Förlust i dubbeln - grupp 1 nästa år

Sverige är utslaget ur Davis Cups World Group. Detta efter att idag har förlorat den tredje matchen mot Belgien. Det var dubbeln, Sverige ställde upp med Johan Brunström tillsammans med dubbeldebuterande Michael Ryderstedt. Belgien kom till start med rutinerade Olivier Rochus (spelat 47 DC-match varav 18 i dubbel) och unga Ruben Bemelmans (24 år och åttonde DC-match), som blev matchen då Sverige för första gången sedan 1999 åkte ur högsta serien i Davis Cup.
 
Förlustsiffrorna skrevs till 4-6, 6-4, 3-6, 2-6 på dryga 2,5 timmar.
 
Dubbelparen följdes åt i de första set fram till 4-5 och serve för Sverige och Brunström. Då hamnar det svenska paret i svårigheter, det blir två breakbollar tillika två setbollar vid 15-40. Räddar båda men det blir en ny som belgarna kan vinna och första set borta. Svenskarna hade fem breakbollar i första set utan att komma åt. På 46 minuter försvann det setet.
I andra så spelar svenskarna upp sig. I Bemalmans första servegame i setet får Sverige breakbollar, två stycken vid 15-40. Dem tar tillvara på den första, 2-1. Svenskarna håller relativt enkelt undan och kan när det blir dags för Ryderstedt att serva ta hem setet när Bemelmas returnerar i nät. 43 minuter tog det.
I tredje set tar sedan belgarna över igen. När Ryderstedt servar för första gången så skaffar sig belgarna en breakboll som dem tar hand om, 1-3. Vid 2-4 och serve för Rochus kommer Sverige upp till två breakbollar utan att komma åt. Vid serve för Bemelmans tar dem tillvara på första setbollen. 39 minuter tog det.
Fjärde set börjar lika illa. Vid Ryderstedt serve så hamnar svenskarna i svårigheter. En rak backhandtetur av Rochus och det gamet är borta, 1-2. Nytt bryt när sedan Brunström servar till 1-4. Svenskarna bryter tillbaka i nästa game genom en för lång poäng som går ut lång mellan svenskarna, 2-4. Det bli inte bättre än att i svenskarnas nästa serve, Ryderstedt igen, belgarna går fram till 0-40 och tre breakbollar. En räddad men sedan lägger Ryderstedt en forehand lång, 2-5. Då är det dags för Rochus att serva hem hela matchen till Belgien.
Det krävs fem räddade breakbollar för belgarna innan en matchboll för Rochus & Co. Ryderstedt avslutar duellen med att placera en forehandvolley lång. Sverige har degraderats från finrummet i Davis Cup.
 
Kan inte låta bli att tänka på hur känslan var förra våren i mars, precis efter att Sverige hade vunnit i första omgången mot Ryssland i Borås. Vinsten var säkrad redan på lördagen - kassaskåpssäkra vinster för Söderling, en pånyttfödd och hårdsatsande PimPim Johansson samt ett dubbelpar i form av Aspelin/Lindstedt i toppklass. Vi som land kunde andas ett landslag att hoppas på. Mycket har hänt sedan dess; Robin är sjuk, PimPim ångrade sig, Aspelin har lagt av och Lindstedt är sliten/skadad....
 
Har gjort en sammanställning över de länder som kan bli aktuella i Grupp zon 1 Europa/Afrika.
Klara länder just nu (inkl nuvarnade ranking och om det blir borta- eller hemmaplan för Sverige om lotten ger oss detta land alt om lotten skall avgöra var matchen skall spelas):
  • Slovenien (31, lotten)
  • Storbritanien (34, hemma)
Följande länder kan det också bli, om dem förlorar sina kvalmatcher i helgen:
  • Tyskland (10, hemma. Ligger under med 1-2 mot Australien)
  • Israel (11, borta. Leder med 2-1 på bortaplan mot Japan)
  • Ryssland (14, borta. Ligger under med 0-2 mot Brasilien på bortaplan)
  • Italien (15, borta. Leder med 2-1 över Chile hemma i Napoli)
  • Schweiz (16, borta. Leder mot Holland med 2-1)
  • Holland (22, hemma. Ligger under mot Schweiz med 1-2, se ovan)
  • Sydafrika (23, borta. Ligger under med 0-2 mot Kanada på bortaplan)
 
Sedan har vi landet/vinnaren mellan Slovakien (35, borta) och Portugal (40, lotten) kommer hamna i Sveriges grupp. Det står 2-1 till Slovakien efter lördagens dubbel.
Till detta möts nu också Finland (36, hemma) och Rumänien (27, borta), just nu 1-2, för att göra upp om en direkt avgörande match mot Danmark (45 hemma) som kommer att spela 19-21 oktober där vinnaren hamnar i Europa-/Afrikagrupp zon 1.
 
Från grupp zon 2 Europa/Afrika är Polen (33, hemma) klar, har flyttas upp till zon 1. Ytterligare ett land av Ukraina (37, lotten) som möter Lettland (42, lotten), just nu 2-1, skall till.
 
Med tanke på Sveriges ranking (just nu på plats 12) kommer vi med största säkerhet bli seedade vilket i sig innebär spel omgående i andra rundan, med andra ord spel första helgen i april nästa år. Vid vinst där blir det kvalmatch till World group (den som går av stapeln just denna helg i år) 13 - 15 september.
Hur många länder som kommer att seedas återstår att se, det hänger på hur många länder från Europa och Afrika som kommer i gruppen. Det är åtta matcher som skall till i den första rundan (första helgen i februari). Om det inte finns sexton länder så hoppar de bästa länderna över, blir seedade. Det kan maximalt bli 13 länder vilket i sig innebär att tre länder seedas, i dagsläget är Sverige ett av dessa.
 
Lottning sker i London nu på onsdag strax efter lunchtid. Den Svenska DC-bloggen återkommer när samtliga länder är klara för grupp zon 1 Europa/Afrika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0