6-8. 
2016 var senaste mötet, åter igen i Ramat Hasharon. Svensk förlust med 1-3. Avgjort redan efter dubbeln. Sela vann över Eriksson (0-3) och dubbeln tillsammans med Erlich (1-3 över Brunström/Isaksson).

Landets tvåa, Lesham, 22 år ung. Startade året med ranking 452. Han har spelat samtliga turneringar på hard eller carpet, utan en på grus, växlat mellan Future (10 st) och Challenger (7). Störst framgång är finalplats i Futureturneringen på hemmaplan i Tel Aviv i mars. I Davis Cup har han sedan 2015 spelat 10 singlar, vunnit 4. Dubbel 0-1. 
Spelar denna veckan i Future i Kazakstan. Givetvis är underlaget hard. 

Trean för Israel, sett till rankingen är, Yshai Oliel. Debut 2017, spelat tre singlar (1-2) och en dubbel (0–1). Han har en titel (i Israel) och två finalplatser (Israel och Grekland) som bästa i år, alla tre på Futurenivå. Han fortsätter denna veckan på sin linje med Future. En inhemsk i Israel står på programmet. 

Dubbeln tar veteranen Erlich, 42 år, hand om. Om han vill. Hans DC-facit är 22-12 sedan debuten för 19 år sedan. 
2018 kompanjerades han med Sela (dubbel 412) och Oliel, en gång var. 

Allt talar för de fyra som mötte Tjeckien i fjor är aktuella igen om knappt en månad i Stockholm. Frågetecknet är väl bara vem som spelar tillsammans med Erlich i dubbeln. 

Över till Sverige. 
Etta är nu Mikael Ymer (107). Han har i år avancerat från plats 255. Störst framgångar under året är vinsterna på Challenger i Nya Kaledonien (hard) i januari och i finska Tampere (grus) i juli. Efter det två finalplatser på samma nivå (Murcia i april och Bordeaux i maj). Tre av fyra framgångar på grus, alltså. 
Vi ser även resan över kvalet till andra rundan på Roland Garros.
Han har till det två kvalfinaler, både i Wimbledon och US Open här om dagen. Han står just nu på tur att komma in i huvudturneringen som lucky looser. Ett avhopp till...
I Davis Cup han spelat 11 singlar, 7 vinster. Fem av dessa på hard. 

Sverigetvåa är broder Elias (116). Han har legat någorlunda stabilt på rankingen, inledde året på plats 111. Bäst lyckades han på Challenger med finalplats i Lyon (grus) i juli. Till det kvartsfinaler i Rennes (hard) i januari, Aix en Provence (grus) i maj, Ludwigshafen (grus) i juli och Tampere (grus)  i juli. Fyra av fem på grus. Nästa tänkta turnering är i Cassis med start på måndag. 
DC-facit är 19 singlar med 8 vinster. 

Markus Eriksson är ohotad trea (278). På plats 423 var han i januari. Han har helt klart haft en bra sensommar. Semifinalplatser både i Segovia (hard) i juli/augusti och Cordenons (grus) för någon vecka sedan. Till det Futuretitlar i Karlskrona (grus) och Kalmar (grus) i maj.
I dubbel är han, som bekant, även på framkant. I Davis Cup ser 6 vinster mot 9 förluster i singel respektive 3-2 i dubbel.
Eriksson föll omgående igår i Challengern i italienska Como. Nästa vecka ser vi honom göra sällskap med båda bröderna Ymer i Cassis. 

Jonathan Mridha (609), gjorde sin Davis Cupdebut mot Schweiz i fjor. Vinst i femte matchen. 
I år toppar han med Futuretitel i Bulgarien i juni (grus).
Collegestudenten Carl Söderlund (968) har varit hemma i Sverige över sommaren. Det blev en Futuretitel i Belgien på grus som bäst.               

