Finalen försvann bort

Det blir ingen final i ATP World Tour Finals i London för Robin Söderling. Han föll mot argentinaren Juan Martin Del Potro i semifinalen med 7-6 (7-1), 3-6, 6-7 (3-7) efter drygt två timmars kamp.

Robin spelade bra på de viktiga poängen. Han hamnade gång på gång i svårigheter med underläge i form av breakbollar i egen serve. Inte förrän på den sjätte breakbollen i mitten av andra set får han släppa. Han visar också klass när han tar tillvara på den enda breakchans som han får på hela matchen, i det sjätte gamet i det avgörande setet. Trots förlusten så imponerar Robin Söderling stort.

Redan i matchens tredje game hamnar Söderling i svårigheter. Han kommer under med 0-40 och då tre breakbollar för Del Potro. Genom att driva argentinaren från hörn till hörn räddar han en av dem. Genom att ta till Hawk-Eye efter att en boll landat på sidlinjen räddar han den andra. Den tredje räddar han genom en mycket stabil serve. Ett ess och ytterligare en stabil serve senare och gamet är svenskt. Även i nästa servegame för Robin hamnar han i svårigheter vid 30-40. Två ess och ännu en stark serve gör att Robin tar även det gamet. Söderling verker vara något stillastående men serven räddar honom. Robin i sin tur kommer inte åt Del Potros serve. Setet går fram till tiebreak. Argentinaren verkar vara nervös. Robin går via stabil egen serve, en nätrullare och ett dubbelfel fram till 5-0. Han minibryter även fram till 6-1 och har då fem setbollar. Genom ett ess tar han vara på den första och Robin vinner första setet.
I andra sets sjätte game skaffar sig Del Potro ännu en breakboll vid 30-40. Två ess och en stabil serve så reder han även ut den stormen. I Söderlings nästa servegame och en magnifik forehandsretur senare är det dags igen. Robin har en breakboll emot sig. Det blir en duell av det som Söderling förlorar och breaket är ett faktum, 3-5. Söderling ger sig inte. han får fram 15-30 i nästa game, men Del Potro vänder på det igen. Efter en lång forehand av svensken så är setet borta.
I det avgörande setet är det Robin som håller i taktpinnen. Hans returer sitter, det är en fröjd att se. Del Potro svarar och kämpar för att överleva kampen. I det fjärde gamet levererar Söderling fyra fantastiska returer men Del Potro vinner gamet. I nästa servegame för argentinaren ser vi samma sak igen. Men med den skillnaden att Söderling vinner poängen. Han går fram til sin första breakboll på hela matchen och tar den, 4-2.
Robin har då möjlighet att hålla sin serve och ta hem matchen. Men Del Potro vill annat. Magnifika returer och en något sämre serve senare är breaket är faktum och Del Potro är i kapp igen, 4-3. Söderling hade 30-15, med andra ord två bollar från 5-2...
I nästa servegame har Robin chansen igen. Han skaffar sig 0-30 och Robin är en nätkant ifrån 15-40 men 30 lika och sedan är det gamet borta. Nu kan man se att Del Potro ändrar taktik vad gäller sin serve. Istället för att gå på kraft så satsar han mycket mer på att placera den. Detta gör att Robins så magnifika returer i början av tredje set inte sitter lika bra längre.
Även det tredje setet går fram till tiebreak. Tråkigt nog med en helt annat utgång. Genom två minibryt så är det hastigt och mindre lustigt 0-4. Söderling sprattlar till och minibryter en gång tillbaka till 2-4 men tappar igen till 2-6 och fyra matchbollar för Del Potro. Robin räddar en genom ett serveess. Argentinaren svarar på samma sätt och matchen och turneringen är borta för svensken. En stor insats av Robin, som tyvärr inte räckte ända fram denna gång. 

I finalen möter nu Del Potro ryssen Nikolay Davydenko. Matchen spelas söndag eftermidag, med start klockan 15.30.

Robin Söderling har snabb chans till revansch söndagen den 7 mars nästa år när Sverige möter Argentinga i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Det är första omgången av Davis Cup World Group som gäller. Om planen fungerar så möts dessa båda herrar, som bör vara båda länders ettor, i den fjärde matchen, den första på söndagen. Tillika match nummer fyra i landskampen. Vi får hoppas att Robin lärt sig läxan till dess...

Robin var rankad på plats nummer 17 när året startade. Han kommer att sluta på plats nummer åtta när året sammanfattas. Många gånger, under året, har Robin stått för mycket bra och fina insatser. Det finns mycket att minnas. Den berömda vändningen för Robin som enligt hans coach Magnus Norman kom, i World Team Cup i Düsseldorf, mot fransmannen Simon då han tappat första set. Han säger till Norman att det är bara att köra på. Detta gör han också. Han vinner de sista två seten med 2-6 och 0-6. I de övriga två singelmatcherna i denna lagkamp vinner Robin med 24-4 i game, mot Querrey (USA) och Schüttler (Tyskland).
Ryser också vid tanken på de bragdstämplande matcherna på Roland Garros där han slog "den omöjlige" Rafael Nadal. Följde upp det med vinst i tre raka på Davydenko. Vem minns inte heller när han i semifinalen mot Fernando Gonzalez tappar ett 2-0 överläge i set fram till ett avgörande femte set. Väl där ligger han under med 2-4 innan han vinner fyra raka game och en plats i finalen.
Minns även Robins kvartsfinal mot, slutsegraren och världsettan, Roger Federer i Wimbledon där han presser fram två tiebreak men förlorar.
Vinsten i Båstad var ett stort ögonblick. Så även att se hur Söderling pallar för det stora tryck som vilade på hans axlar när Sverige vinner över Rumänien i play-off till Davis Cup. Hans sätt att vinna sina egna två singlar och även ta tag i dubbelfighten imponerar.
Sist också på det sätt som han genomför den precis avslutade, för Robins del, ATP World Tour Finals i London. Han vinner i raka set över Nadal och Djokovic. Till detta pressar han både finalisterna Davydenko och Del Potro till tre set.

Den Svenska DC-bloggen tror och hoppas på ett mycket lyckosamt 2010.
Han inleder i Brisbane i Australien den 3 januari. Veckan efter blir det Auckland på Nya Zeeland innan årets första Grand Slam i Melbourne som startar den 18 januari.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0