Söderling ute ur Australian Open

Robin Söderling förlorade mycket överraskande mot ukrainaren Alexandr Dolgopolov 6-1, 3-6, 1-6, 6-4, 2-6 efter dryga 2.5 timmar.  

22-åringen som är rankad på plats 46 skåpade, efter en knackig inledning, ut Söderling i två set. Robin kommer igen men tappade sedan allt i femte.  
Robin går enkelt fram till setvinst med 6-1 efter att ha brytit en spänd ukrainare två gånger. Robin ser ut som en världsspelare, han gör det som behövs för att vinna poängen. Dolgopolov ser stressad ut och vill avsluta fort vilket inte fungerar.  
Det fortsätter i början av andra. Robin bryter till 2-1 genom att ukrainaren lägger breakbollen i nät. Det var det sista vi fick se av Robins spel under resten av det setet och nästa.
En helt ny Dolgopolov vårdar bollarna mycket bättre, rör sig som i trans och är den lugnare av de två. Söderling ser där emot orörlig ut och mest konfunderad, förstaserven fungerar inte och Dolgopolov läser Robin om och om igen. Dogopolov bryter omgående tillbaka. Av bara farten bryter han Robin igen blankt och via dubbefel, 2-4. Robin håller sedan serve innan ukrainaren kan serva hem andra set. Söderling gräver sedan fram en breakboll vid 30-40. Dogopolov visar då upp en oerhörd kyla och gör tre makalösa poäng och setet är borta. Detta är Robins första setförlust 2011.
Tredje set fortsätter, tyvärr, i samma anda, som det andra. Åter igen får vi se en osäker Robin, hans förstaservar är inte lika självklara och han styr inte poängen.
Söderling hamnar i svårigheter med en gång. Han räddar en breakboll i sitt första servegame. I sitt andra kommer han åter igen i ett svårt läge. En enkel bred lång boll gör att Robin tappar till 1-3. Sedan rinner det iväg. Han tappar sitt nästa servegame blankt och efter en forehandvinnare tar Dogopolov hem andra set på 30 minuter. På det sista 16 poängen i setet vinner Robin en.
I fjärde set byter Robin t-shirt och vi får se ännu en scenförändring. Han rivstartar genom att gå fram till 15-40, 2 breakbollar. Enkelt lång av ukrainaren leder till ett skönt break, 1-0. Via ett dubbelfel i sitt första servegame hamnar han i underläge. Han reder ut det genom att driva ukrainaren från hörn till hörn. Två breakbollar räddar han till innan Söderling kan ta hem gamet via nät. Nytt break till Robin sedan efter att ta vara på sin andra chans, 4-0. Efter att Dogopolov tagit hem ett game i egen serve tar Robin in läkaren. Han behöver omplåstring av blåsor på fötterna. Dogopolov kommer igen. Han bryter tillbaka när Robin åter igen kommer fel både till serve och bollarna. Efter 0-15 i Robins nästa servegame vaknar åter Söderling. Han går fram till en 5-3-ledning. Vi får ofta se en Robin som knyter näven och slår sig på bröstet. Det har varit en kamp över två timmar hittills.
Vid 5-4 kan sedan Robin få fram ett femte och avgörande set. Han går fram till 40-30 efter en bestämd och tung forehand och Dogopolov inte orkar få tillbaka. En stabil serve och setet är hemma.
Femte set inleds med att Robin går från 30-0 i ukrainarens serve till break. Detta genom en starkt och läcker rak passering när Dogopolov går på nät. Ukrainarens svar på det är att bryta tillbaka och det blankt. Varken förstaserven eller Robins forehand fungade i det gamet. I nästa svenska servegame händer något mycket märkligt. Robin ger bort tre poäng när han sänker hastigheten till runt 150-160 km/tim. Frågan är varför, om han har ont? Robin ser inte trött ut men han tappar till 1-3. Dogopolov servar sedan blankt till 1-4. Så även Robin, 2-4. Svaret är samma, 2-5. Robins serve, som fortfarande är beskedlig. Han tappar till 0-30 kommer tillbaka till 30 lika. En makalös passering ger matchboll. Robin räddar den och en till genom två sämre returer. Långt ut när Söderling inte hinner med och tredje matchbollen. Han räddar även den skaffar sig en gameboll som han lägger i nät. Fjärde matchbollen på klockren rak forehandsretur på andraserven. Robin avslutar sitt Australian Open 2011 med att lägga en hård forehand i nät. 
  
Kan konstatera att Söderling, mycket överraskande, tar helt slut mentalt efter att ha brutit till 1-0 i avgörande set. Det såg konstigt ut. Den stora frågan är om han hade ont eller vad det var som hände?

Robins facit i årets Australian Open är ändå ett fall framåt. Efter att som längst gått till andra omgånen blev det i år en fjärderunda/åttondelsfinal.
Härnäst väntar Rotterdam om ett par veckor, med start den 7 februari. En turnering som han vann i fjor.

Kommentarer
Postat av: Tuuli Amilon

Hej,

Tennistanten här. Vem är det som skriver? Om jag får namn + kort info kan jag tipsa om bloggen på Tennis Stockholms sida.

/Tuuli

2011-02-02 @ 09:11:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0