Bäst av tre set ger nya resultat

Som Den Svenska DC-bloggen tidigt skrev om kommer Davis Cups grupprna inom zon 1 och 2 att från och med i år, 2018, förändras. 

Den största förändringen förutom att landskampen avgörs under två dagar istället för tre och att fem spelare får tas ut istället för fyra är att samtliga matcher i grupperna 1 och 2 avgörs i bäst av tre set.

Nyfiken som Den Svenska DC-bloggen är har vi sett över de svenska Davis Cupmatcherna för att se om slutresultaten hade blivit annorlunda med det nya upplägget. Tittade på samtliga de 42 landskamperna under 2000-talet och vi ser en del intressanta resultat.
Vid fyra tillfällen ser vi andra slutresultat. Tre vinster hade blivit förluster och vid ett tillfälle hade Sverige dragit fördel av att räkna på detta nya sätt. 

2007 mötte Sverige Vitryssland i Minsk i första omgången i World Group. Det blev svensk vinst med 3-2. Det är i fjärde matchen, där Robin Söderling räddar matchbollar i fjärde set och vinner i avgörande, som istället hade slutat med 2-1 i set till Mirnyi. Voltchkov vinner sedan över Thomas Johansson och därmed hade Sverige förlorat. 

I mars 2009 beslutade några kommunpolitiker i Malmö att publiken inte skulle få se matchen mot Israel i Baltiska Hallen. En mycket tät landskamp där samtliga fyra singlar gick till fem set hade varit avgjord till svensk fördel redan efter lördagens dubbel om matcherna spelats i bäst av tre set. 
Samme Thomas Johansson tappade en 1-2-ledning i set till förlust i fredagens andra singel. Nu blev det inte så och vi minns alla Andreas Vinciguerras slängda racket upp över de tomma läktarna när han tappade och föll med 6-8 i avgörande set i avgörande matchen mot Harel Levy.
En svidande förlust med 2-3 hade istället varit vinst med 3-2. 

Efter det får vi gå fram till 2013, Sverige spelar nu i grupp 1 och möter Danmark i Helsingborg. Med femsetsmatcher vinner Sverige landskampen med 3-2. Med tresetsmatcher hade Sverige förlorat med 2-3. 
0-2-underläge efter fredagens singlar ger visst hos efter dubbelsegern av Brunström/Lindstedt. Fjärde matchen på söndagen hade gett ett annat resultat. Markus Eriksson hamnar i brygga med underläge med 1-2 i set. Vänder dock till seger. Men landskampen hade här varit över om vi räknat med 2018 års modell, i bäst av tre set. Ymer Sr hade då inte blivit hjälte i den femte och avgörande matchen. 

Historien upprepar sig två år senare, 2015. Sverige möter återigen Danmark, återigen är det att vinna eller försvinna från grupp 1 som gäller. Marchen spelas över Halloween i danska Slagelse. Markus Eriksson vänder två tuffa setförluster i tiebreak över Bjerrehus till vinst. Det i sig hade inneburit att Frederik Nielsen hade blivit DC-hjälte när han vinner över Eriksson i den fjärde matchen. 
Istället är det debuterande Mikael Ymer som får ta på sig hjältekronan när han vinner över fem set över Sigsgaard. Detta inför ett knäpptyst Antvorskovhallen. Sverige stannar kvar i grupp 1, Danmark degraderades. 

Visst, det är ett mycket förenklat sätt att se på det att en match i matchen skulle sluta annorlunda och det i sig gör att hela landskampen slutar med en annan vinnare. Här får man ju blanda in sådant som att inställningen och därmed resultatet blir annorlunda när en Davis Cupmatch redan är avgjord och det i sig gör att denna undersökning blir något haltande. Men intressant är det ändå. 
Hur som så kan vi konstatera att Danmark hade välkomnat detta nya räknesätt tidigare. Då hade två förluster förvandlats till två vinster....







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0