Reflektioner efter två veckor i Båstad

Den Svenska DC-bloggens skribent har för första gången haft äran att vara på plats i Båstad under båda tennisveckorna, först damveckan och sedan den precis avslutade herrditon. Jag tar mig friheten att lämna mina reflektioner efter dessa två veckor.

Det har varit mycket bra tennis med höjdpunkter som att få äran att se damernas världsetta Wozniacki under Sunset tennis i ett fantastiskt vackert väder och till detta en svensk världsfemma i form av Robin Söderling som i stort sett har spelat felfri tennis under fyra matcher, åtta raka set.

Turneringarna, båda dam och herr, arrangeras i mångt och mycket med bravur. Dock finns det en hel del skönhetsfläckar som bör förbättras. Jag som i min profession är svag för att alltid se gästen/kunden (nedan kallad besökare), hålla honom och henne i fokus och ge det lilla extra blir oroad över hur mindre bra detta visas och görs för besökaren. Det går inte att ta besökarna med självklarhet och tro att dem år efter år kommer att återvända. Det gäller i alla alla möten, alla kontakter att överträffa besökarens förväntningar.
Jag vet inte om det finns någon tanke eller någon utbildning i detta för alla de unga och gamla som arbetar med evenemanget. Om det finns så når den inte fram, det slarvas allt för ofta. Det saknas ett leende från dem som arbetar, det saknas brist på sådana enkla saker som att alltid se besökarna i ögonen, det saknas att alltid vilja finna svaret på våra frågor, det saknas att de som arbetar alltid skall hålla upp en dörr eller säga ett hej, det saknas och brister vad gäller att informera om vad som gäller i olika frågor och det saknas att framför allt se besökaren som den som är turneringens överlevnad.

En mer hård sak som bör ses över är informationen till besökarna hur det går i olika matcher runt om på anläggningen, vad händer i väderfrågor och annan information. Detta hade lätt kunnat åtgärdas genom att installera ett par TV-skärmar av modell större både inne på själva området, mellan CC och bana 1, samt utanför området. Kanske på Hotell Skansens vägg på sidohuset i riktning mot sidobanorna.

För att än mer höja intresset för turneringen i allmänhet och tennis i synnerhet så anser jag också att fler matcher, i alla fall i början och mitten av veckorna, bör läggas på bana 2 och 3. Detta görs med fördel under damveckan, men varför inte även under herrarnas dito. Där kommer vi som besökare än närmre spelarna och får en större förståelse för spelet, spelarna och allt runt om kring.
Givetvis skall inte svenskarnas matcher läggas där, eller de åtta seedade, utan ett par andra som spelar i den första och andra omgången.
Det skulle också behövas mer information till alla de som inte är så insatta i tennisens, ibland, lite snåriga regelverk och frågor runt om detta ämne. Allt från hur det går till att serva, hur man räknar, sidbyten, bollbyten, vilka spelare som spelar hur, hur poängräkning inom ATP går till, förklaring på engelska termer, etc.
Varför inte ha en informationsruta i programbladet varje dag och även då på hemsidan.

Informationen som läggs ut på turneringarnas hemsidor är alldeles för bristfällig och för långsam. Detta måste ses över för att besökare som är på gång till evenemanget får den information vi behöver. Menar i detta sammanhang både information om matcher, spelare, väder, etc.

Jag som Båstadbo är stolt över att vara med under tennisveckorna, stolt att berätta om dessa härliga veckor och vad vi hittar på, vad det finns att göra, etc.
Men det oroar det som jag skriver ovan och då framför allt detta om att se besökarna. Jag vill ju att turneringen både skall behålla och utveckla sig som den fina turnering den är.


Emil.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0