Robin och Robban i final för tredje året i rad i Båstad

Robin Söderling, världens femte bäste tennisspelare, är framme i final i Båstad igen.
Detta efter att i kvarten besegrat italienaren och åttondeseedade Potito Starace med 6-3, 6-4 på dryga timman. Stabilt spel igen av Robin, dock inte lika övertygande som i hans första match i onsdags.
Söderling bröt omgående italienarens serve. Robin håller sedan Starace på avstånd och kan på dryga 30 minuter serva hem setet blankt. Han avslutar med en rak forehand.
I andra set bryter Robin Starace blankt fram till 3-2. Vid 5-3 och italiensk serve första chansen för Robin att avgöra. En rak backhand av svensken ger inte bara en breakboll utan matchboll. Starace reder ut det med stabilt servande. Två svenska poäng enkelt i nät ger matchen lite nerv. Robin höjer sig igen. Han går från 0-30 till matchboll. På den kan han avgöra med en smash. Robin sträcker armarna mot den grå Båstadhimlen.

Idag övertygande Söderling än mer. Han formligen krossade världsåttan Tomas Berdych från Tjeckien med 6-1, 6-0, även denna gång på en dryg timma. Han gav aldrig Berdych en chans att spela sitt spel. Tjecken såg mer ut som en juniorspelare som för första gången spelade på touren. Fem tappade servegame för tjecken. Till det en Söderling som gör en av sina bästa matcher någonsin.

Imorgon, med start cirka klockan 14, väntar Robins tredje raka final. 2009 vann han finalen över Monaco i två raka set och i fjor gick han till final där han föll mot spanjoren Almagro. På vägen dit vann han dock över en annan spanjor David Ferrer efter skiljeset i semifinalen. Samma Ferrer väntar nu i morgondagens final. Robin har mött världssexan 13 gånger och vuniit nio av dessa. Senast var i ATP-sluspelet i London i fjor då Robin vann i två raka. De mötter fyra gånger under 2010, med övertaget 3-1 till svensken. Ser man till endast grus är ställningen 3-2 och i Båstad är det oavgjort, 1-1. Robin, som sagt, vinst i fjor men förlust i kvarten 2008.
Han har även han vunnit i Båstad en gång, 2007 då han enkelt vann mot landsmannen Almagro i två raka.

Oavsett hur det går imorgon kommer Robin behålla sin femteplats på rankingen och Ferrer tätt följd där efter.  

Michael Ryderstedt är den andra svensken som överraskat positivt denna veckan i SkiStar Swedish Open i Båstad. Det blev igår två matcher på samma dag efter mycket regnande igår.  
I andra omgången, dagens första match, vann Ryderstedt över spanjoren Ruben Ramirez Hidalgo, rankade på plats 142, med 6-4, 6-2 på 1,5 timma.
Ett par timmar senare var det sedan dags för Michael att spela kvartsfinal mot fjolårsvinnaren och fjärdeseedade Nicolas Almagro. Det blev förslut med 4-6, 6-7 (4-7) på knappa 1,5 timma.
Ryderstedt var inte nära att komma åt Almagro, men har var där och högg. I första set tappade han serven redan i sitt andra servegame men tog igen det till 3 lika eftet ett spanskt dubbelfel. Svensken har sedan gameboll till 5-4 men genom bla ett dubbelfel tappar han det och när han avslutar med en misslyckad stoppboll ger det spanjoren möjlighet att serva hem första set. Med två ess är setet spanskt på dryga halvtimman.
I det andra setet tappar Ryderstedt serven två gånger om i rad och det ser tungt ut vid 0-3. Svensken kommer igen omgående och bryter tillbaka när spanjoren misslyckas med en stoppboll, 1-3. Setet går till 4-5 och spansk serve för att ta hem matchen och en plats i semifinalen. En grym retur och en backhandkross senare ger svensk breakboll vid 30-40. Spanjoren räddar den men kan inte sedan göra bättre än lägger två bollar breda på bakchand vilket ger 5 lika. Setet går till tiebreak. Där skaffar sig svensken ett övertag med ett minibryt till 3-1.
Men mer roligare än så blir det inte. Svensken tappar och setet och till det matchen är borta.

Michael Ryderstedt, just nu rankad på plats 311, kan se tillbaka på två mycket positiva veckor. Först Davis Cup i Halmstad och nu Båstad. Han kommer med 45 färska poäng kommer han stiga upp till någon plats runt nummer 250 på rankingen som presenteras imorgon, vilket är glädjande. Får se vad som händer härnäst för stockholmaren.


I dubbel så är titelförsvarande Robert Robban Lindstedt, i år i par med Horia Tecau, klar för final igen. Det är för Robban även här tredje raka. För två år sedan i par med en viss Söderling blev det förlust och i fjor tillsammans med samme Tecau blev det vinst för hemmasonen Lindstedt. 
Kvartsfinalen mot tyskarna Brown/Kohlmann vanns med 6-4, 6-2. Semifinalen idag vann dem över Ferreiro/Sa med 6-3, 6-2.

I final imorgon, klockan 12, väntar Simon Aspelin, som i och med finalen gör sin sista match, tillsammans med Andreas Siljeström.
I deras kvart blev det vinst över Kavcic/Riba med 7-5, 6-4. Idag vann dem en mycket tät drabbning i semifinalen över Elgin/Kukushkin med 3-6, 6-3, 13-11.

Det skall bli kul att se DC-kompisarna Lindstedt och Aspelin göra upp om denna titel. Blir det Robbans tolfte titel på 23 finaler eller Aspelins trettonden på 34 finaler? Frågan får vi på Center Courten imorgon eftermiddag.
Matchen imorgon är Aspelins femte final i Båstad. Två segrar, 2003 med Bertolini och 2007 med Knowle, och två förluster, 2001 med Kratzmann och 2004 med Perry.

Tidigare i veckan spelade också Johan Brunström, i par med dansken Frederik Nielsen, i den första omgången i en match som blev uppskjuten för regn. Det blev respass mot Gonzalez/Starace med 6-4, 6-7 (4-7), 6-10.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0