Robert Lindstedt (dubbel 72) har tackat nej. Enligt utsago är han klar med Davis Cup. Vi får se framöver, 2020, om det fortfarande är så. Hur som har Robert sedan 2007 varit en viktigt kugge för det svenska DC-laget. 14 vinster har han på 19 matcher. 12 av vinsterna har kommit på hard. 
Noterbart är att första set- och matchvinst i Davis Cup kom mot just Israel 2009. Simon Aspelin (totalt 4 vinster mot 1 förlust tillsammans med Robert) spelade då vid hans sida. 
Övriga svenska DC-partners ser vi: Jonas Björkman (0-1), Robin Söderling (1-1), Johan Brunström (7-1) och Markus Eriksson (2-1)
Mest minnesvärd är play-offmatchen mot Italien (Bolelli/Starace) i Lidköping 2010. Tillsammans med Aspelin vändes ett underläge med 0-2 i set samt 4-5 och 0-30 i tredje set till vinst. Sverige vann hela landskampen med 3-2. 

Andre Göransson (dubbel 126) har en rad bra dubbelresultat på Challengertouren i år. Vinsten i Granby, Kanada, för en dryg månad sedan imponerar. 

Andreas Siljeström (dubbel 177) är ett annat alternativ. En finalplats i franska Blois (grus) i juni är bästa i år. Till det finalplats i Blois (grus) i juni samt semifinaler i Orlando (hard), Colombus (hard). Pau (hard), Barletta (grus) och Poznan (grus) och San Benedetto (grus). 
Tre DC-dubblar har han spelat. Vinsten med Johan Brunström i debuten mot Turkiet 2017 och två förluster efter det. 


Bröderna Ymer och Markus Eriksson har sagt sig vara redo för spel. Mikael är självskriven i singeln, andra singeln bör vara vikt åt storebroder Elias. 
Efter Robert Lindstedts avhopp är det troligtvis Markus Eriksson som med sina fem dubblar har mest rutin för spel. Alternativen vid hans sida är André Göransson eller Andreas Siljeström. 
Som outsider får vi blanda in bröderna Ymer som har mycket bra minnen i just Kungl. Tennishallen efter ATP-titeln där för ett par år sedan. Frågan är oxå då vem Markus vill spela med?

Svenska DC-bloggen säger Ymer x 2, Eriksson, och André Göransson och Jonathan Mridha som femteman. Sparring i Stockholm blir Carl Söderlund. 

Lagen skall senast om exakt en vecka, nästa tisdag den 2 september klockan 16 offentliggöras. Spännande blir det, i vanlig ordning. I vanlig ordning återkommer även Svenska DC-bloggen. Som alltid.

Kommentarer
Postat av: Tomas

Att döma av Hedsbergs kommentar i GtG-Journal så blir det Ymer x2, Eriksson, Göransson och femte man står mellan Hansson, Mridha och Söderlund.

Svar: Håller med, lutar åt det. På tisdag vet vi.
svenskadaviscup.blogg.se

2019-08-29 @ 13:59:13
Postat av: Tomas

Angående femte man så har Hansson dragit sig ur M15 Tabarka som spelas under DC-veckan medan Mridha fortfarande är anmäld till M15 Varna. Lutar alltså åt att Hansson eller Söderlund blir femte man. Mitt tips: Söderlund blir femte man och Hansson blir sparring.

Svar: Låter lovande. Vi kan alltid hoppas på DC-debut för Södelund🎾🎾🎾
svenskadaviscup.blogg.se

2019-08-29 @ 14:09:15
Postat av: Tomas

Lindstedt har tackat nej, nu kommer dessutom rapporter om armskada för Elias(har dragit sig ur Cassis).
Samtidigt vann idag både Leshem en M25:a och Oliel en M15, de verkar mao vara i form.....

Svar: Det är mycket som oroar just nu. Intressant att se vilka som nomineras på tisdag....
svenskadaviscup.blogg.se

2019-09-01 @ 13:03:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0