DC-lagen uttagna

Precis som Den Svenska DC-bloggen skrev i förrgår består Sveriges lag mot Litauen av bröderna Ymer (Elias med singelranking 201 och Mikael 313), Markus Eriksson (355) och dubbelspecialisten Johan Brunström dubbel 147). 

Med som sparring/reserv ser vi Isak Arvidsson (845) och Karl Friberg (947). Arvidson som har tagit ett break från tennisen men gör DC-veckan ett undantag. 
Till det finns oxå Andreas Siljeström till hands om hans tjänster behövs. 

Orsaken till Christian Lindells frånvaro denna gång är hans problem med ryggen. Osäkerheten om den håller för ev tio set på tre dagar är allt för stor.

Genrepet var tveksamt för Elias, förlust omgående i Genova. Han har under de senaste fyra veckornas spel i Italien hittat ett bra flow. Facit har blivit en titel (i Cordenons), en semifinal (Manerbio) innan det oroande dalat något förra veckan och denna med uttåg omgående. 
Hans DC-facit i singel är 5 vinster på tolv tillfällen. I år har han två vinster på två möjligheter.

Yngre broder Ymer, Mikael, har ett par toppar under sommaren: semin i Båstad och kvarten för en månad sedan i Biella. I övrigt har han mest förlorat i kval till Challenger. Fem uttåg har det blivit. 
Mikael har vi inte sett fyra gånger i singel. Han har vunnit två, båda i debuten mot Danmark på bortaplan 2015.

Kanske får vi se bröderna Ymer i spelformen dubbel i Båstad och därmed debut? 

Markus har på tolv DC-matcher vunnit fyra. Senaste segern kom även detta mot Danmark 2015.
Futuretitel i Ungern förra veckan och i Polen i juni samt finalplats i Polen i juli och semi i Challengern i Tjeckien är det bästa vi sett från Markus i år. 

Dubbelspecialisten Brunström kan stoltsera med en finalplats (Biella), semifinal (Guadalajara) och kvartsfinaler (Båstad, Manerbio, Vicenza o Barletta) som bästa i år. Sedan debuten 2012 har han spelat 14 dubblar med vinst i 8. 

Om laget är intakta till lotten på torsdag nästa vecka kommer vi få se ett svenskt dubbelpar som gör DC-debut. 

Laget samlas på Bjärehalvön på söndag.  


Lituaens kapten Rimvydas Mugevicius kommer till Båstad utan varken deras etta Ricardas Berankis (165) eller deras trea Lukas Mugevicius (539) som i dagsläget inte finns med i truppen.
Ettan Berankis har efter återkomst efter skada i maj spelat flitigt. Titel i Challengern i Kazakstan andra veckan efter comebacken. 
Under de senaste två månaderna har han satsat renodlat på hard med en finalplats i en Challenger som bästa resultat för en månad sedan. 
Mugevicius har spelat mycket sparsamt i år. Tre Futureturneringar i Turkiet i mars, samtliga med uttåg i andra omgången följde han upp  med att vinna en singel mot Georgia i Davis Cup. Sista framträdandet ser vi i början av maj i Challenger i Tjeckien. Efter det har det varit tyst. Han rehabtränar för tillfället efter sin handledsoperation i våras.

De nominerade är Laurynas Grigelis (238), Tadas Babelis (1585), Julius Tverijonas (1583k) och Tomas Vaise (orankad).

Grigelis är likt våra svenska spelare mest intresserad just nu på grus. 
Undantag såg vi förra veckan då han testade på kval till US Open. Det blev förlust omgående. Bäst resultat på Challenger är en kvartsfinplats för drygt en månad sedan. Till det ett par finalplatser på Futurenivå. Den 26-årige Grigelis har sedan DC-debuten 2008 vunnit 12 av 27 singlar och hälften av de 16 dubblar han spelat. På grus är facit 4 av 7 vinst i singel och 1 av 3 i dubbel. I år, mot Madagaskar och Georgien, har han vunnit 3 av 4 singel och båda dubblarna.

20-åriga Babelis singelfacit i Favis Cup är ingen vinst på fem försök och en dubbelvinst, tillsammans med Grigelis, på ett försök. I övrigt spelar han mest på Futurenivå. 

Detsamma gäller Tverijonas. Bästa resultat i år ser vi i juli då det blev en kvartsfinal på hemmaplan.
23-årigen har spelat en singel, året var 2011. Resultatet blev förlust. 

Vaise, 19 år, är orankad. Han har spelat två betydelselösa singlar i fjor och i år. Båda med förlust. 


Förbundskaptenerna har fram till lottning nästa torsdag, den 14 september, på sig att byta ut två spelare från de nominerade.


Vädret är alltid en riskfaktor vid utomhusspel i allmänhet och i Båstad i synnerhet. Just nu säger prognosen regn under veckan (måndag till torsdag, samt även första speldagen, fredag). 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0